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ARBITRATION AWARD

The Employer and Union above are parties to a 1989-91 collective
bargaining agreement which provides for final and binding arbitration of
certain disputes. The parties requested that the Wisconsin Employment
Relations Commission appoint an arbitrator to resolve a grievance filed by
Firefighter Mark Honey on behalf of all employes assigned to rescue squad duty,
concerning the Employer's refusal to pay rescue squad pay to employes assigned
to the reserve rescue squads.

The undersigned was appointed and held a hearing on November 4, 1991 in
Kenosha, Wisconsin, at which time the parties were given full opportunity to
present their evidence and arguments. A transcript was made, both parties
filed briefs, and the record was closed on January 21, 1992.

STIPULATED ISSUES:

1. Are Kenosha Firefighter employes on reserve
rescue units entitled to the additional
compensation described in Section 11.05 of the
contract?

2. If so, what remedy is appropriate?

RELEVANT CONTRACTUAL PROVISIONS:

. . .

ARTICLE 11 - CLASSIFICATION AND COMPENSATION PLAN

. . .

11.05 Any employee assigned to and actually working on
rescue squad duty for more than twelve (12) hours
during a duty day shall receive an additional $5.00 for
such day. In the case of two employees assigned to and
actually working twelve (12) hours each on rescue squad
duty in the same duty day, then each employee shall
receive an additional $2.50 for the day.

. . .
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FACTS:

The Kenosha Fire Department has three "Med units", which are emergency
medical services units used for providing front-line emergency services. These
are staffed by teams of firefighter/paramedics and firefighter/EMT's, with two
paramedics and one EMT per unit. The rescue squad pay involved in this
grievance has always been paid to the EMT assigned to the regular Med units,
and that is not in dispute here. For many years, however, the Department has
also maintained a "Reserve Rescue Squad", staffed on a different basis. It is
the applicability of rescue squad pay to this type of unit which is in dispute.

Prior to May 1, 1991, there was a single Reserve Rescue Squad, known as
Rescue 6, and kept at Fire Station No. 4. Station 4 also housed Ladder 4 and
Engine 4, and no employes were permanently assigned to Rescue 6. Instead,
different members of the Fire Station crew would be assigned to Rescue 6 on an
as-needed basis. In recent years, the arrangement was that the two fire
suppression units were permanently "staffed", until and unless all three
regular Med units were out on calls. When that occurred [about 10 to 14 times
a month] the dispatcher would notify Fire Station 4 that Rescue 6 was "next
up". Ladder 4 would then be taken out of service on the roster and the
employes assigned to that unit listed as available for Rescue 6. It is
undisputed that no employe was ever assigned to and working on Rescue 6, within
the meaning of Section 11.05 of the Agreement, for more than 12 hours in a duty
day. A 1984 grievance protesting the Employer's refusal to pay rescue squad
pay for EMT's assigned to Rescue 6 was dropped.

About May 1, 1991, the Department changed its method of assignment of
reserve rescue personnel. The change, which was delayed in practice until
about July 1, involved adding a second reserve rescue unit, stationed at
Station No. 1. Station 1 thereafter housed Engine 1, Ladder 1, and the new
Rescue 1. Rescue 6 continued in operation. In Station 1, as in Station 4, the
employes normally assigned to the Ladder Companies were those now assigned to
the Reserve Rescue Squad at that Station.

The policy and procedure memo governing the change states as follows:

PURPOSE: The purpose for this policy and procedure
is to ensure consistency in the operation,
staffing and maintenance of the Reserve
Rescue Vehicle.



-3-

POLICY/PROCEDURE:
1. All Kenosha Fire Department personnel will

adhere to this policy dealing with the
Reserve Rescue units.

2. The Ladder Company officer is responsible
to see that the reserve unit will be
staffed with a minimum of three (3)
Kenosha Fire Department personnel of which
two (2) are trained at EMT level and one
of those EMT's is certified at EMT-DA
level.

3. Ladder Company crews will be utilized
whenever the Reserve Rescue unit is
activated for EMS calls.

4. There shall not be more than one Ladder
Company at a given time out of service
functioning as a reserve rescue squad.

5. The reserve rescue will be implemented for
fourth call status only when both Ladder
Companies are in service.

During fifth call or when a Ladder Company
is out of service, mutual assistance from
Pleasant Prairie Fire and Rescue (south of
52nd Street) and Somers Rescue (north of
52nd Street).

6. Daily vehicle inspection is the
responsibility of the Apparatus Operator
with assistance from Ladder Company
firefighters. Routine inspection record
log will be signed daily, similar to the
first line units.

Items to be inspected daily;

a.) Trauma Bag
b.) Oxygen Supply, including

"D" tank.
c.) Portable Radio
d.) Automatic Defibrillator Unit
e.) Suction Unit

7. Tuesday of each week a complete inventory
check of the unit will be done. The squad
inventory check sheet should be completed
on that day.

8. The exterior and interior of the vehicle
will be cleaned after each use.

9. Supply replacement should be obtained from
the hospital immediately after each call.
All supplies used should be charged to
the patient at the receiving hospital.
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10. The Paramedic reserve unit is identified
as Rescue #6. In the event that a front
line Paramedic unit is out of service for
repairs, than Rescue #6 should be
implemented from Station #4.

Reserve Rescue #1 will than cover fourth
calls within the city.

The Duty Assistant Chief shall be notified
whenever Rescue #6 functions in the
capacities as a Paramedic unit.

11. Whenever the Ladder Company is in service
on the road, i.e. driver training, city
stores, Station #4 inspections, the
officer must inform Dispatch that the
reserve rescue assigned to that station is
out of service. Upon returning to the
Station, the officer will notify Dispatch
that the reserve rescue is available for
calls.

EMS Manager Richard Meeker testified that under the former procedure,
assignments to employes involved in the Reserve Rescue unit were primarily to
the Ladder Company, and the Reserve Rescue unit was a secondary assignment.
Under the new procedure, Meeker testified, the assignments are concurrent and
either the Ladder or Reserve Rescue unit can be dispatched at a moment's
notice. Meeker testified that "actually working on" the Reserve Rescue unit
means called out of the Station, but Meeker also testified to the effect that
an employe could be actually working on that unit while it was in the Station.
Meeker testified that the reason for writing the new policy was to insure
clarity and consistency, but that no change was intended in the fundamental
nature of the assignments. He stated that the memo quoted above was more of a
clarification than a change in substance. Assistant Chief Jerry Wamboldt
testified that the policy was changed because under the Department's "first
responder" system, the Department stood to lose its Reserve Rescue unit if
there was an EMT on that Engine Company. This was because prior to the change,
the officer in Station 4 could assign to the Reserve Rescue unit either
employes from the Ladder Company or from the Engine Company, depending on which
employes had EMT certification.

There is no dispute that the regular Med units are called out several
thousand times a year.
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THE UNION'S POSITION:

The Union contends that the 1991 changes in assignment procedure resulted
in employes being assigned primarily to Reserve Rescue units and only
secondarily to firefighting units. Such assignment, the Union argues,
constitutes Rescue Squad duty for the purpose of interpreting Section 11.05 of
the labor agreement. In connection with this, the Union contends that in a
prior case in which the Union sought payment of the 11.05 pay to personnel
assigned to "first responder" units, the Employer filed a brief arguing that
"Rescue Squad duty is the assignment of non-paramedic personnel to a Rescue
Squad unit", including Rescue 6. The Union argues that in that case,
Arbitrator Nielsen agreed, and stated that the Reserve Rescue unit was included
in Article 11.05. The Union contends that item 11 of the Policy Memo
identifies the Reserve units as "available for call", in Meeker's words, and
that this has changed the amount of time which should be included within the
calculation for purposes of Section 11.05. There is no longer any advance
notice of the Reserve unit being "next up", and employes assigned to that unit
are therefore "working on" that unit for the duration of the assignment. The
Union notes that prior to the new policy, the normal designation used for the
Reserve Rescue unit was "out of service", and that this was changed only after
a dispatcher called the Station to advise that all other Med units were now out
on calls. The Union contends that the phrase "actually working" has meaning in
its interpretation, because there is not necessarily a parallel between those
persons permanently assigned to Rescue 6 [for example] and those actually
working, because of substitutions into other capacities. The Union argues that
the phrase "actually working" applies to those employes assigned on the days'
roster, but does apply at all times that the Reserve Rescue unit is in service.
The Union requests that the Arbitrator award back pay under Section 11.05 for
all employes who are not paramedics and who have been assigned to Reserve units
under the Department's May 1, 1991 policy.

THE EMPLOYER'S POSITION:

The Employer contends that the May, 1991 policy did not make the Reserve
Rescue assignment an employe's primary assignment, unlike the regular Med unit.
The Employer argues that the Ladder Company crews assigned to these squads do
not actually perform rescue squad work unless the Reserve Rescue Squad is
activated, meaning called out, or unless they are doing the requisite
maintenance inspection work on the vehicle. The Employer contends that the
assignment, standing by itself, does not meet the requirements established
under Section 11.05 for Rescue Squad pay. The Employer points to testimony by
Meeker and Wamboldt to the effect that the Reserve Rescue Squads are still not
activated until all three Med units are responding to calls, and that Reserve
Rescue Squad duty is still only a secondary work assignment. The Employer
argues in this connection that there has been no change in the priority of the
Reserve Rescue Squad work assignment or in the fundamental manner in which the
City has administered Section 11.05. The City notes that the Union withdrew a
prior grievance on the same issue and has not proposed or negotiated any change
in Section 11.05 since. The Employer requests that the grievance be denied.
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DISCUSSION:

Upon analyzing the testimony in this matter, it is clear that Meeker, for
one, has used terms at one time favorable to the Employer's position and at
another time favorable to the Union's, in attempting to describe the nature of
the post-May, 1991 assignment process. Even interpreting his testimony in the
light most favorable to the Union, however, I am still not persuaded that the
assignment to Reserve Rescue units constitutes "actually working" within the
meaning of Section 11.05. At best, there is an ambiguity created by the
tension between the notion that employes are performing work for the Department
while they are in the fire house, or else they would not be paid at all, and
the specific language of this clause, which appears to favor a tight
requirement which goes beyond mere availability for a call.

In interpreting that ambiguity -- again in the light most favorable to
the Union -- I am struck by the fact that there is a great difference in the
quantity of work expected of someone assigned to one of the regular Med units
and that performed by any individual employe assigned to the Reserve units.
Under the new rule, in fact, the amount of work performed by any individual
employe on a Reserve unit has decreased by half, because the same number of
calls are now being handled by twice as many units. The only increased
quantity of work involved is that there are now two units to be maintained and
cleaned; but since cleaning and inspection are mainly performed after a call-
out, that too is divided among the two units to some extent. There is nothing
else in the record that would demonstrate any increase in the amount of time
actually spent performing duties related to Reserve Rescue functions, so the
Union's case turns ultimately on whether the mere assignment to a Rescue Squad
constitutes "actually working" on that Squad. This is the same issue raised
and then dropped in the 1984 grievance. Even if the policy change is read as
the Union would have it, i.e. as having altered the order of priority such that
employees are considered primarily assigned to the Reserve Rescue units,
something more than assignment is needed to meet the criterion of "actually
working" in Section 11.05, or else those words would be superfluous.

I conclude, therefore, that there has been no material change in the
nature of "actual work" as a result of the Department's 1991 policy change and
addition of one more Reserve Rescue unit. Meanwhile, the 1990 arbitration
proceeding partly relied on by the Union clearly relates to another issue, and
neither the City's brief nor the Arbitrator's finding can reasonably read as
establishing a precedent as to the meaning of "actually working" as it applies
to the Reserve Rescue units.

For the foregoing reasons, and based on the record as a whole, it is my
decision and
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AWARD

1. That employes assigned to a Reserve Rescue unit are not entitled to
the additional compensation prescribed in Section 11.05 of the collective
bargaining agreement merely because of such assignment.

2. That the grievance is denied.

Dated at Madison, Wisconsin this 3rd day of March, 1992.

By
Christopher Honeyman, Arbitrator


