BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between

GRAPHIC COMMUNICATIONS INTERNATIONAL UNION,
FOX VALLEY LOCAL 77-P

and
MIDWEST RUBBER PLATE
Case #5
No. 54996

A-5569
(Health Insurance Deductibles)

Appearances:

Graphic Communications International Union, 15700 Griffon Court, Apple Valley,
MN 55124-7168 by Mr. Gerald L. Crawford, International Representative, appearing on
behalf of Fox Valley Local 77-P.

Godfrey & Kahn, S. C., Attorneys at Law, 100 West Lawrence Street, Post Office Box 2728,
Appleton, WI 54913-2728, by Mr. James R. Macy, appearing on behalf of Midwest
Rubber Plate Co., Inc.

ARBITRATION AWARD

Pursuant to the provisions of the collective bargaining agreement between the
parties, Fox Valley Local 77-P, Graphic Communications International Union (hereinafter
referred to as the Union) and Midwest Rubber Plate Co., Inc. (hereinafter referred to as the
Employer or the Company) jointly requested that the Wisconsin Employment Relations
Commission designate a member of its staff to act as arbitrator of a dispute concerning
deductibles on retiree health insurance. The undersigned was designated. A hearing was
held on June 30, 1997 in Neenah, Wisconsin at which time the parties were afforded full
opportunity to present such testimony, exhibits, other evidence and arguments as were
relevant to the dispute. A stenographic record was made of the proceedings and a transcript
was received on July 11, 1997. The Union submitted the case on closing arguments, and the
Employer submitted a written brief, which was received on August 16th, whereupon the
record was closed.

Now, having considered the evidence, the arguments of the parties, the contract
language and the record as a whole, the undersigned makes the following Award.

ISSUE



The parties were unable to agree on a joint statement of the issue, and instead
stipulated that the arbitrator should frame the issue in his Award. The Company proposes
that the issue be stated as:

Did the Company violate Article VIII, §1A when it did not pay health
insurance deductibles for a retired employee?
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The Union proposes that the issue be stated as:

Did the Company violate the insurance obligations with regard to not paying deductibles for
retirees as understood and agreed upon in negotiations?

The issue may be fairly stated as follows:

Did the Company violate the collective bargaining agreement when it did not pay health
insurance deductibles for a retired employee?

PERTINENT CONTRACT PROVISIONS

ARTICLE VIII: INSURANCE

1. The Company agrees to pay all premiums and the deductible charges for the WPS Care
Shield Medical Insurance Plan, plus pay up to $1000.00 maximum for each ambulance call.
Eligibility for all insurance will begin on the first day of the month following sixty (60) days of
employment, not working days. It agrees to pay the premium on the Health and Accident Insurance
Policy which covers benefits starting the first (1st) day of accident and the fourth (4th) day of
sickness and to be in effect for twenty-six (26) weeks. The Company also agrees to pay the
premiums on the group Life Insurance. The carrier for the three (3) different types of insurance shall
be mutually agreed upon between both parties. If at any time either party is dissatisfied with any
one (1) carrier, he can approach the other to request a change of carrier. Both parties must agree to
the change for it to be valid. Existing benefits will remain in effect when and if any change in carrier
is made.

a. The Company agrees to pay all premiums for Medical Insurance, as presently furnished to
full time employees, to retired employees for three (3) years prior to age 65 for voluntary retirement
or in the case of involuntary retirement, up to the time at which the retiree is eligible for Medicare.
The company agrees to pay all premiums for Medical Insurance as presently furnished to full time
employees' spouses, to retired employees' spouses for six and one-half (6-1/2) years, until the retired
employees' spouses reach the age of 65, or the retired employee dies, whichever comes first.

BACKGROUND FACTS

The Company and the Union have been parties to a series of labor agreements
addressing, among other things, health insurance. In the negotiations leading to the 1986-88
contract, the Union succeeded in introducing health insurance for retired employees. The
original provision permitted a retired employee to receive one year of company paid health
insurance, and to purchase insurance coverage for his/her spouse. Unlike regular full-time



employees, the retiree would be responsible for paying the $500 deductible charged under
the then-existing policy:
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1. The company agrees to pay all premiums and the In-Hospital Deductible on the medical
insurance...

1A. The Company agrees to pay all premiums for medical insurance, as presently furnished
to full time employees, to retired employees for one (1) year prior to age 65. The cost of additional
coverage for the spouse will be paid by the retiree, and elected at the retiree's discretion. The retiree
will be responsible for the $500 deductible plus the 20% of the 80-20 co-pay on the next $2000.

After that round of negotiations, the Company switched its insurance coverage to WPS-
HMP. In the 1988-90 contract, the period of coverage was extended to three years for
retirees. The language on deductibles was eliminated, as none were charged under the WPS
insurance plan:

1. The company agrees to pay all premiums and the In-Hospital Deductible on the medical
insurance...

1A. The Company agrees to pay all premiums for medical insurance, as presently furnished
to full time employees, to retired employees for three (3) years prior to age 65. The cost of
additional coverage for the spouse will be paid by the retiree, and elected at the retiree's discretion.

In the 1990-92 bargain, the parties extended the retiree health insurance benefits to
include paid coverage for spouses, with three years of coverage for a voluntary retirement
and coverage through social security eligibility for involuntary retirement:

1. The Company agrees to pay all premiums and the In-Hospital Deductible on the medical
insurance...

1A. The Company agrees to pay all premiums for medical insurance, as presently furnished
to full time employees, to retired employees and spouses for three (3) years prior to age 65 for
voluntary retirement, or until social security is awarded for involuntary retirement.

Although the language for full-time employees continued to speak of an obligation to pay the
in-hospital deductible, the Company was still purchasing the WPS-HMP plan, with no
deductibles.

In the 1992-93 contract, the retiree insurance language was changed to reflect a
limitation on the provision of spousal insurance to age 65 or the death of the retiree:

a. The Company agrees to pay all premiums for Medical Insurance, as presently furnished to



full time employees, and (sic) to retired employees for three (3) years prior to age 65 for voluntary
retirement or until social security is awarded for involuntary retirement. The Company agrees to pay
all premiums for Medical Insurance as presently furnished to full time employees' spouses, and (sic)
to retired employees' spouses until they reach the age of 65, or the retired employee dies, whichever
comes first.

In 1993, the Company proposed to switch to the WPS Care Share Plan, which featured a
$1,000 deductible. The purpose of changing the plan was to save money on
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premiums, while keeping the benefits as close to the HMP plan as possible. The Company's
negotiators said that they would pay the deductible for employees, and the Union agreed to
make the change. The contract language on full-time employees was changed to reflect
these changes:

1. The Company agrees to pay all premiums and the deductible charges for the WPS Care
Shield Medical Insurance Plan, plus pay up to $1000.00 maximum for each ambulance call...

The language regarding retiree health insurance was not changed in this round of
negotiations.

In the 1995-98 contract, the Union succeeded in extending the length of the retiree health
insurance benefits for the spouses of retirees, to the earlier of 6-1/2 years, age 65 or the
retired employee's death:

1. The Company agrees to pay all premiums and the deductible charges for the WPS Care
Shield Medical Insurance Plan, plus pay up to $1000.00 maximum for each ambulance call...

a. The Company agrees to pay all premiums for Medical Insurance, as presently furnished to
full time employees, to retired employees for three (3) years prior to age 65 for voluntary retirement
or in the case of involuntary retirement, up to the time at which the retiree is eligible for Medicare.
The company agrees to pay all premiums for Medical Insurance as presently furnished to full time

employees' spouses, to retired employees' spouses for six and one-half (6-1/2) years, until the retired
employees' spouses reach the age of 65, or the retired employee dies, whichever comes first.

In 1996, the Company had its first retirement. In December of 1996, it became clear
that the parties were in disagreement over the retiree health insurance benefit. — The
Company took the position that the retired employee was responsible for the deductible,
while the Union objected that this had never been mentioned when the Care Share plan was
put in place. The parties could not reach agreement, and submitted the matter to arbitration.

Additional facts, as necessary, will be set forth below.

POSITIONS OF THE PARTIES




Position of the Union

The Union takes the position that the Company is obligated to pay the deductible costs
for retired employees. The contract does not mention retiree payment of the deductible, and
there is no dispute that the Company did not raise this issue when it asked the Union to agree
to the switch to Care Share. They asked for the change in order to save money, and the
Union agreed, based on the Company's pledge to pay the $1,000 deductible. No one agreed
to make retired employees pay the cost for the Company's desire to save on insurance
premiums. This is a very significant change, and it should not be accomplished through
silence. The only time that the parties agreed to have retirees pay the cost of the deductible
was ten years ago, when the benefit was first added to the contract. At that time, they
specified that the retired employee should pay the cost.
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Since the parties never agreed to impose this cost on retirees, and since the contract does not
clearly obligate them to pay this cost, the arbitrator should grant the grievance and give
retired employees the full benefit that was bargained.

Position of the Company

The Company takes the position that the grievance is without merit and should be
denied. It is clear from the bargaining history that the parties have never agreed to pay
deductibles for retirees. At one point the contract expressly stated that such deductibles
would not be paid for retirees but would be paid for active employees. Later the contract
was changed to silence on the issue of deductibles when the parties' insurance plan had no
deductibles. Still later, deductibles were re-introduced and the contract was again changed
to provide payment of the deductible for active employees, but no such language was added
for retirees. The parties agree that the issue of paying deductibles for retirees was never
even discussed when the new insurance was put in place. Bargaining history shows that
when deductibles were to be paid by the Company, the parties have included contract
language to that effect. There is no such language in the current contract for the retirees and
their spouses, and thus there can be no inference that the Company agreed to make
deductible payments for them.

DISCUSSION

This is a case of inferences. The contract is silent on the subject of who is responsible
for the deductible payments required of retirees under the Care Share insurance plan. The
dispute arises from a conflict between the parties' reading of their bargaining history. Both
agree that there was no discussion in the 1993 negotiations of what impact the deductible
under Care Share would have on retirees and their spouses. The Union's view is that the
Company, as the moving party in changing to the high deductible plan, had an affirmative
obligation to say that it intended to make retirees pay, just as it had when the retiree



insurance benefit was introduced in 1986. The Company's view is that, since the parties did
not bargain Company payment of retired employees' deductibles, but did bargain payment
for active employees, the logical conclusion is that there is no obligation to make such
payments.

In assessing bargaining history, the fact that the parties once had an express provision
requiring the retirees to pay the deductible and then removed that language would generally
lead to the reasonable inference that they intended to have the Company thereafter pay the
deductible.  If those were the only facts in the record, the Union's argument would be
persuasive. However, there is no dispute that the reason for removing the language was that
the insurance plan changed to eliminate all deductibles, making the old language misleading
and unnecessary. The 1988 change was not the result of some express agreement that the
Company would thereafter pay deductible charges for retirees. Instead, it reflected the fact
that deductibles were no longer an issue. Deductibles remained a non-issue from 1988 to
1993.

When insurance deductibles again became an issue with the switch from HMP to Care
Share in 1993, the parties recognized the problem, and they changed the language for active
employees, while leaving the retiree language unchanged:

1. The Company agrees to pay all premiums and the deductible charges for the WPS Care
Shield Medical Insurance Plan, plus pay up to $1000.00 maximum for each ambulance call...
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a. The Company agrees to pay all premiums for Medical Insurance, as presently furnished to
full time employees, to retired employees for three (3) years prior to age 65 for voluntary retirement
or in the case of involuntary retirement, up to the time at which the retiree is eligible for Medicare...

The two contract sections define what the Company will pay towards medical insurance
for two different groups. The retiree language commits the Company to provide retirees
with the same insurance provided to active employees and to pay their premiums. The
Company has paid the premiums and has provided retirees with the insurance provided to
active employees. That insurance includes a deductible payable by the individual. While
the contract separately provides that the Company pays this deductible on behalf of active
employees, it says nothing about paying the deductible for retirees.

As noted above, this is a case of inferences. In order to prevail, the Union must show
that the Company had an affirmative obligation to pay the deductible for retirees. Neither
the bargaining history nor the language of the contract allows the arbitrator to infer that the
Company ever agreed to pay retiree deductibles. The bargaining history shows that the
retirees were initially obliged to pay deductibles when they were an issue in 1986-87. They
were not an issue from 1988 through 1993. When they again came into play in 1993 with
the Care Share plan, the parties were well aware of the deductible and made specific



arrangements to deal with it. Those arrangements did not extend to paying the deductible
for retirees.

I have no doubt that the Union never intended to make the retirees liable for the $1,000
deductible when they agreed to the Care Share plan. Neither is there any reason to think
that the Company intentionally misled the Union's bargainers by not mentioning the retirees
when it promised to pay the deductible for active employees. The fact remains that the
parties agreed to switch to Care Share, knowing that an individually paid deductible is an
integral part of that insurance plan. Inasmuch as no provision was made for someone other
than the individual retiree to pay that deductible, I conclude that the Company did not violate
the contract when it did not pay health insurance deductibles.

On the basis of the foregoing, and the record as a whole, I have made the following
AWARD

The Company did not violate the collective bargaining agreement when it did not pay
health insurance deductibles for a retired employee. The grievance is denied.

Dated at Racine, Wisconsin this 17" day of November, 1997.

Daniel Nielsen /s/
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