BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration
of a Dispute Between

SERVICE EMPLOYEES INTERNATIONAL UNION, :Case 53

LOCAL 150, AFL-CIO :No. 48419
:A-5011
and :

MERITER HOSPITAL, INC.

Appearances:
Mr. Todd Anderson, Business Agent, on behalf of the Union.
Axley, Brynelson, by Mr. Michael J. Westcott, on behalf of
the Employer.

ARBITRATION AWARD

The above-entitled parties, herein the "Union" and
"Employer", are privy to a collective bargaining agreement
providing for final and binding arbitration. Pursuant thereto,
hearing was held in Madison, Wisconsin, on April 23, 1993. The

hearing was transcribed and the parties thereafter filed briefs
which were received by June 28, 1993.

Based upon the entire record, I issue the following Award.
ISSUE
The parties have agreed to the following issue:

Whether the Employer violated the contract
when it paid its Operating Room Aides pursuant
to Article VI, Section 2(A4), rather than
Article VI, Section 2(C), and, i1f so, what is
the appropriate remedy?

DISCUSSION

This dispute arose out of the Employer's August 31, 1992,
reorganization of the operating room which was largely aimed at
relieving Registered Nurses of performing certain support tasks
such as cleaning up or "turning over" the operating room. Prior
to the reorganization, the Employer maintained a classification of
O.R. Transporters who were in pay class 56 and who basically were
responsible for stocking, inventory, and miscellaneous duties.

The reorganization did away with the O0.R. Transporter
classification and resulted in creation of a new Operating Room
Aide, herein "O.R. Aide", classification by the Employer's Job



Evaluation Committee, at pay range 59. The approximately 13 O.R.
Aides in this classification report to the O.R. Nurse and are
primarily responsible for cleaning and '"turning over" the
operating room, transporting patients, running errands, stocking
supplies, and discarding waste.

Prior to the reorganization, Union and Employer
representatives discussed its impact on bargaining unit personnel
and agreed that the former Sterile Room Aides 1/ and Transporter
Aides would be the only ones who initially could bid on these
slots and that they initially would be posted department-wide,
rather than house-wide. They further agreed that once the
positions were filled, the O.R. Aides would not undergo either the
probationary period or the orientation/training period which 1is
otherwise provided for in Article VI, Section 1, of the contract.

In addition, the 0.R. Aides worked out among themselves vacation
and scheduling issues and the number of hours that each would
work. Furthermore, since there were more positions than people
applying, the Employer waived its qualifications-based bidding
procedure and accepted all former O.R. Transporters and O.R.
Sterile Room Aides who bid for the O.R. Aide slots. But for
several individuals who were red-circled because they had been at
pay grade 62, all of the other O.R. Aides were raised from their
former pay grade 56 to pay grade 59.

The Union filed a grievance over the reclassification,
claiming that "The duties of a job title have changed
significantly. Promotion language as proposed is not relevant to
this situation."

In support thereof, the Union mainly argues that the former
O0.R. Transporters were effectively reclassified to the O.R. Aide
classification and that the reclassification language of Article
VI, Section 2(C), thus governs because it "addresses situations
that dimpact on the Jjob title while the promotion provision
addresses situations involving the transfer of individual
employes" and because a reclassification occurs "when the
employees in a job title are required to perform a new duty in
addition to their current duties". The Union also claims that a
past practice supports its position; that the Employer's
interpretation seeks to render Article IV, Section 2(C),
"meaningless" and to give the Employer an "unjust advantage"; that
the Employer's failure to comply with the contractual promotion
procedures "indicates that O.R. Transporter/0O.R. Aide Transition
was not a promotion", and that the Employer relies upon
"irrelevant factors" when attempting to prove that the

1/ The Employer at that time also eliminated the Sterile Room
Aide classification and created a new O.R. Materials Aide
classification. That matter is not covered by the instant
grievance.



reorganization resulted in the creation of new O.R. Aides'
position. As a remedy, the Union requests that the Employer be
required to comply with Article VI, Section 2(C), retroactive to
August 31, 1992.

The Employer, in turn, primarily asserts that all of the
factors herein "militate in favor of a finding that this was a new
job position, and therefore the promotion language set forth in
Article VI, Section 1(A), was properly followed."; that bargaining
history supports its position; and that the Union itself in the
past has acknowledged that "the promotion and transfer language
set forth in Article VI, Sections 2A and 2B, to be the operative
language." As further support that a new position has been
created, the Employer points out that there are several more O.R.
Aides than there were O.R. Transporters; that the O.R. Aides are
in a different department and report to a different supervisor;
and that the day shift and p.m. O.R. Aides spend about 35-40
percent of their time on cleaning duties which were never
performed by the O.R. Transporters.

The resolution of this issue turns on Article VI of the
contract which provides in pertinent part:

ARTICLE VI. EMPLOYMENT STATUS

Section 2. Promotions and Transfers Within
the Bargaining Unit.

Promotions and transfers shall be based on
education, training, work experience,
attendance and current job performance as
reflected in the personnel records of the
Hospital and the appropriate department.

Where these qualifications are equal,
bargaining unit seniority shall become the
determining factor. Attendance shall not be

used wunless it has gone to the verbal
counseling stage or above within the past
twelve (12) months.

A. Promotions.

When an employee 1s promoted, he/she will
receive the beginning rate of the
classification of the new job or the pay step
higher than the employee's prior rate,
whichever is higher, effective on the date of
promotion. Any exception to this process will
be in accordance with Section 6, Starting
Rates and Probation, Article V.
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the

By virtue of this language,

B. Transfers to Lower Classifications.

An employee who, at his/her request, transfers
to a lower job classification will receive the
applicable wages of the new classification
providing there is a position available and
the employees can do the job. In the case of
bona fide physical or health limitations which
render an employee wunable to perform any
essential functions of his/her job, the
Hospital will, when an employee has ten (10)
or more years' service, effect such a transfer
without a corresponding reduction in pay, by
"red circling" such rate until such time that
the actual job rate has caught up with the
"red circled" rate.

An employee who is transferred to a lower job
classification due to inability to perform the
job will normally receive a reduction in pay
to the starting rate of the lower Jjob
classification or to the rate he/she held just
prior to the promotion, assuming an opening is
available. Any exceptions to a reduction to
the starting rate will be at the discretion of
the Hospital, and will be discussed with the
Union prior to implementation. Should an
appropriate opening not be available, the
employee will be 1laid off but shall have
priority for reinstatement when an opening
occurs.

C. Reclassification.

If the duties of a job title have changed
sufficiently such that upon review of the Job
Evaluation Committee, the position is
reclassified into a higher payclass, the
incumbents in that job title will be moved
into the new payclass at their current years
of service step. If the ©position 1is
reclassified into a 1lower ©payclass, the
incumbents will be slotted into their new
payclass at the 1longevity step closest to
their rate of pay. However, 1f the decrease
would be substantial, pay will be red circled.

the key question here is whether
creation and filling of the O0O.R. Aides' <classification
represents a new job and a promotion as urged by the Employer,

or

a reclassification of the prior O.R. Transporters' classification
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as argued by the Union. If it is the former, the grievance must
be denied; if the latter, the grievance must be sustained. The
practical difference here between creation of a new job and a
reclassification 1is about 30-40 cents an hour, as reclassified
employes must be given seniority credit, whereas employes in a new
job are not.

In this connection, there is no merit to the Union's claim
that the promotion 1language of Article VI, Section 2(A), is
inapplicable because the Employer "failed to adhere to several of
the steps that the Agreement states must be followed when
implementing a promotion." For while it is true that there was no
house-wide posting, no probationary period, no
orientation/training period, and no evaluation of individual
employe qualifications - all of which are normally required for
employes in a new job - the record establishes that the Employer
did what it did with the full knowledge of the Union. Thus, I
credit the testimony of then-Labor Relations Manager Judy Peirick
who testified that the Union at the time agreed that these
requirements did not have to be followed so that the former O.R.
Transporters and O.R. Sterile Room Aides could get first crack at
the O.R. Aides position - which 1s exactly what subsequently
happened. The Union therefore cannot be permitted to bootstrap
its argument by relying on certain factors which it itself had
previously tacitly agreed to in order to accommodate the wishes of
its own members.

Contrary to the Union, past practice also is of 1little help
in resolving this question since there have only been two prior
reclassifications, one of which involved a non-binding settlement
of a grievance filed by employes in the Engineering Department and
thus cannot be considered. 2/ The second situation involved the
reclassification of Seamstresses after the Job Evaluation
Committee determined that there had been a change in duties. The
details of that reclassification, however, are not at all clear
and there is no basis for assuming that the facts there are
similar to those found here. 3/

The Union is more on the mark when it points out that Article
VI, Section 2(A), is in the singular because it refers to "When an
employe is promoted. . .", thereby indicating that this promotion
language covers individual promotions, rather than the kind of

2/ I credit Peirick's undisputed testimony that this grievance
was settled in 1990 on a non-precedential basis.

3/ Thus, we do not know whether there was any change in the
reporting relationship; whether there were any changes in
hours and shifts; whether there were any new Jjob

classifications; or even Jjust how large any such changed
duties were.



mass promotions claimed here by the Employer. At the same time,
however, there is nothing in this language expressly prohibiting a
group of employes from being promoted.

What is most significant here is the fact that the day shift
and p.m. O.R. Aides are now spending about 35-40 percent of their
time performing a duty which the O.R. Transporters never before

performed - i.e., cleaning or "turning over" the operating rooms,
a task formerly performed by Registered Nurses. This, then, is a
new task.

This new work was accompanied by the kind of indicia normally
found when a new job has been created, i.e., reporting to a
different department head; new hours and shifts; a new Jjob
description; and creation of more O.R. Aides slots than O.R.
Transporter slots. Concomitant with all of that is elimination of
the O.R. Transporter position. As a result, there are no
"incumbents" in that job title who can be reclassified under
Article VI, Section 2(C).

In light of all of these factors, I therefore find that a new
job has been created and that the Employer properly followed
Article VI, Section 2 (A).

In so finding, I am aware of the Union's concerns that
sustaining the grievance may enable the Employer to "increase a
worker's duties without providing a corresponding increase in
pay." In fact, however, the Employer here has done far more than
merely adding duties and changing a job title; it also altered
shifts, hours, and reporting requirements and it created more O.R.
Aide positions than O.R. Transporter positions to handle the new
cleaning duties. Moreover, most of the O.R. Aides did receive
added compensation when they were upgraded to pay grade 59, even
though it was not as great as the Union may have liked. 4/ Hence,
the Union's concerns are not justified based upon the facts of
this case.

In light of the foregoing, it is my
AWARD
That the Employer did not violate the contract when it paid
its Operating Room Aides pursuant to Article VI, Section 2(3a),

rather than Article VI, Section 2(C); the grievance is therefore
denied.

4/ Moreover, the Union in any event has an adequate remedy to
challenge this or any other pay grade, as I have recently
ruled that the 0.R. Aides should be classified in pay grade
62. See, Service Employees International Union, Local 150,
AFL-CIO, and Meriter Hospital, Case 49, No. 48036, A-4977;
Case 50, No. 48037, A-4978 (7/1993).
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Dated at Madison, Wisconsin this 22nd day of October, 1993.

By _Amedeo Greco /s/

Amedeo Greco, Arbitrator
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