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Appearances:

Mr. James W. Miller, Staff Representative, on behalf of the Union.
Mr. Mark A. Warpinski, Assistant City Attorney, on behalf of the City.

ARBITRATION AWARD

The above-entitled parties, herein the Union and the City, are privy to a
collective bargaining agreement providing for final and binding arbitration
before a Wisconsin Employment Relations Commission staff arbitrator. Pursuant
thereto, I heard this matter on October 25, 1990, in Green Bay, Wisconsin. The
hearing was transcribed and both parties filed briefs and reply briefs which
were received by January 30, 1991.

Based on the entire record, I issue the following Award.

ISSUE:

Whether the City violated the contract by failing to
have a city-wide policy governing the use of time
clocks and, if so, what is the appropriate remedy?

DISCUSSION:

The parties have agreed upon having this case decided via a stipulated
record which establishes the following:

The City's Planning Department operates Mason Manor, a housing unit for
the elderly which has about 15 apartments and houses about 120 people.

There is no on-site supervision at the facility and, as a result, the
three (3) employes working there have no direct supervisor present when they
perform their work. Two of them, Lee Lewis and Gabe Biemeret, provide
maintenance services and one, Janelle Mehan, provides tenant services. Up
until about June, 1990, Lewis and Biemeret were required to punch a time clock;
Mehan was not.

Mehan between 1986 and 1990 was never required to do so even though Lewis
at all times material herein was required to. Lewis was treated differently
than Mehan because he, unlike her, replaced an individual who about eight or
nine years ago was required to punch in because of difficulties with when he
was working. Biemeret was hired in about mid-1990 and was required to punch
the time clock from his initial hiring.

Biemeret complained to management over the fact that he was required to
punch a time clock while Mehan was not. On or about June 8, the management
informed all three (3) employes that effective June 17 all of them henceforth
would be required to punch a time clock when they work their normal shifts
which are 7:00 a.m. - 4:00 p.m. for Lewis and Biemeret and 8:00 a.m to 4:00
p.m. for Mehan, Monday through Friday. Other clerical employes in the Planning
Department who are also in the same bargaining unit are not required to punch a
time clock.

The City does not claim that any of these three employes have abused
their time privileges at Mason Manor. Furthermore, they are only required to
punch in and out in the beginning and at the end of their shifts, as they are
not required to do so on either their coffee or lunch breaks. The City does
not have any written policy describing its time clock policies and procedures.

The City's time clock policy is mixed. Employes working outside City
Hall - such as at the west side garage and in the Police Department where the
Union represents clericals and the radio operators - do not have a time clock.
However, the maintenance employes in the Police Department and the cleaners in
City Hall who come in at the end of the day do. A supervisor is present for
some of the time that the cleaners work in City Hall. In addition, word
processing and printing employes in City Hall who work the same hours as other
City Hall employes do not have direct supervision and do not punch a clock.

Mehan, Lewis, and Biemeret filed the instant grievance on June 13
claiming that the City's time clock policy "is inconsistently applied and
discriminatory as applied to various members of the bargaining unit".
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In support thereof, the Union primarily contends that the City violated
Article 2 of the contract by not submitting its revised time clock policy to
the Union at least five (5) days before it was promulgated, and that said
inconsistent time clock policy also is violative of the Preface which states
that the City shall "maintain a uniform scale of wages, hours and working
conditions. . ." Thus, it points out that time clocks in some instances are
used where direct supervision is present and that time clocks sometimes are not
used when there is no such direct supervision. That, states the Union, is
wrong because "arbitrators have consistently held that a valid work rule must
be reasonable, published, and must be applied in an even-handed manner."

The City, in turn, argues that the Union's failure to grieve this matter much
earlier shows that "management has reserved unto itself the right to impose
these types of work rules"; that said right is spelled out in the contractual
management rights clause; that there is no other contract language or past
practice limiting the City's right to properly record an employe's time for pay
purposes; and that since the City retains the right to schedule work, "it
follows logically that the City of Green Bay has the authority to insist that
its employes begin using time clocks."

I disagree.

True, Article 25 of the contract provides that the City retains the right
to "establish reasonable work rules. . .; to determine the kind and amounts of
services to be performed as pertains to City government; to change existing
methods and facilities. . .by which the City operations are to be
conducted. . ."

But this case does not involve the question of whether the City can set
work hours or whether it can exercise any of the rights just noted. Of course
it can.

This case, instead, centers upon whether the use of time clocks
represents a reasonable work rule and, if so, whether the City was
contractually required to discuss same with the Union before it was promulgated
pursuant to Article 2 of the contract which provides:

(A) In keeping with the above, the Employer shall
adopt and publish rules which may be amended from time
to time, provided, however, that such rules and
regulations shall be first submitted to the Union for
its consideration five (5) days prior to effective
date, except time may be amended by mutual agreement.
In the event of a dispute as to such proposed rules or
regulations, the dispute shall be referred to the
Grievance Procedure.

Under this language, it is clear that the City was contractually required
to submit its revised time clock policy at Mason Manor to the Union at least
five (5) days before said policy was implemented. The City was required to do
so irrespective of its separate right to schedule work, as the time clock rule
is a separate issue which stands independently from the former. That is why
the Union was entitled to be consulted and to provide input before it became
effective.

Moreover, the Union is entirely correct when it complains that uneven
application of the rule here "can cause employee friction, departmental
disarray, unequal treatment, and a way for the Employer to punish certain
departments or individuals by making them adhere to a certain set of rules that
are not required to be followed by all employees in the bargaining unit." The
advance notification requirement, if adhered to here, might obviate some of
these problems.

But as matters stand now, it must be concluded that the City's time clock
policy, as applied, is unreasonable because the City has offered no valid
explanation as to: (1) why some employes without supervision are required to
punch a time clock while other employes in similar instances are not; and (2),
why some employes with supervision are required to punch a time clock while
other employes in similar circumstances are not.

In short, the policy herein suffers from the fact that it is not evenly
applied and that it is unreasonable. As a result, the City is hereby required
to immediately rescind and withdraw its time clock procedures at Mason Manor
and to not reimpose them unless and until the City first consults the Union
regarding its policy.

In so finding, I want to make it clear that the decision herein is very
narrow in scope and that nothing herein should be misconstrued into leaving the
impression that the City is precluded from establishing a uniform time clock
policy covering all members of the bargaining unit. It can, since it has the
inherent managerial perogative to make sure that its employes are properly
working the hours they should. But it can do so only after it follows the
advance notification requirement provided for in Article 2.
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In so finding, I am of course aware of the City's contention that the
Union for a long time never complained about the City's time clock policies at
Mason Manor. The Union's inaction over this issue, however, can be explained
by the fact that no employes ever before questioned it. As a result, the Union
had no reason to raise this issue before the City in June altered its prior
practice by having Mehan punch a time clock. It was this change in
circumstance which led to the present proceeding and it was this change which
now enables the Union to grieve and to have this matter resolved.

In light of the above, it is my

AWARD

1. That the City violated the contract by failing to have a city-wide
policy governing the use of time clocks.

2. That as a remedy, the City shall immediately rescind its time clock
policy at Mason Manor.

Dated at Madison, Wisconsin this 20th day of June, 1991.

By Amedeo Greco /s/
Amedeo Greco, Arbitrator


