
BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between

MANITOWOC COUNTY (HUMAN SERVICES)

and

WISCONSIN COUNCIL 40, AFSCME, AFL-CIO, LOCAL 986-A

Case 356
No. 58602
MA-11008

(Gayle Grievance)

Appearances:

Mr. James E. Miller, Staff Representative, Wisconsin Council 40, AFSCME, AFL-CIO,
1712 Cedar Court, Manitowoc, Wisconsin 54220, on behalf of the Local Union.

Mr. Steven J. Rollins, Corporation Counsel, Manitowoc County, 1010 South Eighth Street,
Manitowoc, Wisconsin 54220, on behalf of the County.

ARBITRATION AWARD

According to the terms of the 1998-99 collective bargaining agreement between
Manitowoc County and Manitowoc County Human Services Department Professionals,
Local 986-A, AFSCME, AFL-CIO (Union), the parties requested that the Wisconsin
Employment Relations Commission designate a member of its staff to hear and resolve a
dispute between them regarding the County’s denial of Grievant Kenneth Gayle’s request to
attend a social work conference in October, 1999.  The Commission designated Sharon A.
Gallagher to hear and resolve the dispute.  The hearing was held at Manitowoc, Wisconsin, on
May 9, 2000.  A stenographic transcript of the proceedings was made and received on May
26, 2000.  The parties agreed that they would file their briefs July 25, 2000, and that the
Arbitrator would exchange the briefs for the parties.  The parties agreed to waive the right to
file reply briefs.

To maximize the ability of the parties we serve to utilize the Internet and computer
software to research decisions and arbitration awards issued by the Commission and its
staff, footnote text is found in the body of this decision.
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ISSUES

The parties stipulated that the following issues shall be determined in this case:

Did the Employer violate the collective bargaining agreement, including
the last paragraph of Article 24, when it denied the Grievant’s request to attend
the Midwest Conference on Child Sexual Abuse and Incest in October, 1999?  If
so, what is the appropriate remedy?

RELEVANT CONTRACT PROVISION

ARTICLE 24 – PROMOTION, HIRING REQUIREMENTS
AND PROGRESSION

. . .

C.  Progression:

Training Requirements: There shall be no training requirements for progression
on the wage schedule.  However, certain training may be required for reasons
other than progression.  Some examples of mandated training include but are not
limited to: CARF, and Juvenile Court Intake, AODA certification for AODA
counselors, and any criteria established to maintain State required certification
and/or licensure.  The Employer shall pay for registration, mileage, meals and
time spent while employees are attending required training.  When an employee
attends training, all time in training and/or travel in excess of the guaranteed
normal work day shall be taken off on a straight time basis within the same pay
period.

RELAVANT PROVISIONS OF THE WISCONSIN ADMINISTRATIVE CODE

SOCIAL WORKERS, MARRIAGE & FAMILY THERAPISTS & CONSELORS

Chapter SFC 8

CONTINUING EDUCATION

SFC 8.01  Continuing education required for certification renewal.  On or
before July 1 of every odd-numbered year every social worker, advanced
practice social worker, independent social worker, and independent clinical



Page 3
MA-11008

social worker certificate holder, shall as part of his or her application for
renewal, submit proof of having met the continuing education requirements
specified in this chapter on forms provided by the department.

SFC 8.02  Continuing education requirements for certificate holders.  (1)
Unless granted a postponement or waiver under sub. (7), every social worker,
advanced practice social worker, independent social worker, and independent
clinical social worker certificate holder shall complete at least 30 hours of
continuing education in each 2-year certification period which begins on July 1
of each odd-numbered year as specified in s. 457.20(2), Stats.
  (a)  The 30 hours of continuing education shall be in courses and programs
specified in this chapter.
  (b)  Of the 30 required hours, at least 4 hours shall be in the subject area of
social work ethics.  At least 2 of the 4  hours shall be in issues concerning
professional boundaries.  The section may require that up to 2 continuing
education hours in each 2-year certification period be acquired within other
specified topic areas.
  (c)  In this chapter one hour of continuing education is a period of continuing
education consisting of not less than 50 minutes.
(2)  Continuing education hours shall apply only to the certification period in
which the hours are acquired.  A certificate holder who applies for renewal after
the renewal dated specified in s. 457.20(2), Stats., shall submit proof to the
section that he or she completed at least 30 hours of continuing education during
the 2 years immediately preceding the date of application for renewal and meet
the requirements for late renewal specified in s. 440.08(3), Stats.  Continuing
education hours submitted to satisfy this requirement for late renewal shall not
be used to satisfy continuing education requirements for a subsequent renewal.
(3)  Every certificate holder shall retain original documents showing attendance
at programs and completion of self-developed programs for at least 4 years from
the time that credit is claimed for the continuing education program under s.
SFC 801.  At the request of the section, certificate holders shall deliver their
original documents to the section.
(4)  Unless granted a postponement or waiver under sub. (7), a certificate holder
who fails to meet continuing education requirements by the renewal deadline
shall cease and desist from using a social worker title protected under ch. 457,
Stats.

. . .

(7)  A certificate holder may apply to the section for a postponement or waiver
of the requirements of this chapter on grounds of prolonged illness or disability,
or on other grounds constituting extreme hardship.  The section shall consider
each application individually on its merits, and the section may grant a
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postponement, partial waiver or total waiver as deemed appropriate in the
circumstances.
(8)  The section may grant an exemption from the requirements of this chapter
to a certificate holder who certifies to the section that he or she has permanently
retired and no longer uses a social worker title protected under ch. 457, Stats. in
any professional practice.

. . .

SFC 8.03  Continuing education programs.  A continuing education program
may be used to satisfy the requirements of this chapter if the subject matter of
the continuing education program is one or more of the following:
  (1)  Social work practice, knowledge and skills.
  (2)  A field or subject area allied with and relevant to the practice of social
work.
  (3)  Theories and concepts of human behavior and the social environment.
  (4)  Social work research, social policy and program evaluation, or social
work practice evaluation.
  (5)  Social policy and program administration or management.
  (6)  Social work ethics.
  (7)  Professional boundaries.
  (8)  A subject of current importance as designed by the section.

. . .

FACTS

The Grievant, Kenneth Gayle, has been employed by the County as a Clinical Social
Worker for approximately the past ten years.  The majority of clients that he works with are
referred to him from the Department of Corrections or the court system.  These clients have
been accused of committing crimes involving sexual abuse and incest.  Gayle also provides
crisis intervention services for the County for clients who have either been brought to a
hospital emergency room or have been referred by the Police Department.  Gayle has a
Bachelor of Science degree and a Masters of Science degree.  Gayle’s duties include providing
clinical assessment and treatment recommendations for people convicted of committing sexual
offenses, facilitating pre-sentence investigations and assessing the client’s potential for re-
offense and amenability to treatment.  In providing these services, Gayle has testified as an
expert in court.  Gayle also provides group therapy to his clients through Department of
Corrections Probation and Parole.  Gayle also provides on-call services at a local hospital.  In
Gayle’s position, he is required to maintain a license or certification as a clinical independent
social worker under the State Administrative Code.
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Prior to July, 1999, social workers in the State of Wisconsin had to be able to prove
that they had been adequately trained in order to maintain their license/certification.  After
July 1, 1999, the State of Wisconsin by its Administrative Code required all social workers to
obtain 30 hours of continuing education including education regarding professional boundaries
and ethics every two years in order to maintain their license/certification.  1/

1/  Although the Union witnesses argued that continuing education credits must be obtained in the
social worker’s particular field or their specific area of practice, it does not appear that the Wisconsin
Administrative Code requires this in so many words.

On August 9, 1999, Gayle submitted a “request for continuing education
reimbursement” for the 15th Annual Midwest Conference on Child Sexual Abuse and Incest  2/
in Middleton, Wisconsin, a four-day continuing education conference for which he would have
received 20 CEU’s.  Gayle requested reimbursement for meals, mileage, lodging and four days
of pay.  Gayle also requested reimbursement for the registration fee of $345.  The form
submitted by Gayle was a form which had been used in the Department for many years to
request reimbursement for attending continuing education courses.  In the past, no employe has
ever received reimbursement for a continuing education course if the employe failed to submit
a request form and get approval therefor.

2/  In 1990-94, Gayle attended this same conference at County expense.  In 1998, Gayle received a
partial grant to attend this conference from the District Attorney’s office and the County picked up the
rest of the cost of his attendance thereat.

Sometime after submitting this form, Gayle’s supervisor told him that no one had been
authorized to attend the conference and that his request had been denied.  Gayle did not attend
the conference after the County denied him reimbursement therefor.  On October 25, 1999,
Union Steward Michael Kelley filed the instant grievance.

It is undisputed that the County did not require Gayle to attend the conference he
requested reimbursement for in October, 1999.  It is also undisputed that other training would
have met the State’s requirement that Gayle receive 30 CEU’s prior to July 1, 2001.  The State
of Wisconsin neither recommends nor pre-approves courses nor does it require any particular
courses except the four hours in boundaries and ethics required in the Administrative Code.

It is also undisputed that the training which Gayle requested would have benefited other
employes of the County’s Human Services Department, and that the County denied Gayle’s
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request because of the expense of the conference, not the conference’s content.  In October,
1999, the Department had approximately $2,500 of the $5,000 training budget left in its
account for social worker training.  In both the answer to the grievance and in testimony, the
County affirmed that it will provide 30 CEU’s to each of its licensed/certified social workers as
required by the Wisconsin Administrative Code at no cost to the employes prior to July 1,
2001.

POSITIONS OF THE PARTIES

County

The County asserted that it did not violate the contract in this case because the training
denied was neither required by the County nor the State of Wisconsin.  In this regard, the
County noted that the Union’s argument that the training which the Grievant requested was
somehow required is refuted by the testimony of the various witnesses as well as the
Administrative Code itself and correspondence from the State Department of Regulation and
Licensing.  It was significant in the County’s view that the Department of Regulation and
Licensing never pre-approves or recommends any courses for continuing education.
Therefore, the County had no obligation to pay for the course which the Grievant selected and
which the County refused to approve.  Here, the County denied the training because it was too
expensive.  The County noted that it has also given the Union and the Grievant assurances that
all employes needing certification/licensing will receive the necessary training at the County’s
expense in a timely fashion.  For all these reasons, the County urged that the grievance be
denied and dismissed in its entirety.

Union

The Union noted that it filed the grievance because the State had changed its
requirements regarding continuing education training for Social Workers, mandating 30 credit
hours every two years.  Here, the Grievant stated that he worked between 70 and 80% of his
time with sexual offenders in the child abuse area and that the remaining portion of his duties
concerns crisis intervention.  Therefore, the conference he requested to attend was directly
related to his major duties on behalf of the County.  The Union observed that the County has
paid for this conference in the past, having found it appropriate training for the Grievant.

Article 24 of the collective bargaining agreement states that the employer shall pay for
training, inter alia, relating to “any criteria to maintain State required certification and/or
licensure.”  As the revised Administrative Code places the responsibility on the individual
social worker to choose the courses necessary to meet the 30 credit requirement, “mandated
training” must be interpreted to mean that employe selected courses become required or
mandated if they are necessary to maintain certification and/or licensure.  Thus, the Union
urged that the County should have paid for the Grievant’s requested course.  In these
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circumstances, the Union asked that the grievance be sustained and that the Arbitrator find a
violation of the collective bargaining agreement.  3/

3/  The Union failed to request any further remedy.

DISCUSSION

Article 24 speaks of “required” training but fails to state who may require such
training.  Although Article 24 also gives examples of “mandated training” which includes “any
criteria established to maintain State required certification and/or licensure,” it fails to state
who may establish such criteria.  In any event, the parties submitted only one item which could
constitute “criteria” as used in Article 24, the State Administrative Code sections.  However,
those sections fail to require or mandate specific courses.  4/

4/  The phrase “any criteria . . .” only has meaning in reference to the other specific examples of
“mandated training” listed in this portion of Article 24.  It is undisputed that Gayle’s duties did not
include CARF, Juvenile Intake or AODA Counseling.

In the silence of the collective bargaining agreement, the Union has argued that because
the newly created State Administrative Code requires 30 hours of continuing education for
social workers and leaves to each social worker the choice of which courses to take, County
social workers should be able to select any course they deem appropriate and the County
should have to pay for the employe’s “ . . . registration, mileage, meals and time spent . . .”
for attendance.  On the other hand, the County has argued that the use of terms such as
“required” and “mandated” in Article 24 necessarily means that the County must first find the
requested courses to be required before employes can expect to receive the payments described
in Article 24.

The contract is, in my view, ambiguous on the point regarding who has the authority to
require or mandate training.  Given the silence of the contract, the question then arises whether
any evidence of bargaining history or past practice exists to fill in the blanks created by the
labor agreement regarding who may require or mandate a course for social workers under
Article 24.  The parties submitted no evidence of bargaining history on this point.  The
evidence of past practice submitted herein involved the consistent use of a form to request
reimbursement.  There, the evidence showed that in the past, the County has denied employe
course reimbursement requests because courses were too expensive and that the Union failed to
grieve these denials.  This evidence also showed that the only way employes have received
reimbursement for courses in the past was by submitting a request form which was approved
by the County.  In my view, this evidence tends to support the County’s arguments herein.
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The Union’s contention that the changes in the State Administrative Code require a
finding that employes must be able to select any course that meets the Code and receive
reimbursement therefor, essentially ignores the fact that the State does not require or mandate
any specific courses except that social workers must receive four credits in social work ethics,
two of which must be in professional boundaries.  Nor does the State recommend or pre-
approve any courses, according to correspondence from the State Department of Regulation
and Licensing.

In the instant case, Gayle’s requested course was relevant to his County work.  But, if
the Union were to prevail in this case, theoretically, a County social worker could take any
course which would give him/her CEU’s and which was within the broad generic outlines of
relevancy stated in SFC 8.03 (without regard to the County’s budgetary restraints) and expect
to receive full Article 24 reimbursement therefor.  Such a result would be economically
insupportable as well as insupportable in light of the undisputed past practice proven herein.  A
finding in favor of the County, however, would not mean that employes will be denied the
ability to attend courses they choose.  Rather, such a finding would mean that employes will
only be reimbursed for Article 24 expenses for courses of their choice when they receive
approval for said reimbursement.  This result would be consistent with past practice.

In addition, it is significant that both during the grievance process and at the instant
hearing, the County gave assurances that it would timely provide 30 CEU’s to employes at
County expense during the 1999-2001 period covered by the Administrative Code.  Finally,
the parties submitted evidence to show that they were unaware that the State was about to
change its CEU requirements for social workers prior the execution of the effective labor
agreement.  If the parties had intended for the County to pay for any courses employes selected
they could have used the word “courses” rather than “criteria” in the third sentence of
Article 24.  The parties chose not to do this.  In all of these circumstances, I find that there
was no violation of Article 24 or past practice in this case and I issue the following

AWARD

The Employer did not violate the collective bargaining agreement, including the last
paragraph of Article 24, when it denied the Grievant’s request to attend the Midwest
Conference on Child Sexual Abuse and Incest in October, 1999.  The grievance, therefore, is
denied and dismissed in its entirety.

Dated at Oshkosh, Wisconsin, this 8th day of August, 2000.

Sharon A. Gallagher  /s/
Sharon A. Gallagher
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