BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between

NORTHEAST WISCONSIN TECHNICAL COLLEGE
EDUCATIONAL SUPPORT PERSONNEL OPERATIONAL SUPPORT
AND TECHNICAL SUPPORT

and

NORTHEAST WISCONSIN TECHNICAL
COLLEGE DISTRICT BOARD

Case 104
No. 60534
MA-11654

(Bargaining Unit Position Grievance)

Appearances:

Mr. David A. Campshure, Bayland UniServ Director, on behalf of the Association.
Davis & Kuelthau, S.C., by Mr. Robert W. Burns, on behalf of the District.

ARBITRATION AWARD

The above-captioned parties, herein “Association” and “College”, are signatories to a
collective bargaining agreement providing for final and binding arbitration. Pursuant thereto,
hearing was held in Green Bay, Wisconsin, on June 10, 2002. The hearing was transcribed
and the parties there agreed I should retain my remedial jurisdiction if the grievance is
sustained. The parties subsequently filed briefs that were received by October 9, 2002.

Based upon the arguments of the parties and the entire record, I issue the following
Award.
ISSUE

Since the parties were unable to jointly agree on the issue, I have framed it as follows:
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Did the College violate Article III, Section 7, of the Operational Support and the
Technical Support contracts when it created certain part-time casual positions
outside the bargaining unit and, if so, what is the appropriate remedy?

BACKGROUND

The College traditionally has hired casual employees who are outside the two
bargaining units involved in this proceeding.

The parties’ prior agreements stated in Article III, Section 3, that all employees who
worked more than 18% hours a week constituted regular part-time employees who were in the
bargaining units. If employees worked fewer hours, they were deemed to be casual employees
and outside the bargaining units.

The parties in 1999 bargained over that issue and then agreed to the following language
which is contained in Article III of the current contracts:

3. The term “employee(s)” as used herein means all regular employees
working 183% hours or more per week. Beginning January 1, 2000, the
term “employee(s)” as used herein means all regular full-time and
regular part-time employees working more than 832 hours per year.”

7. Casual employees working on a regular basis less than 183% hours per
week for working on an on-call basis shall continue to be excluded from
this Agreement except for such positions as may be held by staff who
qualify for coverage under the 1982, 600 hour three year rules and
regulations of Municipal Retirement System. Should this exception be
met, Article III, sub 5D shall apply. (The above 600 exception to be
effective for hours accumulated on or after January 1, 1985.)

Beginning January 1, 2000, positions requiring a casual employee to
work on a regular basis 832 hours or less per year shall be excluded
from this Agreement. The employer agrees that such casual employee
positions shall not be utilized in such a manner as to displace any present
bargaining unit positions. A position which was not in the bargaining
unit because it was 832 hours or less per year that later becomes part of
the bargaining unit because it is more than 832 hours per year shall be
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considered a vacancy and posted and filled in accordance with other
provisions of this Agreement.

It is undisputed that no bargaining unit employees after January 1, 2000, were laid off
or had their hours reduced because of the creation of those positions; that there are now about
192 bargaining unit positions in both bargaining units as opposed to the about 167 bargaining
unit positions in both bargaining units that existed when the new language in Article III was
agreed to in 1999 (College Exhibit 1); that the second paragraph of Article III, Section 7,
above became effective January 1, 2000, and thereby superceded the first paragraph of
Article III, Section 7, which is no longer in effect; and that another, separate grievance has
been filed over a related issue that has no bearing here.

Sandra Kraft, who served as the Association’s president and who chaired the
Association’s 1999 bargaining team, was called by the Association to testify. She said that the
Association in negotiations wanted to “eliminate what was called the 600 hour, three-year rule”
which prevented part-time employees from working more than three years; that the parties then
agreed a “truly part-time position” would only serve as a “supplement for overload of work”;
and that it was her “interpretation” that two part-time positions would be combined into one
bargaining unit position because the Association was looking at positions, rather than people.

On cross-examination, Kraft testified that the Association in negotiations never asserted
that the College had to establish a certain number of positions and that there was never any
discussion in negotiations over whether the College was required to combine positions so they
would total more than the 832-hour threshold set forth in Article III, Section 7, above.

Karen Parr-Jerabek served as the Association’s president during the processing of the
grievance and she also served on the Association’s 1999 bargaining team. She testified that the
Association wanted to “protect the unit members, to give them the benefits of being a unit
member. . .”; that we “had the position identified as position versus people to cover the
positions and that we thought would be bargaining unit positions”; and that there was some
difficulty in obtaining information from the administration regarding the number of hours
actually being worked by casual hourly staff.

On cross-examination, she testified that the College under the contracts can determine
whether it wants to create full-time or part-time positions; that the College cannot create
several part-time, non-bargaining unit positions of less than 832 hours apiece; and that the
College in such situations must combine them into a full-time position. She added that she is
unaware of any bargaining unit member who had his/her hours reduced because of part-time
employees.
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Pat Prunty also participated in the 1999 contract negotiations on behalf of the
Association. She agreed with Kraft’s testimony as to what then transpired regarding the intent
to change Article III and said: “we were very definite to put positions in all our language, that
it was 832 hours per position.” She also said that the parties discussed whether two employees
could work in a position that totaled over 832 hours. Asked whether the College ever
specifically agreed to combine two or more positions if they totaled over 832 hours, she
replied: “I’m just not sure.”

Assistant Manager of Human Resources Kelly Holtmeier did not participate in the 1999
contract negotiations. She testified about the creation of certain part-time positions, including
two part-time positions that were created after full-time employee Rich Bigari left in 1998,
which was before the January, 2000, cutoff date set forth in Article III, Section 7, above.
Asked whether the College could do the same thing today, she replied, “No” because “we
would interpret that as a displacement of a unit position.” She added that the creation of
certain new part-time positions did not result in displacing any bargaining unit employees and
that she is unaware of any contract language requiring the College to combine part-time
employees.

On cross-examination, Holtmeier testified that she is unaware of whether Sue Cravillion
and Joanne Cantwell share a job and also whether Janet Allen and Jackie Shepard share another
job.

Human Resources Manager Sandy Ryczkowski participated in the 1999 contract
negotiations on behalf of the District. She testified that the revised language in Article III was
aimed at prohibiting part-time employees from working over 832 hours a year and at
prohibiting the displacement of a bargaining unit position “with a position that’s not a
bargaining unit position.” She agreed that the College after January 1, 2000, cannot create
two part-time positions to displace an existing full-time bargaining unit position, but she added
that the College can create new part-time positions if they do not displace full-time bargaining
unit positions. She also said that there was never any agreement in 1999 negotiations to
combine part-time positions and that while the Association raised that issue, “that was not the
final result of the negotiations.” She stated that there never was any agreement in negotiations
to limit the College’s right to establish or fill positions and she agreed with Holtmeier’s
testimony that the College after January 1, 2000, could not create two part-time positions out
of a former full-time position the way it did before that date with Bigari’s former position.

On cross-examination, Ryczkowski testified that the College proposed doing away with

the prior 600-hour requirement; that, “I don’t recall any conversation about combining” in the
1999 negotiations; and that “part-time and casual employees are the same thing.”
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The Association filed the instant grievance on July 11, 2000 (Joint Exhibit 3), wherein
it identified various part-time positions it believed should be converted to full-time positions.

POSITIONS OF THE PARTIES

The Association claims that the parties in the 1999 negotiations concentrated on
“excluding a position, not an employee from the bargaining unit”; that, “The language of
Article III, Section 7, clearly references positions, not employees”; that this change can be
seen in Section 7’s prior reference to “employees” and its current reference to “positions”; and
that Kraft and Prunty’s testimony clearly establishes the parties’ intent. The Association
asserts that the College errs in claiming that Article III, Section 7, applies only to instances in
which a current bargaining unit is displaced; that such displacement is not needed because
“Any position that uses casual employees over 832 hours belongs in the bargaining unit”; and
that its grievance “does not allege that current bargaining unit positions were displaced.” It
also contends that the entire contracts must be read as a whole, rather than only concentrating
on the last sentence of Article III, Section 7; that its grievance refers to displacement because
the College failed to treat the disputed part-time positions as vacancies; and that Article II, the
contract’s management proviso, is modified by the express terms of Article III, Section 7. The
Association does not request a monetary remedy; instead, it requests an order directing the
College to post the disputed part-time positions.

The College maintains that the grievance is without merit because its “understanding of
the parties’ intent of Article III, Section 7, is consistent with the current language” which
permits the College to create part-time positions of less than 832 hours of work a year,
provided that such positions do not displace any bargaining unit members. The College also
contends that, “The examples cited in the grievance fall short of being considered contract
violations”; that it has “a managerial right to establish positions” under Article II of the
contracts because it never relinquished that right in negotiations; and that, it “is not required to
combine part-time positions in order to create bargaining unit positions.” The College also
states that the Association’s allegations “are not supported by testimony or evidence”; that the
Association is improperly trying to restrict the College’s “right to establish positions”; and that
the record supports the College’s position.

DISCUSSION

Nothing in the contracts expressly addresses whether the College can or cannot create
new part-time positions of less than 832 hours a year in order to avoid creating full-time
positions that are in the bargaining unit. Hence, while both parties rely on particular parts of
the contracts to support their respective positions, I find that it is necessary to look at the
bargaining history to ascertain the intent of the parties when they agreed to the new language in
Article III, Section 7.
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As to that, Association witnesses Kraft, Parr-Jerabek, and Prunty all testified that it was
the Association’s intent to limit the creation of part-time positions and to thereby require the
College to combine part-time positions into full-time positions so that more employees could
benefit from being in the bargaining unit.

While that no doubt was their intent, there is no evidence that the College ever agreed
to that. Thus, Kraft stated on cross-examination that there was no discussion over whether the
College would be required to combine such part-time positions and Prunty — who was asked
whether the College ever agreed to combine positions - replied, “I’m just not sure.” Human
Resources Manager Ryczkowski also participated in those negotiations and she flatly stated that
there was never any agreement in the 1999 negotiations to combine part-time positions and that
even though the Association made that proposal, “that was not the final result of the
negotiations.”

I credit Ryczkowski’s testimony and find that there was never any mutual agreement in
negotiations requiring the College to combine part-time positions in the fashion urged here by
the Association. Absent any such agreement, the College retains its right under Article II of
the contracts, entitled “Management Rights Reserved”, and applicable state law to determine
whether to create part-time positions of less than 832 hours per year, provided that the College
complies with Article III, Section 7, and not displace bargaining unit employees.

For as stated in How Arbitration Works, Elkorui and Elkouri (BNA, 5" Ed., 1997)
p. 723:

“It 1s generally recognized that in the absence of a contractual provision limiting
management’s rights in regard to filling vacancies, as for example a clear
requirement to maintain a certain number of employees on a particular job, it is
management’s right to determine whether a vacancy exists and when and where
it will be filled.” (Footnote citations omitted).

Here, since there is no “clear requirement” to either combine part-time positions into
full-time positions or to maintain a certain number of full-time positions, the District retains the
right to determine the number of part-time and full-time positions and to also create new part-
time positions that do not run afoul of the displacement language of Article III, Section 7.
Since no bargaining unit employees after January 1, 2000, have been displaced by either
reducing their hours or eliminating their positions, it follows that the District has not violated
Article III, Section 7.
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In this connection, it must be pointed out that the examples listed in the Association’s
grievance (Joint Exhibit 3) all involve part-time positions that were either created before the
January 1, 2000, date set forth in Article III, Section 7, or newly-created part-time positions
created after that date. Hence, nothing herein should be misconstrued to mean that the College
is free to create part-time positions out of existing full-time positions. To the contrary, Human
Relations Manager Holtmeier acknowledged that the College today cannot create the part-time
positions that were created after full-time employee Bigari left employment in 1998 and
Ryczkowski agreed with her testimony.

In light of the above, it is my
AWARD
That the College did not violate Article III, Section 7, of the Operational Support and
the Technical Support contracts when it created certain part-time casual positions outside the

bargaining unit. The grievance is therefore denied.

Dated at Madison, Wisconsin, this 10th day of January, 2003.

Amedeo Greco /s/

Amedeo Greco, Arbitrator

AAG/gjc
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