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In the Matter of the Arbitration :
of a Dispute Between :

:
INTERNATIONAL ASSOCIATION OF : Case 60
FIRE FIGHTERS, AFL-CIO, KAUKAUNA : No. 45385
LOCAL 1594 : MA-6581

:
and :

:
CITY OF KAUKAUNA (FIRE DEPARTMENT) :

:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Appearances:

Mr. Charles Buss, Vice-President, 5th District International Association
of Fire Fighters, 501 Prairie Avenue, Fond du Lac, Wisconsin
54935, appearing on behalf of the Union.

Mr. Bruce K. Patterson, Employee Relations Consultant, 3685 Oakdale
Drive, New Berlin, Wisconsin 53151, appearing on behalf of the
City.

ARBITRATION AWARD

The International Association of Fire Fighters, AFL-CIO, Kaukauna
Local 1594, hereafter the Union, and the City of Kaukauna (Fire Department),
hereafter the City or Employer, are parties to a collective bargaining
agreement which provides for the final and binding arbitration of grievances
arising thereunder. The Union, with the concurrence of the City, requested the
Wisconsin Employment Relations Commission, hereafter Commission, to appoint a
staff member as single, impartial arbitrator to resolve the instant grievance.
On March 29, 1991, the Commission appointed Coleen A. Burns, a member of its
staff, as arbitrator. Hearing was held on June 12, 1991 in Kaukauna,
Wisconsin. The hearing was not transcribed and the record was closed on July
22, 1991, upon receipt of post-hearing written argument.

ISSUE:

The Union proposes the following statement of the issue:

Did the Employer violate a past practice which has
become an implied term of the contract when it denied
paramedics on duty the right to attend monthly
paramedic meetings?

The Employer proposes the following statement of the issues:

Is the grievance arbitrable?
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RELEVANT CONTRACT PROVISIONS

Article 23-Grievance Procedure
Step 3-Arbitration: The arbitrator, in arriving at his
determination shall rule only on matters of application
and interpretation of this Agreement. The findings of
the arbitrator shall be final and binding on both
parties.

. . .

Article 27-Binding Clause:
It shall be inherent in this Agreement that all
articles and the provisions thereof are binding on both
parties to the Agreement.

. . .

Article 30-Rights of the Employer:
Subject to other provisions of this contract, it is
agreed that the rights, function and authority to
manage all operations and functions are vested in the
employer and include, but not limited to the following:

. . .

B. To manage and otherwise supervise all
employees in the bargaining unit.

. . .

E. To maintain the efficiency and economy of
the City operations entrusted to the
administration.

. . .

G. To take whatever action may be necessary
to carry out the objectives of the City
Council in emergency situations.

H. To exercise discretion in the operation of
the City, the budget, organization,
assignment of personnel and the technology
of work performance.

POSITIONS OF THE PARTIES

Union

Management argues that because the contract is silent on the practice of
allowing fire fighters to attend training sessions while they are on duty, the
Union has no right to grieve the issue. The Union maintains, however, that
day-to-day practices mutually accepted by the parties can attain the status of
contractual rights and duties. Particularly where, as here, they are not at
variance with any written provision of the contract, are long standing, and
were not changed during contract negotiations.

The Chief's testimony demonstrates that no employe has been denied the
right to attend training classes as long as his absence left four men remaining
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on duty. If management can accept the fact that four fire fighters will be on
duty when an employe is on vacation or sick leave, how compelling is the need
to change the long standing practice of allowing four men to be on duty when an
employe goes to a training session? The City's position in this case is
inconsistent and demonstrates no compelling need to eliminate the long standing
past practice of allowing employes to attend training sessions while on duty.

If management feels the need to alter an existing past practice, it must
bring a proposal to do so to the bargaining table. It is a violation of State
Statute 111.70 for management to impose upon the Union a unilateral change in a
past practice that relates to a condition of employment which is a mandatory
subject of bargaining.

The grievance should be sustained. The City should be ordered to allow
duty employes to attend training classes.

City

The Union has grieved the Chief's decision on a matter not specified in
the Agreement between the parties. The Union's reliance on past practice is
inappropriate because the Agreement contains no provision allowing the
arbitrator the authority to rule on matters other than "application and
interpretation of the Agreement." Neither element is present in this case.
The grievance is not arbitrable.

The Union attempts to analogize a case which is governed by contract
language not present in the Agreement between the City and the Union. The
award relied upon by the Union is of no value or relevance to this case because
the issues relate to specific written provisions of the labor agreement and an
employer's written policy.

In January of 1991, the Fire Chief, acting in accordance with rights set
forth in Article 30, determined that on-duty paramedics would not be allowed to
attend monthly meetings held at various medical centers in the Fox Valley
region. The Chief's decision was based on several factors. First of all,
attendance of the meetings can require an absence of up to four hours which
creates an exposure to overtime call-in. Secondarily, the meetings are not
required for on-duty persons. Thirdly, is the impact of the recently imposed
State of Wisconsin Administrative Code Provision known as ILHR 30.

By keeping four employes on duty, the Chief is more likely to accomplish
his goals of responding to situations in a timely and efficient manner. The
Chief acted within the scope of the provisions of Article 30 of the Labor
Agreement and the grievance must be dismissed.
DISCUSSION

In arguing that the past practice has become an implied term of the
parties' agreement, the Association is raising an issue which involves "matters
of application and interpretation" of the parties' agreement. Accordingly, the
undersigned is persuaded that the issues raised in the grievance fall within
the jurisdiction granted to the arbitrator by the language of Article 23. The
grievance is arbitrable.

Having concluded that the grievance is arbitrable, the undersigned turns
to the merits of the grievance. The Paramedic Medical Director does not
require on-duty paramedics to attend paramedic training sessions. Prior to
January, 1991, the Chief permitted an on-duty paramedic to leave work to attend
paramedic training sessions if there were four employes remaining on duty. In
January of 1991, the Chief instituted a new policy in which he no longer
permitted an on-duty paramedic to leave work to attend paramedic training
sessions when there were four employes remaining on duty.
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As the Association argues, arbitrators have held that practices of the
parties which are well-established and which are not at variance with the
parties' contract language can attain the status of contractual rights and
duties. In the present case, however, the undersigned does not find such a
practice.

Article 30, Rights of the Employer, provides that:

"Subject to other provisions of this contract, it is
agreed that the rights, function and authority to
manage all operations and functions are vested in the
employer and include, but are not limited to the
following:

D. To relieve employes of duties because of lack of
work or for other legitimate reasons.

***

H. To exercise discretion in the operation of the
City, the budget, organization, assignment of
personnel and the technology of work
performance.

The undersigned is persuaded that the above language reserves to the City the
right to determine whether or not it wishes to permit on-duty paramedics to
attend the paramedic training sessions.

The record demonstrates that when a call comes in and there are four
employes on duty, the Department calls out all available employes. When there
are five employes on duty, there is no automatic call-out, but rather, the
decision to call-out additional employes is made at the scene. Additionally,
if five employes are on duty and there is a paramedic call, the Department
operates with the three remaining employes. However, if there are four
employes on duty and there is a paramedic call, the Department calls in an
employe to stand by until the ambulance returns.

The undersigned is persuaded that the primary reason for the change in
the policy on attendance at paramedic meetings is the desire to avoid overtime
situations. The desire to avoid overtime costs is a legitimate business
interest of the City.

As the Association argues, the Department operates with four men in sick
leave or vacation situations. The preferred staffing level, however, is five
men. It is reasonable for the City to maintain the five man staffing whenever
the schedule permits.

Based upon the above and foregoing and the record as a whole, the
undersigned issues the following

AWARD

1. The grievance is arbitrable.

2. The Employer did not violate a past practice which has become an
implied term of contract when it denied on-duty paramedics the right to attend
monthly paramedic meetings.

3. The grievance is denied and dismissed.
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Dated at Madison, Wisconsin this 10th day of October, 1991.

By Coleen A. Burns /s/
Coleen A. Burns, Arbitrator


