BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration
of a Dispute Between

IOWA COUNTY HIGHWAY EMPLOYEE'S UNION,
LOCAL 1266, AFSCME, AFL-CIO
Case 75
: No. 51222
and : MA-8536

IOWA COUNTY (HIGHWAY DEPARTMENT)

Appearances:

Mr. David White, Staff Representative, Wisconsin Council 40, AFSCME,

T AFL-CIO, 583 D'Onofrio Drive, Madison, Wisconsin 53719, appearing
on behalf of the Union.

Brennan, Steil, Basting & MacDougall, S.C., Attorneys at Law, 119 Martin
Luther King, Jr. Boulevard, P.0O. Box 990, Madison, Wisconsin
53701-0990, by Mr. Howard Goldberg, appearing on the behalf of the
County.

ARBITRATION AWARD

Iowa County Highway Employee's Union, Local 1266, AFSCME, AFL-CIO,

hereafter the Union, and Iowa County (Highway Department), hereafter the
County, are parties to a collective bargaining agreement which provides for the
final and binding arbitration of grievances. The Union, with the concurrence

of the County, requested the Wisconsin Employment Relations Commission to
appoint a staff member as a single, impartial arbitrator to resolve the instant
grievance. Hearing was held on September 19, 1994, in Dodgeville, Wisconsin.
The hearing was not transcribed and the parties did not file post-hearing
written argument.

ISSUE:
The parties stipulated to the following statement of the issue:
Did the Employer violate the collective bargaining
agreement when it failed to call in the Grievant for

overtime on January 27, 19947

If so, what is the appropriate remedy?



PERTINENT CONTRACT LANGUAGE:

ARTICLE VI - SENIORITY

6.02 It shall be the policy of the Employer to
recognize seniority in filling vacancies, making
promotions and in laying off or rehiring, provided
however, that the application of seniority shall not
materially affect the efficient operation of the Iowa
County Highway Department.

ARTICLE VIII - HOURS OF WORK

8.02 It shall be the policy to keep overtime at
a minimum and it 1is expected that overtime will be
worked only in emergencies which are beyond the control
of either party to this Agreement. All overtime shall
be authorized by the Highway Commissioner or his/her
representative. However, when it becomes necessary to
work overtime, it shall be divided as equally as 1is
reasonably possible among those employees qualified to
perform the overtime work required and all employees
shall be paid time and one-half (1 1/2) for all such
overtime worked in excess of eight (8) hours per day
and forty (40) hours per week. All time paid shall be
considered time worked.

BACKGROUND :

At all times material hereto, John Willborn, the Grievant, was under a
medical restriction which required that he operate a truck with an automatic
transmission. On January 26, 1994, the Grievant brought his assigned truck,
which had an automatic transmission, into the shop for repairs. The Grievant's
assigned truck was not repaired until approximately 10:30 a.m. on January 27,
1994.

On January 27, 1994, employes of the County Highway Department were
called in for emergency snow plowing. The majority of these employes were
called between 4:00 and 4:30 a.m. and responded to the call between 4:45 and
5:15 a.m.

On February 4, 1994, a grievance was filed alleging that the County had
violated Section 8.02 by not calling the Grievant in for overtime on January
27, 1994. The grievance requested a remedy of two hours of overtime.

On February 14, 1994, Glen L. Thronson, commissioner of the County
Highway Commission, responded to the grievance as follows:

Your grievance of January 27, 1994, is denied.
We did not call that morning and we didn't send anyone
over on your section until you arrived. The main
reason you weren't called out is because you went home
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sick the afternoon of January 26, and I have had a
policy for many years to not call anyone out early if
they have been ill. I think is important to properly
recuperate from an illness. I know if I was ill, I
would not appreciate a call at 4:00 a.m. asking me to
come to work so I Dbelieve this 1is a fair and
considerate policy.

Read Section 8.02 again. It clearly states
management rights. Everyone does not have to be called
out.

Union Grievance Representative, Mitchell Zablotwicz, responded by a
letter dated February 21, 1994, which states as follows:

In your response of February 14, 1994, to the grievance
filed on behalf of John Willborn, Jr. for not being
called in to run his section prior to work hours on
February 27, 1994, (sic) grievance denied. We feel
your denied response 1is inaccurate and misleading
toward the understanding which the employees and
management have shared in the past.

First, you state that vyou didn't send anyone over

section 26 until John arrived that morning. According
to the call in sheet, Don Hittesdorf was called for
section 26 and arrived at 4:46 a.m. Second, you state

John had gone home early on January 26, 1994 and your
concern for his full recovery would not allow you to
disturb him. In addition, you mentioned this has been
you policy for many years. I have worked here for
close to five years and view that policy not to be held
true on all occasions and possibly inappropriate unless
you possess a medical degree where you could use that
sort of action to override an existing emergency where
all county patrolmen were being notified to go out of
their section.

In checking the time cards, I discovered that John had
gone home early on January 27, 1994 (that date in
question) and not on January 26, 1994 (the date you
stated) .

Thirdly, your suggestion to read Article VIII, Hours of
Work, Section 8.02, has helped me understand only that
overtime will be authorized by the Highway
Commissioner, or his/her representative, and when it
becomes necessary to work overtime it shall be divided
as equally as 1is reasonably possible among qualified
employees. I see nothing in the section 8.02 that it
states everyone does not have to be called out. In
view that all the county section men were called out,
we feel we are Jjust in assuming an emergency had
occurred and work should have been handed out according
to the agreement between Iowa County and the Iowa
County Highway Employees Local 1266 AFSME (sic) Union.

The grievance was denied at all steps and, thereafter, submitted to
arbitration.



DISCUSSION:

Highway Commissioner Thronson did not testify at hearing. County
Supervisor Don Bach, who did testify at hearing, stated that the Grievant was
not called in for overtime on January 27, 1994, Dbecause his truck was not
available.

The undersigned has credited the testimony of Supervisor Bach.
Therefore, the sick leave policy outlined in Thronson's letter of February 14,
1994, is not at issue.

On January 27, 1994, the Grievant was under a medical restriction which
required the Grievant to operate a vehicle with an automatic transmission.
Since the truck assigned to the Grievant was being repaired, it was not
available to the Grievant when employes were called in for overtime on
January 27, 1994. The Union argues that the County had a Section 8.02 duty to
call in the Grievant for the overtime work on January 27, 1994 and assign the
Grievant another truck with an automatic transmission.

The County had three trucks with automatic transmissions in operation
during the early morning hours of January 27, 1994. Each of these trucks was
assigned to, and used by, an employe other than the Grievant. The record fails
to establish that it was possible to reassign one of these trucks to the
Grievant without undue disruption to the County's emergency snow plowing
operation.

Section 8.02 requires that all overtime be divided as equally as is
reasonably possible. Having no logical basis to conclude that it was
reasonably possible to provide the Grievant with the type of truck required by
the Grievant's medical restriction, the undersigned rejects the Union's
assertion that the County violated Section 8.02 when it failed to call in the
Grievant for overtime on January 27, 1994.

Based upon the above and foregoing, and the record as a whole, the
undersigned issues the following



AWARD

1. The Employer did not violate the collective bargaining agreement when
it failed to call in the Grievant for overtime on January 27, 1994.

2. The grievance is denied and dismissed.

Dated at Madison, Wisconsin this 7th day of December, 1994.

By Coleen A. Burns /s/
Coleen A. Burns, Arbitrator
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