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:

In the Matter of the Arbitration :
of a Dispute Between :

:
MONROE CITY EMPLOYEES UNION, : Case 21
LOCAL 3760, AFSCME, AFL-CIO : No. 46270

: MA-6928
and :

:
CITY OF MONROE :

:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Appearances:

Mr. Thomas Larsen, Staff Representative, Wisconsin Council 40, AFSCME, appear
Mr. James Myers, City Clerk/Director of General Government, appearing on behalf

ARBITRATION AWARD

The above-captioned parties, hereinafter the Union and the City or
Employer respectively, were signatories to a collective bargaining agreement
providing for final and binding arbitration of grievances. Pursuant to a
request for arbitration, the Wisconsin Employment Relations Commission
appointed the undersigned to hear a grievance. A hearing was held on December
10, 1991 in Monroe, Wisconsin. The hearing was not transcribed and the parties
did not file briefs. Based on the entire record, I issue the following Award.

ISSUE

The parties were unable to agree on the issue so the Arbitrator has
framed it as follows:

Did the City violate the collective bargaining
agreement by failing to pay overtime to those employes
who spent more than eight hours in the employ of the
City on May 2, 1991? If so, what is the appropriate
remedy?

PERTINENT CONTRACT PROVISIONS

The parties' 1990-91 collective bargaining agreement contained the
following pertinent provisions:

Article 9 - Workday and Workweek

. . .

9.06 Overtime: Employees will be compensated at the
rate of time and one-half (1 1/2) their normal hourly
rate for all hours worked in excess of eight (8) per
day or forty (40) per week. All time paid shall be
considered time worked for overtime purposes.

. . .

Article 24 - Conference Attendance and Mileage Reimbursement

. . .

24.02 Compensation for conferences not required:
Employees will be compensated at their regular rate for
all time spent (including travel time), up to eight (8)
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hours per day, relating to attendance at conferences
which are not required by the Employer and which are
not related to the activities referred to in Section
25.02 -Certification and License of this Agreement.

. . .

Article 25 - Miscellaneous

. . .

25.02 Certification and License: The Employer shall
grant employees reasonable amounts of time off with pay
for the purpose of attending mandatory training, or
other courses or seminars which are designed to assist
the employee to obtain, or maintain, any certifications
and/or licenses which are required and which pertain to
the employee's job classification. The employee must
obtain advance written approval to attend such training
or courses. The Employer shall pay for the cost of
such approved training or courses in accordance with
the provisions of Article 24 - Conference Attendance
and Mileage Reimbursement of this Agreement, except
that employees shall be compensated at their regular
rate for all time spent relating to such activities, up
to eight (8) hours per day, and, additionally, for all
travel time associated with the activity.

FACTS

The facts are undisputed. On May 2, 1991, certain employes of the City
spent the afternoon attending a City-sponsored CPR training session. These
employes worked their normal morning schedule with most starting at 7:00 a.m.
Beginning at 1:00 p.m. they attended the CPR training session in the City's
Community Center in Monroe. Attendance at this training session was not
voluntary; employes were directed to attend. Most employes finished the
session and left about 5:00 p.m. Depending on their starting time, some
employes were at work for eight hours that day while some were there nine and
one-half hours. Afterwards, all employes were paid at straight time for their
hours for that day, including those who were present more than eight hours.
The Union filed a grievance seeking overtime pay for all time spent in excess
of eight hours for that day. The grievance was later appealed to arbitration.

POSITIONS OF THE PARTIES

It is the Union's position that the employes who spent time in excess of
eight hours in the employ of the City on the day in question are contractually
entitled to overtime pay for those hours. In support thereof, it relies on
Section 9.06, the Overtime provision, for the proposition that the time
involved here qualifies for overtime. According to the Union, the language
relied upon by the Employer (i.e. Section 24.02 and Section 25.02) is
inapplicable here because in its view that language refers to out-of-town/off-
site conferences, which was not the case here. It therefore contends that the
City's action in denying overtime pay to those employes who spent more than
eight hours on May 2 in the employ of the City violated Section 9.06. In order
to remedy this contractual violation the Union requests that the affected
employes be made whole.

It is the City's position that the employes who spent more than eight
hours on the day in question in the employ of the City are not contractually
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entitled to overtime for those hours. This argument is based on the premise
that the employes attended a conference that day. The City notes that the
wages to be paid for time spent attending conferences is expressly spelled out
in Section 24.02 and Section 25.02, wherein it provides that wages are to be
paid at the "regular rate". Since that is what happened here, the City
contends the employes received the proper rate of pay (i.e. straight time).
According to the City, the language relied upon by the Union (i.e. Section
9.06) is simply general language which does not override the specific language
found in Sections 24.02 and 25.02. It therefore requests that the grievance be
denied.

DISCUSSION

At issue here is whether those employes who were at work more than eight
hours on the day in question are entitled to receive overtime for those hours
over eight. The Union contends that they are while the City disputes this
contention.

In deciding whether those employes who were at work more than eight hours
on May 2, 1991 are entitled to receive overtime, the undersigned will look at
the contractual provisions relied upon by the parties, namely Sections 9.06,
24.02 and 25.02. These sections are reviewed below.

Section 9.06 is the general provision pertaining to payment of overtime.
It provides that employes will be paid at time and one-half for all hours
worked over eight per day or forty per week. It further provides that "All
time paid shall be considered time worked for overtime purposes."

Sections 24.02 and 25.02 are provisions which pertain to the wage rates
to be paid employes who attend conferences, training or courses. Section 25.02
applies to that "training or courses" the employe is required to attend and
Section 24.02 pertains to those "conferences" the employe is permitted to
attend. The main difference between the two provisions is that Section 24.02
limits the amount of pay to eight hours per day including travel time, while
Section 25.02 limits the amount of pay to eight hours per day and travel time
is extra. Both of these sections expressly provide that employes are to be
paid at their "regular rate" for the time spent at these activities. While the
phrase "regular rate" is not contractually defined, the undersigned reads it to
mean straight time. Thus, these two sections provide that employes attending
such activities are to be paid at straight time, and not overtime.

Application of these contractual provisions here results in different
outcomes. If Sections 24.02 and 25.02 apply here, then the affected employes
are to be paid at straight time. However, if Section 9.06 applies, then the
affected employes are eligible for overtime. Given the foregoing, it is
obvious that the outcome here is dependent on which section is applied to the
instant factual situation.

Attention is focused first on Section 24.02. As previously noted, this
section pertains to those "conferences" the employe is permitted to attend. In
other words, it applies to those "conferences" where attendance is voluntary.
The record indicates that attendance at the CPR training session involved here
was not voluntary; instead it was mandatory. That being the case, this section
is inapplicable to the CPR training session involved here.

Having so held, the focus now turns to Section 25.02. As previously
noted, that section applies to the "training or courses" the employe is
required to attend. Since attendance at the CPR training session was required,
it certainly appears that this section applies here. However, a closer reading
of Section 25.02 indicates that the "training or courses" covered by this
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section are those "which are designed to assist the employe to obtain, or
maintain, any certifications and/or licenses which are required and which
pertain to the employe's job classification." The problem with fitting the CPR
training session into this category is that there is nothing in the record
establishing that it (the CPR training session) dealt with "certifications
and/or licenses which are required and which pertain to the employe's job
classification", and the undersigned is unwilling to simply assume it. As a
result, it is held that while attendance at the CPR training session was
mandatory, this fact in and of itself does not mean that this training
automatically falls into this category.

Moreover, there are other problems with applying Sections 24.02 and 25.02
here. First, both sections refer to "travel time". In the opinion of the
undersigned, any reference to "travel time" envisions or contemplates traveling
to and from a site away from the city of Monroe for the conference, training or
course. Here, though, that did not occur. There was no "travel time" involved
here because the activity occurred on the Employer's own premises. Second,
both sections limit the pay for the time spent at the activity to eight hours
(although Section 25.02 also allows for travel time which, as just noted, is
inapplicable here because there was no travel time). In this case though, the
City did not limit pay to just eight hours (as would be required by both
sections since there was no travel time), but instead paid some employes nine
and one-half hours for the day. As a practical matter, this payment of nine
and one-half hours' pay to certain employes, albeit at straight time, undercuts
the City's argument that Sections 24.02 and 25.02 should be applied here
because neither section envisions a payment over eight hours when no travel
time is involved.

It logically follows from the above finding that Section 9.06 must be
applicable to the instant matter. As previously noted, all the employes were
paid at straight time for their hours for that day, including those who were
present more than eight hours. Since they were paid for this time, it is
deemed to be hours worked. It therefore follows then that all time over eight
hours is to be paid at the overtime rate. Since that did not happen here, the
Employer violated Section 9.06. In order to remedy this contractual violation
the Employer shall pay those employes overtime who spent more than eight hours
on May 2, 1991 in the employ of the City.

Based on the foregoing and the record as a whole, the undersigned enters
the following

AWARD

That the City violated the collective bargaining agreement by failing to
pay overtime to those employes who spent more than eight hours in the employ of
the City on May 2, 1991. In order to remedy this contractual violation the
City shall pay those employes overtime for all time over eight hours.

Dated at Madison, Wisconsin this 12th day of February, 1992.

By Raleigh Jones /s/
Raleigh Jones, Arbitrator
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