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Appearances:

Previant, Goldberg, Uelmen, Gratz, Miller & Brueggeman, S.C., Attorneys at
Law, by Mr. William Kowalski, appearing on behalf of the Union.

Mr. David Grosse, Manager-Employee Relations, Ferrellgas, appearing on
behalf of the Company.

ARBITRATION AWARD

The above captioned parties, hereinafter the Union and the Company
respectively, are signatories to a collective bargaining agreement providing
for final and binding arbitration of grievances. Pursuant to a request for
arbitration, the Wisconsin Employment Relations Commission appointed the
undersigned to hear a grievance. A hearing, which was not transcribed, was
held on October 24, 1989, in Eau Claire, Wisconsin. The Company's brief was
filed November 15, 1989 and the Union filed a waiver of brief on December 4,
1989. Based on the entire record, I issue the following award.

ISSUE

The parties stipulated to the following issue:

Did the Employer violate the collective bargaining
agreement when it denied holiday pay to the grievant
for Memorial Day, 1989? If so, what is the appropriate
remedy?

PERTINENT CONTRACT PROVISIONS

The parties' 1987-90 collective bargaining agreement contains the
following pertinent provisions:

ARTICLE XVI
HOURS OF WORK, OVERTIME AND HOLIDAYS

. . .

Section 7. The specified legal holidays are:

. . .

Memorial Day

. . .

or days observed as same, and they are to be paid for at the
rate specified below, even though no work is performed
on such days. . . .

. . .

Section 10. To be eligible for holiday pay, specified or
floating, an employee must be a regular
full-time employee on payroll records
three (3) months prior to any of the legal
holidays in order to qualify for holiday
pay. He must also be available for work
on the last scheduled working day prior to
the holiday and the first scheduled
working day following the holiday, unless
excused by the Employer. Employees must
also work in the week in which the holiday
falls, except when the employee is on
vacation or compensable sick leave. When
on vacation, holiday pay shall be granted
in accordance with the provisions of
Article XII, Section 5.

FACTS

The facts are undisputed. Grievant Gerald Nolan has worked for the
Company for two years with his regular work week being Monday through Friday.
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He was off work from October, 1988 through May, 1989 1/ due a light duty
restriction and received workers' compensation during that time. On May 8, his
physician gave him a return to work slip that said he could return to work
May 27. Nolan gave this return to work slip to his supervisor, Scott Barnes,
that same day. Barnes told Nolan that since Saturday, May 27 was not a regular
work day and since Monday, May 29 was the Memorial Day holiday, he was to
report to work on Tuesday, May 30, which he did. Nolan was not paid for the
Memorial Day holiday, Monday, May 29, and he grieved. The Company denied the
grievance and the matter was appealed to arbitration.

POSITIONS OF THE PARTIES

The Union contends the Company violated the contract when it failed to
pay the grievant holiday pay for Memorial Day. According to the Union, the
grievant met all the requirements for holiday pay eligibility found in
Article XVI, Section 10 so therefore he should have received holiday pay. In
the Union's view, the grievant met requirements one and three and was exempted
from the second requirement because of the nature of his absence on Friday,
May 26. As a remedy for the alleged contract violation, the Union asks that
the grievant be paid for the holiday in question.

The Company's position is that it did not violate Article XVI, Section 10
when it denied the grievant holiday pay for Memorial Day. In the Company's
view, the grievant was not entitled to holiday pay for that day because he did
not meet one of the eligibility requirements for holiday pay, namely, the
second requirement that an employe must work on the last scheduled working day
prior to the holiday. The Employer notes in this regard that the last
scheduled working day prior to Memorial Day was Friday, May 26, and the
grievant did not work on that day. Therefore, the Company contends it was
within its contractual rights when it denied the grievant holiday pay.

DISCUSSION

Article XVI, Section 10 lists three requirements for holiday pay
eligibility: 1) the employe must be a regular full-time employe on the
(Company) payroll three months prior to the legal holiday; 2) the employe must
be available for work on the last scheduled working day prior to the holiday
and the first scheduled working day following the holiday, unless excused by
the employer; and 3) the employe must also work in the week which the holiday
falls, except if the employe is on vacation or on compensable sick leave.
Employes must meet all three of these requirements in order to receive holiday
pay.

This dispute centers upon the second requirement identified above because
the Company's stated reason for denying holiday pay to the grievant was that in
its view, he did not meet that requirement.

The eligibility requirement in issue contains two subparts, to wit: that
the employe must be available for work on the last scheduled working day prior
to the holiday and the first scheduled working day following the holiday.
Here, the grievant met the latter requirement but not the former. This is
because he was available for work on the first scheduled work day following
the holiday (namely Tuesday, May 30), but he neither worked nor was available
for work on the last scheduled work day prior to the Memorial Day holiday
(namely Friday, May 26) since his physician's return to work slip indicates the
earliest he could return to work was Saturday, May 27. That being the case,
Nolan did not meet one of the two parts of this eligibility requirement.

1/ All dates hereinafter refer to 1989.

Having said that, this does not automatically mean that the grievant was
not eligible for holiday pay. This is because the second eligibility
requirement goes on to provide an exception to that entire requirement for an
absence which is "excused by the employer." The contract though does not
define an "excused" absence nor are any examples listed therein. Moreover,
there is no evidence in the record of a past practice involving similar
situations which could be used as a guide in interpreting this phrase. That
being so, the undersigned will determine whether the grievant's absence on
Friday, May 26 was "excused by the employer."

I find, based on the following rationale, that the absence was "excused
by the employer." Certainly the grievant's absence that day was not unexcused
in the sense that he did not have a valid reason for it or that the Company did
not know where the grievant was. On that date, the grievant was still off work
due to a light duty restriction and presumably was receiving temporary
disability pay provided by workers' compensation. He could not have worked
that day even if he wanted to because he had not yet been authorized to return
to work by his physician. Thus, his absence that day was workers' compensation
related and the Company knew it. Since the grievant's absence that day was not
unexcused, I believe it logically follows that the converse must be true;
namely, that the absence was excused. Said another way, the grievant was on an
authorized absence that day. Accordingly, it is held that the grievant's
workers' compensation related absence on Friday, May 26 qualifies as one
"excused by the employer" within the meaning of Article XVI, Section 10. That
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being so, the grievant was exempted from the second eligibility requirement.
In light of this conclusion that the grievant was exempted from the

second eligibility requirement of Article XVI, Section 10, it follows that he
was eligible for holiday pay for Memorial Day because that was the only
eligibility requirement in issue herein.

Based on the foregoing and the record as a whole, the undersigned enters
the following

AWARD

That the Employer violated the collective bargaining agreement when it
denied holiday pay to the grievant for Memorial Day, 1989. In order to remedy
this contractual violation, the Company shall pay the grievant holiday pay for
that day.

Dated at Madison, Wisconsin this 13th day of December, 1989.

By
Raleigh Jones, Arbitrator


