
BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between

LABORERS’ INTERNATIONAL UNION OF NORTH AMERICA, LOCAL 140

and

SPARTA MANUFACTURING COMPANY, INC.

Case 42
No. 58554
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(William Schaefer, et al Grievance)

Appearances:

Mr. Kevin Lee, Business Manager, Laborers’ International Union, Local 140, appearing on
behalf of the Union.

Mr. Jeffrey Kilpin, Plant Superintendent, Sparta Manufacturing Company, Inc., appearing on
behalf of the Company.

ARBITRATION AWARD

The Laborers’ International Union of North America, Local 140 (herein the Union) and
Sparta Manufacturing Company, Inc. (herein the Company) are parties to a collective
bargaining agreement covering the period March 1, 1998, to February 28, 2001, and providing
for binding arbitration of certain disputes between the parties.  On February 15, 2000, the
Union filed a request with the Wisconsin Employment Relations Commission (WERC) to
initiate grievance arbitration over a denial of funeral pay allegedly due to William Schaefer,
Steven Stone and David Brown (herein the Grievants) and requested the appointment of a
member of the WERC staff to arbitrate the issue.  The undersigned was designated to hear the
dispute and a hearing was conducted on May 17, 2000.  The proceedings were not transcribed
and the parties did not file briefs.

ISSUE

The parties stipulated to the following statement of the issue:
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Did the Company violate Article IX, Section 9, of the contract when it
denied the Grievants funeral pay for the death of their step-mother and step-
mother-in-law?

If so, what is the appropriate remedy?

PERTINENT CONTRACT PROVISION

. . .

Section 9.  Funeral Leave

In case of necessary absence of an employee to attend or to make arrangements
for a funeral of a member of his immediate family (spouse, son, daughter,
sister, brother, mother, father, mother-in-law, or father-in-law) such employee
will be paid for actual working time lost including the day of the funeral but not
to exceed three (3) days, at his regular hourly rate and not to exceed the three
(3) days, however, if requested by the employee additional time will be granted
without pay.  No funeral leave will be paid for Saturday, Sunday or for any
days on which holiday pay is paid.

. . .

BACKGROUND

The Grievants are all employes of Sparta Manufacturing Company., Inc, and members
of the bargaining unit.  In January, 2000, the Grievants requested funeral leave subsequent to
the death of Lucille Schaefer, who was the step-mother of William Schaefer and his two
sisters, who are also the wives of Steven Stone and David Brown.  The request was denied.  A
grievance was filed on behalf of all three Grievants, alleging that the Company has, in the past,
granted paid funeral leave for the deaths of step-parents and step-children, establishing a
precedent for the interpretation of the funeral leave provision.  The grievance was denied and
the matter proceeded to arbitration.  Additional facts will be referenced, as necessary, in the
discussion.

POSITIONS OF THE PARTIES

The Union

Lucille Schaefer was married to the father of William Schaefer and his sisters for 21
years.  During this time, the two sisters married Steven Stone and David Brown.  Thus, she
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was Schaefer’s step-mother for many years and was, in fact, the mother-in-law of Stone and
Brown.  The collective bargaining agreement provides for up to three days funeral leave for
the death of a mother-in-law.  The Union further contends that the Company has an established
past practice of granting funeral leave for the death of step-relations.  For this reason, the
Company is in violation of the collective bargaining agreement and the Grievants are entitled to
be paid for three days of funeral leave each.

The Company

Article IX, Section 9, of the collective bargaining agreement determines who qualifies
as immediate family for the purposes of funeral leave.  Step-relations do not constitute
immediate family under that provision.  Further, the decedent was not the mother-in-law of
Stone and Brown, but was their step-mother-in-law, because she was the step-mother of their
wives.  Therefore, they are also precluded from funeral leave.  There have been occasions
where funeral leave has been given for the deaths of step-relatives, but these instances were
mistakes where the true nature of the relationship was not discovered until after the fact.
There is no established past practice of granting funeral leave for the deaths of step-relations.

DISCUSSION

The contract language specifies that an employe may receive up to three days of paid
leave for the death of a member of the immediate family, defined as a spouse, son, daughter,
sister, brother, mother, father, mother-in-law or father-in-law.  The contract makes no
reference to step-parents, step-children, step-siblings or half relations.  The Union argues,
however, that the definition should be broadened to include the decedent, who was the step-
mother of one Grievant and the step-mother-in-law of the other two Grievants.

One argument advanced for doing so is that the generic terms ‘mother,’ ‘father,’
‘sister,’ ‘brother’ and so forth may encompass step relations and relations of the half blood.
Such a view is not without precedent.  Some arbitrators, emphasizing the closeness of the
relationship, have extended the language of similar funeral leave provisions to step and half
relations [Cf; FOREMOST DAIRIES, INC., 43 LA 616 (GREENWALD, 1964)].  This is not,
however, a universally held view and other arbitrators have held that such clauses should be
strictly construed.  [Cf; BROWN COUNTY, CASE 593, NO. 53564, MA-9390 (MCLAUGHLIN,
1996)].  Typically, the rules of contract construction would favor the latter view because
arbitrators will usually give words their ordinary and accepted meanings, unless there is
evidence that the parties intended otherwise.

In this case, the evidence suggests to the contrary.  At the hearing, Charles Vian, an
employe of Sparta Manufacturing, testified that he was aware of at least three instances where
the Company had given paid funeral leaves to employes for the deaths of step-relations.  He
also testified, however, that he was aware of instances where employes have not received
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funeral leave for the deaths of step-relations.  Additionally, Jeff Kilpin, the Company’s Plant
Superintendent, testified that on the occasions where funeral leave was given, the Company did
not discover the true nature of the relationship until after the fact.  Given this background, it is
probable that the parties did not specifically intend the language of the provision to cover step-
relations, otherwise one would have expected each denial of the benefit to result in a
grievance, which is not the case.  I do not find, therefore, that the language of the contract
covers step-relations.

The Union also argues that there is an established past practice of allowing paid funeral
leave for step-relations, based upon the instances cited by Vian, thus binding the Company to
provide the benefit to the Grievants.  For a variety of reasons, I am not persuaded by this
argument.  In the first place, past practice usually becomes relevant only where the contract is
silent or the underlying contract language is ambiguous, which is not the case here.  Where
past practice has been used to modify clear language, it is usually where, through consistent
application, it reflects a clear intention by the parties to modify the language of the contract.
Such is not the case here.

Further, to qualify as a binding past practice, certain criteria must exist.  Specifically,
the practice must be (1) unequivocal; (2) clearly enunciated and acted upon; (3) readily
ascertainable over a reasonable period of time as a fixed, and established practice accepted by
the parties. [Cf.; CITY OF CUMBERLAND, Case 18 No. 55310 MA-9976 (Meier, 4/23/98)].  In
this case, the criteria for establishing a binding past practice have not been met.

The record reveals that in the past certain employes have received paid leave for the
funerals of step-relatives.  The Company contends that this has only occurred rarely, and then
only due to mistake, because the fact of the step-relationship only became known later.
Whether or not this is the case, however, it is undisputed that other employes have not
received paid leave after the deaths of step-relatives and that until now the denial has gone
unchallenged.  Clearly, therefore, this practice, if practice it is, is not unequivocal, because it
has not been applied uniformly, nor apparently have employes objected in the past when the
benefit has not been extended.  It appears that the benefit may have been extended
inadvertently or arbitrarily, but it has not been extended consistently.  Under the circumstances
presented here, the criteria set forth in CITY OF CUMBERLAND have not been met.  For that
reason, I cannot find that there is an established past practice of granting paid funeral leave to
employes in the event of the deaths of step-relations.

I turn, finally to the Union’s contention that the deceased was not the step-mother-in-
law of the Grievants Stone and Brown, but was, in fact, their mother-in-law, which is a
covered relationship under the contract language.  This argument is based upon the fact that the
deceased was married to the father of the Grievants’ wives at the time of their respective
marriages and, thus, is the only mother-in-law they have, or could have, ever known.  While
this argument has appeal, however, I cannot reach the same conclusion.  Were the wives of
Stone and Brown employes of the Company and Grievants in this matter, as step-daughters of
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the deceased they would not be entitled to funeral leave under the same reasoning applied to
Schaefer.  It would not be logical to construe the contract language to then extend a benefit to
those even further removed in degree of relationship.

Further, “in-law” status is, by definition, conferred by marriage and has, by custom,
the effect of extending one spouse’s family relationships to the other spouse, but has not the
effect of law.  One does not, by marriage alone, become a legal heir, nor automatically
succeed to any of the appurtenances of family status.  Thus, where contracts provide paid leave
for the deaths of in-laws, it is the deceased’s relationship to the employe’s spouse, not to the
employe, which is the determining factor.  For this same reason, an employe would not under
the language used here, be entitled to funeral leave for the death of the natural mother of his
ex-wife.  While the deceased would at one time have been the employe’s mother-in-law, the
divorce would have the effect of sundering that relationship as well.  Marriage, therefore,
cannot confer greater rights or closer familial status on the Grievants here than that possessed
by their spouses.

Based upon the foregoing and the record as a whole, the undersigned enters the
following

AWARD

The Company did not violate the language of the contract or past practice in denying
funeral leave to the Grievants.  The grievance is, therefore, denied.

Dated at Eau Claire, Wisconsin, this 31st day of August, 2000.

John R. Emery  /s/
John R. Emery, Arbitrator
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