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Appearances:

Mr. James E. Mattson, Staff Representative, Wisconsin Council
40, AFSCME, AFL-CIO, appearing on behalf of the Union.

Ms. Gerry D. Stephens, Human Resources Director, appearing on
behalf of the Employer.

ARBITRATION AWARD

The Employer and Union above are parties to a 1991-93
collective bargaining agreement which provides for final and
binding arbitration of certain disputes. The parties requested
that the Wisconsin Employment Relations Commission appoint an
Arbitrator to resolve the job posting grievance of Carol Marvin.

The undersigned was appointed and held a hearing on
December 9, 1993 in Superior, Wisconsin, at which time the parties
were given full opportunity to present their evidence and
arguments. No transcript was made, both parties filed briefs, and
the record was closed on February 28, 1994.

ISSUES:

The Union proposes the following:

1. Did the Employer violate the terms of the
collective bargaining agreement and past
practice by denying the grievant the
opportunity to fill a job/shift vacancy?

2. If so, what remedy is appropriate?

The Employer proposes the following:

1. Is the grievance timely?

2. Will the Department allow staffing by



seniority?
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RELEVANT CONTRACTUAL PROVISIONS:

ARTICLE 3 - AGREED RESPONSIBILITIES OF PARTIES

. . .

3.04 Management's Rights: Except as herein
otherwise provided, it is agreed the Employer
retains the sole right to manage and direct
the working forces of the hospital. Such
functions are to include (but are not limited
to) the right to: Determine the methods and
procedures, regulate the use of equipment and
other property of the Hospital; formulate and
establish the type of equipment, procedures
and methods to improve hospital care and
efficiency; determine the basis for selection,
retention and promotion of employees not
covered by this Agreement; maintain discipline
of employees, including the right to make
rules which are reasonable and justifiable,
and which are not inconsistent with the terms
of this Agreement; direct generally the work
of the employees in a manner not in conflict
with the terms and conditions of the
Agreement, including the right to hire,
discharge or otherwise discipline employees,
or to promote employees, to demote or transfer
them, to assign them to shifts, to determine
the amount of work needed, the job
classifications needed, the number of
employees to be assigned to job
classifications, the prerequisites for such
job classifications, to lay employees off
because of lack of work. Said prior
prerequisites shall be consistent with the
requirements of the job classification.

. . .

ARTICLE 15 - GRIEVANCE PROCEDURE

It shall be the policy of the Employer and the
Union to attempt to settle all disputes
arising between the parties at the lowest
level of the grievance procedure.

15.01 Definition: A grievance is defined as
any dispute arising between the parties with
regards to wages, hours, terms and conditions
of employment or any provision of this
Agreement.

15.02 Step One: Should any employee covered
by this Agreement feel a grievable situation
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exists, the employee shall within ten (10)
calendar days of when the employee knew or
could have reasonably known of the event(s)
giving rise to the grievance, present the
grievance orally to their immediate
supervisor. The supervisor shall respond to
the grievant within five (5) calendar days
form the date it was presented to the
supervisor.

. . .

ARTICLE 19 - SENIORITY

19.01 Employee's Original Date of Hire:
Every employee covered by the terms of this
contract shall have seniority from the date of
his/her original date of hire as posted on the
seniority list unless seniority is broken for
reasons specified herein. Seniority shall
apply only to layoffs, rehiring and filling of
vacancies in jobs. Seniority, beginning with
the effective date of this agreement, shall
accure (sic) to employees based on the number
of hours worked or benefit hours paid in lieu
of worked hours. No employee shall lose their
respective position in the seniority roster as
of the effective date of this provision except
as may be affected by future hours worked by
employees. Low census hours shall be
considered worked time for seniority and
benefit calculation.

19.02 Posting of Seniority List: The
Employer will on the first day of April of
each calendar year, prepare a seniority list
of employees covered by this Agreement and
post on a bulletin board in the hospital. The
seniority list shall specify both the
department and unit seniority of each
employee. Within fifteen (15) days
thereafter, the employees may file any
objections to the seniority ratings with the
Employer. Within twenty (20) days of posting,
the Union and Employer shall mutually agree on
correction. After corrected, seniority
ratings will be permanent and shall not be
subject to change except as to new employees
whose names are placed on subsequent seniority
lists. A copy of the list will be mailed to
the secretary of Local 1760.

The foregoing provisions shall apply to
layoffs and rehiring in each department of the
unit and to promotions in the department if
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the employee is qualified to fulfill the job
duties. Such departments are:

1) Housekeeping - Housekeeping Aides
1a) Linen Room Aides

2) Nursing Department - Nurse Aides,
Orderlies and all other persons in
the Nursing Department excluding
registered nurses, graduate nurses
and licensed practical nurses;
2a) Ware Clerks

3) Engineering - Engineers,
Maintenance personnel

4) Dietary - All persons who are
primarily engaged in the
preparation and service of food

5) Central Supply

. . .

19.06 Posting of Job Vacancies: If any job
vacancy or new position occurs in any of the
above departments, it shall be posted on the
bulletin board for seven (7) calendar days.
Any employee may apply in writing for vacancy
or new position during the seven day period.

Employees of the department in which vacancy
or new position occurs, if qualified, shall be
given preference according to seniority in
filling the position. If no one in the
department in which the vacancy or new
position occurs applies, or if applicant is
not qualified, then any employee outside the
department applying shall be given preference
according to seniority in the unit. The
Employer during this period may temporarily
assign an employee to position. (sic)

It shall be at the discretion of the hospital
to evaluate the individual's qualifications
and shall place people in positions according
to the best interest of the patient population
served.

DISCUSSION:

Grievant Carol Marvin has worked in the hospital's food
service department for 14 years. For the first 12 of those years,
she was a full-time employe, but in August of 1992 the Department
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reorganized and three positions were abolished. At that time the
grievant was reduced to part-time. One of the three positions
which was abolished was that of Audrey Kidd, who had previously
worked as a full-time relief person, filling in on all shifts.
Marvin testified that up to that time, there was never any issue
over seniority in the food service department because Kidd filled
in on all the jobs. After August, 1992, however, there were four
part-time and three full-time positions. Marvin testified that
management scheduled all the part-timers wherever management
wanted them, without regard to seniority. Marvin testified that
to her understanding, as a Union Steward of ten years' standing,
this was not consistent with the way the rest of the hospital
operated.

In June, 1993, Marvin testified, one employe had not showed
up for work for two to three months regularly, because of personal
issues. The position was posted for permanent filling as a
part-time position on June 11, 1993. The posting stated that
applications would be received from June 11 through June 18, 1993,
described the position as "One Food Service Aide -- part-time" and
added that "hours and responsibilities varied based on department
needs." Marvin testified that the position in question carried
hours from 9:00 a.m. to 5:30 p.m., while she was then working from
11:00 a.m. to 7:30 p.m. Marvin requested that she be given the
job during the posting period, on or about June 13. She testified
that her supervisor told her she could not have that position, and
that the supervisor gave the work to Brian Wickland, who was then
a casual employe. Shortly thereafter, the grievant received a
full-time position as a result of successfully bidding for a
vacant cook position.

Union Vice-President Bob Eastman testified that every
department of the hospital that is under this agreement awards
positions by seniority for both full and part timers, except in
the food service department. Eastman testified that since the
reorganization, the food service department has awarded full-time
positions by seniority, but not part-time positions, and that the
Union has objected to this and several times he thought the
hospital had reached an agreement to staff such positions by
seniority. Union Secretary-Treasurer Dianne Nindorf testified to
the same effect. Kitchen Aide Audrey Kidd testified that on one
occasion since she was made part-time, she requested an earlier
shift when she found that an employe with less seniority was
scheduled for an early shift. Kidd stated that the supervisor
changed the shift for her. Another Union witness, Patti Westlund,
testified that she was employed in the food service department for
20 years, and that when she was a part-timer from 1974 to 1979,
she recalled open shifts being awarded by seniority among
part-timers.

Food Service Department Head Cindy Roden testified that Brian
Wickland was a part-time employe, not a casual employe, since
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June 11, 1993. Roden further testified that in food service, the
full-time positions were bid on by seniority, but even prior to
August 1992 the part-time positions had been scheduled around the
full-timers, and were scheduled to equalize early and late shifts.
She testified that while some prior full-time employes became
part-time at that time, the scheduling methods did not change.
Roden denied that Audrey Kidd changed schedules with Brian
Wickland as a result of a claim based on seniority, contending
that she had denied that request but had said she would
accommodate a shift trade if both employes agreed. Roden added
that the two employes agreed to trade shifts, so she honored that
agreement. Roden stated that all employes except one in the
department have been cross-trained, and her practice has been to
allow them to switch shifts by mutual agreement. Roden contended
that the grievance could not be timely because all employes in the
department should have known since August, 1992, at the latest,
how the shifts were being scheduled for part-timers.

Food Service Supervisor Louise LaJoie, who has held that
position for 11 years, testified consistently with Roden. She
stated that she normally gives the "oldest" part-timer the
eight-hour day and splits the four-hour shifts between the others
in order to treat them equitably. She added that if there is an
extra eight-hour day, she will try to give that to the senior
part-timer, and will normally call in the senior part-timer if
there is a call-in. But she stated that she scheduled the
remaining four-hour shifts in rotation, unless employes agree to
trade.

On recall by the Union, Nindorf testified that it was her
responsibility to handle part-timers' changes and that Brian
Wickland had not become a part-time employe until June 19, 1993.
Roden then testified that she has traditionally scheduled casual
employes, and that she referred to Wickland as part-time because
she thought of him in that context when scheduling.

The Union contends that the vacancy suddenly arose on
June 12, 1993, and that a posting for the vacant position was up
for a period of seven days. The Union contends that the grievance
is really directed toward the interim period in which a temporary
vacancy existed, constituting an early shift. The Union argues
that the grievant was the most senior employe who had an interest
in the temporary vacant position, but that contrary to the
grievant's request, the position was filled with a temporary
employe. The Union contends that the evidence shows that the
exercise of employes' departmental seniority has no impact on the
operation of this department, because the employes are qualified
and are interchangeable. The Union argues that the same principle
of seniority which always governed the assignment of full-time
shifts should govern the assignment of part-time shifts since
August of 1992, but that the grievance in this instance is timely
because the vacancy in question occurred on June 12, 1993 and the
grievance was filed on June 17, 1993. The Union requests that the
grievance be sustained, that the Employer be ordered to make the
grievant whole for any and all lost wages and benefits, and that



-8-

the Employer be ordered to honor seniority rights of part-time
employes as well as full-time employes when open shifts occur.

The Employer contends that the grievance was not filed
timely, because the practice of scheduling which was followed in
June, 1993 was the same practice as was in effect even before the
August 1992 reorganization date. The Employer contends further
that the grievant knew or should have known how the department was
staffed at least by the time she personally was affected in
August, 1992. With respect to the merits, the Employer contends
that the staffing pattern, according to evidence in the record,
has been unchanged for at least ten years, and that it was adopted
in order to treat part-time employes equitably by scheduling equal
numbers of early and late shifts as much as possible. The
Employer further contends that the situation involved in this case
was not an open or unscheduled shift and was not a job vacancy.
The Employer argued that the Food Service Department has been
consistent in honoring provisions of the agreement in posting job
vacancies, but there was no evidence that a job was posted in this
instance or that the grievant submitted a bid for such a position.
The Employer requests that the grievance be denied.

Both the Employer and the Union have argued largely based on
contentions related to the impact of seniority on the filling of
permanent positions, but I am struck by the fact that the position
actually at issue in this case was a temporary one. The
timeliness issue is easily disposed of by noting that there is a
difference between the impact of past practice which might
indicate that a grievant should expect a certain disposition of a
grievance, and the impact of specific language limiting the time
period for filing of a grievance from the date of a particular
alleged infraction. In this instance, the position at issue
became available no earlier than June 11 (there is some confusion
in the record as to whether June 11 or June 12 was the date on
which the position was actually available) and the grievance was
filed by no later than June 17. This is well within the ten days
allowed for by Article 15.02 of the Agreement. I therefore find
the grievance timely.

As to the merits, however, I note that there is a sentence in
Article 19.06, not referred to in any way by the Union, which
governs the filling of temporary positions while the position is
being posted for permanent assignment. In saying that "the
Employer during this period may temporarily assign an employe to
position (sic)," the collective bargaining agreement draws a
distinction between the rules governing the filling of permanent
positions and those governing the filling of temporary positions.
It is clear that this language allows the Employer to assign "an
employe" to a certain position while that position is being filled
permanently. The Employer indirectly argues the distinction by
noting that the temporary vacancy created by the posting was not
itself posted, and that the grievant did not explicitly bid for
it.
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The contrast between the specification that "an employe" may
be temporarily assigned to the vacancy, and the references to
seniority and qualifications in the same section as governing the
permanent filling of that position, lead me to conclude that the
intent of this language is to allow the Employer to fill the
temporary position with any employe. This allows the Employer to
fill an open job while it is being posted with whomever can most
easily be spared from other duties, without doing any serious
damage to such weight as seniority has been given in this
Agreement for the more valuable and longer term job vacancies.
But since the grievant in this instance grieved the filling of a
temporary opening, that sentence of Article 19.06, which I find
allows the Employer broad latitude, applies in this case. I
therefore do not reach the larger question of whether the Employer
has routinely violated seniority provisions of the Agreement by
its shift assignment practices in the department generally as they
apply to part-timers.

For the foregoing reasons, and based on the record as a
whole, it is my decision and

AWARD

1. That the grievance is timely.

2. That the Employer did not violate the
Agreement by refusing to award a
temporary position to the grievant.

Dated at Madison, Wisconsin this 2nd day of June, 1994.

By Christopher Honeyman /s/

Christopher Honeyman, Arbitrator


