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Appearances:

Mr. Paul D. Lawent, General Counsel, AGC, on behalf of the Company.
Mr. Ronald Kopp, Secretary/Business Manager, on behalf of the Union.

ARBITRATION AWARD

The above-entitled parties, herein the Company and the Union, are privy to
a collective bargaining agreement providing for final and binding arbitration
before a Wisconsin Employment Relations Commission staff arbitrator. Pursuant
thereto, I heard this matter on March 15, 1990, in Green Bay, Wisconsin. The
hearing was not transcribed and both parties filed briefs which were received
by March 28, 1990.

Based upon the entire record, I issue the following Award.

The parties stipulated to the following issue:

If an employee is called out on a Sunday for part-time work
under Section 10.6, what rate of pay is the employee
guaranteed if he works less than four hours? The
arbitrator is asked to decide whether the employee is
entitled to a guarantee of either four hours at
straight time or four hours at double time.

DISCUSSION:

The Company on Sunday, November 26, 1989, called out Millwrights Butnick,
Bellin, and Helms to perform routine maintenance work on a turbine roller at
James River, a local paper company which has a maintenance and repair contract
with the Company. Said work took about two (2) hours to perform, from 5:00
p.m. - 7:00 p.m. The Company then paid each of them two (2) hours pay at
double time.

The Union thereafter filed the instant grievance, claiming that they
should have been paid four (4) hours at double time because the contract
provides that Sunday work is to be paid at double time and because it also
provides that any employees called in for work must be paid a minimum of four
(4) hours call in pay. The Union points out that call in is paid in order to
properly compensate employees for the "time preparing to go to work, time
worked and time to return home from work which is all time spent away from
their family and normally time spent outside activities away from work." The
Company, in turn, asserts that while Section 10.6 of the contract is ambiguous,
"It would be unconscionable to ask an owner to pay these [the Union's
requested] rates" because that could result in the payment of $132.08 to
employees even if "they theoretically worked only five (5) minutes", and that
sustaining the grievance will only result in a loss of work for union
contractors and force the Company to find make work for employees if similar
situations reoccur.
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The key to resolving this issue is Article X of the contract, entitled
"Hours of Work," which provides in pertinent part:

"Section 10.02 OVERTIME, SATURDAY, SUNDAY AND HOLIDAY WORK.

(a) All time in excess of eight (8) hours per day, all time
worked before 6:00 a.m. or after 6:00 p.m. and all time
worked on Saturday shall be paid at the rate of one and
one-half times the established hourly rate of pay with
the exception of time worked on Saturday make-up which
shall be at straight time.

(b) All time worked on Sundays and legal holidays shall be
paid for at double the established hourly rate of pay.
Time worked between 6:00 a.m. Sunday and 6:00 a.m.
Monday is considered Sunday work. The same principle
applies to Holidays.

(c) On projects of at least two weeks duration, the work
week may, at the contractor's option, consist of a
four-day forty-hour week, Monday through Saturday,
consisting of four ten-hour days without overtime rates
applying. However, Saturday may only be used as a
straight-time day if time has been lost during a
weekday due to inclement weather or conditions beyond
the contractor's control. No one is to be
discriminated against for choosing not to work
Saturday. When working such workweek all hours worked
in excess of ten hours per day shall be paid at one and
one-half the hourly rate of pay. All hours worked in
excess of forty hours after four work days shall be
paid at one and one-half times the hourly rate of pay,
and double time for Sundays and Holidays. The
contractor shall advise the Union of the establishment
of such workweek prior to implementation.

The workweek option provided for in this paragraph shall not
be available when shift work, as provided for in
Section 10.4 is being performed.

. . .

Section 10.6 PART-TIME WORK: Employees called out for part-
time work shall receive a minimum of four (4) hours'
pay. Employees not notified by the Contractor or his
agent the night before and who reports for work at the
regular time, shall be paid two (2) hours' pay if they
are not put to work. These rules will not apply when
inclement weather or other reasons beyond the
contractor's control causes a stoppage of work."

The issue here turns upon the applicability of Section 10.6 which
provides that "Employees called out for part-time work shall receive a minimum
of four (4) hours' pay" and Section 10.2(b) which provides that "All time
worked on Sundays and legal holidays shall be paid for at double the
established hourly rate." In other words, do both of these provisions apply so
that employees received a minimum of four (4) hours call-in pay plus the double
time rate as contended by the Union, or just the double time rate for actual
hours worked as contended by the Company.

The contract itself does not expressly answer this question. However, it
is a basic principle of arbitrable law that different contract provisions are
to be harmonized if at all possible so that their stated purposes can be
achieved.

Here, two (2) different goals are provided for under this language:
Section 10.2(b) provides for double time to those employees who must work
outside their normally scheduled workweek in order to compensate them for
disrupting their normal time off. Section 10.6 goes to another objective, i.e.
to award employees a minimum of four (4) hours pay to compensate them for the
inconvenience of driving themselves to and from work and to make it worth their
while to only work a short time on the call out job in question.

There is nothing in the contract, such as an antipyramiding clause, which
prohibits payment under Sections 10(b) and 10 6. That being so, the Company is
required to pay double time for all work performed on a Sunday and to also pay
called out employes a minimum of four (4) hours at that rate for any such
Sunday work. The Company's failure to do so here therefore violated the
contract.

As a remedy, it shall make whole the three (3) employes by paying to them
an additional two (2) hours pay at double time.
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In so finding, I am mindfull of the Company's concern that sustaining the
grievance may adversely affect its ability to obtain business and that it in
the future may assign make work to employes in order to ensure that they work a
full four (4) hours. By virtue of this grievance and the contract language in
issue, the Company of course is entitled to do the latter. Any possible loss
of business, however, is a separate question of what the contract requires in
this situation and it is outside the scope of an arbitrator's very limited
authority to apply the contract provisions as they are written. As a result,
this concern cannot serve to negate the clear provisions of Section 10.02(b)
and 10.6.

In light of the foregoing, it is my

AWARD

1. That employes called out on a Sunday for part-time work under
Section 10.6 are to be paid a minimum of four (4) hours pay at double time.

2. That the Company shall make whole the three (3) employes herein in
the aforementioned manner.

Dated at Madison, Wisconsin this 23rd day of May, 1990.

By
Amedeo Greco, Arbitrator


