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ARBITRATION AWARD

South Milwaukee Professional Police Association and City of South
Milwaukee are signatories to a collective bargaining agreement providing for
final and binding arbitration. Pursuant to the parties' request for the
appointment of an arbitrator, the Wisconsin Employment Relations Commission
appointed Jane B. Buffett, a member of its staff, to hear and decide a dispute
regarding the interpretation and application of the agreement. Hearing was
held in South Milwaukee, Wisconsin on October 1, 1991. No transcript was
taken. The parties filed briefs, the last of which was received December 4,
1991.

ISSUE

Since the parties were unable to stipulate to a statement of the issues,
the Arbitrator states the issues as follows:

1. Did the City violate the collective bargaining
agreement on March 29 & 30, 1991 by not
appointing Grievant Kenneth Stephany Shift
Commander and not paying him Shift Commander pay
for those shifts?

2. If so, what is the appropriate remedy?

BACKGROUND

On March 29 and 30, 1991 there was no sergeant or lieutenant on the early
shift, and Grievant Kenneth Stephany was the most senior patrol officer on the
shift. Although Grievant anticipated that these circumstances would result in
his being appointed Shift Commander, he was informed by the day sergeant that
another officer would be the Shift Commander. Officer Stephany grieved the
City's failure to appoint him and pay him as Shift Commander for those two
days. That grievance remained unresolved and is the subject of this
arbitration award.

RELEVANT COLLECTIVE BARGAINING AGREEMENT PROVISIONS

ARTICLE VIII - WAGES

Section 8.04 - Shift Commander Pay: When
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members of the bargaining unit are assigned to act in a
higher classification for one (1) or more hours, the
employee shall be entitled to the salary applicable to
the duties of the classification being performed.

. . .

ARTICLE IX - SENIORITY

Section 9.01: Seniority is defined as length of
service with the Police Department and is computed as
the total years, months and days of employment in the
Police Department following a break in service. When
two (2) or more employees are hired on the same day,
seniority is based upon the employees' standing on the
Police and Fire Commission hiring list.

. . .

ARTICLE XV - EMPLOYEE RIGHTS

Section 15.05 - Department Rules, Regulations,
Policies and Procedures: The Association recognizes
the employers right to promulgate reasonable rules and
regulations from time to time. However, any changes in
the rules and regulations as presented in the
Departmental General Order 88-5 entitled "General Rules
of Conduct" or any changes in the policies and
procedures as presented in the Department General
Orders Manual pertaining to wages, hours and conditions
of employment which are mandatorily bargainable shall
be transmitted to the Association in writing and the
impact thereof shall be subject to negotiations between
the parties. When negotiations are required, this
Agreement shall be amended or modified to incorporate
the agreement(s) reached in said negotiations.

If said negotiations result in an impasse, the
impasse shall be resolved pursuant to provisions of
Section 111.77 Wisconsin Statutes.

. . .

POSITIONS OF THE PARTIES

The Association

The Association argues Section 8.04, "Shift Commander Pay", is ambiguous
and therefore requires the Arbitrator to look to past practice for its
interpretation. It asserts the past practice, reinforced by former Chief
William Redding's memo, is sufficiently long, consistent and mutually-accepted
to provide meaning for the provision. The Association insists the subject of
the dispute is addressed in the collective bargaining agreement, although
ambiguously. Finally, the Association argues that the method of selecting
Shift Commander is a mandatory subject of bargaining and as such must be
bargained prior to change pursuant to Section 15.05.

The City
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The City contends that there is no contract provision dictating who will
be assigned Shift Commander. It contends the 1983 order by former Chief
Redding that the most senior officer be appointed Shift Commander does not
create a past practice. The only contract reference to Shift Commander is one
which prescribes the pay of the Shift Commander, not the method of assignment.
As for the seniority provision of the contract, it governs only vacation
selection, shift selection and layoff. The City, pursuant to Section 16.04,
uses seniority in determining promotions only in the event that the evaluation
of employes results in a tie score between two or more employes. This standard
of resorting to seniority only if all other considerations are equal is also
used by the Chief in assigning Shift Commander. If the arbitrator should
determine that the selection of Shift Commander is governed by seniority, such
a ruling would add a provision not contemplated by the contract and be in
excess of the arbitrator's authority.

DISCUSSION AND ADDITIONAL FACTS

The Association argues that when a shift lacks a Sergeant or Lieutenant,
the City is obligated to appoint the most senior patrol officer, (in this case,
the grievant), to Shift Commander. This argument is based upon an asserted
eight years of practice which dates back at least as far as an order issued by
former Police Chief William Redding on August 19, 1983. That memo read as
follows:

DATE: August 19, 1983

MEMO TO: ALL PATROL PERSONNEL

FROM: Chief William Redding

SUBJECT: Officer-in-Charge

Effective immediately, whenever a Rank officer is not
on duty during any of the 3 shifts, the senior officer
on duty will be in charge and responsible for all
decision making during the shift he is in charge of.

Public Safety Officers have no decision making
responsibilities.

Per contractual rights, the officer in charge will get
pay equivalent to that of a Sergeant for these
responsibilities.

If a officer works another shift by virtue of a
exchange day, and he is senior to all officers on duty,
said officer will be in charge if a Rank officer is not
on duty.

Although the record does not indicate the frequency of the need to
appoint a Shift Commander under such circumstances, it does show, without
dispute that the only aberrations from this order occurred in the year
preceding this grievance when a senior patrol officer who had received
discipline was not appointed Shift Commander. With the exception of incidents
involving that one officer, the procedure in the August, 1983 order had been
followed until the events generating the instant grievance.

The Association makes three arguments from the City's arguable adherence
to this procedure. It argues the City has created a past practice that: one,
clarifies an ambiguity in the contract; two, becomes an implied term of the
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contract; and, three, imposes compliance upon the City until bargaining has
occurred pursuant to Section 15.05.

The undersigned does not find that the contract is ambiguous as to the
selection of Shift Commander. It is not possible to find that Section 8.04
could be interpreted in two or more ways as to the method of selecting a Shift
Commander in the absence of a ranking officer. Rather, this section entirely
ignores the question of the method of selecting a Shift Commander; it merely
indicates how that officer will be compensated when the assignment has been
made.

Likewise, Secton 9.01 cannot be said to be ambiguous on this point, for
it is silent as to selection criteria for assigning Shift Commander.
Section 9.01 merely defines seniority, and the succeeding subsections describe
the application of seniority for vacation selection, shift selection and lay
off.

Having determined that the contract does not contain an ambiguous
provision that would support resort to the procedure described in former Chief
Redding's memo by means of clarification, the undersigned must determine
whether that procedure has become an implied term of the contract in its own
right. Under some contracts and under some conditions, mutually accepted
practices can become implied terms of the contract if adherence to them is
sufficiently long, consistent and generally accepted.

Generally speaking, however, practices that become implied contract terms
relate to a major condition of employment, or to a benefit to the employes. In
this case, however, the procedure of appointed the most senior patrol officer
as Shift Commander in the absence of a ranking officer was not a benefit to the
employe but a method of operation. This method of operation was followed by
the department to facilitate the management of its need to provide a Shift
Commander for all shifts. The procedure did not exist to provide a benefit to
employes. The fact that Section 8.04 provides premium pay for the officer so
chosen is consequential to the assignment of the duty, and not the primary
reason for the existence of the procedure. Consequently the assignment
procedure in dispute cannot be found to have become an implied provision of the
contract. 1/

1/ Given the above conclusion, it is unnecessary to discuss the fact that
the disputed procedure was not followed under circumstances similar to
those at issue in this grievance: a patrol officer was not assigned to
Shift Commander duty after he had been disciplined.

Finally, the Association argues that the City is obligated to continue to
appoint the most senior patrol officer until it was bargained with the
Association pursuant to Section 15.05. That provision, set forth above, at
page 2, requires bargaining before modification of rules and regulations
implicating mandatory subjects of bargaining if such rules and regulations are
part of Departmental General Order 88-5 or Departmental General Orders Manual.

Review of the record does not indicate that the August 19, 1983 Memo
became part of either General Order 88-5 or the General Orders Manual. Indeed,
the relative obscurity of the memo is indicated by Chief Slamka's testimony
that he did not recall ever seeing it. Since the memo was not encompassed in
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either of the two source of rules and regulations covered by this section, the
City was not obligated to comply with it pursuant to Section 15.05.

In summary, since there is no contractual ambiguity to be clarified by
the practice asserted by the Association, and since the asserted practice did
not become an implied term of the contract, and since Chief Redding's memo is
not encompassed in the rules and regulations that must be bargained pursuant to
Section 15.04, the City is not obligated to assign the duties of Shift
Commander to the most senior patrol officer when there is no ranking officer on
a shift. Therefore the collective bargaining agreement was not violated when
the City failed to assign grievant as Shift Commander.

In the light of the record and the above discussion, it is the
arbitrator's

AWARD

1. The City did not violate the collective bargaining agreement on
March 29 & 30, 1991 when it did not appoint Grievant Kenneth Stephany Shift
Commander and did not pay him Shift Commander pay for those shifts.

2. The grievance is denied and dismissed.

Dated at Madison, Wisconsin this 18th day of March, 1992.

By Jane B. Buffett /s/
Jane B. Buffett, Arbitrator


