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Appearances:

Mr. Thomas K. Harrison, 1604 Ninth Avenue, West, Ashland,
Wisconsin 54806, appearing on behalf of International
Association of Fire Fighters, Local 875.

Mr. Scott Clark, Clark & Clark, 214 West Main Street,
Ashland, Wisconsin 54806, appearing on behalf of the
City.

ARBITRATION AWARD

International Association of Fire Fighters Local 875 ("the
Association") and the City of Ashland ("the City") are parties to
a collective bargaining agreement which provides for final and
binding arbitration of disputes arising thereunder. The
Association made a request, in which the City concurred, for the
Wisconsin Employment Relations Commission to appoint a member of
its staff to hear and decide a grievance concerning the payment of
overtime for training activities. The Commission designated
Stuart Levitan to serve as the impartial arbitrator. Hearing in
the matter was held in Ashland, Wisconsin, on April 29, 1993. The
parties waived their right to file written briefs.

ISSUE:

The parties stipulated the issue to be:

"Did the employer violate Section 25.03 of the
collective bargaining agreement when it denied
Capt. David Anderson overtime pay for training
activities and meetings between October 23,
1992 and December 23, 1992?"

If so, what it is the remedy?

RELEVANT CONTRACTUAL PROVISIONS:

ARTICLE IV - WORK SCHEDULE

4.01 The basic work week for the following



categories of employees shall consist of
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fifty-six (56) hour average work week, to be
worked in twenty-four (24) hour duty tours
separated by twenty-four (24) hours off-duty
in a twelve (12) day cycle.

. . .

4.04 Off-duty fire personnel will be requested
to call in and receive permission to leave
city limits.

4.05 The work schedule shall be posted for one
(1) month in advance. If changes in the
posted schedule are necessary all involved
personal (sic) must be notified as far in
advance as possible, but in no event less then
(sic) 24 hours in advance except in case of
sickness or emergency. Changes in station on
the same shift do not require 24 hour
notification.

. . .

ARTICLE XV - DUTY INCURRED DISABILITY PAY

15.01An employee, while performing within the
scope of his employment as provided in Chapter
102 of the Wisconsin Statutes (Workmen's
Compensation Act), shall receive the
difference between his prevailing straight
time salary and his Workmen's Compensation
benefits described herein as "Injury Pay" for
the period of time he may be temporarily
totally or temporarily partially disabled
because of said injury, not to exceed thirty
(30) weeks from date of injury.

15.02Special cases may be extended by mutual
agreement between the Union and the Employer.

15.03If after thirty (30) weeks an employee is
still unable to return to work but continues
to receive Workmen's Compensation payments, he
may, at his option, utilize his accrued sick
leave to the amount necessary to receive his
full salary.

. . .

ARTICLE XXV - E.M.T. AND AMBULANCE PAY

25.01Any member of the Union who is or becomes
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an EMT-D shall receive one dollar ($1.00) per
each shift worked. Any member of the Union
who is or becomes an EMT-I shall receive one
dollar ($1.00) per each shift worked.

25.02The two (2) men assigned on the ambulance
shall each receive two dollars and fifty cents
($2.50) per shift. Effective 1 January 1992
the two (2) men assigned to the ambulance
shall each receive three dollars ($3.00) per
shift.

25.03Overtime pay shall be authorized for all
off-duty training required for Certification,
Re-certification, and continuing education for
EMT, EMT-D, EMT-I, or any other training as
authorized by the Chief.

BACKGROUND:

On July 26, 1992, Captain David Anderson, the grievant, was
injured in the line of duty, causing him to remain on duty-
incurred disability until January 1, 1993. 1/ Pursuant to City
policy, Anderson was initially paid at his overtime rate for
attendance at EMT classes and Officer's Meetings. The City
changed this policy effective September 18, and thereafter denied
Anderson overtime payment for attendance at sessions on October
23, 27, 29; November 4, November 30; December 7, 8 and 23. Had he
not been on duty-incurred disability, Anderson would have been
scheduled to work October 27, November 30 and December 7. During
his period of disability, Anderson was kept whole as pertains to
salary and fringe benefits, including an ability to cash-out
vacation time, notwithstanding that the collective bargaining
agreement provides for neither cash-out nor carry-over of
vacation.

POSITIONS OF THE PARTIES:

The Association asserts and avers that collective bargaining
agreement clearly requires, and the prior City practice clearly
acknowledges, payment, at overtime rate, for attendance at EMT
classes and officer's meetings. The City asserts and avers that
the grievant has already been made whole through the contractual
supplemental payment provision; that 15.5 hours of sessions which
Anderson attended were on days he would have been on-duty, but for
his injury; and that the other 20 hours constituted light duty as
implicitly assigned by management.

1/ Unless specified otherwise, all date references hereafter are
to 1992.
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DISCUSSION:

There is little in dispute in this grievance. The City
acknowledges that, prior to Fall, 1992, it followed a policy under
which bargaining unit members who were on duty-incurred disability
were paid overtime for attendance at EMT training and other
authorized sessions. In September, however, the City changed its
policy, and denied overtime to the grievant.

The grievant was, however, kept whole as pertains to his
basic wage, by virtue of the contractual provisions for the City
to pay the difference between the Worker's Compensation benefit
and the prevailing straight time salary. In fact, the City made
the grievant better than the contractually required whole, by
allowing a cash-out of vacation benefits, notwithstanding that
such payment was not authorized by the contract.

I do not find persuasive the City's argument that these
training and other sessions constituted a change in the grievant's
schedule such as to make them on-duty hours. The collective
bargaining agreement, Article IV, provides explicit standards for
the establishment and alteration of the work schedule. The City
has not shown that it complied with these provisions, as pertains
to the hours on dates other than October 27, November 30 and
December 7.

The language of Section 25.03 states that overtime pay shall
be authorized "for all off-duty training required" for certain
purposes. As appears implicit from Article IV, off-duty is the
time when a bargaining unit member is not on-duty; that is, there
needs to be a period of being on-duty within a reasonable time
frame to enable someone to be off-duty. When an employe is on
disability leave for more than five months, I cannot find that
entire period, for the purposes of this discussion, to constitute
being "off-duty."

Further, consideration of the purpose of Section 25.03 does
not provide support for the Association. The work schedule here
is 24 hours on, 24 hours off, a 56-hour average work week in a 12-
day cycle. Under such a schedule, there is clear purpose in
paying off-duty training hours as overtime: given the hardships of
the job itself, compounded by the unusual schedule, off-duty hours
are precious, and deserve special compensation. That rationale,
however, is absent in the case before me. Not being on-duty for
more than five months, Capt. Anderson did not suffer the hardship
of losing real off-duty hours that employes not on leave suffer
when called to attend training and other sessions outside their
work schedule.

In the period September 18 through December 31, the grievant
would ordinarily have been scheduled for approximately 600 hours
of duty. During that period, while on duty-incurred disability,
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he
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attended 20 hours of training and other sessions on days he
otherwise would not have worked. He was paid the straight time
rate as though he had worked his entire normal shift-load.
Contrary to the provisions of the collective bargaining agreement,
he was also allowed to cash-out existing vacation benefits. The
express written terms of the collective bargaining agreement do
not require the City to pay the grievant still more.

However, past practice does. For close to 40 years, the
accepted understanding in American labor arbitration has been
that, for a past practice to be binding on the parties, it must be
unequivocal, clearly enunciated and acted upon, and readily
ascertainable over a reasonable period of time. Justin, Celanese
Corporation of America, 24 LA 168, 172.

Further, a clear and timely renunciation of a past practice
may terminate that practice. As one respected authority has
written, "(i)n the face of a timely repudiation of a practice by
one party, the other must have the practice written into the
agreement if it is to continue to be binding." Mittenthal, "Past
Practice and the Administration of Collective Binding Agreements,"
Proceedings of the 14th Annual Meeting of NAA, 30, 56 (BNA Books,
1961).

The practice of paying overtime to unit members who were on
duty-incurred disability was unequivocal, clearly enunciated and
readily ascertainable over a reasonable period of time. Thus, it
became a binding practice which could be unilaterally terminated
by the Employer only upon the expiration of the collective
bargaining agreement.

Accordingly, on the basis of the relevant contractual
provisions, the record evidence and the arguments of the parties,
it is my

AWARD

That the grievance is sustained. The Employer shall pay the
grievant for 20 hours of overtime, for training and other
authorized activities on October 23, October 29, November 4,
December 8 and December 23, 1992.

Dated at Madison, Wisconsin this 30th day of July, 1993.

By Stuart Levitan /s/
Stuart Levitan, Arbitrator


