
STATE OF WISCONSIN . CIRCUIT COURT . . . ASHLAND COUNTY 
____----------------_______I____________------------------------------ 

BOARD OF EDUCATION OF UNIFIED SCHOOL 
DISTRICT NO. 1, City of Ashland and 
Towns of Cringles, La Pointe, Sanborn 
and White River, and a portion of the 
Town of Marengo, Ashland County and 
portions of the Towns of Eileen and 
Kelly, Rayfield County, Wisconsin; and 
DR. RAYMOND J. HUSEBO, Superintendent, 

Petitioners, 

ASIILAND FEDERATION OF TEACHERS, LOCAL 
1275, AFL-CIO, 

Intervenor-Petitioner, 

-vs- 

WISCONSIN EMPLOYMENT' RELATIONS 
COMMISSION, RAYMOND KOVALA AND 
ASIILAND EDUCATION ASSOCIATION, 

Respondents. 

MEMORANDUM OPINION 

The stipulation of facts, entered into between the parties in 
the above matter, establishes: 

1. That the Ashland Education Association (A.E.A.) and the 
Ashland Federation of Teachers, Local x11275, A. F. L. - C. I. 0. 
(A.F.T.) are teacher's unions, each affiliated with a parental 
state wide organization, the Wisconsin Education Association 
(W.E.A.) and the Wisconsin Federation of Teachers, A. F. L. - C. I. 0. 
(W.F.T.), respectively, each of which conducts state-wide educational 
conventions. 

2. That a co-affiliate of A.E.A. in W. E. A. is the North 
Wisconsin Lake Superior Education Association (N.W.L.S.E.A.), 
wh.ich conducts annual regional educationalconventions. 

3. That A.F.T. is the majority representative of the faculty 
of the Ashland school system; and the A.E.A. represents the minority. 

4. l'hat on May 4 , 1368 the Ashland Board of Education and 
A. F. 'I'. entered into a collective bargaining agreement which, inter 
alia, provided: 

"If on October 3 and 4 a teacher wishes to go to 
the State W. P, of T. Convention he or she will be 
released from inservice activities for that purpose." 

5. That the state-wide convention of the W. F. T. was scheduled 
to be held in Milwaukee on October 3 and 4, 1968; that the state-' 
wide convention of the W. E. A. was scheduled to be held in Milwaukee 
on November 7 and 8, 1968; and the regional convention of the 
N. W. L. S. E. A. was scheduled to be held in Spooner, Wisconsin 
on October 3 and 4, 1368. 



6. That the Board of Education and the A. F. T. attempted to 
inform all members of the aforementioned bargaining unit of the 
contents of the collective bargaining agreement and pursuant to 
his authority under Section D, Rule 1, thereof, Mr. Husebo, Super- 
intendent, distributed the following memorandum to said unit members: 

"EDUCATION ASSOCIATIONS, CONVENTIONS 
AND INSERVICE ACTIVITIES 

Membership in professional associations 
is a matter of individual decision 
in Ashland. Teachers are in no way 
coerced by the Board of Education or 
administration to join local, regional 
or national organizations. 

Attendance at conventions during the 
1968-69 school year is regulated by 
the current Union-Board Agreement 
(See Rule 1 , page 11 of Agreement). 
With the exception therein contained 
all staff members will be expected 
to attend inservice activities on 
August 28, October 3-4, January 22, 
and March 26. Personal business 
leave for the purpose of attending 
conventions outside the scope of the 
Union-Board Agreement will not be 
granted." 

and that thereafter, the A. E. A. requested the Board of Education 
for clarification of Section F. Rule 1, of the collective bargaining 
agreement and the above quoted memorandum. 

7. That, in response to said request for clarification, the 
Board of Education and Mr. Husebo interpreted the questioned 
provision and memorandum as permitting attendance at the 1968 
state-wide W. F. T. convention, without loss of pay, but not 
permitting attendance at the N.W.L.S.E.A. conventions on the 
same days, in lieu thereof, or without loss of pay; and that A. E. A. 
members who attended the 1968 N.W.L.S.E.A. convention would 
suffer the loss of two days' pay for having done so. 

-- - 

The A. E. A. and a member thereof, Raymond Kovala, complained 
to the Wisconsin Employment Relations Commission. The examiner 
for the Commission held that the action of the Board of Education, 
under the bargaining agreement, in allowing teachers to attend 
the October 3 and 14, W. F. T. convention in Milwaukee without loss 
of pay, but not the N. W. L. S. E. A. convention in Spooner, 
Wisconsin without such loss .of pay, was not a prohibited labor 
practice. On review by the whole commission the decision of the 

It was determined by the Commission that 



The Statutes with which we are concerned read as follows: 

“Sec. 111.70(3)(a), Municipal Employers, their officers 
and agents are prohibited from: 1. interfering with, res- 
training or coercing any municipal employee in the exercise 
of the rights provided in sub (2). 2. Encouraging or dis- 
couraging membership in any labor organization...by discrim- 
ination in regard to hiring, tenure, or other terms and con- 
ditions of employment." 

"Sec. 111.70(2) RIGHTS OF MUNICIPAL EMPLOYEES. Municipal 
employees shall have the right of self-organization, to affili- 
ate with labor organizations of their own choosing and the 
right to be represented by labor organizations of their own 
choice in conferences and negotiations with their municipal 
employer or their representatives on questions of wages, 
hours and conditions of employment, and such employes shall 
have the right to refrain from any and all such activities." 

“Sec. 118.21 TEACHERS CONTRACTS. (4) School boards may give 
to any teacher, without deduction from his wages, the whole or 
part of any time spent by him in attending a teacher's educa- 
tional convention;:.." 

“Sec. 115.01 (10) SCHOOL DAY. (a) School days are days on 
which school is actually taught and the following days on 
which school is not taught: 2. Days on which state teaciler's 
conventions are held. (previously, days on which state and 
county teacher's conventions are held). 

The Ashland School System is a municipal employer and the members 
of the faculty of that system are municipal employes within the 
meaning and intent of Sec. 111.70, Wis. Stats. 

It is clear to us that the clause in the bargaining agreement, 
recited in paragraph 4 of the above stipulation of facts, is dis- 
criminatory, Muskego-Norway CSJ/D/g -vs- WERB, 35 Wis.2d 540, 151 
NW2d 84, notwithstanding. In the cited case the teachers contract 
provided that members of both local unions, that affiliated with 
W. E. A., and that affiliated with W. F. T., could attend the two 
day convention of their respective organizations, both to be held 
in Milwaukee on November 7 and 8, 1963, without loss of pay; but 
faculty members who belonged to neither union could not take those 
same two days off without a pay deduction. The Supreme Court said: 

"These statutes are not necessarily in conflict. They can 
all be given effect by construing them together and ruling 
that teachers cannot be required to attend such conventions 
under threat of loss of pay, but that teachers who do not 
attend such conventions can be required to work for the 
school. In this way teachers can avoid deductions from their 
salaries while the right to refuse to join a labor organi- 
zation guaranteed by sec. 111.70(2) is preserved. If the teacher 
refuses to work, deductions from his salary could be made, but 
if the school does not offer work to teachers not attending 
conventions, the school cannot deny pay to such teachers." 

Thus, non-members of a union were not under compulsion to join or 
refrain from joining a union, for, member or not, each was rendering 
a required service to the district: a union member by attending an 
educational convention and a non-member by performing 'inservice" 
duties for the school district; and each was fully paid therefor. 
But the present situation differs greatly. Here, read literally, 
the Board of Education ruled that, by virtue of the labor contract, 
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, 

teachers members of the A. F. T. could attend its state-wide con- 
vention, but members of the A. E. A. could not attend theirs; nor ' 
could they attend their regional convention. Presumably one of 
the factors inducing teachers to join a union is that he or she 
will derive educational benefits from attendance at a convention 
of the parental body. To provide by contract tha.t those who belong 
to union A may receive those benefits 
union B may not, 

while those who belong to 
is clearly discriminatory; and compels those 

teachers who wish to further their education by attending an 
educational. convention to join union A and refuse to join union B. 

The contract, 
practice, 

as we have held, results in a prohibited labor 
insofar as it prevents on its face the members of A. E. A. 

from attending any educational convention. 
A. F. T., 

But, says counsel for 

3 and 4, 
the convention attended by members of A. E. A. on October 

1968, was not a 'state-wide convention but rather a regional 
convention. It is further argued that while the Board of Education 
may not give other than even handed treatment to all union members 
with respect to state-wide conventions, it is proper for such Board 
to distinglli.sh between state-wide and regional conventions. It is, - 
on this one issue, 
and the W. 

pivotal to the controversy, that the examiner 
E. R. C. differed. 

We have just held that permitting the A. F. T. teachers to 
attend their state convention without loss of pay, while denying 
that same privilege to A. E. A. teachers, would be a prohibited 
labor practice under Sec. 111.70, Wis. Stats. We believe this 
to be true even though, as in 1968, the two state conventions were 
held on two :lifferent dates and would thus result in their being 
two rather than :ne suspension of school teaching activities. 
in 1968, A. E. A. teachers did attend their W. El A. convention 

Whether, 

held on November 7th and 8th, 
any did so attend, 

1968 in Milwaukee and whether, if 

not know-- the 
they were subje(;ted to a pay deduction, we do 

interpretation of the contract clause and the Board 
of Education memorandum was directed at the N. W. 1,. S. E. A. 
convention in Spooner on October 3rd and 4th and said nothing about 
the November 7th and 8th W. E. A. convention in Milwaukee. The 
examiner in his memorandum opinion tells us: 

"The complainant does not allege violations regarding 
attendance of the W. E. A. convention, 1968, nor do 
stipulations to the examiner state what practice was 
followed in that regard." 

But , re-reading the quoted portion of the labor agreement, the 
memorandum issued by the Board and Mr. Husebo, and the interpretation 
placed upon the memorandum, it is clearly apparent that A. E. A. 
teachers were instructed that they could attend no educational 
convention in 1968, state or. regional. 

The situation facing the Board of E;ducation in the early fall 
of 1968 was this: there was to be a W. F. T. state convention in 
Milwaukee on October 3rd and 4th, 1968; a W. E. A. state convention 
in Milwaukee on November 7th and 8th, 1968; and a N. W. I,. S. E. A. 
convention in Spooner on October 3rd and 4th, 1968. Clearly it 
would be a prohibited labor practice for the Board of Education to 
permit A. F. T. teachers to attend only one convention with pay, 
while permitting A. E. A. teachers to attend two conventions with 
pay. Thus, 
Spooner, 

their being two W. E. A. conventions, Milwaukee and 
to be held in the fall of 1968, a choice between them, to 

avoid a prohibited labor practice, had to be made. 
then was this: 

The question 
who was to be the selecting authority. There were 
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three possibilities. The individual A. E. A. teachers, the A. E. A. 
itself, anti the Board of Education. It would be impractical to 
allow the choice to be made by the individual teacher, for some 
would vote for Snooner while others would vote for Milwaukee, 
and no definitive choice would then have been made. There remained 
as possible possible selecting authorities the Board of Education 
and the A. E. A. In view of Sec. 118.21(4), Wis. Stats., which gives 
power to the Board of Education to allow a teacher, in its discretion, 
"'the whole or anv part of any time spent by him in attending a 
teachers' educational convention," we believe that the authority of 
choice was and is properly in the school board rather than in the 
union. It was the school board that had the sole right to decide 
that, of the two W. E. A. conventions, A. E. A. teachers could attend 
the one in Milwaukee without loss of pay but could not, without loss 
of wb attend the convention in Spooner, and vice versa. 

However, as we review the record, the Board of Education did 
nothing by way of selection--saying only that A. I;,. A. teachers 
were prohibited from attending any convention. IIad the board said 
to A. E. A. members, "You can go, to Milwaukee on November 7th and 
8th, 1968, without loss of pay, but you cannot go to Spooner without 
a pay deduction", the W. E. R. C., insofar as claims for reimburse- 
ment by individual teachers are,concerned, should be affirmed. To 
repeat, the board said neither; and by telling A. E. A. members that 
they could not attend any convention, a prohibited labor practice 
was committed. Under these circumstances, A. E. A. members being 
entitled.to at?,end one of their two conventions, and the board 
refusin,? to ind.icste which one, the members of A. E. A. lawfully 
ITlade Up tl-Jt?iT own minds and attended the convention at Spooner. For 
so doing they shol~ld not be penalized, the greater fault being that 
of the board ratiicr than of the members of the A. E. A. 

With respect to reimbursement of pay for those teachers who 
in October of 1968 attended the N. W. L. S. E. A. convention at 
Spooner, the ki. E. R. C. is affirmed. Tnsofar as its decision may 
intimate that A. E. A. members had and have an unqualjfied right 
to attend either of two educational conventions as they may choose, 
and ignore the selection made by the Board of Education, the W. E. R. C. 
is reversed. 

The foregoing memorandum opinion will constitute our findings 
of fact and conclusions of law in the matter. Counsel for A. E. A. 
may prepare a judgment in conformity with the foregoing memorandum 
opinion and, after submitteing it to opposing counsel for approval 
as to form, forward it to us for signature. 

Dated this 12th day of February, 1970. 

BY TIIE COURT: 

Lewis J. Charles /s/ 
Circuit Judge 


