BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration
of a Dispute Between

KENOSHA PROFESSIONAL FIRE FIGHTERS :
UNION, LOCAL 414, IAFF, AFL-CIO : Case 146

: No. 43077

and : MA-5891
CITY OF KENOSHA (FIRE DEPARTMENT)

Appearances:
Mr. John Celebre, President, Kenosha Professional Fire Fighters Union,
T Local 414, appearing on behalf of the Union.
Davis & Kuelthau, S.C., by Mr. Roger Walsh, Attorney at Law, appearing
on behalf of the City.

ARBITRATION AWARD

The above-captioned parties, hereinafter the Union and City respectively,
are signatories to a collective bargaining agreement providing for final and

binding arbitration of grievances. Pursuant to a request for arbitration, the
Wisconsin Employment Relations Commission appointed the undersigned to hear a
grievance. A hearing, which was transcribed, was held on March 7, 1990 in

Kenosha, Wisconsin. The parties filed post-hearing briefs which were exchanged
on June 7, 1990 whereupon the record was closed. Based on the entire record, I
issue the following Award.
ISSUE
The parties stipulated to the following issue:
Are Kenosha Fire Department Firefighters/Paramedics entitled
to the additional compensation in Section 11.05 of the labor

contract?

PERTINENT CONTRACT PROVISIONS

ARTICLE 11 - CLASSIFICATION AND COMPENSATION PLAN

11.02 Effective 1/1/89

COMPENSATION PLAN

NOTE: A Upon successful completion of paramedic
training, paramedic certification and participation in
the department's Paramedic Program, Paramedics shall
receive an additional monthly payment equal to
five percent (5%) of the current rate for the top step
of the Firefighter classification indicated in
Article 11. In the event a Paramedic ceases to
participate in the Paramedic Program at any time during
the month, this premium pay shall be prorated for the
time the employee spent in the program in accordance
with the following formula. Example: If an employee's
name appears on the Paramedic List for only a portion
of a month, that employee shall be paid for only the
full or part days that he/she was on duty while his/her
name appeared on the Paramedic List. The rate for each
day on duty while his/her name appears on the Paramedic
List shall be (using 1988 rates):



$2,394 x 5: + $119.70

$119.70 divided by 243.3 = $.49/hr.

Therefore, hourly rate for less than 24 hours = $.49
Rate for full 24 hour tour of duty = $11.76

11.05 Any employee assigned to and actually
working on rescue squad duty for more than twelve (12)
hours during a duty day shall receive an additional
$5.00 for such day. In the case of two employees
assigned to and actually working twelve (12) hours each
on rescue squad duty in the same duty day, then each
employee shall receive an additional $2.50 for the day.

FACTS

Prior to 1989, the City did not employ paramedics. The City's emergency
medical service (EMS) was primarily provided by Emergency Medical Technicians
(EMTs) 1in rescue squads. Employes assigned to the rescue squads received the
premium set forth in Section 11.05 of the parties' agreement (i.e., $5.00 per
day to "any employee assigned to and actually working on rescue squad duty for
more than twelve (12) hours during a duty day . . .").

In 1988, the City decided to create a paramedic program. On August 8,
1988, the Union and the City commenced impact negotiations on the paramedic
program including the pay for paramedics. The parties reached a tentative
agreement on September 21, 1988 which was ratified by both parties on or before
October 3, 1988. That agreement provided for a premium payment to all employes

certified as a paramedic of 5% of the top step firefighter rate. Thereafter,
the City began to train employes as paramedics and the paramedic system became
operational in July, 1989. After implementation of the paramedic program, the

City paid paramedics a premium of 5% of the top firefighter rate as set forth
in the parties' tentative agreement and Section 11.02 of the agreement.

During the period from July 15-31, 1989, the City paid both the paramedic
premium and rescue squad premium to paramedics. Thereafter, the City paid
paramedics only the paramedic premium and not the rescue squad premium which
resulted in the instant grievance.

UNION'S POSITION

The Union contends that the language on paramedic premium pay set forth
in Section 11.02 is specific, clear and very detailed, yet it contains nothing
to indicate that it is in lieu of any other payments. It submits that
Section 11.05 is also specific in that payment applies to anyone working on
rescue squad duty for more than twelve (12) hours during a duty day. The Union
points out that the tentative agreement reached on the paramedic program
specifically excludes paramedics from certain provisions of the parties'
agreement and the present agreement further excludes paramedics from the
provisions of Section 7.01, but in neither the tentative agreement nor the
collective bargaining agreement is there an express exclusion from the
provisions of Section 11.05. The Union also argues that the exclusion of
paramedics from Section 11.05 violates Section 4.01 of the agreement, the
maintenance of standards provision.

The Union maintains that the City authored the paramedic language and the
City must suffer the consequences of its failure to properly draft language to
reflect the understanding of the parties if there had been any understanding
(the Union claims there was none) related to exclusion of the paramedics from
Section 11.05. The Union asserts that firefighters entered the paramedic
program with the understanding they would get both premiums under Section 11.02
as a paramedic and Section 11.05 as before.

The Union asserts that the City's evidence on bargaining history in
support of its contention that there was agreement that paramedics were
ineligible for Section 11.05 premiums must be given no weight. It insists that
the City's claim is based on a conversation that never took place. The Union
notes that six members of the Union negotiating team could not recall the
conversation or find any notation of it in their notes. It further notes the
questionable reference by the City to the one member who is in Arizona and
unavailable to testify. The Union takes exception to the use of comparables as
evidence of the interpretation of language in the parties' agreement, and,
furthermore, it claims such comparables do not support the City's position.

The Union concludes that the clear contract language controls even if it
is contrary to one party's intent, and nothing in the contract excludes
paramedics from Section 11.05 as that section clearly provides that everyone
gets rescue squad pay if they are so assigned. It asks that the grievance be
sustained and appropriate remedial orders issued.

CITY'S POSITION

The City contends that bargaining history establishes that the parties'
agreement provides that paramedics receive only the 5% paramedic premium and



not the $5.00 per day rescue squad pay. The City points to its initial
proposal for paramedic pay of $10 per 24-hour period and its explanation that
the proposal was $5.00 more than the people who worked rescue squad got. The
City claims that it never intended that paramedics would also receive rescue
squad pay. The City notes that the Union's response to the City's flat-dollar
proposal was to propose a percentage amount for paramedic pay. The City also
refers to the Union's proposal that the $5.00 per day rescue squad pay would
apply to rigs other than rescue squads when these rigs were used in the first
responder system, and the extra pay for becoming EMT certified rather than
having to be performing rescue squad duty. It claims that the discussion on
these items was separate from the proposal on paramedic pay indicating separate
and complete payments under each, respectively.

The City alleges that it agreed in principle with the Union's proposal
for 5% paramedic pay and on September 14, 1988, in a negotiation session, made
a written proposal agreeing to the 5% premium for paramedics. The City claims
that at this meeting, one of the Union's executive board members asked if the
5% was over and above the $5.00 per day rescue squad pay and the City responded
that it was not and added the comment "nice try", whereupon that member then
responded that he couldn't be blamed for trying.

The City maintains that its position in bargaining was consistent with
the paramedic premium payments in comparable cities. The City claims it
contacted the 14 largest cities in Wisconsin (excluding Milwaukee) and found
that eight had paramedic programs of which two paid a flat-dollar amount and
the rest paid a percentage. The City further claims that only five of the
eight had a separate rescue squad and in none of these is the paramedic also
eligible for rescue squad pay.

The City submits that the Union in negotiations for the 1989-91 contract
proposed 3% premium pay for EMTs and if the Union's position were correct, this
would mean 8% premium for paramedics. The City points out that this proposal
was not agreed to and the 1988 contract provision remained the same in the
1989-1991 contract as in the prior contract.

The City argues that it was clear to both parties that what was
negotiated on the paramedic program was a complete and total premium for being
a paramedic. It submits that EMTs will still be paid while on rescue squad
duty and it emphasizes that this duty is different from paramedic duty. The
City insists that pyramiding premium payments for the same type of service was
never intended by the parties nor is it policy or practice in any comparable
city. It asks the arbitrator to deny the grievance.

DISCUSSION

The sole issue for determination in this matter is whether the parties'
agreement on paramedic pay excludes paramedics from also receiving rescue squad

pay. Section 11.05 of the parties' collective bargaining agreement provides
that "any employee assigned to and actually working rescue squad duty" is
eligible for rescue squad pay after meeting the minimum-hours requirement. On
its face, this 1language is general enough to include paramedics. Thus, at

first glance it would certainly appear that the Union is correct that
paramedics are entitled to receive the rescue squad pay authorized by
Section 11.05 in addition to their paramedic premium pay.

By its express terms, the parties' tentative agreement on the paramedic
program 1/ modified and supplemented their labor agreement. That being so, it
is necessary to examine the tentative agreement to determine the intent of the
parties with respect to whether paramedic pay was in lieu of rescue squad pay.

The express language of the tentative agreement does not specifically exclude
paramedics from the provisions of Section 11.05 nor does the language
specifically include paramedics within the provisions of Section 11.05. 2/
Paragraph 9 of the tentative agreement simply states that paramedics shall
receive an additional monthly payment equal to five percent (5%) of the current
rate for the top step of the firefighter classification. 3/ It is unclear
whether this is all inclusive or a separate premium from the other premiums
provided by the parties' labor agreement.

A review of the paramedic program negotiating history indicates that the
City initially proposed that the paramedics would receive $10.00 per 24-hour
day, 4/ explaining that this was $5.00 more than the EMTs. 5/ The Union's

1/ Er. Ex-9.
2/ Id.
3/ Id.
4/ Er. Ex-1.
5/ Er. Ex-2.



response was for a premium of 5% for the paramedics. 6/ Additionally, the
Union proposed that if the City decided to use rigs other than the rescue squad
to be first responders to EMS calls, that personnel assigned to such rigs would
also get rescue squad pay. 7/ The Union has also sought pay based on EMT
certification rather than assignment to rescue squad duties. 8/ This history
of negotiations indicates that the parties made a distinction between the
paramedic pay and the rescue squad pay. Additionally, after the paramedic
negotiations resulted in the tentative agreement, the Union's proposals for a
successor contract included the demand of a 3% premium to all EMTs. 9/ This
establishes that the parties had separated the paramedics and EMTs completely
and pay would be based more on the respective training as opposed to
assignment, although both had to be assigned to their respective duties to get
the premium. By making proposals related to EMT pay during the negotiations on
the paramedic program, the Union implicitly acknowledged that the paramedic
premium was exclusive of the rescue squad pay. Had the Union not made any
proposals in the paramedic negotiations concerning rescue squad pay, certainly
their position herein would be greatly strengthened because the inference would
be that paramedics were to receive both paramedic pay under the tentative
agreement and rescue squad pay under the contract. However, the Union did make
proposals concerning rescue squad pay during the paramedic program negotiations
which, as noted above, were not accepted by the Employer. That being the case,
it is inferred that paramedics were to get paramedic pay only. It is therefore
concluded that the bargaining history of the tentative agreement supports the
City's position that the paramedic program was complete in itself and modified
the parties' labor agreement such that this program and Section 11.05 did not
pyramid premiums.

The Employer's representatives also testified that at the negotiation
session held on September 14, 1988, in response to a statement by a member of
the Union's bargaining team that the 5% paramedic premium was over and above
the $5.00 per-day rescue squad pay, the City stated that the 5% paramedic
premium was in lieu of the $5.00 per-day squad pay. 10/ The Union's witnesses
testified though that they could not recall this conversation and a review of
their notes indicated nothing about this statement. 11/ Although the City's
witnesses' testimony supports the conclusion reached by the undersigned, it is
expressly noted that the undersigned has not reached this conclusion based on a
credibility determination that the Union's witnesses' testimony is not
credible. Instead, the undersigned has decided the issue presented without
making any credibility determination of the respective testimony concerning the
September 14, 1988 negotiation session.

6/ Er. Ex-4.

7/ Id.

8/ Er. Exs-2 and 3.
9/ Er. Ex-10.

10/ Er. Ex-12, Tr-24, 25 and 48.

11/ Tr-52, 55, 57 and 62.



Although the City did pay both the premium for paramedics and the rescue
squad premium to employes during the first pay period they became eligible for
paramedic pay, i.e., for the period ending July 31, 1989, the undersigned
credits the City's explanation that this was due to the late notification to
payroll of those certified as paramedics, 12/ and the City's determination that
it would cost more to take back the rescue squad pay than let it go and not
make a change in the amounts already paid. The undersigned finds that the
later change to only paramedic premium rather than both payments did not
constitute a past practice, nor did it constitute a violation of Section 4.01
of the parties' agreement.

Based on the above and foregoing, the record as a whole and the arguments
of the parties, the undersigned issues the following

AWARD
That Kenosha Fire Department Firefighters/Paramedics are not entitled to
the additional compensation in Section 11.05 of the 1labor contract and,

therefore, the grievance is denied.

Dated at Madison, Wiscongin this 22nd day of August, 1990.

By

Raleigh Jones, Arbitrator

12/ U. Ex-1., Er. Ex-11.
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