BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration
of a Dispute Between

TEAMSTERS LOCAL UNION NO. 43 : Case 1

: No. 50425

and : A-5169
LLOYD TRANSPORTATION, INC.

Appearances:
Mr. Jack Lloyd, President, appearing on behalf of Lloyd Transportation,
Inc.
Mr. Howard G. Lotharius, Business Representative, Teamsters Local Union
No. 43, appearing on behalf of the Union.

ARBITRATION AWARD

On January 31, 1993, Teamsters Local Union No. 43 and Lloyd
Transportation, Inc., Jjointly requested the Wisconsin Employment Relations
Commission to appoint a member of its staff to act as the impartial arbitrator
involving a dispute over pay for attending a hazardous waste training program.

Both parties agreed the matter was appropriately at arbitration and that there
were no procedural arbitrability issues. A hearing was held on April 12, 1994,
a stenographic transcript of the proceeding was not taken, and the parties
orally argued their positions in lieu of filing post-hearing briefs.

ISSUE:

Did the Company violate the 1991-94 collective
bargaining agreement by refusing to pay those employes
who attended the March 13, 1993 HM-126F training
program held at the Bristol terminal their straight
time hourly rate?

If so, what is the appropriate remedy?

BACKGROUND :

The Company, Lloyd Transportation, Inc. is a tank truck operator located
in Kenosha County and having a terminal called the Bristol terminal. Lloyd
Transportation is involved with the transport of hazardous materials.

By October 1, 1993, all drivers, mechanics and wash rack employes working
with hazardous materials had to have completed a training program pursuant to
the federal DOT HM-126-F regulation. Any employe who did not complete that



training by October 1, 1993, could no longer be employed by Lloyd
Transportation to handle hazardous waste materials. The hazardous materials
training was available at the Fox Valley Vocational, Technical and Adult
Education facility in Appleton, Wisconsin. Teamsters Local Union No. 43 would
also have provided training to employes of employers having at least 50
employes. However, the subject grievance concerns a training program that the
Company offered at its Bristol terminal for its employes. The Company
condensed what was a two-day program at Fox Valley into a one-day program. The
program was held on Saturday, March 13, 1993, and the Company furnished lunch
to those in attendance. Attendance by Company employes was voluntary, as the
training was offered as a convenience to employes.

The Company and Union did not agree, prior to the training, that employes
would be paid if they attended. Further, the DOT HM-126-F did not mandate that
the employer, in this case Lloyd Transportation, provide the training to its
employes. Rather, the regulation only required that anyone employed in the
handling of hazardous materials must have completed the specified training
program as a condition of their employment.

The grievants who attended the HM-126-F training program held at the
Company's Bristol terminal were not paid for the time they spent in training on
March 13, 1993. March 13, 1993 was a Saturday and not a scheduled work day for
the grievants. On March 17, 1993, the Union filed the subject grievance, which
the Company denied. Thereafter, the grievance was submitted to the Wisconsin
Joint Committee which deadlocked the grievance. Subsequently, the grievance
was appealed to arbitration.

The Union contends that Articles 13.1, 22.1 and 22.8 have been violated

because of the Company's failure to pay the grievants for attending the
hazardous materials training program. Those articles provide:

ARTICLE 13. EXAMINATIONS AND IDENTIFICATION FEES

Section 13.1

Physical, mental or other examinations required by a
government body or the Employer shall be promptly
complied with by all employees, provided, however, the
Employer shall pay for all such examinations. The
Employer shall not pay for any time spent in the case
of applicants for Jjobs and shall be responsible to
other employees only for time spent at the place of
examination or examinations, where the time spent by
the employee exceeds two (2) hours, and in that case,
only for those hours in excess of said two (2).
Examinations are to be taken at the employees's (sic)
home terminal and are not to exceed one (1) in any
one (1) year unless the employee has suffered serious
injury or illness during the year. Employees will not
be required to take examinations during their working
hours.



In the case of new hires, the applicant will be
responsible for the cost of the initial examinations.
Once the applicant has been put to work, he will be
reimbursed for the cost of the examination within
sixty (60) days. Should the applicant voluntarily
terminate his employment within sixty (60) days, he
shall pay the cost of his physical examinations.

The Employer reserves the right to select its own
medical examiner or physician, and the employee may, if
he believes an injustive (sic) has been done him, be
re-examined at his own expense and by the physician of
his choice.

In the event of disagreement Dbetween the doctor
selected by the Company and the doctor selected by the
employee, the Company and the employee doctors shall
together select a third doctor within seven (7) days,
whose opinion shall be final and binding on the
Company, the Union and the employee. The Company, nor
the Union, nor the employee will attempt to circumvent
the decision. The expense of the third doctor shall be
equally divided between the Company and the Union.
Disputes concerning back pay shall be subject to the
grievance procedure.

The Employer shall make the necessary appointment with
the Medical Examiner and shall notify the employee in
sufficient time prior to the renewal of the D.O.T.
physical. Upon request, the employee shall be allowed
a ten (10) hour rest period.

If the Employer or Government Agency requests a regular
employee to qualify on equipment requiring a classified
or special 1license, or 1in the event an employee is
required to qualify (recognizing seniority) on such
equipment in order to obtain a better job opportunity
with his Employer, the Employer shall allow such
regular employee the use of the equipment so required
in order to take the examination on the employee's own
time.

Costs of such license required by a Government Agency
will be paid for by the employee.

ARTICLE 22. PAID-FOR TIME

Section 22.1 General

All employees covered by this Agreement shall be paid
for all time spent in the service of the Employer.

Rates of pay provided for by this Agreement shall be
minimums. Time shall be computed from the time that
the employee 1is ordered to report for work and
registers in and wuntil the time he is effectively
released from duty. All time lost due to delays as a
result of overloads or certificate violations involving
federal, state, or city regulations which occur through
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no fault of the driver, shall be paid for. Such
payment for driver's time when not driving shall be the
hourly rate where driver is hauling on the zone or
mileage rate basis.

Section 22.8

All employees covered by this Agreement shall be paid
for all time spent in the service of the Employer
except for the following accessorial services:

Compensation for Accessorial Services.

(A) Trailer Spotting

The Drivers required by Employer to spot any
trailer(s), in addition to the trailer(s) brought into
and pulled out of a customer location or city and its
commercial zone as defined by the Commission on the
date of execution of this agreement, shall be paid
three dollars $3.00) (sic) for each additional trailer
(as defined above) spotted. Should the driver be
requested to shuttle trailers between a customer's
location, then the hourly rate of $10.00 per hour would
be in effect in lieu of the $3.00 per trailer.

(B) Loading and Unloading, Multiple Stops and
Deliveries

Drivers will be paid $10.00 per hour after the second
hour with proof of delay signed by the customer.
Should the customer refuse to sign such delay, the
driver must call his terminal for further instructions.

In the case of loads involving multiple stops, each
stop for partial loading or unloading will be
considered separately for the purpose of applying this
sub-section.

(D) Check Time at Terminals

Home Terminal - Drivers shall be paid one-half (1/2)
hour check in and one-half (1/2) hour check out.
Anything over one-half (1/2) hour must have signed
delay ticket.



Foreign Terminal - Drivers shall be paid one-quarter
(1/4) hour check in and one-quarter (1/4) hour check

out. Anything over one-quarter (1/4) hour must have
signed delay ticket. Driver shall ©receive an
additional one-quarter (1/4) hour when fueling at a
foreign terminal. Any time over one-half (1/2) hour

must have signed delay ticket.
(E) Tank Washing

Drivers shall be paid $15.00 for each tank wash,
successfully completed by a commercial tank wash or
Employer's tank wash under the driver's direct
supervision and at the direction of Employer. If the
driver is held over three hours, he shall be paid at
the rate of $10.00 per hour.

The provision of this Article shall not be "pyramided"
or otherwise construed to allow drivers to Dbe
compensated more than once for the same time spent in
the service of the Employer. To collect the
compensation for accessorial and other related services
provided for by this Section, drivers must work as
instructed by the Employer.

Any driver having to appear in court or in the
Company's attorney's office in the Employer's behalf,
due to an accident, etc. while on the job, shall be
paid for all time spent in such service.

There will be no paid for time for any chargeable
accidents up to and including eight hours or until the
driver is relieved of duty, whichever comes first. If
the driver is required to use alternate means of
transportation back to the home terminal, driver will
not be paid for time spent returning to the home
terminal. Driver will be reimbursed for transportation
and motel costs if he is required to use his own money.

The Union believes that because the training session was sponsored by the
Company, the Company was contractually obligated to pay employes who attended.
The Union also points to the fact that other carriers have paid for employes
to attend such training sessions. Specifically, employes of B.M.D. in Michigan
were paid for attending a four-hour safety meeting on September 26, 1993,
concerning hazardous materials. The Teamsters Central States Chairman also
advised the Local 43 Teamsters that all employers covered by the Central States
Tank Agreement were paying employes for time spent taking hazardous materials



training. Finally, the Union argues that employers covered by the Teamsters
National Master Freight Agreement have also paid employes while attending such
training programs.

The Company, on the other hand, argues that it is not a signatory and,
therefore, not bound by the provisions of the Central States Tank Agreement or
the National Master Freight Agreement. Rather, its obligations are set forth
in the collective bargaining agreement it negotiated with Teamsters Local Union
No. 43 and pursuant to which this arbitration proceeding is being held.
Further, 1t notes that it was advised by its attorney, contrary to Union
assertions, that no agreement was reached between the parties to the Central
States Tank Agreement to pay for hazardous material training.

Additionally, the Company asserts that it did not require employes to
attend the March 13, 1993 training, but rather, for the employes' convenience,
merely made it available to them at the Bristol terminal. Had the Company not
done so, those employes would have been required to travel to Appleton and take
a two-day course or gone elsewhere for the training in order to continue their
employment with Lloyd Transportation after October 1, 1993. Finally, the
Company contends none of the clauses relied on by the Union govern this case
and, consequently, the grievance should be denied.

DISCUSSION:

One of the Union's principal arguments in support of its claim that
employes who attended the March 13, 1993 training session on hazardous
materials were entitled to be paid is that Company sponsorship obligated it to
pay. The Company does not believe it was obligated to pay employes inasmuch as
it did not require them to attend, and merely offered the training at its
Bristol terminal as a convenience to drivers who are out of the area on trips
Monday through Friday.

However, the undersigned agrees with the Company's general premise that
an obligation to pay employes who attended does not automatically follow merely
from sponsorship. It 1is undisputed that the Company did not require its
employes to attend, vregardless that arguably it was in its interest in
maintaining its availability to customers to make sure all of its drivers were
employable after October 1, 1993. However, by the same token it was in the
employes' interest to obtain the training prior to October 1, 1993, to ensure
their continued employability as tank truck drivers hauling hazardous waste.
Thus, both employes and the Company had a vested interest in seeing that the
training was secured prior to October 1, 1993. However, having that interest
does not, by itself, also confer an obligation on the Company to pay for
employes' time spent acquiring the training.

Also, even though the undersigned can appreciate a driver's frustration
at hearing that other drivers around the country hauling hazardous waste for
other companies have been paid for attending company sponsored training
sessions, the decision to pay in those cases was not driven by collective



bargaining agreements to which Lloyd Transportation is a signatory. The
collective bargaining agreement governing this dispute is Dbetween Lloyd

Transportation and Teamsters Local Union No. 43. The Central States Tank Truck
Agreement governing B.M.D. employes is not applicable to this dispute, nor is
the National Master Freight Agreement. Thus, merely because other trucking

companies' employes have been paid for time spent in the same training, does
not ipso facto create an obligation upon Lloyd to also pay for the March 13
training it offered.

However, the contract at Articles 22.1 and 22.8 does require, as the
Union argues, the Company to pay its employes "for all time spent in the
service of the Employer." Thus, even though the Company did not require
employes to attend the training session, were they nonetheless "in the service
of the Employer" on March 13, 1993, while attending the training program, and
thus, entitled to be paid? The phrase "in the service of the Employer" is not
defined anywhere in the body of the parties' agreement. The plain meaning of
those words suggests that one who is in the service of another is performing
services for the other. That is the meaning I am ascribing to that phrase in
this case where no other definition has been proffered by either party.

Consequently, were the drivers providing a service to the Company by
virtue of their attendance at the training session? As noted earlier, I think
it can be said the Company had an interest in having all its drivers receive
the training prior to October 1, 1993. However, I don't believe that interest
is as significant as that of the individual driver in ensuring he/she received
the training in order to maintain his/her employability. Thus, to conclude
that drivers were "in the service of" the Company while attending the training
program 1is stretching the meaning of those terms beyond credibility.
Additionally, in the same paragraph of Article 22.1 it states ". . . Time shall
be computed from the time that the employee is ordered to report for work and
registers in and until the time he is effectively released from duty." In this
case, attendance at the training was voluntary and employes were not ordered to
attend. Consequently, neither Article 22.1 nor Article 22.8 can be read to
require the Company to pay employes for the hours spent in hazardous materials
training on March 13, 1993.

The Union also argued that the Company violated Article 13 by refusing to
pay the drivers. I have examined the language of that Article and do not find
it applicable to this case. Article 13, Examinations and Identification Fees,
pertains to paying employes for their time spent in taking physical or mental
examinations and allowing employes' use of special Company equipment required
in taking exams. None of the situations described therein apply to individuals
attending a training program on handling hazardous waste. Thus, the Company's
actions did not violate Article 13.

Therefore, based wupon the facts presented, and arguments made, the
undersigned renders the following



AWARD

The Company did not violate the 1991-94 collective bargaining agreement
by refusing to pay those employes who attended the March 13, 1993 HM-126F
training program held at the Bristol terminal their straight time hourly rate,
and therefore the grievance is denied.

Dated at Madison, Wisconsin, this 3rd day of June, 1994.

By Thomas L. Yaeger /s/
Thomas L. Yaeger, Arbitrator
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