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Involving Certain Employes of 
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Appearances: 
Mrs. Ruth Norville, Mrs. Anne Ellis and Mrs. Carol Allie, 

1 appearing on behalf of the Petitioninflmployes. 
Q. Harry C. Metten, Administrator of Kenosha County 

Institutions, appearing on behalf of the Employer. 
2. Walter J. Klopp, Representative of Council #40, Wisconsin 

Council of County and Municipal Employees, AFSCME; and 
Mr. Louis Sacco, Representative of Local 1392, State, 
County and Municipal Employees Union, appearing on behalf 
of the Intervenor American Federation of State, County 
and Municipal Employees. 

ORDER OF DISMISSAL 

Petition having been filed tiith the Wisconsin Employment 
Relations Commission by Ruth Norville, Carol Allie and Anne Ellis, 
employes of Kenosha County Institutions, Kenosha, Wisconsin, requesting 
that an election be conducted pursuant to Section 111.70, Wisconsin 
Statutes, among certain employes of Kenosha County Institutions; and 
a hearing on such petition having been conducted at Kenosha, Wisconsin, A 
on June 17, 1968, before Robert B. Moberly, Hearing Officer; and at 
the outset of the hearing, Local 1392, American Federation of State, 
County and Municipal Employees, AFL-CIO, having been permitted to 

4 intervene on the basis that it is the present collective bargaining 
I I representative of the employes in the claimed unit; and the Commission 

having considered the evidence and being satisifed that no question of - 
representation exists; 

NOW, THEREFORE, it is 
ORDERED 

That the petition in the above-entitled matter be, and the same 
hereby is, dismissed. 

Given under our hands and seal at the 
City of Madison, W+sconsin, this 29th 

iday of July, 1968.: 

WISCOPI$IN EMPLOY PA NT RELATIONS COMMISSION 

---\ 
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MEMORANDUM ACCOMPANYiNG ORDER OF DISMISSAL 

The petitioners, Ruth Norville, Anne Ellis and Carol Allie, 
are employed as licensed practical nurses at Kenosha County 
Institutions, Kenosha, Wisconsin. At the present time Local 1392, 
American Federation of State, County and Municipal Employees, AFL-CIO, 
the Intervenor, is the exclusive bargaining representative for all 
employes at the two Kenosha County Institutions (Brookside and 
Willowbrook), including licensed practical nurses but excluding 
supervisory employes, superintendent, stenographer and registered 
nurses. 

At the hearing the petitioners contended that licensed practical 
nurses are professional employes'entitled to their own collective bar- 
gaining unit and requested the Commission to conduct an election to 
determine whether the employes in the unit of "all licensed practical 
nurses employed by Kenosha Institutions I1 desire to disaffiliate them- 
selves from Local 1392. I 

The Union, on the other hand, has moved the Commission to dis- 
miss the petition on the grounds that licensed practical nurses are 
not professional employes and therefore are not entitled to their own 
separate collective bargaining unit. 

.DISCUSSION 

Under Section 111.70, Wisconsin Statutes, professional employes 
1/ are included within the term "craft"- and must therefore be excluded 

from a unit consisting of other municipal employes.2' The principal 

1 

A' Milwaukee County, Dec. No. 7135, 5165. ,, 

2' Section 111.70(4)(d). See also Winnebago County Ho 
No. 6043, 7/62, and City of Green Bay, Dec. No. 655 
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;>T issue argued at the hearing was whether the licensed practical nurses 

involved here are "professional" employes. 
We find this issue to be controlled by a previous decision of 

the Commission directly on point, Marinette General Hospital, Dec. 
NO. 7569, 4/66. In that case the union requested and the Employer 
objected to the inclusion of licensed practical nurses (hereinafter 
referred to as L.P.N. 's) in the bargaining unit of non-professionals. 
The Commission in a comprehensive decision discussed the statute&' 

"149.09 Trained practical nurses. 
* * #’ l l 

(2) PREREQUISITES FOR EXAMINATION AS TRAINED PRACTICAL NURSES. 
A citizen or an alien who has legally declared her intention to 
become a citizen, who is at least 18 years of age, of good moral 
character, who has completed 2 years of high school or its 
equivalent as determined by the board, and who has completed the 
work prescribed by an accredited school for trained practical 
nurses approved by that board, 'which school shall be connected 
with an institution providing hospital facilities for the care 
of medical, surgical and obsetetrical cases, may apply to the 
board for licensing as a trained practical nurse, and upon the 
payment of $15 shall be entitled to take an examination for 
such purpose. Any school for trained practical nurses, in order 
to be accredited, must offer a course of not less than 9 months. 
The size or average daily census of an institution shall not be 
a determinative factor in qualifying a school for trained prac- 
tical nurses. The board may, in its discretion, waive the 
requirement of attendance at such a school when it deems the 
applicant to have had comparable training. 

* + * 

(4) LICENSING. (a) On complying with this chapter relating to 
applicants for licensure as,trained practical nurses, and pass- 
ing a satisfactory examination, the applicant shall receive a 
license as a trained practical nurse, which license shall be 
issued by the president of the board and countersigned by the 
secretary of the committee of examiners for trained practical 
nurses. The holder of such license is a "licensed trained prac- 
tical nurse", and may append the letters "T.P.N." to her name. 
The board may revoke the license of a licensed trained practical 
nurse pursuant to s. 149.07. 

* + + 

(c) No license is required for practical nursing, but no person 
without a license shall hold herself out as a trained practical 
nurse or licensed attendant, use the title or letters "Trained 
Practical Nurse" or "T.P.N.", "Licensed Practical Nurse" or 
"L.P.N.", "Licensed Attendant" or "L.A.", "Trained Attendant" 
or "T.A.", :lor otherwise seek to indicate,that she is a trained 
practical nurse or licensed attendant; nor shall a trained prac- 
tical nurse or a licensed attendant use the title, or otherwise 
seek to act as a registered, trained, certified, graduate or 
professional nurse. . . 

No. 8637 



4/ and administrative rules- relating to L.P.N.'s, and also thoroughly 
considered the duties of the L.P.N.'s. Such duties were essentially 
the same as the duties of the L.P.N.'s in the instant case. These 

, include administering drugs, medication and treatment to patients 
under the direction or direct supervision of a physician or registered 
nurse; issuing and giving injections of narcotics; and providing 
certain routine patient care such as bathing patients and changing 
dressings. With the above factors in mind, the Commission in 
Marinette -General Hospital came to the following conclusion: 

In light of the statutory definition of the 
practice of practical nursing and the requirements 
for the licensing of L.P.N.'s, and due to the fact 
that the record establishes that only the more 
experienced L.P-.N. Is exercise somewhat more skills 
in the treatment of patients than do less experienced 
L.P.N.'s, all under the supervision and direction of 
registered nurses and physicians, we conclude that 
L.P.N.'s while they do have some specialized training 
and do exercise some specialized skills, do not meet 
the educational or'vocational requirements or exercise 
such skills as a result of their independent judgment 
to be considered professional or "craft" employes 
within the meaning of Section 111.70(4)(d) of the 
Wisconsin Statutes, and therefore the L.P.N.'s who 
are not performing supervisory duties shall be 
included in the bargaining unit. 

The facts fn this case with respect to the professional status 
of L.P.N.'s are indistinguishable from those in Marinette General 

2' (Continued) 
"149.10 Definitions. . . . 

(2) PRACTICE OF PRACTICAL NURSING. The practice of practical 
nursing under this chapter means the performance for compensa- 
tion of any simple acts in the care of convalescent, subacutely 
or chronically ill, injured or inform persons, or of any act or 
procedure in the care of the more acutely ill, injured or infirm 
under the specific direction of a nurse or physician. A simple 
act is one which does not require any substantial nursing skill, 
knowledge or training, or the application of nursing principles 
based on biological, physical or social sciences, or the under- 
standing of cause and effect in such acts and is one which is of 
a nature of those approved by the board for the curriculum of 
schools for trained practical nurses." 

41 The Commission stated therein: 
The Wisconsin Administrative Code, ~3.306, sets forth the 

curriculum requirements needed by candidates prior to taking 
the examination to secure a license as a L.P.N. Candidates must 
complete 384 hours of formal academic study in a one-year period, 
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.f* Hospital, and we see no reason to deviate from the underlying reason- 
_ 

ing of that case. We therefore are compelled to find that the licensed 
practical nurses involved here are not professional employes entitled 
to their own separate bargaining unit. Accordingly, we are today 
issuing an order dismissing the petition. 

Dated at Madison, Wisconsin, this 29th day of July, 1968. 

WISCONSIN EMPLOYMENT,@LATIONS COMMISSION 

4' (Continued) 
covering specialized areas of nursing practice, and 30 weeks of 
clinical practice in an approved institution. A further provision 
of N3.02, the Code sets forth the role of an L.P.N.: 

"(1) A trained practical nurse is one who is prepared to 
(a) Nurse patients in simple nursing situations 

under the immediate direction and general 
supervision of a qualified registered nurse 
and/or physician, with a minimum of on-the- 
spot supervision..." 
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