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ARBITRATION AWARD

Local 133, District Council 48, AFSCME, AFL-CIO, hereafter the Union, and
the Oak Creek-Franklin School District, are parties to a collective bargaining
agreement which provides for final and binding arbitration of disputes arising
thereunder. The Union made a request, in which the District concurred, for the
Wisconsin Employment Relations Commission to appoint a staff member to hear and
decide a grievance concerning the meaning and interpretation of the collective
bargaining agreement. The Commission appointed Stuart Levitan to serve as the
impartial arbitrator. Hearing was held in Oak Creek, Wisconsin, on July 25,
1989; no stenographic record was made. The District filed a brief on
September 25, 1989; the Union responded on October 11, 1989. The District
submitted a response on November 14, 1989, at which time the record was closed.

ISSUE

The Union frames the issues as follows:

Did the District violate the collective bargaining
agreement, Article X, par. 4, Article XIII, par. 5d,
and Appendix "A" par. 5 when it failed to pay the
grievant two days holiday pay for holidays that
occurred while she was on unpaid leave of absence? If
so, what is the remedy?

The District frames the issue as follows:

Did the District violate the terms of Appendix A,
Sec. 5 of the 1988/89 collective bargaining agreement
when it did not provide holiday pay to the grievant for
December 24 and December 25, 1988? If so, what is the
remedy?

The undersigned frames the issue thus:

Did the District violate the collective bargaining
agreement, Article X, par. 4, Article XIII, par. 5d, or
Appendix A, par. 5, when it denied holiday pay to the
grievant for December 24 and 25, 1988? If so, what is
the remedy?

BACKGROUND

Carol Riley, the grievant, is a part-time custodial aide for the
District. On October 27, 1988, while in a non-work setting, she broke her
wrist. At that time, she had approximately 23 days of accumulated sick leave.
Her sick leave bank ran out on or about December 2, 1988, at which time Riley
went on an unofficial, informal, unpaid leave of absence. Riley did not return
to work until January 3, 1989. Upon her return to work, Riley sought two days
holiday pay (December 24 and 25, 1988), for holidays which occurred during her
absence. The District declined to pay such payment, which action Riley has
grieved.

RELEVANT CONTRACTUAL LANGUAGE

ARTICLE X

LEAVES

1.Sick leave shall be provided all employees within this
bargaining unit based on the following:
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a. Employees shall be allowed one day of sick leave
for each month of service accumulated to
120 days.

b. Part-time employees will receive one day per
month of their normal daily work (i.e. 4-
hour per day employees will receive one
4-hour day) cumulative to 120 days. Any
employee advancing to a position with
greater hours shall have their sick leave
converted to new position. (Example: A
20 day - 4 hour sick leave accumulation
converts to 10 - 8 hour days.)

c. Sick leave is allowed when an employee works
more than 50 percent of possible days
within a month.

2.Sickness is defined as personal illness, or emotional upset
by accident, death or illness in the immediate
family, or similar circumstances which render
the worker incapable of carrying out his or her
regular assignment. Maternity is considered an
illness under this definition.

3.Sick leave may be taken for up to five (5) working days for
any death or critical illness in their immediate
family requiring the employee's presence at
home.

4.If an employee is off on sick leave and a holiday(s) falls
during said sick leave, the employee shall not
have a sick leave accumulation changed for the
day(s).

5.Certification by a physician may be required for sick leave
as the Business Manager deems necessary.

6.Sick leave records are available for review during regular
office hours in the Business Office, and
annually in December the Business Office shall
supply employees with a written statement of
their accounts as of that date.

7.Upon satisfactory termination of employment or retirement,
accumulated sick leave beyond sixty (60) days
will be reimbursed by an unused sick leave bonus
to be based upon the days past sixty (60)
multiplied by the beginning base rate of the
employee's classification.

8.Any employee who has accumulated thirty-five (35) days or
more of unused sick leave and a prolonged
illness or off-duty injury consumes said accumu-
lated allowance time, then the accumulated
allowance, upon employee's return to work, shall
be equal to or not less than one-half of said
accumulated total allowance.

. . .

11.Leaves of Absence Without Pay The Board, upon written
request, may grant a leave of absence for a
period not to exceed one year, subject to
renewal at the will of the Board. The terms and
conditions for each leave shall be discussed and
decided by the Board and determined on the
merits and circumstances of each particular
request. This section will be subject to the
grievance procedure provided herein up to, but
not including arbitration.

ARTICLE XIII

WAGES AND HOURS OF WORK

. . .

5.The normal work year (calendar) for Custodial Aides and
Laundry Workers (part-time) will be:

a. All regularly scheduled teaching days.

b. Summer work consisting of hours equal to twenty
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(20) normal week days shall be scheduled.

c. The Board of Education will annually submit the
work calendar for unit members. Changes
in the calendar after that date shall be
at least two weeks before the change,
except in emergency situations.

d. During the normal calendar work year up to ten
(10) days of unpaid vacation may be taken
each year upon the prior approval of the
Supervisor of Buildings and Grounds.
Request for such leave shall be at least
five (5) working days in advance. If a
paid holiday falls during this non-paid
vacation, the employee shall receive
holiday pay as listed in Appendix "A".

APPENDIX "A"

. . .

5.Each employee under this agreement shall be paid for seven
holidays - Good Friday, Memorial Day,
Thanksgiving Day, Day after Thanksgiving, Day
before Christmas and Labor Day. To be eligible
for these paid holidays the employee must have
worked or been on sick leave the last scheduled
day before and the first scheduled day after the
holiday. Holiday pay shall be at the employee's
base rate for the average hours currently being
assigned.

POSITIONS OF THE PARTIES

In support of its position that the grievance should be denied the
District asserts and avers as follows:

Holiday pay is an earned benefit, conditioned upon an
employe's compliance with certain requirements as
stated in the contract, which requirements the grievant
has failed to fulfill. The grievant had exhausted her
bank of paid sick leave on December 6, 1988, and was
thereafter on unpaid leave until her return on
January 3, 1989. Thus, by neither working nor being on
paid sick leave on the days bracketing the holidays in
question, the grievant has not met the eligibility test
of Appendix A of the collective bargaining agreement.
Further, there is no past practice under which an
employe who did not comply with the express terms of
Appendix A ever received holiday pay.

Finally, the grievant should not be allowed to raise new
grounds of alleged contract violations after expiration
of the time limit to bring grievances. Throughout the
grievance process, the grievant claimed only a
violation of Appendix A; it was not until fifteen (15)
days after the grievance was filed that the union
alleged a violation of Article X, relating to leaves.
It is well-settled that issues not properly raised are
not properly before an arbitrator for consideration; as
the contract requires an oral presentation of the
grievance within five working days, the union has
failed to submit this issue in a timely manner. The
issue of an alleged violation of Article X is thus not
properly before the arbitrator for consideration.

In rebuttal, the Association posits as follows:

It is misleading for the District to argue that it has never
paid holiday pay under these circumstances, inasmuch as
this circumstance has never happened before. There
never having been an employe on unpaid sick leave
during a holiday period, there is no controlling
precedent.

Further, the District errs in contending that the grievant
was on sick leave. The relevant contractual provision,
Appendix "A," does not differentiate between paid and
unpaid sick leave. The grievant used her bank of paid
sick leave, and was granted a leave of absence; she was
thus on unpaid sick leave until she returned to work.

Finally, the District errs when it asserts that holiday pay
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must be "earned" by working the days before and after
the holiday. Employes on unpaid vacation leave on such
days still receive holiday pay; so, too, should
employes on unpaid sick leave.

There being no controlling precedent, the grievant should be
paid for the paid holiday that occurred while she was
on unpaid sick leave just as she would have been had
she been on unpaid vacation.

The District further responds as follows:

The Union arguments ignore the relevant bargaining history,
which clearly establish that holiday pay was only to be
provided to employes who had been at work on paid sick
leave the days bracketing the holiday. Such was the
uncontroverted testimony of the District's chief
negotiator, former Business Manager Arthur Olson.
More-over, as it was the Union which proposed the
language in question, such language must be construed
against the interpretation which the Union now offers.

Further, the Union's assertion that the grievant is entitled
to the holiday pay because she was on "unpaid sick
leave" is hollow and unconvincing, in that the contract
makes no reference at all to such a status. This is in
contrast to the provision for holiday pay for employes
on unpaid vacation, which is clearly set forth in the
contract.

Nor was the grievant on an unpaid leave of absence, in that
she failed to apply for such status pursuant to the
explicit terms of the agreement.

The Union also errs in stating that the contract does not
require that holidays be earned, inasmuch as the
agreement explicitly requires an employe to satisfy the
precise terms of Appendix A, paragraph 5 to be eligible
for holiday pay. The grievant failed to satisfy those
terms, and is therefore not entitled to the holiday pay
sought.

Because the payment of holiday pay in this situation is
contrary to the explicit terms of the contract and the
relevant bargaining history, this grievance should be
dismissed with prejudice.

DISCUSSION

The underlying facts of this dispute are simple and straight-forward.
The grievant, injured in a non-work accident on October 27, was neither at work
nor on paid sick leave the days immediately before and after the holidays of
December 24 and December 25. 1/ The issue is whether, notwithstanding such
status, she was still entitled to two days pay for these holidays.

In interpreting the contract, first recourse is of course to the relevant
text. Appendix "A," paragraph 5, provides as follows:

To be eligible for these paid holidays the employee must have
worked or been on sick leave the last scheduled day
before and the first scheduled day after the holiday.

In its brief, the Union contends that this provision makes no distinction
between paid and unpaid sick leave, and that the grievant, being on unpaid sick
leave on the days bracketing the holidays, met the contractual requirement.
This is an interesting theory, but it is not one which I can accept.

It does not require advanced work in linguistic deconstructionism to
understand that the totality of the text in question is key to its meaning.
Here, the contract uses the phrase "sick leave" in two separate sections, the
aforementioned Appendix "A," and Article X, Leaves. That Article, particularly
paragraphs 1., 3., 4., 5., 6., and 7., clearly establishes that "sick leave"
means paid sick leave. Indeed, there is an entirely separate provision which
applies to unpaid sick leave, par. 11, "Leaves of Absence Without Pay." Thus,
when Appendix "A" refers to "sick leave," it means the status of an employe who

1/ Because these days were on the weekend, the District apparently regarded
December 23 and 26, 1988, as the holiday days for purposes of holiday
pay. (Ex. Bd. 3) Because the parties framed the issue in terms of
December 24 and 25, and because to do so does not affect the outcome of
this arbitra-tion, this award refers to December 24 and 25 as the days in
question.
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is paid at the usual hourly wage notwithstanding absence from work due to
personal or family illness.

The District has objected to any consideration in this Award of the
Union's allegations concerning violations of Article X, noting that such
allegation was not raised within five (5) days of when the employe knew or
should have known of the cause of the grievance. The contract provides that
"the failure of the party to file or appeal" a grievance within such time
period "shall be deemed a settlement and waiver" of the grievance. Here, Riley
did file her grievance within five days of her knowledge of its occurrence;
while the initial filing alleged a violation of Appendix "A," and stated in
sufficient detail the facts of the grievance, it was not until approximately 15
days later that allegations involving Article X were raised. While it is
certainly preferable for the parties to make their allegations and defenses
known as early as its practicable, the Union did, in its timely filing of the
grievance, provide adequate notice to the District of the issues involved, both
as regards Appendix "A" and Article X.

Finding that the Union had the ability to raise the issue of Article X,
however, I yet find no merit in its argument. The Union apparently concedes
this point, making no mention of this provision in its written brief.
Article X, par. 11., provides that the Board, upon written request, may grant a
leave of absence for up to one year, subject to terms and conditions determined
by the Board. It appears that this provision could have been utilized to
accommodate the grievant, at the time she had exhausted her sick leave bank but
was still physically unable to return to work. However, no such written
request was ever submitted, nor demanded. Thus, the grievant apparently
assumed a status not specifically provided for in the contract, being on an
unofficial, informal unpaid leave of absence. Notwithstanding this extra-
contractual status, the District continued to consider the grievant as its
employe, albeit in a non-pay status. Its action in this regard, while not
within the strict letter of the contract, was certainly conducive of good
labor-management relations, and in no way diminishes its defense against this
grievance.

Finally, the Union contends that an employe on "unpaid vacation" the days
bracketing a holiday receives holiday pay, and asks why this should be, while
an employe on "unpaid sick leave" does not receive the same benefit. Indeed,
the contract does provide, in Article XII, par. 5d., that "if a paid holiday
falls" during the period when an employe is on an non-paid vacation, "the
employee shall receive holiday pay as listed in Appendix "A." To be on such
non-paid vacation, however, an employe must make such request five working days
in advance, and receive prior approval of the Supervisor of Buildings and
Grounds. There is nothing in the record to indicate that such request was ever
sought or obtained. Moreover, the contract limits the extent of such non-paid
vacation to ten days per year; even had the grievant sought and received such
leave, it too would have expired at least two days prior to the holidays in
question. Thus, this provision will not cover the grievant's circumstances.

The Union asks why employes on non-paid vacation may receive holiday pay,
while employes on non-paid sick leave do not. From the perspective of logic
and policy, that may be a good question -- but it is a question which must be
answered in the context of collective bargaining, not through grievance
arbitration.

Upon review of the record evidence and the arguments of the parties, I
find that the District did not violate the collective bargaining agreement when
it denied Carol Riley holiday pay for December 24 and December 25, 1988.

Accordingly, it is my

AWARD

That his grievance is denied and dismissed.

Dated at Madison, Wisconsin this 16th day of November, 1989.

By
Stuart Levitan, Arbitrator


