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ARBITRATION AWARD

Teamsters Local Union No. 43, hereinafter the Union, and J. W. Peters &
Sons, Inc., hereinafter the Company, jointly requested that the Wisconsin
Employment Relations Commission designate a staff arbitrator to hear and decide
the instant dispute in accordance with the grievance and arbitration procedures
contained in the parties' labor agreement. 1/ The undersigned was
subsequently designated to arbitrate in the dispute. A hearing was held before
the undersigned on July 19, 1991 in Burlington, Wisconsin. There was no
stenographic transcript made of the hearing and the parties submitted oral
argument at the close of the hearing. Based upon the evidence and the
arguments of the parties, the undersigned makes and issues the following Award.

ISSUES

The parties were unable to agree on a statement of the issues.

The Union would state the issues as follows:

1) Do all terms and conditions of the Contract
apply on restricted work?

2) Does the Company have the right to implement or
discontinue the practice at will?

The Company would state the issues as being:

1) Can there be a contract interpretation on this
grievance?

2) Is the grievance inaccurate on the facts?

1/ The parties agreed to waive the thirty-day time limit for the issuance of
an award.

The undersigned concludes that the issues to be decided may be stated as
follows:

Did the Company violate the parties' Agreement
when it failed to allow the Grievants, who were on
light duty, to work any overtime the two Saturday
premium days, January 19 and 26, 1991? If so, what is
the appropriate remedy?

CONTRACT PROVISIONS
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The Union cites the following provision of the parties' 1989-92
Agreement:

ARTICLE 6
OVERTIME

. . .

Section 2. For premium day overtime the Company
shall post a list on Thursday by noon if possible.
Seniority shall be from the top to the bottom and the
50% requirement shall be in force. When additional
employees are required for a premium day they shall be
notified by noon on Friday or the day prior to the
premium day. Any employee who has completed his shift
and left the premises prior to noon on the date prior
to premium days, such employee shall be obligated to
notify the Company before leaving the premises of a
place where they may be located if premium day overtime
becomes available (the employee is obligated to notify
the employer of his whereabouts).

In case premium day overtime becomes available
after employees have left the premises notice to these
employees shall be by telephone with a steward present
(or a unit member in his absence) on paid time as a
witness. If the employee does not answer the telephone
the Company may proceed to the next employee to make
the assignment. Employees who are not in attendance
all scheduled work days during the current work week
are not entitled to premium day overtime work, but may
be assigned said work at the option of the Company in
accordance with the requirements of this paragraph.

In the event employees are not in attendance all
regular scheduled work days during the current week as
a result of absence due to attending a funeral of a
member of their immediate family (parents, spouse,
children, brother, sister, parents-in-law, brother-in-
law, sister-in-law, grandchild, grandparents), illness
or jury duty premium day overtime shall be available to
these employees. Employees taking vacation and wanting
to be available for premium day overtime shall notify
the Company in writing before leaving for vacation.

BACKGROUND

Several years ago the Company implemented a light duty program for
employes who had been injured on the job and were restricted by their injuries
in the work they could perform. The program is on a Monday through Friday
basis and the Company does not permit them to work overtime. The five
Grievants were all on restricted light duty at the time in question and on two
consecutive premium Saturdays, January 19 and 26, 1991, another employe, Don
Lee, was permitted to work the premium overtime. There is a dispute as to
whether Lee was performing his regular duties although on medical restriction,
as the Company contends, or whether he was on light duty, as the Union
contends. The Grievants filed the instant grievance over the fact that Lee was
permitted to work the premium days and they have not been allowed to work any
overtime.

The parties were unable to resolve their dispute and proceeded to
arbitration on the grievance before the undersigned.
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POSITIONS OF THE PARTIES

Union

The Union asserts that this is a new program of putting employes on light
duty due to on-the-job injuries. The Union has never taken the position that
the Company must provide work for employes who have been injured on the job or
otherwise, but the employes put on light duty are doing bargaining work. The
Union contends that the Company has chosen to apply only part of the Agreement
as to those employes. They are subject to discipline and the rest of the
Agreement, but the Company has not followed their contract rights as to the
offering of overtime work. Here, the Company gave Saturday overtime to one
employe on light duty and did not offer it to the Grievants. The Union
contends that the Company cannot violate the contractual rights of employes it
requires to work and who are in danger of losing Worker's Compensation benefits
if they do not work.

The Union takes the position that the Company should be required to
discuss the light duty program with the Union. As a remedy, the Union requests
that all employes on restricted duty who are required by the Company to work or
risk losing Worker's Compensation, be entitled to all contractual rights, and
that the Grievants be paid equal to what Lee was paid for the days in question
and that all employes on light duty be entitled to work overtime on premium
days.

Company

The Company asserts that it instituted the light duty program several
years ago and that it is beneficial to both the Company and employes. The
program has not been a secret for the last few years, and the Union has been
free to discuss it, but chose not to, until this grievance. The Company takes
the position that there is no provision in the Agreement for the light duty
program and questions whether there is anything for the Arbitrator to interpret
in that regard. The Agreement only defines the normal work week as forty hours
and does not provide that employes on light duty are entitled to overtime work.
The Grievants involved were all on light duty, restricted to work that
conformed to what was stated on their doctor's slip or their injury. They were
"dramatically restricted" in their duties, while the individual who worked on
the Saturdays in question, Don Lee, although on a medical restriction, was
performing his normal duties Monday through Friday. The Company asserts that
to require it to offer employes with limitations prohibiting their performing
their normal work duties overtime or Saturday premium time, is to abuse the
program. Further, since Lee was not on light duty, as were the Grievants,
there is no factual basis for the grievance.

DISCUSSION

While the Company correctly notes that there is no provision in the
Agreement expressly addressing the light duty program, this does not foreclose
the Arbitrator from determining whether the Company's action violated the terms
of the Agreement, such as Article 6, Overtime, which the Union alleges was
violated.

Whether the Company violated that provision depends on whether the
Company is required to offer employes on light duty, i.e., restricted duty,
overtime on the same basis as other employes. It is noted in that regard that
there does not appear to be a dispute that the Grievants were restricted from
performing their normal duties and were on light duty. It is further noted
that in Article 6, Overtime, the parties recognize that the right to overtime
work is limited in the sense that the employe must be qualified to do the
available work. There is no evidence as to what work was needed on the
Saturdays in question, but presumably it was the normal work being performed.
Since the Grievants were on light duty and not capable of performing their
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normal duties, it would appear they were not qualified to perform the available
work. Hence, the Company was not required to offer the Grievants overtime or
Saturday premium work.

The Company is not required by the Agreement to create light duty work
for the Grievants to perform on an overtime basis just because it has created
such work for them during the normal work week. The Grievants claimed that the
Company allowed another employe on light duty to work the premium Saturdays,
but the only evidence in that regard is the statements of that employe, Lee,
and his supervisors that he performed his normal duties during the weeks
preceding those Saturdays and had not been assigned light duty. Hence, it is
also not a case of treating the Grievants differently from another employe on
light duty.

Based on the above and foregoing, the evidence and arguments of the
parties, the undersigned makes and issues the following

AWARD

The grievance is denied.

Dated at Madison, Wisconsin this 6th day of November, 1991.

By David E. Shaw /s/
David E. Shaw, Arbitrator


