
STATE OF WISCONSIN 

BEFORE THE WISCONSIN EMPLOYMENT RELATIONS COMMISSION 

--------------------- 
: 

In the Matter of the Petition of . . 
: 

UNITED STEELWORKERS OF AMERICA, AFL-CIO : 
. . 

For a Referendum on the Question : 
of an All-Union Agreement between . . . . 
SEAMAN COMPANY . . 
Menombnee Falls, Wisconsin . . 

Case I 
No. 15436 R-5278 
Decision No. 10929-A 

ORDER DENYING OBJECTIONS TO THE CONDUCT OF REFERENDUM 

The Wisconsin Employment Relations Commission, heretofore and 
pursuant to a Direction of Referendum previously issued by it, 
conducted a referendum on May 18, 1972, in the above entitled matter, 
where of the 32 employes eligible to vote, 30 cast ballots, wherein 
17 employes voted in favor of authorizing an all-union agreement 
between the parties and the remaining 13 employes voting against said 
authorization, and on the same date, following the close of the 
balloting, a copy of the tally sheet was submitted to the observers 
of both the Employer and the Union involved; and on May 25, 1972, the 
above named Employer, by its Counsel, having filed objections to the 
conduct of the election, wherein it alleged that the tally sheet was 
deficient in that it failed to contain material facts necessary to 
certify the results of the referendum in that the complement of 
employes in the unit changed between the ellglbllity date of March 31, 
1972, and the date of the referendum May 18, 1972, and that although 
newly hired employes were not eligible to vote in the referendum, 
they "clearly constituted part of the collective bargaining unit 
existing on the date of the referendum," and, therefore, a majority 
of the employes in the unit did not vote in favor of the authorization 
involved; and the Commission having reviewed said objections and being 
fully advised in the premises and being satisfied that said Objections 
should be dismissed; 

NOW, THEREFORE, it is 
ORDERED 

That the objections to the conduct of the referendum conducted in 
the above entitled matter be, and the same hereby are, dismissed for 
the reasons that (1) said objections were not timely filed within the 
meaning of rule ERB 4.05, and (2) even had the objections been timely 
filed, said objections are without merit. 

Given under our hands and seal at the 
City of Madison, Wisconsin, this 26th 
day of May, 1972. 
WISCONSIN EMPLOYMEN RELATIONS COMMISSION 

BY 7245!&ML! 
Slavney, Chairma 
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SEAMAN COMPANY, I, Decision No. 10929-A 

MEMORANDUM ACCOMPANYING 
ORDER DENYING OBJECTIONS TO THE CONDUCT OF REFERENDUM 

The objections filed herein were not filed within five days of 
the receipt of the copy of the tally of ballots, and, therefore, they 
were untimely filed. However, the nature of the objections are such 
that the Commission desires to comment thereon. Specifically, the 
objections involved were stated as follows: 

"1 . The report containing the tally of votes, a 
copy of which is attached, was deficient in that it 
failed to contain certain material facts necessary to 
certify results of the referendum. 

Under Section lll.O6(c)l, an employer is not 
prohibited from entering into an all-union agreement 
where a majority of his employees voting (provided 
the majority also constitutes at least a majority of 
the employees in the appropriate collective bargaining 
unit) have affirmatively voted by secret ballot in 
favor of an all-union agreement in a referendum con- 
ducted by the Wisconsin Em loyment 

fi 
Relations Commission. 

The report issued on May 1 th, 1972, the day of the 
referendum herein, failed to indicate the number of 

c employees in the collective bargaining unit.as of the 
day of the referendum. The report only included the 
number of employees eligible to vote, based upon an 
eligibility cutoff date of March 31st, 1972. During 
the 6-week period between March 31, 1972 and the day 

II of the referendum, May 18, 1972, certain employees 
' : left the employer's employ and other employees were 

newly hired. Although the newly hired employees were 
not eligible to vote In the referendum, they clearly 

'. -1 constituted part of the collective bargaining unit 
L. existing- on May 18th, 1972. There were six new 

employees hired between March 31st and May 18th and 
this number added to those eligible to vote indicates 
a bargaining unit figure of 38 as of the day of the 
referendum. The 17 votes obtained by the Union do 
not constitute a majority of 38; and, therefore, the 
Union or petitioner cannot be certified as having won 
the referendum." 

Section 111.06(l)(c)l, in part, provides "an employer shall not be ' 
prohibited from entering into an all-union agreement with the 
representatives of his employes in a collective bargaining unit, 
where at least a majority of such emploaes voting (provided such 
majority of the employes also constitute at least a majority of the 
employes in such collective bargaining unit) have voted affirmatively, 
by secret ballot, in favor of such all-union agreement in a referendum 
conducted by the commission." 

The crux of the Employer's contention is that although only those 
employes employed in the unit on the eligibility date set forth in the 
Direction were eligible to vote, the total number of employes employed 
in the unit on the date of the balloting should be utilized in 
determining whether a majority of the employes in the unit cast ballots 
in favor of authorizing an all-union agreement. The recently enacted 
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amendment to the statutory provision involved reduced the authorization 
requirement from "two-thirds of those employes voting (provided such 
two-thirds constituted a majority of the employes in the unit)" to an 
authorization in favor of the all-union agreement by at least a majority 
of the employes in the unit. 

Prior to the amendment in determining whether the statutory 
numerical requirement was met, the Commission consistently determined 
the number of employes in the unit to be the number of employes in the 
unit employed as of the eligibility date, except those employes who 
quit their employment or who were discharged for cause between the 
eligibility date and the date of the' conduct of the referendum. It 
at no time included those employes who were hired between the 
eligibility date and the date of the conduct of the referendum to 
determine the results of the referendum. 

The newly adopted amendment reducing the required number of 
employes voting in favor of authorization does not require a change , 
of policy in determining the number of employes in the unit. If 
employes hired after the eligibility date were to be included In 
determining whether the required number of employes voted In favor 
of the authorization they should be entitled to participate in the 
referendum. However, it has been the Commission's policy, and will 
continue to be the Commission's policy, to permit only those employes 
who are employed as of the eligibility date to participate in the 
referendum provided they do not quit or are discharged for cause 
prior to the balloting, and that employes hired after the eligibility 
date will not be permitted to vote in the referendum nor will any such 
attrition be considered in determining the number of employes in the - 
unit. However, on the other hand, If employes quit or are discharged 
for cause prior to the balloting, as has been the practice, their 
names will be deleted from the eligibility list and the complement 
of the unit shall consist of only those employes who remain on the 
eligibility list as of the date of the balloting. 

Dated at Madison, Wisconsin, this 26th day of May, 1972. 

WISCONSIN EMPLOYMENT RELATIONS COMMISSION 

BY 
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