
BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between

KENOSHA COUNTY SOCIAL WORK PROFESSIONAL EMPLOYEES
EMPLOYED IN BROOKSIDE, AGING AND SOCIAL SERVICES DEPARTMENTS,

LOCAL 990, AFSCME, AFL-CIO

and

KENOSHA COUNTY

Case 173
No. 55493
MA-10028

Appearances:

Mr. John P. Maglio, Staff Representative, Wisconsin Council 40, AFSCME, AFL-CIO,
appearing on behalf of the Union.

Mr. Frank Volpintesta, Corporation Counsel, Kenosha County, appearing on behalf of the
County.

ARBITRATION AWARD

Kenosha County Social Work Professional Employees Employed in Brookside, Aging
and Social Services Departments, Local 990, AFSCME, AFL-CIO (herein the Union), and
Kenosha County (herein the County) were, at all times pertinent hereto, parties to a collective
bargaining agreement providing for binding arbitration of certain disputes between the parties.
On August 22, 1997, the parties filed a request with the Wisconsin Employment Relations
Commission to initiate grievance arbitration and jointly requested Thomas L. Yaeger be
appointed arbitrator.  A hearing was conducted on March 24, 1998 and March 31, 1998.  The
parties waived post-hearing briefs and orally argued at the conclusion of the hearing.

ISSUE

Has the County violated the parties’ collective bargaining agreement by
not authorizing Social Workers to work overtime for pay or comp time except
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when court hearings are held outside normal working hours or when
management or the court requests work be completed outside normal work
hours?

If so, what is the appropriate remedy?

PERTINENT CONTRACT LANGUAGE

ARTICLE I – RECOGNITION

. . .

Section 1.2.  Management Rights.  Except as otherwise provided in this
agreement, the County retains all the normal rights and functions of
management and those that it has by law.  Without limiting the generality of the
foregoing, this includes the right to hire, promote, transfer, demote or suspend
or otherwise discharge or discipline for proper cause; the right to decide the
work to be done and location of work; to contract for work services or
materials; to schedule overtime work; to establish or abolish a job classification;
to establish qualifications for the various job classifications; however, whenever
a new position is created or an existing position changed, the County shall
establish the job duties and wage level for such new or revised position in a fair
and equitable manner subject to the grievance and arbitration procedure of this
agreement.  The County shall have the right to adopt reasonable rules and
regulations.  Such authority will not be applied in a discriminatory manner.  The
County will not contract out for work or services where such contracting out
will result in the layoff of employees or the reduction of regular hours worked
by bargaining unit employees.

. . .

ARTICLE V – HOURS

Section 5.1.  Workday and Workweek – Defined.  The standard
workday shall not exceed eight (8) hours, and the standard workweek shall not
exceed five (5) days, or a total of more than forty (40) hours in any one (1)
workweek from Monday to Friday inclusive.

Section 5.2.  Compensatory Time Off.  Compensatory time off at a rate
of time and one-half (1-1/2) shall be allowed for all hours worked in excess of
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eight (8) hours on a regular workday (Monday through Friday inclusive) or in
excess of forty (40) hours, (for which overtime pay or compensatory time off
has not been previously allowed) in any calendar week or pay period.

. . .

ARTICLE IX – OVERTIME

Section 9.1.  Outside Shift Hours.  Hours worked outside an employee’s
regular shift shall be paid at a rate equal to one and one-half (1-1/2) times the
employees regular rate of pay.

Section 9.2.  Weekly.  Hours over forty (40) per week shall be paid at a
rate equal to one and one-half (1-1/2) times the employees regular rate of pay.
Excused absences such as sick leave, vacations, holidays, etc., shall be
considered hours worked in computing the forty (40) hour week.

Section 9.4.  Call-In Pay.  An employee called to work outside of his
regular work schedule shall receive a minimum of two (2) hours’ work or pay at
the required overtime rate.

. . .

BACKGROUND

On June 6, 1997, the Union filed a class action grievance over the County’s decision to
deny Social Worker requests for overtime pay for work they performed in excess of an eight-
hour day and/or forty- hour work week.  The grievance alleges that Social Workers were
required to work the additional hours to meet the demands of their workload in fulfilling their
responsibilities to their clients and the County.  The County denied the grievance arguing that
overtime had to be pre-authorized by management and employes were not entitled to receive it
even if the hours were worked, but not authorized.

Since the mid-1980’s, there has been a history of management and the Union following
a flex time practice of adjusting the standard eight-hour day, 8:00 a.m. to 5:00 p.m., to
accommodate workload, caseload and client needs.  The flex time practices have never been
contractualized, although the County has proposed doing so in prior negotiations, but never
reached agreement with the Union to do so.  All Social Workers are eligible to use flex time
and many have done so and continue to do so because the County has denied most of their
requests for overtime.  When the County has approved overtime in the past, it was because
court proceedings extended beyond the normal eight-hour day or management had pre-
authorized employes to work overtime.
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The Union argues Social Workers regularly work more than eight hours in a day and/or
forty hours in a week.  They are in court after the end of the normal workday, work on reports
at home and at the office that need to be submitted within strict time limits, and conduct
supervised client visits at night to accommodate the client’s schedule.  The County, the Union
asserts, has steadfastly said to employes flex your schedule, extend your workday, and shorten
your work week.  The Union points to the Schroeder, February 14, 1995 memo, wherein he
defines overtime (“allows an employee to voluntarily work beyond the normal eight (8) hour
day and earn 1.5 hours for each hour worked, as either compensatory time or paid time”), as
the policy the County is not following.  Additionally, the Union asserts the County has paid
overtime to the Department’s clerical employes, who worked more than eight hours in a day or
forty hours in a week, while at the same time denying overtime to professional Social Workers
who need to work additional hours to catch up on reports and other paperwork.  The Union
argues this grievance is driven by employe fears of adverse consequences if the paperwork and
forms are not done timely and completely; however, to do so requires that they work additional
hours beyond the eight-hour day an/or forty-hour week.  The Union also asserts the situation is
worsening because of increases in the severity of the cases they handle and complexity of the
reports.  The end result is that employes are giving away time and working off the clock
because, while they are working the necessary additional hours, their workloads do not allow
them to flex enough hours to receive additional time off.  The Union contends, therefore,
because the contract requires premium overtime pay or comp time for hours worked in excess
of eight in a day or forty per week, the Employer violates the contract by not paying same to
Social Workers.  The relief sought by the Union is that the County be directed to allow
employes to work overtime to complete their work as the job demands, or that they not be held
accountable for not meeting the demands of their job when the County refuses them the
overtime necessary to perform their jobs satisfactorily.

The County, however, insists that the flex time practice has been long standing since
the early 1980’s, and that this grievance is an attempt by the Union to rewrite the practice and
the collective bargaining agreement without bargaining.  It notes this issue was not raised in the
negotiations that were concluded at or near the time the grievance was filed.  The County
asserts this is an attempt by the Union to permit the employes to manage the Department
workload and budget.  The County further contends the reason why clerical employes were
paid for overtime while Social Workers were not, is because the latter are professionals and
they control the quality of their work.  Thus, within their discretion is the number of hours
they believe they must work beyond eight or forty to achieve a quality work product.

The County also argues that they are required to adhere to the existing flex time past
practice, and that failure to do so would have precipitated a different grievance.  Furthermore,
the Union in the past ten years, has never grieved the administration of the flex time practice.
The Employer also insists that the documentary evidence and testimony of Union witnesses
established that management has consistently and correctly followed the flex time practice.
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The County concludes its arguments by insisting that it is management’s right to
schedule overtime.  The option for paid overtime does not rest with the employe.  Therefore, it
believes the grievance should be denied and the County be permitted to continue adhering to
the flex time practice that is clear, unequivocal and relied upon by both parties.  It believes any
other result must be negotiated between the parties.

DISCUSSION

The employes’ grievance requests a finding that the County has violated the collective
bargaining agreement by not authorizing employe requests to schedule overtime and instead
directing them to flex their schedules.  Article I, Section 1.2, Management Rights, provides
that “Except as otherwise provided in this agreement, the County retains all the normal rights
and functions of management . . .”  This includes the right to “. . . schedule overtime
work . . .”  The County has asserted that for this reason, the grievance should be denied
because to grant the grievance would in essence usurp its authority to determine when and
under what circumstances overtime will be worked.  The Union countered that Article IX
requires that any hours worked outside an employe’s regular shift and hours worked in excess
of forty be paid at time and one-half.

If the undersigned were to grant the grievance, I would necessarily have to find that the
management rights clause granting management the right to schedule overtime does not
necessarily preclude an employee, based upon his/her workload demands, from determining
that overtime work outside their regular shift and/or workweek is necessary.  However, there
is no contract language providing for such an exception to management’s right to schedule all
overtime work.  The language of Article IX merely defines what constitutes overtime work and
how it is to be compensated and the grievants have not pointed to any other language which
would support the conclusion that such an exception exists.  Thus, it must be concluded that
the decision whether an employe is to work overtime rests exclusively with management.  Such
a conclusion is also supported by the overtime distribution clause, Section 9.3.  Section 9.3
states overtime will be divided as equally as possible.  Clearly, management would not be in a
position to equitably distribute overtime work if it were left to the employes’ discretion as to
when it was to be worked.

The County has established that under certain reoccurring conditions an employe will
be paid the overtime premium for hours worked outside the standard workday and not be
forced to flex his/her hours.  One such example is when the court directs the Social Worker to
be in court outside the standard workday.  Aside from such pre-established circumstances, the
County does not pay employes overtime when a Social Worker works more than eight hours in
a day, unless someone in management has pre-approved overtime work.  The undersigned’s
reading of Article I and IX together persuades me that the County’s refusal to pay overtime
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when an employe chooses to work more than eight hours in a day or forty hours in a week,
and was not directed by the court or management to do so, does not violate the collective
bargaining agreement.

The undersigned is mindful of Social Workers’ concerns expressed at the hearing that
they may be subjected to discipline and or discharge for unsatisfactory work performance, and
that in order to assure themselves that does not occur they are having to work a significant
number of hours in excess of forty per week and/or eight in a day.  However, the parties have
a long-standing practice, initiated in response to employe concerns regarding hours of work,
caseloads and overtime of allowing Social Workers to flex their schedules to provide better
service, and satisfactorily manage their workloads, without the County incurring overtime
costs.  It may be, as Union witnesses testified, that the ever increasing complexity of the
caseload and reporting requirements make flexing one’s work schedule no longer sufficient to
meet those demands.  While that may suggest changes in the practice are necessary, or the
practice needs to be terminated, those decisions are necessarily one for the parties to make, and
are not decisions to be unilaterally imposed through grievance arbitration.

Based upon the foregoing and the record as a whole, the undersigned enters the
following

AWARD

The County has not violated the parties’ collective bargaining agreement by refusing to
authorize Social Workers to work overtime for pay or comp time except when court hearings
are held outside normal working hours or when management or the court requests work be
completed outside normal work hours.

Dated at Madison, Wisconsin, this 28th day of May, 1999.

Thomas L. Yaeger  /s/
Thomas L. Yaeger, Arbitrator
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