BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration
of a Dispute Between :
: Case 24

LOCAL 1155, AFSCME, AFL-CIO : No. 46268
: A-4836
and
ASHLAND MEMORIAL MEDICAL CENTER
Appearances:
Mr. James Mattson, Staff Representative, Wisconsin Council 40, AFSCME, AFL-CIO, 182

DiRenzo & Bomier, 231 East Wisconsin Avenue, P.O. Box 788, Neenah,
Wisconsin 54957-0788, by Mr. Howard T. Healy, for the Hospital.

ARBITRATION AWARD

Local 1155, AFSCME, AFL-CIO (the Union), and Ashland Memorial Medical
Center (the Hospital), are signatories to a collective bargaining agreement
providing for final and binding arbitration. Pursuant to the parties' request
for the appointment of an arbitrator, the Wisconsin Employment Relations
Commission appointed Jane B. Buffett, a member of its staff, to hear and decide
a dispute regarding the interpretation and application of the agreement.
Hearing was held in Ashland, Wisconsin on March 26, 1992. No transcript was
taken. The parties filed briefs and reply briefs, the last of which was
received June 9, 1992. On August 31, 1992 the Arbitrator offered the parties
an opportunity to brief the question of applicable law pursuant to Article 16,
Section 7 of the collective bargaining agreement. The parties submitted those
briefs by November 9, 1992. 1/

ISSUES

The parties stipulated to the following statement of the issues:

1/ Section 7 of Article 16 provides:

Statutory Leave: This leave will be in accordance with applicable
law.

In their briefs, the parties stated this section was irrelevant to the
instant dispute.



1. Did the Hospital violate the Collective
Bargaining Agreement when it denied the Grievant
the right to bump after the Grievant was
released to return to work after a Worker's
Compensation injury?

2. If so, what is the appropriate remedy?

BACKGROUND

Grievant Bernice Roguski has been employed by the Hospital as a Licensed
Practical Nurse since 1972. (A short break in employment of approximately a
year 1s immaterial to this case.) At the time of the filing of the instant
grievance, she was an Operating Room Technician. On February 5, 1990 she
slipped on ice in the Hospital parking lot and shattered a bone in her left
elbow. As a result she was absent from work, on workers' compensation leave,
until May 5, 1990, at which time she returned to her former position with a
five-pound weight restriction. With this restriction she was not able to

perform all the duties of her position.

On January 7 & 8, 1991, the Hospital announced several 1lay offs and
reductions in hours. The Hospital believed the reductions in staffing made it
impossible to accommodate Grievant's work limitations for the full extent of
her position and reduced the hours from her former position of .9 Full Time
Equivalent (FTE) to .6 FTE. Director of Personnel Kathleen Carlson confirmed
this reduction in a letter dated January 7, 1991:

I am writing to confirm the temporary reduction
in your work hours from your .9 position in the
operating room to a .6 position in the operating room.

As soon as your physician has released you to perform
the full range of duties in your job description, you
will return to your .9 position.

Bernie, I believe John Malinoski has discussed
with you the reasons that make this reduction in
staffing necessary. We are experiencing a reduction in
workload which has made staffing cutbacks throughout
the hospital necessary. Since the staff in the
operating room will be stressed by this reduction in
staffing, we are no longer able to accommodate the
limitations that your injury presents for the full .9
of your work schedule. We will continue to do that on
a .6 basis. As I said, when vyour physician has
released you fully, you will return to your .9 status.

On February 7, 1991, Grievant's orthopedic physician confirmed in writing
his advice that she ask the Hospital for an assignment that would not require
repetitive heavy lifting and stressing of the left elbow.

On February 25, 1991, a meeting took place among Grievant, Director of
Nursing Dan Adams, Director of Personnel Kathleen Carlson, and Nursing Manager
John Malinoski. Some portions of that meeting are in dispute, but it is not in
dispute that as a result of the meeting, Grievant went on leave and received
workers' compensation.

On May 8, 1991 Grievant telephoned Carlson to say she had been released
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for work as of May 13, and wanted to resume her position in the Operating Room.
Grievant said she would contact her doctor to determine whether there were any
restrictions on her return to work.

During either the May 8, 1991 phone call or during the phone call that

followed a May 13, 1991 Iletter, Carlson and Grievant discussed work
possibilities for Grievant. Grievant asked for her position in the operating
room. Carlson responded that there was no available work in the operating

room, and she would explore other available work but was not certain of being
able to find something by May 13. Grievant asked about her financial situation
in the meantime, and Carlson said she believed Grievant would be eligible for
Unemployment Compensation. Grievant also said she would exercise bumping
rights to return to the Operating Room but Carlson insisted that she did not
have that right.

It is unclear when Grievant filed for unemployment compensation, but the
Initial Determination from that office shows that benefits were claimed for the
week ending June 8, 1991.

On July 8, 1991, Grievant and Carlson had another telephone conversation
in which Grievant asked for her former position and Carlson told her there was
no opening in the operating room but Grievant was eligible for available work.

Grievant was given various other assignments, but did not return to her
former position in the Operating Room. On July 8, 1991, Grievant wrote Carlson
the following:

This is to inform you of my intent to bump the least
senior ORT in surgery.

The Hospital asserted Grievant did not have the right to bump into the
Operating Room. A grievance was filed over the dispute and that grievance is
the subject of this award.

RELEVANT COLLECTIVE BARGAINING AGREEMENT PROVISIONS

ARTICLE 6

LAYOFFS AND RECALLS

Section 1: When layoffs are necessary they shall be
implemented as follows:

a) Layoffs shall be by classification and
department. Employees with the least unit wide
seniority in each classification within a
department shall be laid off first.

b) Employees who are laid off shall have the right
to bump the least senior employee in his/her
classification, unit-wide, provided the employee
is qualified to perform the work.

c) If an employee is unable to bump within his/her
classification, then an employee may bump the
least senior employee, unit wide in any

classification where the employee has at least
six months of documented equivalent employment
experience.



THE POSITIONS OF THE PARTIES

A. The Union

The Union asserts the Hospital's practice in the past has been to hold
open the position of an employe on sick leave until after the medical
determination of the employe's likelihood of returning to work. Contrary to
that practice, in Grievant's case, the position was filled prematurely.
Additionally, Grievant was led to believe that the position was being held for
her, and that she was not terminating her employment. The Union believes that
Grievant was in fact laid off and as a laid off employe had bumping rights that
she should be able to exercise. It concludes that she is entitled to a
position in the operating room and entitled to be made whole for the period of
time beginning with the filing of the grievance.

In its reply brief, the Union asserts that at the time of her Ileave
initiated on February 25, 1991, Grievant was not aware that her position was
going to be filled and in fact it was not filled because the March 8, 1991
posting was for a different classification. The Union believes Grievant was
entitled to rely upon a January 25, 1991 letter from Personnel Director Kathy
Carlson stating that when her doctor released her from restrictions she could
return to her former, nine-tenths full-time-equivalent position. Finally, it
asserts that the notice to exercise bumping rights cannot be untimely because
Grievant was never given a clear and unambiguous answer to the gquestion: "Am I
laid off?"

B. The Hospital

The Hospital insists Grievant was not on layoff status but on medical
leave and therefore is not entitled to bumping rights which under the contract
are available only to those employes on layoff. It points to the evidence that
other employes on medical leave have not had their positions held for them but
rather had to accept the work that was available upon their return. It recites
the events leading up to the leave taken by Grievant beginning on February 26,
1991 to demonstrate that Grievant initiated the leave and it could not be
considered a layoff. It asserts the telephone conversations in May 1991 did
not convert the medical leave to a layoff, but that even if the arbitrator
should conclude that the leave became a layoff on that day, the request to bump
was untimely presented.

ADDITIONAL FACTS AND DISCUSSION

The first question regards the nature of the leave that Grievant began on
February 25, 1991 and from which she sought to return the following May. The
Hospital maintains Grievant was on a medical leave of absence whereas the Union
asserts the leave was either a layoff or was converted to a layoff in May.

As the Hospital points out, that leave resulted from Grievant's
initiative relating to her medical concerns. When her doctor recommended that
she have work that did not involve repetitive 1lifting and stressing of the
injured elbow, the Hospital responded that they were unable to make that
accommodation in her current position. Consequently, Grievant and Hospital
representatives agreed, on February 25, 1991, that Grievant should go on a
leave of absence. The leave was referred to by Carlson in her March 6, 1991
letter as a medical leave of absence. Finally, the leave was the occasion for
worker's compensation benefits. All of these facts indicate a medical leave of
absence.

When Grievant declined to sign the leave form, Carlson did not insist,
and told Grievant that the signing was "merely a formality" and she would
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consider Grievant on leave of absence even if she did not sign. Carlson did
not indicate that the Hospital's waiving the requirement of a signature was
thereby changing the nature of the leave and it cannot be concluded that the
waiver transformed Grievant's leave into something other than a medical leave
of absence.

Since the leave initiated on February 25, 1991 had the earmarks of a
medical leave which are not overcome by the absence of signature on the leave
form, I conclude the Grievant was on a medical leave of absence from that time
until May 13, 1991.

What, then, are the rights of an employe upon returning from a medical
leave of absence? The parties' collective bargaining agreement, Article 16,
Leave of Absence does not address this question. The Article is a lengthy one
of eleven sections, addressing seven different kinds of leaves of absence and
including some details for the use of such leave. Among these other leaves,
medical leave of absence is not specifically addressed and there is no mention
of the job placement rights of employes returning from any kind of leave.

The Union asserts Grievant's rights to return to her former position are
based upon the bumping rights provided by Article 6, Layoff and Recalls. (See
"Relevant Collective Bargaining Agreement Provisions" above). Although Article
6 provides detailed descriptions of the exercise of bumping rights by laid off
employes, it does not refer to employes returning from a leave of absence.
Additionally, there is no basis upon which to infer that the parties intended
these bumping rights to apply to such employes. The record shows that although
some employes have been returned to their former position after a leave of
absence, other employes have been reinstated to different positions. 2/
Returning employes to their former positions, when it occurred, appears to be
the result of unilateral action by the hospital, for the Union did not present
any evidence of any employes being allowed to exercise bumping rights upon
return from a medical leave of absence. Grievant, therefore, does not have
bumping rights derived from Article 6.

The Union argues that Article 5, Seniority also establishes a bumping
right for Grievant. Article 5, Seniority defines seniority, specifies how it
is calculated, how it is lost and finally, in section seven, requires certain
procedures of an employe requesting transfer. Despite all these details,
nowhere does the article describe when seniority 1s exercised; that is,
Article 5, by itself, does not establish substantive rights. The extent of
substantive rights conferred by seniority is treated under other articles, such
as the Layoff and Recalls, Promotion, Work Day-Work Week-Overtime Pay and
Vacations articles. 1In contrast to the substantive seniority rights conferred
by these articles, the contract does not confer any seniority rights by which
an employe returning from a medical leave of absence could bump into her former
position.

The undersigned also rejects the Union's alternative argument that
regardless of the type of leave Grievant originally had, she was in fact put on
layoff status after she had her doctor's release but was not immediately given
work. Grievant cannot be found to have been on layoff because her employment

2/ The fact that the hospital has a history of not always returning employes
from leave of absence to their former position was confirmed by Union
President Denise Lampson who testified that "Basically the Hospital tries
to bring employes back to their old positions, but in other cases they
retrain the employes."



situation did not come from the Hospital's reduction in force, but rather the

temporary unavailability of work. This temporary unavailability resulted from
a series of events set in motion by Grievant's medical leave of absence. (As
noted above, the medical 1leave was 1initiated by the Grievant, not the
hospital.) In the face of that leave of absence of indeterminate length, the

Hospital filled her former position.

Nor can it be said that the leave was a layoff because she received
benefits pursuant to an Initial Determination, on June 22, 1991, from the
Unemployment Compensation Division of the Department of Industry, Labor and
Human Relations (DILHR). DILHR is responsible not for interpreting the
contract, but for compensating employes who are no longer receiving
compensation from their employers for a variety of reasons, the most prominent
of which is layoff. Such a determination does not, by itself, govern the
contractual application of layoff rights.

There remains the gquestion of whether Grievant was entitled to be
reinstated to her former position by virtue of a promise or reassurance from
the Hospital. The Union's argument in this regard refers to Carlson's January
7, 1991 letter to Grievant, cited above in the "Background" section.

The problem with the Union's argument is that the letter pre-dates the
February 26 conference at which grievant and the Hospital agreed that Grievant
would go on a leave of absence, thereby significantly changing the
circumstances under which the January 7 letter was written. A promise to
return Grievant to a .9 FTE from a .6 FTE position cannot operate to obligate
the Hospital to return Grievant to her former position after she has been on a
leave of absence.

The Union also argues that the Hospital is obligated to return Grievant
to her former position because she was not told in the February 26 meeting that
her position would be posted. That alleged fact is the subject of vigorous
dispute, since Dan Adams testified that he did indeed tell Grievant that her
position would be posted.

Even assuming, for the sake of analysis, that Grievant was not told her
position would be posted, that silence would not obligate the hospital to hold
the position open. Since the record shows that the Hospital has a mixed
practice of sometimes filling in for employes on medical leave with a permanent
replacement and sometimes merely filling in temporarily, this is not a case in
which an employer is responsible for giving notice that a practice is being
varied. Similarly, there is no evidence that Grievant was relying on a promise
that her position would not be posted when she made her decision to go on leave
of absence.

In summary, neither Article 16, Leave of Absence, nor Article 6, Layoff
and Recalls, nor Article 5, Seniority, nor any other contractual provision
allows the Grievant to exercise bumping rights to be restored to the position
she held prior to her medical leave of absence. 3/

In light of the record and the above discussion, the Arbitrator issues
the following

3/ It is important to note that the parties stated the issue narrowly,
addressing only Grievant's right to be returned to her former position.
There was no dispute that grievant was entitled to work upon her doctor's
release to work.



AWARD
1. The Hospital did not wviolate the Collective Bargaining Agreement
when it denied the Grievant the right to bump after the Grievant was released
to return to work after a Worker's Compensation injury.
2. The grievance is denied and dismissed in its entirety.
Dated at Madison, Wiscongin this 25th day of January, 1993.

By Jane B. Buffett /s/
Jane B. Buffett, Arbitrator
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