BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between
IOWA COUNTY MUNICIPAL EMPLOYEES

UNION LOCAL 1266-C, WISCONSIN COUNCIL 40,
AFSCME, AFL-CIO

and
THE CITY OF DODGEVILLE
Case 24
No. 61104
MA-11806

(Mark Wasley Posting Grievance)

Appearances:

Mr. David White, Staff Representative, Wisconsin Council 40, AFSCME, AFL-CIO, on
behalf of the Union.

Mr. Brad Glass, City Attorney, on behalf of the City.

ARBITRATION AWARD

The above-captioned parties, herein “Union” and “City”, are signatories to a collective
bargaining agreement providing for final and binding arbitration. Pursuant thereto, hearing
was held in Dodgeville, Wisconsin, on June 24, 2002, at which time the parties agreed that I
should retain my jurisdiction if the grievance is sustained. The hearing was not transcribed and
both parties presented oral arguments in lieu of filing briefs.

Based upon the entire record and arguments of the parties, I issue the following Award.

ISSUE

The parties have agreed to the following issue:
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Did the City violate Article 10 of the contract when it failed to select grievant
Mark Wasley for the vacant Wastewater Treatment Plant Foreman position and,
if so, what is the appropriate remedy?

BACKGROUND

The City in September, 2001, posted the following job opening (Joint Exhibit 3):

WASTEWATER TREATMENT PLANT FOREMAN

The City of Dodgeville is accepting applications for the full time position
of Wastewater Treatment Plant Foreman. Starting wage, $14.48 per hour
during a 60 day probationary period. After completion of a satisfactory
probationary period, the hourly wage is $17.05 per hour.

Requirements for this position include:

1. Graduation from a standard high school or vocational school, preferably
supplemented by short courses in treatment plant operations.

2. Experience in treatment plant operation, maintenance and mechanical
repair work.

3. Possession of a Wisconsin Wastewater Treatment Plant Operator’s
License, Class 3, with appropriate subgrades for wastewater. Will
accept a Class 2 Operator who is willing to secure Class 3 licensing
within a reasonable time as determined by the Common Council.

4. A commercial driver’s license is required with A, B, C, D and N
classification.

Grievant Wasley, Brian Ritchie, and another employee bid for that position. The City
awarded the position to Ritchie who has a seniority date of April 5, 1999. Wasley’s seniority
date is April, 1988, thereby making him more senior than Ritchie. Ritchie was classified as an
Assistant Sewer Foreman in the City’s wastewater treatment plant and he then had a Grade 2
state certification to work in the wastewater treatment plant. Wasley, an Assistant Foreman in
the City’s water department, had no certification to work in the wastewater treatment plant.
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He about once a month worked a weekend shift which included taking meter readings in the
wastewater treatment plant for about two hours.

Wasley on or about November 26, 2001, grieved over the City’s refusal to award him
the posted position (Joint Exhibit 2). That grievance was subsequently denied by Dan Oleson,
the Chair of the City’s Administration and Personnel Committee, who wrote (Joint Exhibit 6):

The Administration and Personnel Committee of the City of Dodgeville denies
the above grievance for the following reasons:

1. Grievant does not have a Grade 1 or Grade 2 certification.
Sec. 281.17(3), Wis. Stats., provides in part:

“No person may operate a water systems, wastewater treatment plant or
septage servicing vehicle without a valid certificate issued under this
subsection”.

“The owner of any wastewater treatment plant shall be, or shall employ,
an operator certified under this subsection who shall be responsible for
plant operations, unless the department by rule provides otherwise”.

The City of Dodgeville operates a Class 2 sewer treatment plant, which
requires a Grade 2 operator, with a possibility of a Grade 1 operator for
one year, if he or she is making progress toward full Grade 2
certification and the plant is in compliance with all terms and conditions
of its WPDES permit. (See copy of letter attached from Jack g. (sic)
Saltes, DNR Basin Wastewater Engineer and a copy of NR114.12(1), (2)
and (3)).

Because grievant does not have Grade 1 or 2 certification, he is not
qualified and placing him in the position of operator would violate state
law.

2. Grievant does not have adequate experience operating the sewer
treatment plant on a full time, on going basis.
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In this connection, Chapter NR 114 of the State Administrative Code entitled
“Certification Requirements for Waterworks, Wastewater Treatment Plant, Septage Servicing
And Water System Operators” (County Exhibit 2), mandates that there be an “operator in
charge” for the kind of wastewater treatment plant found here and that he/she must be certified
no lower than a Grade 2 and that such a Grade 2 Operator must obtain a Grade 3 certification
within a year. Section 281.17(3), Wis. Stats., also states that a valid certificate is necessary in
order to operate such a plant.

Jack Saltes, a Basin Wastewater Engineer with Wisconsin’s Department of Natural
Resources, testified about the need for a certified operator at the wastewater treatment plant
which he said is “very close” to a major treatment plant needing highly qualified personnel
because of its complexity. He said that he was “flabbergasted” at the claim that merely taking
meter readings can qualify as needed experience and added that he did not know whether the
City legally could have selected a non-certified person to serve as the foreman in the plant if it
designated someone else who was certified as the “operator in charge”.

Saltes also testified about the October 12, 2001, letter he sent to Mike Bisbach, the
head of the City’s Department of Public Works (County Exhibit 1), which stated:

Dear Mr. Bisbach:

The chief operator vacancy at your wastewater treatment facility offers the City
an opportunity to professionally staff the plant. This will require a person with
good interpersonal and communications skills and technical skills that can bring
a level of pride and professionalism to your facility. Such a person should be a
good leader and able to instill teamwork and a sense of operational ownership
among plant staff in daily operations. You have a newly upgraded facility and
given its size and complexity, the facility would greatly benefit from the
professional staffing of it. It’s a facility the community should be very proud of
and should be staffed accordingly.

The City of Dodgeville owns and operates a Class 2 wastewater treatment
facility requiring a chief operator be certified at Grade 2 for the following
subclasses: general wastewater, activated sludge and phosphorous removal.
Because of the biological complexity of your plant in removing conventional
pollutants (BOD, TSS) and nutrients (ammonia and phosphorous) with relatively
restrictive limits, it is critical you have well trained, knowledgeable and
competent operators to run it. This is of paramount importance in a chief
operator position for a facility such as yours. Wisconsin Administrative Code
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NR. 114.12 requires that “the operator-in-charge of a subclass of operations
(activated sludge and phosphorous removal for your plant) shall hold a valid
certificate for the corresponding subclass at a grade the same as, or higher
than, the plant class” (Class 2 plant = Grade 2 operator). The code does allow
for an operator-in-charge to be one grade lower than the class of the plant for
one year, provided that the operator is making progress towards full certification
and the plant is in compliance with all terms and conditions of its WPDES
permit (NR 114.12(1)b). For your facility, this means that the operator-in-
charge needs to be a Grade 2 operator but can operate the plant for a year at
Grade 1 while working on his Grade 2 certification. NR 114.09 lists the
qualifications for the different grades.

DPW Director Bisbach testified that he has a college degree and that the plant was
totally reconstructed in 1998 at a cost of about $4,300,000. He said he recommended that
Ritchie be awarded the disputed position because he had at least two years experience in
running the plant and because he has an “intimate working knowledge” of its operations;
because Wasley’s once a month meter reading duties do not qualify as sufficient experience;
because Wasley had “no day to day working knowledge or experience” as to how the plant
operates; and because Wasley will not get a Grade 1 license until about another year. He also
stated that he never considered giving Wasley the posted position and then designating Ritchie
as the “operator in charge” as suggested by the Union because that would violate the “chain of
command” and because Ritchie’s license then would be “on the line”.

Ritchie, who now has a Grade 3 certification, testified about his qualifications,
experience, and certification and said that he formerly served as the “operator in charge”
whenever the former plant operator was absent. He also testified about the plant’s complex
operations and his extensive duties which he has recorded (City Exhibit 7).

POSITIONS OF THE PARTIES

The Union claims that the City violated Article 10 of the contract when it failed to
award the posted position to Wasley because that proviso states employees cannot be
disqualified from posted positions because of their failure to possess required licenses. It also
asserts that the City has erected a “smokescreen” by claiming it was required to award the
position to someone who was already certified and that the City, in fact, could have designated
Ritchie as the “operator in charge” if Wasley were awarded the foreman’s position; that
Wasley has gained the needed experience by reading meters on weekends; and that the City’s
counterargument effectively deletes Article 10 from the contract, which is why its argument
must be rejected. As a remedy, the Union asks that Wasley be awarded the position and that
he be made whole.
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Acknowledging that Wasley is an “excellent employee”, the City nevertheless asserts
that it was required under state law to award the position to a licensed operator and that Wasley
in any event failed to meet posted requirement no. 2 in the job posting which required an
applicant to have “Experience in treatment plant operation, maintenance and mechanical repair
work.” The City also contends that it “defies logic” to have an “operator in charge” report to
a non-certified foreman which is what the Union is seeking, and that Wasley’s failure to testify
leaves unrebutted the City’s claim that he lacks needed experience for the job.

DISCUSSION

Article 10 of the contract states:

ARTICLE 10 - JOB POSTING

10.01 If a permanent job vacancy should occur in the bargaining unit which the
City desires to fill, said vacancy shall be posted for seven (7) calendar
days. The job posting will set forth the prerequisites for the position.
Employees desiring to fill such vacancy shall sign the posted notice. If
any applicants are qualified, the qualified applicant with the longest
service shall be given the first opportunity to qualify for the vacancy.
The employee selected by the City to fill the vacancy shall serve a sixty
(60) calendar day trail (sic) period during which time, the employee may
be returned to his/her former position if found unqualified to fill the new
position, or if the employee so desires, he/she may return to the former
position during the trial period.

10.02 Licenses. Bargaining unit employees posting on jobs that require
licenses will not be disqualified for said jobs due to his/her failure to
possess such licenses. Such unlicensed employees shall be afforded a
reasonable opportunity as established by the Common Council to secure
all necessary licenses following appointment to the vacancy. (Emphasis
added).

10.03 New Positions: In the event the City creates a new position, full-time or
part-time, the City shall advise the Union of its bargaining unit status. If
the City determines that the position is not to be included in the
bargaining unit of Local 1266-C, the City shall advise the Union of the
basis for the non-union status.
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The underlined phrase in Section 10.02 certainly supports the Union’s claim that the
City could not disqualify Wasley because he did not have the required state certification to
operate the plant. However, it also is true that applicable state law such as Sec. 281.17(3),
Wis. Stats. and Chapter 114 of the State Administrative Code require that someone in the plant
must have the required state certification to operate the plant. The Union seeks to skirt around
this problem by claiming that Wasley should have been given the posted foreman position
pursuant to Article 10 and that Ritchie then could have been designated as a licensed “operator
in charge” even if he was the assistant foreman reporting to Wasley.

In other words, the Union wants Wasley to be paid more as a foreman than Ritchie as
an assistant foreman even though Ritchie, as the “operator in charge”, would have far greater
responsibility than Wasley, his nominal supervisor. That simply makes no sense, as it in effect
wipes out the contractual wage differential provided for in Appendix “A” of the contract which
calls for a foreman to be paid more than an assistant foreman because the foreman has greater
responsibility than the assistant foreman. The Union’s argument therefore turns upside down
this important wage differential and contractual provision.

All this is why Article 10 must be read alongside Appendix “A”. When that is done,
both provisions in effect cancel each other out since the situation here is so unique.

But this case does not need to be decided upon whether the City under applicable state
law could or could not have chosen Wasley as the foreman if it then designated Ritchie as the
“operator-in-charge”. DNR specialist Saltes testified that he did not know whether that could
be done and there simply is no way of knowing at this point what is the correct legal answer.

Hence, this case must be decided upon whether Wasley met requirement no. 2 in the
job posting (Joint Exhibit No. 3) which called for “Experience in treatment plant operation,
maintenance, and mechanical repair work.” As to that, I credit Bisbach’s testimony that
Wasley has had “no day-to-day working knowledge or experience” in the wastewater treatment
plant. I also credit Saltes’ testimony that mere meter reading duties of the kind performed by
Wasley once a month do not represent the required experience it takes to run such a
sophisticated and complex operation. Indeed, Saltes added that he was “flabbergasted” at such
a suggestion. Since the testimony from Bisbach and Saltes stands uncontradicted, and since
there is no contrary evidence showing that Wasley in the past had ever helped operate,
maintain, and/or repair the wastewater plant, it follows that he lacked this essential
qualification which is why he was unqualified for the position and why the City properly
passed him over even though the City itself acknowledges that Wasley is an excellent
employee.

In light of the above, it is my
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AWARD

1. That the City did not violate Article 10 oif the contract when it failed to select
grievant Mark Wasley for the vacant Wastewater Treatment Plant Foreman position.

2. That his grievance is therefore denied.

Dated at Madison, Wisconsin, this 28th day of June, 2002.

Amdeeo Greco /s/

Amedeo Greco, Arbitrator
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