STATE OF WISCONSIN

BEFORE THE WISCONSIN EMPLOYHMENT RELATIONS COMMISSION
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In the latter of the Joint
Petition of

: Case I

JOINT SCHOOL DISTRICT NO. 1 OF THL : No. 15366 DME-761

CITY OF BLOOMER, ET AL
and

BLOOMLR TEACHIERS ASSOCIATION

: Decision No. 10820
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ORDER CLARIFYING BARGAINING UNIT

Joint School District No. 1 of the City of Bloomer, et al, and
Bloomer Teachers Association having, on February 24, 1972, in writing,
jointly requested the Wisconsin Employment Relations Commission for
clarification of an existing bargaining unit, and wherein in said
request the parties stipulated as to the facts involved; and the
Commission, having considered such request and being fully advised
in the premises, makes and issues the following

ORDER CLARIFYING BARGAINING UNIT

That substitute teachers in the employ of Joint School District

~No. 1 of the City of Bloomer, et al, are not included in the bargaining

unit consisting of all certified teaching personnel employed by Joint
School bigtrict No. 1 of the City of Bloomer, et al, which unit is
represented by the LBloomer Teachers Association, and therefore, the
Lloomer leachers Association has no authority to bargain for the
wages, hours and working conditions of said substitute teachers.

Given under our hands and seal at thi
City of Madison, Wisconsin, this 22n«
day of iarch, 1972,

. WISCONSIN LHPLOYMENT RELATIONS COMi4AIS
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STATE OF WISCONSIN
BEFORE THE WISCONSIN EMPLOYIMENT RELATIONS COMMISSION

In the Matter of the Joint :
Petition of

Case 1
No. 15366 ME-761
Decision No. 10820

JOINT SCHOOL DISTRICT WO. 1 OF THE
CITY OF BLOOMER, ET AL

and

BLOOMER TEACHERS ASSOCIATION
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MEMORANDUM, ACCOMPANYING
ORDER CLARIFYING BARGAINING UNIT

In their request for the clarification of the existing bargaining
unit the parties stipulated to the following facts:

1. That the Municipal Employer is Joint School District No. 1
of the City of Bloomer, et al.

2. That the Bloomer Teachers Association, hereinafter referred
to as BTA, is the collective bargaining representaitve for all certi-
fied teaching personnel employed by said Municipal Employer.

3. That the Municipal Employer and the BTA are parties to a
collective bargainlng agreement covering the salaries, hours and
working conditions of "all certified teaching personnel" employed by
the Municipal Employer, excluding administrators and coordinators,
principals and supervisors.

4. That an issue has arisen as to whether substitute teachers
"can be part of the bargaining unit" and whether "if they are not in
the group, is the daily rate of pay for teachers a negotiable item?".

The Municipal Employer contends that individuals employed on a
per diem basis are substitute teachers and are not included in the
unit represented by the BTA. The BTA contends "that substitute
teachers have a direct bearing on their conditions of employment and
therefore should be allowed to be part of the bargaining unit."

As part of the stipulation, the parties submitted a list of the
substitute teachers employed since the commencement of the school
year in the fall of 1971 through February 15, 1972. Fourteen
individuals were so employed. The number of substitutes and the days
worked by them during this period are as follows:

Number of Days Number of Substitutes
25 1
18 1/2 1
10 1/2 1
9 172 2
9 1
5 1/2 1
5 2
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Number of Days - Number of Substitutes

1/2 1
3
1
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The Commission assumes that the substitutes are certified teachers
since it is quite clear that if the teachers are not certified in

no event could they fall within the descrlptlon of the collectlve
Dargalnlng unlt which specifically refers to "all certified teaching
personnel." Iiowever, it appears to the Commission that the substitute
teachers are casually employed since there is no evidence that they are
regularly scheduled and the number of days taught by the individual
teachers during wore than a semester of the school year indicates

that all of the teachers have taught much less than 50 per cent of

a normal teaul;l.ng load.

We, therefore, conclude that the substitute teachers in the
employ of the iunicipal Lmployer are not included in the voluntarily
recognized bargaining unit, and, therefore, are not covered by the
collective bargalnlng agreement, and, further, that the BTA has no
authority to bargain over the wages, hours or conditions of employment
of said substitute teachers. Our decision in this matter in no way
is intended to limit an attempt by the BTA to bargain with the
Municipal Employer as to the utilization of substitute teachers.
However, while the BTA may bargain on the limitation of substitute
teachers, it has no right to bargain on their wages, hours and
conditions of employment.

bated at Madison, Wisconsin, this 22nd day of sarch, 1972.

WISCONSIN EiiPLOYMENT RELATIONS COMMISSION
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o Jos. B. Kerkman, Commissioner
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