BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between

LOCAL 1241, AFSCME, AFL-CIO,
CHIPPEWA FALLS CITY EMPLOYEES

and
CITY OF CHIPPEWA FALLS
Case 120

No. 56294
MA-10229

Appearances:

Mr. Steve Day, Staff Representative, Wisconsin Council 40, AFSCME, AFL-CIO,
318 Hampton Court, Altoona, Wisconsin 54720, appearing on behalf of the Union.

Weld, Riley, Prenn & Ricci, S.C., by Attorney Stevens L. Riley, 4330 Golf Terrace,
Suite 205, P.O. Box 1030, Eau Claire, Wisconsin 54702-1030, appearing on behalf of the
City.

ARBITRATION AWARD

Local 1241, AFSCME, AFL-CIO, Chippewa Falls City Employees, hereafter Union,
and City of Chippewa Falls, hereafter City or Employer, are parties to a collective bargaining
agreement which provides for the final and binding arbitration of grievances arising
thereunder. The Union requested, and the City concurred, in the appointment of a Wisconsin
Employment Relations Commission staff arbitrator to hear and decide the instant dispute. The
undersigned was so appointed. The hearing was conducted in Chippewa Falls, Wisconsin, on
June 1, 1998. The hearing was not transcribed and the record was closed on June 22, 1998,
upon receipt of post-hearing written argument.

ISSUE

The City frames the issue as follows:

Did the Employer violate the collective bargaining agreement by failing
to give employes with 22 or more years of service who are not granted 25 days
of vacation on their anniversary date in 1997 one day of vacation on January 1,
1998?
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The Union frames the issue as follows:
Did the City violate the contract when it refused to grant employes
bargained vacation benefits on January 1, 1998?

If so, what is the appropriate remedy?

RELEVANT CONTRACT LANGUAGE

ARTICLE 6 - VACATIONS
Section 1. Employees shall be eligible for annual paid vacation as follows:

Five (5) days after 1 year of service;

Ten (10) days after 2 years of service;

Fifteen (15) days after 6 years of service;
Sixteen (16) days after 7 years of service;
Seventeen (17) days after 9 years of service;
Eighteen (18) days after 11 years of service;
Nineteen (19) days after 13 years of service;
Twenty (20) days after 14 years of service;
Twenty-one (21) days after 15 years of service;
Twenty-two (22) days after 17 years of service;
Twenty-three (23) days after 19 years of service;
Twenty-four (24) days after 22 years of service;
Twenty-five (25) days after 25 years of service.

Section 2. Employees may take their vacations at any time of the year upon
mutual agreement with the superintendent. No more than two (2) employees
shall be allowed to take vacation at the same time, except with the approval of
the department head. If the department head does not give approval, and more
than two (2) employees sign up for the same week, seniority shall prevail.
Departments with three (3) or less employees shall only be required to release
one (1) employee for vacation, except with the permission of the department
head. When taking vacation, employees shall take no less than one-half (1/2)
day vacation at a time.

Section 3. All vacation shall be paid at the rate and classification the employee
carries at the time vacation is taken.
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ARTICLE 28 - DURATION

Section 1. This agreement shall be binding and in full force and effect from
January 1, 1998 until December 31, 2000, both days inclusive.

BACKGROUND

When the parties began negotiations on their 1998-2000 -collective bargaining
agreement, the Union presented a written proposal that included, inter alia, the following:

1. ARTICLE 6, SECTION 1, VACATIONS, PAGE 3. Add to the schedule:

“Twenty-four days after 22 years of service.”

At the next bargaining session, the City presented a written response to the Union’s proposal
that included, inter alia, the following:

I. PROPOSALS TO BE INCLUDED IN BOTH CITY AND PARKS AND
REC CONTRACTS

1. Amend. Vacation schedule to read as follows (new material highlighted):
Section 1. Employees shall be eligible for annual paid vacation as follows:

Five (5) days after 1 year of service;

Ten (10) days after 2 years of service;

Fifteen (15) days after 6 years of service;
Sixteen (16) days after 7 years of service;
Seventeen (17) days after 9 years of service;
Eighteen (18) days after 11 years of service;
Nineteen (19) days after 13 years of service;
Twenty (20) days after 14 years of service;
Twenty-one (21) days after 15 years of service;
Twenty-two (22) days after 17 years of service;
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Twenty-three (23) days after 19 years of service;
Twenty-four (24) days after 22 years of service;
Twenty-five (25) days after 25 years of service.

Response: AGREED

Upon receipt of this response of the City, the parties entered into a tentative agreement on this
proposal of the Union. At no time during the negotiation of the parties’ 1998-2000 collective
bargaining agreement did the parties have any discussion regarding the implementation of this
proposal.

In February of 1998, the Union filed a grievance alleging that the City violated
Article 6, Section 1, of the 1998-2000 collective bargaining agreement by not providing an
additional day of vacation to employes who had completed twenty-two years of service,
effective January 1, 1998. On February 27, 1998, the Union advised the City that the remedy
requested by the Union was to grant one day of vacation to:

Employees who have 22 years of service as of 1/1/98.

Employees who have 23 and 24 years of service as of 1/1/98.

Employees who have 25 years of service as of 1/1/98 who are not yet eligible
for twenty-five days of vacation.

On February 16, 1998, City Comptroller Joe Rohrman responded to the grievance with
the following letter:

This is in response to the union grievance you filed regarding the method of
crediting the extra day of vacation after 22 years of service that was bargained
in the 1998-2000 union contract.

Any unused vacation that an employee had as of January 1, 1998 was for the
years of service that they worked prior to their last anniversary date and which
was credited to them on that anniversary date. Therefore any vacation balance
at January 1, 1998 was for vacation earned under the prior contract, and credit
was given for the number of days vacation called for in that contract.

The contract that went into effect on January 1, 1998 calls for an extra day of
vacation after 22 years of service, from 23 to 24, and credit for that extra day
will be given on the first anniversary date in which an employee is credited for
vacation that was earned while working under the current contract.
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Using your anniversary date of October 13 as an example, the vacation that you
are currently using was earned from the period October 13, 1996 through
October 13, 1997. Vacation was credited in accordance with the 1995-97
contract. The vacation that you will receive in 1998 is for the period that you
worked from October 13, 1997 through October 13, 1998 and will be credited
according to the 1998-2000 contract. Assuming you were entitled to an
additional day because of a change in the contract you would receive it on your
anniversary date in 1998 because that is the first time that you are being credited
vacation for time that you worked under the new contract.

POSITIONS OF THE PARTIES

Union

By its terms, the contract is binding and in full force and effect as of January 1, 1998.
The clear and unambiguous language of Article 28, Section 1, demonstrates that bargaining
unit employes are entitled to receive 24 days of vacation after 22 years of service. When the
parties negotiated this contract language, the City did not bargain, or even propose, language
that would have delayed the extra day of vacation until the employe’s anniversary date in 1998.

The Arbitrator should sustain the grievance. The City should be ordered to award the
extra day of vacation to the ten employes listed on Union Exhibits 4 and 5 as of January 1,
1998.

City

During the negotiation of the 1998-2000 collective bargaining agreement, the parties
did not discuss, or agree, to any change in the City’s application of vacation benefits under the
contract. Under a longstanding practice, employes are credited with vacation on their
anniversary dates. There is no language in the contract to the contrary.

The interpretation proffered by the Union is not the interpretation that was mutually

understood by both parties at the time that the parties agreed upon the 1998-2000 collective
bargaining agreement. The grievance is without merit and should be denied.

DISCUSSION

As the Union argues, Article 28, Duration, provides that the 1998-2000 agreement is
binding and in full force and effect from January 1, 1998. Standing alone, this language
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supports the Union’s argument that the additional day of vacation benefit is payable on
January 1, 1998. This language, however, does not stand alone, but rather, must be construed
in a manner that is consistent with the requirements of Article 6, Section 1.

It is undisputed that, during the term of the 1995-97 agreement, and for many years
prior to that agreement, the City has credited the vacation benefit provided in Article 6,
Section 1, on the employe’s anniversary date, and not at the beginning of the calendar year.
Under this practice of implementing the Article 6, Section 1, vacation benefit, any vacation
improvement resulting from the addition of the phrase “Twenty-four days after 22 years of
service” to the 1998-2000 collective bargaining agreement would not be available to the
employe until the employe’s 1998 anniversary date.

During the negotiations that lead to the parties’” 1998-2000 collective bargaining
agreement, the parties agreed to modify the language of Article 6, Section 1, by inserting
“Twenty-four days after 22 years of service.” The Union proposed this modification, and the
City agreed to this modification, without any discussion concerning the implementation of this
vacation benefit.

Given the absence of any negotiation discussions regarding the implementation of the
“Twenty-four (24) days after 22 years of service” vacation improvement, the most persuasive
evidence of the parties’ “mutual agreement” concerning the implementation of the Article 6,
Section 1, vacation benefit is that established by the past practice. Contrary to the argument of
the Union, the City has not refused to grant employes the vacation benefits that were bargained
by the parties.

Based upon the above and foregoing, and the record as a whole, the undersigned issues
the following

AWARD
1. The Employer did not violate the collective bargaining agreement by failing to give
employes with 22 or more years of service who were not granted 25 days of vacation on their
anniversary date in 1997 one day of vacation on January 1, 1998.

2. The grievance is denied and dismissed.

Dated at Madison, Wisconsin, this 27" day of November, 1998.

Coleen A. Burns /s/

Coleen A. Burns, Arbitrator
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