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ARBITRATION AWARD

Polk County Joint Council, Local 774-D, hereafter the Union, and Polk
County (Golden Age Manor), hereafter the County, are parties to a collective
bargaining agreement which provides for final and binding arbitration of
disputes arising thereunder. The Union made a request, in which the County
concurred, that the Wisconsin Employment Relations Commission appoint an
arbitrator to hear and decide a dispute concerning the meaning and application
of the terms of the agreement relating to funeral leave. The Commission
appointed Stuart Levitan to serve as the impartial arbitrator. Hearing, which
was not stenographically recorded, was held in Balsam Lake, Wisconsin, on
February 9, 1989. The County submitted written argument on March 13, 1989; the
Union submitted a letter brief on June 30, 1989. Neither party submitted a
reply brief.

ISSUE

Did the County violate Article X of the
collective bargaining agreement when it denied the
grievant's request for three (3) days of paid funeral
leave?

If so, what is the remedy?

RELEVANT CONTRACT PROVISIONS

III.

RELEVANT CONTRACT PROVISIONS

ARTICLE VIII - SICK LEAVE

. . .

Section 8.04 Employees having reached the maximum sick
leave accumulation limit shall have their account
balanced according to the days used and earned in that
calendar year.

. . .

ARTICLE IX - LEAVES OF ABSENCE

Section 9.01 Applications for a leave of absence for
personal reasons shall be made to the (Institution GAM:
Administrator) (Social Services: Director) (Highway:
Commissioner) (Courthouse: Department Head).

Section 9.02 The Administrator, Director, Commissioner
or department head may grant a leave of absence for
thirty (30) days or less. Leaves of more than such
time must be brought before the (Institution GAM:
Board of Trustees) (Social Services: Social Services
Board) (Highway: Highway Committee) (Courthouse:
Respective Department Committee). Leaves of absence
will not be unreasonably withheld.

Section 9.03 All leaves of absence shall be without
pay. No fringe benefits shall be earned during a leave
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of absence. No leave of absence shall be granted to
seek other employment. Employees shall be granted a
leave of absence for a period of up to two (2) years
for serious illness or injury after the employee has
exhausted accrued sick leave and vacation benefits.

Section 9.04 Seniority shall continue to accrue
throughout the leave of absence up to thirty (30) days.
Leaves of absence of more than thirty (30) days shall
not count toward seniority. Individuals on a leave of
absence for five (5) days or less per anniversary year
will not be prorated for sick leave, vacation or
insurance.

. . .

Section 9.06 Employees shall make their own
arrangements in advance for payments of health and
surgical insurance for any full calendar month they are
on leave of absence.

. . .

ARTICLE X - FUNERAL LEAVE

Section 10.01 In the event of a death of a member of
the employee's immediate family, he/she shall receive
three (3) days leave with pay at his/her regular rate
of pay. Immediate family shall be defined as husband,
wife, mother, father, children, stepchildren, sister,
brother, grandparents, mother-in-law, father-in-law and
grandchildren. In the event of a death of an employees
brother-in-law or sister-in-law, he/she shall receive
one (1) day leave with pay at their regular rate of
pay.

Section 10.02 Additional time off may be applied for
as a leave of absence.

Section 10.03 Employees will be allowed the necessary
time off on the day of the funeral, with pay, to serve
as a pallbearer. The employee shall notify the
department head one (1) day prior to the funeral of
his/her pending absence.

. . .

ARTICLE XVII - VACATIONS

Section 17.01 Effective January 1, 1976, employees
shall earn paid vacations according to the following
schedule:

A. Employees shall receive one (1) week
vacation with pay for one (1) year of service;

B. Employees shall receive two (2) weeks of
vacation with pay for two (2) years of service;

C. Employees shall receive three (3) weeks
of vacation with pay for eight (8) years of service;

D. Employees shall receive four (4) weeks of
vacation with pay for fifteen (15) years of service;

Section 17.02 The County agrees to pay all accrued
vacation benefits, including the current year's
benefits, on retirement and/or termination of
employment.

Section 17.03 Upon completion of the initial
probationary period, employees will be allowed to take
their earned vacations on a prorated basis. Vacations
must be taken in the anniversary year following the
year in which it is earned or be forfeited, except that
employees may elect to carry over up to one-half (1/2)
of that vacation credit in the next anniversary year.
Any vacation carried over must be taken in the carry-
over year or be forfeited.

Section 17.04 Employees will be allowed to take split
vacations and may elect to take vacation periods of one
(1) day at a time. Employees must notify the Employer
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of their intentions to take one (1) day of vacation as
far in advance of that day as possible. The provisions
of Appendix "D" shall apply to Golden Age Manor
employees.

Section 17.05 Employees will be granted a leave of
absence consecutive to their earned vacation as
follows:

. . .

ARTICLE XXIX - ENTIRE MEMORANDUM OF AGREEMENT

Section 29.01 This agreement constitutes the entire
Agreement between parties and no verbal statements
shall supersede any of its provisions. Any amendment
supplemental hereto shall not be binding upon either
party unless executed in writing by the parties hereto.
The parties further acknowledge that during
negotiations which resulted in this Agreement, each had
the unlimited right and opportunity to make demands and
proposals with respect to any subject or matter not
removed by law from the areas of collective bargaining
and that the understandings and agreements arrived at
by the parties after the exercise of that right and
that opportunity are set forth in this Agreement.

BACKGROUND

The essential facts are generally not in dispute. The Grievant, Esther
Hoffman, ia a janitor at the County's Golden Age Manor. On April 7, 1988, she
applied for an unpaid leave of absence for the period April 18 - July 18, to
care for her seriously ill husband. The County granted this leave on April 13.
On June 21, Hoffman requested this leave be extended, starting on July 18 and
ending on a date unspecified. This leave was granted on July 14.

On August 6, Hoffman's husband died. By mutual agreement, Hoffman
determined her return-to-work date, and resumed her duties approximately ten
days after her husband's death.

After returning to work, Hoffman requested three days paid funeral leave,
which request was denied.
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POSITION OF THE PARTIES

The Union contends that the relevant contractual language supports its
position, in that the section cited by the Employer in denying the funeral
leave request states that no fringe benefits "shall be earned" during a leave
of absence. Implicitly, this must refer to those fringe benefits (e.g., sick
leave, vacation and seniority) which compound based on length of work service,
and not to funeral leave, which remains constant. Moreover, the collective
bargaining agreement does not state that employes on a leave of absence are
ineligible for funeral leave. On the basis of the clear and unambiguous
language, the grievance should be sustained.

The County contends that funeral leave is not a financial bonus which an
employe receives as compensation for the loss of a loved one; rather, it is a
benefit which enables an employe to arrange for and attend the funeral without
having to take time off and suffer a loss in pay. As the Grievant here was
already on an unpaid leave of absence, and thus did not miss work due to her
husband's death, she was not entitled to funeral leave. This conclusion is in
accord with arbitral awards denying funeral leave pay to an employe already
absent from work due to vacation.

The County further contends that past instances (one employe being denied
funeral leave which she sought while on pregnancy leave, another being denied
funeral leave which she sought while on leave of absence to care for a dying
relative) indicate a consistent and standard response which must stand as
precedent in this case.

The County concludes by expressing its sympathy to the Grievant, but, on
the basis of contract language, arbitral authority and past practice, it urges
denial of the grievance.

DISCUSSION

A woman takes an unpaid leave of absence from her job as a nursing home
janitor to care for her seriously ill spouse. During her time off, he dies.
Upon her return to work a fortnight hence, she files for three days paid
funeral leave. Her request is rejected, as is her resulting grievance. The
matter is brought to arbitration.

As arbitrator, my duty is to interpret the contract, and not to impose an
award based on my perceptions of equity, mercy or justice. Notwithstanding the
seriousness of the underlying matter, the usual rules of contract inter-
pretation apply; thus, I first will consider the contract itself, to determine
whether the plain meaning of its words provides a sufficiently clear answer.

The parties agree that Sec. 9.03 is critical to this controversy;
predictably, they disagree on what Sec. 9.03 means. As noted above, this
provision states that all leaves of absences shall be without pay, and the
"(n)o fringe benefits shall be earned during a leave of absence . . .". The
County's denial of the funeral leave was premised on this provision. The Union
focuses on the word "earned", arguing that it connotes accumulating benefits,
rather than utilizing them. That is, according to the Union, benefits which
compound based on time at work (e.g., sick leave, vacation, seniority) are
covered by this exclusionary clause, while funeral leave, which does not
increase based on tenure, is not. Unfortunately, a standard reference book,
the American Heritage Dictionary, fails to clarify this question, in that its
definition of "earn" as "to gain or deserve" actually provides support for both
positions (i.e., the Union position is that "no fringe benefits shall be
gained", while the County counters that "no fringe benefits shall be deserved .
. .").

Reference to other provisions of the contract, however, does provide
support for the Union's interpretation. Clearly, sick leave and vacations are
examples of fringe benefits. Article VIII, Section 8.02 (A) provides that
regular full-time, regular part-time and regular seasonal employes "shall earn
sick leave at the rate of one (1) day of each month of employment".
Section 8.04 relates to employes with maximum sick leave accumulation having
their account balanced according to the days "used and earned" in the relevant
calendar year. Thus, in the article immediately proceeding the article on
leaves of absence, the contract expressly differentiates between the earning of
benefits and their usage.

A similar structure is present in the article on vacations, where
Article XVII, Section 17.01, provides that employes "shall earn paid vacations
according to the following schedule", which schedule is expressed terms of
length of service. Further, Section 17.03 provides that nonprobationary
employes will be "allowed to take their earned vacations" in a certain manner,
and that vacations "must be taken" in the anniversary year in which "it is
earned". Other aspects of Article XVII continue this schemata, e.g.,
Sections 17.04 and 17.05. Thus, again the contract expressly differentiates
between the creation of a benefit (its being earned) and the use of a benefit
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(its being taken). Here, then, the contract expressly provides for fringe
benefits being earned on the basis of length of service; these, then, are the
sort of fringe benefits which the contract contemplates when it states that "no
fringe benefits shall be earned during a leave of absence". In contrast, the
funeral leave allowance exists independent of length of service, other than
expiration of the six-month probationary period. There is nothing in the
contract to indicate that funeral leave is "earned" in the way discussed above;
rather, an employe "shall receive" the funeral leave in the event of a death of
a family member. Thus, reading this provision in context with the rest of the
contract, I believe the Union's analysis has merit.

The contract provision ultimately at issue, of course, is Sec. 10.01,
which states, in part, that, "(i)n the event of a death of a member of the
employee's immediate family, he/she shall receive three (3) days leave with pay
at his/her regular rate of pay". There are several noteworthy aspects about
this provision, all of which support a broad interpretation.

Of primary import is the fact that the specific purpose of the leave is
undesignated, other than being in connection with the death of a family member.
That is, unlike in a good percentage of other contracts, this provision does
not rest the leave on attendance at the funeral, travel, or other activities.
It is also of paramount importance that the provision is non-specific regarding
the days on which funeral leave may be taken; again, this is broad, rather than
narrow, language.

Contract interpretation is based on contract language, and the language
of this contract is decidedly different from the language in the arbitration
cases cited by the County. In Murdock Machine & Engr. Co., 62 LA 547, the
leave was available for "the first three (3) scheduled working days" following
notification of the death. The contract at issue in Dayton Rogers Mfg. Co.,
61 LA 382, provided that qualification for funeral leave "must be necessitated
by the death and circumstances. It is not intended to compensate for time off
merely because of the event of death." Similarly, the contract at issue in
South-Western Publishing Co., 79 LA 82, explicitly restricted funeral leave to
"three (3) work days for time lost from his regularly scheduled work due to the
death and attendance at the funeral . . .". As these cases establish, the
parties herein could well have made restrictive understandings explicit, if
such understandings were indeed intended.

It is my presumption that contract interpretations which would lead to
subtle shenanigans or reward duplicity are to be avoided. In that respect, it
is noteworthy to recall what the Grievant did -- compared to what she could
have done -- immediately upon the death of her husband. What she did was to
inform the County that she would be returning to work in about a fortnight;
what she could have done was to end her unpaid leave of absence promptly (the
duration of which was left to her discretion), returned to work, and
immediately taken her funeral leave. The County apparently acknowledges that
such a course would have been consistent with even its interpretation of the
contract. Such a course, however, is not one which I feel should be
encouraged; good labor/man-agement relations must be based on straight
dealings, not on clever manipulations. But the fact that such a course would
have gotten for the grievant her funeral leave strengthens, in my mind, the
Union's argument under the facts as they did occur.

The County's essential contention is that an employe who is already on an
unpaid leave of absence cannot be eligible for a supplemental, paid funeral
leave. But, as the distinguished arbitrator Sylvester Garrett has said, "it is
hard to visualize anything more intimately connected with a death than being
with the deceased in the final stages of a terminal illness". (United States
Steel Corp., 57 LA 421.) As arbitrator Garrett explained in awarding funeral
leave for time off taken prior to the death of the family member, "(s)ome
element of judgment occasionally may be required on a case-by-case basis, and
due heed given in a nonrecurring case of this sort, to achieving essential
fairness when consistent with the manifest policy" of the funeral leave
provisions.

The two instances of previous denials which the County cites establish,
at most, that Hoffman was not prejudiced by disparate treatment. However,
since one instance involved a pregnancy leave, and the details concerning the
other are only sketchy, these occurrences do not constitute a binding past
practice.

Hoffman took her leave of absence for the express purpose of caring for
her terminally ill husband. A pronounced change in his condition -- either
recovery or death -- would obviate her need for this leave. But upon his
death, a new need arose -- the need for funeral leave. The manifest policy of
funeral leave is to allow the bereaved employe the ability to tend to, and
attend, the funeral of a designated family member, without loss of pay.
Consistent with this policy, it is my judgment that essential fairness, and the
essence of the collective bargaining agreement as reflected by the broad
language therein, requires that, in this case, this Grievant be granted three
days paid funeral leave.

Accordingly, it is my
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AWARD

That this grievance is sustained, and the County shall pay to Esther
Hoffman three (3) days pay at her regular rate of pay.

Dated at Madison, Wisconsin this 3rd day of August, 1989.

WISCONSIN EMPLOYMENT RELATIONS COMMISSION

By
Stuart Levitan, Arbitrator


