BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration
of a Dispute Between

GENERAL TEAMSTERS LOCAL UNION NO. 579 :
: Case 28

and : No. 42522
: MA-5713
CITY OF MILTON (POLICE DEPARTMENT)
Appearances:

Previant, Goldberg, Uelmen, Gratz, Miller and Brueggeman, S.C.,
Attorneys at Law, by Mr. William S. Kowalski, on behalf of General
Teamsters Local Union No. 579. -

Roethe, Buhrow, Roethe, Pope and Fish, Attorneys at Law, by
Mr. Jeffrey T. Roethe, City Attorney, on behalf of the City of
Milton.

ARBITRATION AWARD

General Teamsters Local Union No. 579, hereinafter the Union, requested
that the Wisconsin Employment Relations Commission appoint a staff arbitrator
to hear and decide the instant dispute between the Union and the City of
Milton, hereinafter the City, in accordance with the grievance and arbitration
procedures contained in the parties' labor agreement. The City subsequently
concurred in the request and the undersigned was appointed to arbitrate in the
dispute. A hearing was held before the undersigned on October 10, 1989 in
Milton, Wisconsin. There was no stenographic transcript made of the hearing,
and the parties submitted post-hearing briefs in the matter by October 25,
1989. Based wupon the evidence and the arguments of the parties, the
undersigned makes and issues the following Award.

ISSUE

The parties could not agree on a statement of the issue. The Union
would state the issue as follows:

Did the Employer (City) +violate the Collective
Bargaining Agreement when it denied employees pay for
two (2) hours when they attended a meeting on
June 16, 19897

The City would state the issue as being:

Did the City of Milton violate the collective
bargaining agreement when it denied employees two
hours pay when three employees attended a Union
meeting on June 16, 1989? If so, what is the remedy?

The undersigned concludes that the issue to be decided may be stated as
follows:

Did the City violate the ©parties' Collective
Bargaining Agreement when it denied two (2) hours of
pay to three on-duty employes who attended a meeting
called by the Union on June 16, 1989? If so, what is
the appropriate remedy?

CONTRACT PROVISIONS

The following provisions of the parties' Agreement are cited, in
relevant part:

ARTICLE 2 - MANAGEMENT'S RIGHTS.

The Union recognizes the City as the Employer
and as having the right to hire employees; to demote,
suspend or discharge employees for just cause; to
establish and enforce reasonable work rules; to
supervise and direct the work force; to schedule
overtime hours of work; to contract or subcontract
work; to establish job descriptions and reasonable
levels of performance of employees, to create or
abolish jobs; and to otherwise manage the affairs of
the City as required by Wisconsin law, all of which
shall be done in compliance with the terms of this
Agreement and City rights under this provision shall
not be used to discriminate against the Union or its
members.



ARTICLE 6 - STEWARDS.

The City recognizes the right of the Union to
designate job stewards and alternates from the City's
seniority list.

The Steward shall be permitted reasonable time
to investigate and present grievances on or off City
property without loss of time or pay, during the
regular scheduled work day, providing it does not
interfere with the police operations.

ARTICLE 8 - TIME OFF FOR UNION ACTIVITIES.

Section 1. Absence. The City agrees to grant
the necessary and vreasonable time off, without
discrimination or loss of seniority rights and
without pay, to any employee designated by the Union
to attend a labor convention or serve in any capacity
on other official Union business, provided 48 hours
written notice is given to the City by the Union
specifying length of time off. The Union agrees
that, in making its request for time off for Union
activities, due consideration shall be given to the
number of employees affected in order that there
shall be no disruption of the City's operations due
to lack of available employees.

The City also cites Article 29 - Wages and Pay, as indicating the employes are
paid on an hourly basis for hours worked.

BACKGROUND

The Union represents the five full-time police officers in the City's
Police Department and one clerical employe in a split position of Municipal
Court Clerk/Police Department Clerk. The Union's Secretary-Treasurer, Brendan
Kaiser, represents the bargaining wunit in negotiations and contract
administration. Kaiser sent a notice to all of the employes in the bargaining
unit that there was going to be a "union meeting" on Friday, June 16, 1989 at
the Milton City Hall. Kaiser did not contact the City's Mayor or City Clerk to
notify them he was calling the meeting of the employes or ask their permission

to call such a meeting. On June 16, 1989, Kaiser met the local steward at
approximately 1:00 p.m., and the rest of the employes who attended arrived
between 1:00 and 1:15 p.m. Kaiser began the meeting at approximately 1:15 p.m.
in the City Hall in the same room the arbitration hearing was held. In

addition to Kaiser, there were four of the full-time officers and the clerical
employe present, two of the officers and the clerical employe were on duty at
the time. The two officers had radios with them so that they could receive
calls. The purpose of the meeting was to discuss problems the employes felt
they were having with the way health insurance claims were being processed. At
approximately 1:20 p.m., Kaiser called the City Clerk, Doris Viney, who's
office is in the adjoining room, to come into the meeting so that they could
advise her of their demand that the claims process be "straightened out."
There is a dispute as to how long the meeting lasted. Kaiser testified that
the meeting lasted approximately an hour and ten minutes. Viney and one of the
grievants testified that the meeting lasted at least two hours.

The three employes who were on duty at the time of the meeting did not
note on their time cards that they attended the meeting during their shift.
The City docked their pay two hours for that day. The instant grievance was
filed in response to their pay being docked. The parties attempted to resolve
their dispute, but were unable to do so and proceeded to arbitration before the
undersigned.

POSITIONS OF THE PARTIES

Union:

The Union contends that the evidence demonstrates that the City has
maintained a practice of paying employes for time spent at meetings such as
this, even when called by the Union. The Union notes that the on-duty employes
who attended the meeting had radios with them and asserts that, if needed, they
would have been able to respond to any type of call. It is also asserted that
the meeting was not called so much to discuss "union business" as it was to
discuss a problem with the manner in which the City was handling insurance
claims.

The Union also contends that the contract provisions cited by the City,
Articles 6 and 8, by their own terms are not relevant and do not support the
City's position.



The Union requests that the grievance be sustained and the grievants be
made whole.

City:

The City first asserts that the express language of Article 6 provides
that only the Union steward can be compensated for attending union activities
during his/her work hours. While they were attending the meeting, the on-duty
employes were not involved in "normal police operations." Employes are paid on
an hourly basis for actual hours worked under Article 29. There is no language
in the Agreement authorizing payment to employes under such circumstances; in
fact, the language must be construed to mean that the City is not required to
pay employes to attend such a meeting.

Next, the City contends that the evidence does not establish a past

practice of paying employes for attending such meetings. To be a binding
practice, 1t must be shown that the City acknowledged the practice and
acquiesced in the practice. It is asserted that the City never knew that

employes had claimed payment while attending union meetings before this
instance. While the City has always allowed the Union to call meetings and on-
duty employes to attend such meetings, 1t was unaware that the Union was
attempting to have the City pay the employes for attending those meetings. The
City asserts that the Union concedes that the employes never listed attendance
at union meetings on their time sheets. Therefore, the practice was not
unequivocal and was not clearly enunciated and acted upon. Management must
know of the practice and agree to or acquiesce in the practice in order for it
to be binding.

The City notes that there is no dispute that the parties have never
negotiated the issue of paying employes to attend union meetings. It also
notes that when the City has called a meeting of employes to explain benefits,
such as the meeting noted in Union Ex. 7, it has paid employes for attending.

Lastly, the City asserts that it would be "totally absurd and contrary
to the contract language and general practice" to allow the Union to call
meetings during regular work hours without the City's knowledge or consent and
require the City to pay employes to attend those meetings. Such a result would
be contrary to Article 2 - Management Rights, Article 6 - Stewards, and
Article 8, Section 1.

The City requests that the grievance be dismissed.

DISCUSSION

This case involves three on-duty employes attending a meeting called by
the Union. In this case, the meeting was called to discuss the manner in which
the health insurance claims were being handled. While the Union feels that it
was forced to hold the meeting due to the City's alleged failure to correct the
problem, that does not change the fact that it was a meeting called by the
Union during several employes' work hours, without the City's knowledge or
consent, for the purpose of discussing union concerns. It is noted that there
is no provision in the parties' Agreement that requires the City to pay its
employes for attendance at a meeting called by the Union for the purpose of
discussing the employes' complaints against the City. Given the absence of
such a provision in the Agreement, for such a right to exist it must be based
upon a binding practice.

In support of its position that such a practice does exist, the Union
cites a number of prior instances where the employes attended meetings called
by the Union and did not have their pay docked. The Union asserts that those
instances establish a binding past practice of permitting on-duty employes to
attend Union meetings without loss of pay. For a practice to be binding,
however, the parties must be aware of, and agree upon, the past practice. Such
agreement may be express or tacit, but there must be mutual acceptance of the
practice. Of the instances cited, one was a meeting called by the City to
explain the new health insurance plan to the employes and is distinguishable on
that basis. Two of the meetings cited were for ratification votes in 1984 and

1987, and it seems likely the City was aware of the meetings. Those meetings
appear to have been brief, and the City apparently did not object to having on-
duty employes attend and vote at those meetings. It is noted that a

ratification vote is a necessary attribute of negotiations and that, given the
operation of the Department, there will always be some employes on duty,
regardless of when a meeting is held. In another instance cited by the Union,
the Union notified the City by 1letter that it was agreeable to meet on
December 11, 1986 and would be caucusing with the two employe groups (DPW and
Police) at 8:00 a.m. and 11:00 a.m., respectively. 1In the other two instances
cited, there is no evidence that management was aware of the meetings or aware
that on-duty employes attended the meetings, and the Union's Steward, Twist,
testified that the employes in the Police Department have never indicated on
their time sheets that they attended union meetings during their scheduled work
hours.



At most, the evidence indicates that in several instances where the City
was aware, or was likely aware, of meetings called by the Union, it did not
object and did not dock the pay of on-duty employes who attended those
meetings. Further, those meetings immediately preceded or followed the
parties' meeting for negotiations. The evidence presented is not sufficient to
establish a binding practice of permitting on-duty employes to attend union
meetings, which the City is unaware of beforehand, without loss of pay. The
meeting in question was not called by the City, the City did not have prior
knowledge of the meeting and there was no consent by the City, either express
or inferred, that the on-duty employes could attend the meeting without loss of
pay. If anything, the meeting in this case was similar to the two meetings
cited by the Union that the City was not aware took place. Such circumstances
cannot be indicative of, or a basis for finding, a practice that is mutually
accepted by both parties.

Also, the Dbenefit claimed by the Union in this case would be
inconsistent with the concerns expressed by the parties in Article 6 and
Article 8, Section 1 of their Agreement. While those provisions are not fully

on point in this case, they do indicate that the parties have recognized
certain concerns where an employe attends to union business during his/her work
hours, i.e., the need to avoid disrupting police operations in the Department
and to give the City prior notice. There was no prior notice of the meeting in
question and the testimony of Viney and one of the grievants was that it was
approximately two hours in duration. The on-duty employes at the meeting did
not engage in police business while at the meeting, and while the two officers
might have been considered available on an "on-call" basis, the Police Clerk
was not performing any of the duties for which she is paid and the officers
were not being paid to be "on call."

Given the lack of any mention in the Agreement of the right the Union
claims, coupled with such a right being inconsistent with the concerns
expressed in Article 6 and Article 8, Section 1, and the lack of a binding
practice of permitting on-duty employes to attend union meetings without loss
of pay under similar circumstances, it 1s concluded that the City did not
violate the parties' Agreement by not paying the three on-duty employes for the
time they spent in the meeting.

Based upon the foregoing, the evidence and the arguments of the parties,
the undersigned makes and issues the following
AWARD
The grievance is denied.

Dated at Madison, Wisconsin, this 5th day of December, 1989.

By

David E. Shaw, Arbitrator



