
BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between

ADAMS COUNTY

and

THE LABOR ASSOCIATION OF WISCONSIN, INC.

Case 85
No. 54872
MA-9813

ARBITRATION AWARD

On February 4, 1997 the Labor Association of Wisconsin, Inc. (Association) filed a
request to initiate grievance arbitration with the Wisconsin Employment Relations
Commission by appointing either a Commissioner or a member of its staff as the Arbitrator
in the above-captioned case.  The matter was subsequently assigned to the undersigned who
conducted an evidentiary hearing on May 21, 1997.  Briefs have been filed and exchanged.

ISSUE

The parties stipulated that the issue is as set out in the Grievance #97-5:

Did the Employer violate the provisions of the collective bargaining agreement
when it refused holiday overtime pay to the grievant on December 23, 1996?

If so, what is the appropriate remedy?

Appearances:

Mr. Thomas A. Bauer, Labor Consultant, The Labor Association of Wisconsin, Inc., 206
South Arlington Street, Appleton, Wisconsin  54915.

Attorney Michael J. McKenna, Adams County Corporation Counsel, P.O. Box 450,
Friendship, Wisconsin  53934
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RELEVANT PROVISIONS OF THE
COLLECTIVE BARGAINING AGREEMENT

Article VI - WAGES

Section 5 - Holidays: The County provides the following holidays:

New Year’s Day Memorial Day
Labor Day Thanksgiving Day
Independence Day Christmas Day
Easter Day Good Friday
Last work day before Christmas (1) floating holiday

In addition to an employee’s regular pay, an employee shall receive eight
(8) hours of pay at the straight time rate for each of the above holidays.  Employees
who are required to work on the above holidays shall be paid one and one-half (1-
1/2) times their hourly rate for all such time worked.  Holidays shall be defined as a
period from midnight before to midnight on the holiday.  For an employee to be
eligible to receive payment for the above holidays, he must work his last regularly
assigned shift prior to the given holiday, as well as his regularly assigned shift
following the holiday, except by mutual agreement of the parties.

Employees shall notify the Employer at least fifteen (15) days prior to
taking their floating holiday.  The Employer will notify the employee at least five (5)
days prior to the chosen date as to whether or not the request has been approved. 
Once approved, a floating holiday shall not be canceled, except in an emergency. 
All floating holidays must be used during the calendar year in which they are earned.
 If not taken during that year, they will be considered to have been waived by the
employee.

BACKGROUND AND FACTS

The County and the Association have been signatories to a series of collective
bargaining agreements.  The relevant provisions of these agreements have not changed and
are set out above.

The Grievant, Lester Collins, is a jailer in the Adams County Sheriff’s Department
and is covered by the agreement that is the subject of this dispute.  Mr. Collins worked on
December 23, 1996 from 7:00 a.m. to 3:00 p.m. Mr. Collins applied for time and one-half
pay for those hours.  He testified that the 23rd was his last work day before Christmas and he
interpreted the sentence “Employees who are required to work on the above holidays shall
be paid one and one-half (1-1/2) times their hourly rate for such time worked” to apply to his



last work day before Christmas.
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His request for overtime was denied and the Association filed a grievance on his
behalf and others similarly situated.  The grievance was denied at all steps and the
Association filed the instant Request to Initiate Arbitration.

Mr. Collins testified that he was unaware of what was the interpretation.

Also testifying for the Association was Ms. Cheryl Thompson who has been the vice
president of the Association for one year.  Prior to that Ms. Thompson was the Association
secretary and she had participated in the negotiations of three contracts.  She testified that the
language “last day worked before Christmas” was assumed by everyone to mean Christmas
Eve.  Ms. Thompson further testified that the language was constant in all the contracts, that
the only time the issue came up was when a new employe asked about it and that she would
tell them it meant Christmas Eve.  Mr. Collins was the first one who wanted to file a
grievance.

Robert Farber testified on behalf of the County that he was the Adams County
Sheriff from 1983 to January 1, 1997 that he participated in negotiations and that he
interpreted and applied the collective bargaining agreement for the entire period.  Prior to
1983 he participated in negotiations as a member of the Association.  Mr. Farber testified
that the “last work day before Christmas” has always been December 24th, Christmas Eve,
and that this is the first time it has ever been grieved.

Ms. Beverly Ward, the Adams County Clerk testified that her department has
processed payroll since 1989 and that December 24th has always been the “last work day
before Christmas” for determination of holiday overtime compensation in the Sheriff’s
Department under Section 5 - Holidays.  Ms. Ward was president of the union from 19984 to
1989 before her election to County Clerk.

Mr. Roy Easterly testified that he has been on the Adams County Board of
Supervisors for twelve years, and chair of the Law Enforcement and Personnel Committees
for seven years.  He has participated in negotiations and the issue involved in this case has
not been raised by either party.

POSITIONS OF THE PARTIES

The Association’s Position

The Association contends that by arguing past practice, the Employer has asked the
Arbitrator to inject the Arbitrator’s personal sentiments or values when rendering this
decision.  This is because the language at issue, “last work day before Christmas” clearly
means the employe’s last work day.  The Employer has attempted to unilaterally change the



terms of the agreement by defining the “last work day before Christmas” as December 24th

and for the Arbitrator to adopt the Employer’s position constitutes a violation of the
Arbitrator’s authority.
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The Employer’s past practice argument fails for lack of mutuality of agreement. 
Since the Employer never served the Association with any written document placing the
Association on notice of the Employer’s definition, the Association cannot be said to have
agreed to this definition. Further since the Employer’s interpretation is not the highest
standard in effect at the time of contract negotiation, the Employer has violated Article XIV,
the maintenance of standards clause.  Since the Employer did not negotiate its interpretation
of the language at issue and violated Article XIV the Employer should be estopped from
arguing past practice.

Since the Employer cannot argue past practice, the question becomes “Has the
Employer exercised its management rights in a reasonable manner?”  Quoting Sheriff Farber
relative to the definition of last work day before Christmas, the literal application of Farber’s
definition would result in a laughable result to wit; overtime pay for time never worked.  For
the foregoing reasons the grievance should be sustained.

The Employer’s Position

The Employer contends that the language, last work day before Christmas in Article
VI - Section 5 has, by practice, been understood and agreed by both the Association and
management to be, as designated by the  Sheriff, December 24th.  This policy and practice
has been consistent for at least the fourteen years prior to this grievance.  Further the policy
was known and was discussed by Association members and was never presented, grieved or
brought to the attention of management.  The Grievants are trying to get the Arbitrator to
rewrite the contract to read the “last day worked by each employee before Christmas.”

The language at issue is ambiguous since the Association asserts that it means one
thing and the Employer has a policy stating that it means another.  Since the contract is
ambiguous the parties’ intent becomes a question of fact and can be addressed by extrinsic
evidence such as past practice.

The United States Supreme Court and Wisconsin Supreme Court have both
acknowledged past practice as part of a negotiated collective bargaining agreement where
the contract is ambiguous.  Courts require past practice to be unequivocal, readily
ascertainable and clearly established as an accepted practice by both parties.  Here the
testimony of Farber, Ward and Easterly prove the policy was in place for fourteen years and
Deputy Thompson’s testimony proves the Association knew the practice and acquiesced to



its application.  Therefore the practice has become a term of the collective bargaining
agreement.

Page 5
MA-9813

DISCUSSION

There is no dispute about the facts in this case.  It is purely a matter of contract
interpretation.

It is not true, as asserted by the Employer, that simply because the parties have
differing views of the meaning of language it is ambiguous.  I find, however, that it is
capable of two plausible interpretations; it could mean an employe’s last work day before
Christmas or it could mean the last day before Christmas that work is done in the
Department.

Article XIV - Condition of Agreement is a maintenance of standards clause
providing that the conditions of employment are to be maintained and not changed absent
agreement.  The Association asserts that Article XIV should be interpreted to prohibit the
Employer from making the past practice argument because in doing so the Employer is
implicitly acknowledging a violation of that article.  In other words the Employer should be
equitably estopped from claiming past practice.

The difficulty with this argument is that Article XIV is inapplicable to the facts. 
Since there is no evidence that the language has ever been applied as the Association
requests and has always been applied consistent with the Employer’s interpretation, it
follows that the Employer has not changed a condition of employment and has, in fact,
maintained the highest minimum standard in effect since the signing of the agreement.

We now turn to whether the past practice here meets the requirements to make it
binding.  As cited by the Association, Arbitrator Justin has stated:

In the absence of written agreement past practice to be binding on both
parties must be (1) unequivocal; (2) clearly enunciated and acted upon; (3) readily
ascertainable over a reasonable period of time as a fixed and established practice
accepted by both parties.

Arbitrator Mittenthal has stated:

Even in the absence of an agreement on the matter by the parties, a past practice
may be binding if it is shown to be the understood and accepted way of doing things
over an extended period of time.

There is no doubt the practice is unequivocal.  There is no evidence that it has ever



been done any way other than that the last work day before Christmas for determining
holiday overtime pay has been December 24th.

While the practice has been enunciated and acted upon, there is no evidence that the
policy was ever given to the Association by memorandum or letter.  Nonetheless, this is not 
a case  where  the  mutuality of  acceptance  would  have to be  inferred.   Here, the
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union steward knew of the practice and told each new employe who inquired about the
language how the language was applied.  Every year for at least fourteen years some of the
employes have not received holiday overtime pay and have failed to grieve.  While there is
no evidence that the policy was distributed, there is no doubt that Association leadership
knew the policy and that it was acted upon for as long as she had knowledge. Therefore, to
use Professor Mittenthal’s phrase, it was the understood and accepted way of doing things
over an extended period of time.

The elements of binding past practice are all present in this case.  It has become in
effect a term of the agreement.

Therefore the Employer has not violated the collective bargaining agreement.

Based on the above and foregoing and the record as a whole, and the arguments of
the parties, the undersigned issues the following

AWARD

The grievance is denied.

Dated at Madison, Wisconsin this 30th day of January, 1998.

James R. Meier, Arbitrator
James R. Meier /s/
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