BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between
MARSHFIELD EMPLOYEES, LOCAL 929 AFSCME, AFL-CIO
and
CITY OF MARSHFIELD
Case 150

No. 62150
MA-12177

Appearances:

Mr. Gerald Ugland, Staff Representative, Wisconsin Council 40, AFSCME, AFL-CIO, P.O.
Box 35, Plover, WI 54467-0035, appearing on behalf of Local 929.

Ruder Ware, S.C., by Attorney Dean R. Dietrich, 500 Third Street, P.O. Box 8050,
Wausau, WI 54402-8050, appearing on behalf of the City of Marshfield.

ARBITRATION AWARD

The Marshfield City Employees Local 929, hereinafter referred to as the Union, and
the City of Marshfield, hereinafter referred to as the City or Employer, are parties to a
collective bargaining agreement (CBA) which provides for final and binding arbitration of
certain disputes, which agreement was in full force and effect at all times mentioned herein.
Pursuant to a request by the Union and subsequent concurrence by the City, the undersigned
was appointed arbitrator by the Wisconsin Employment Relations Commission on March 25,
2003, pursuant to the procedure contained in the grievance arbitration provisions of the parties
collective bargaining agreement, to hear and decide a dispute as specified below. A hearing
was held into the matter in Marshfield, Wisconsin, on June 26, 2003, at which time the parties
were given the opportunity to present evidence and arguments. The hearing was not
transcribed. The parties filed post-hearing briefs by August 5, 2003, marking the close of the
record. Based upon the evidence and the arguments of the parties, I issue the following
decision and Award.

ISSUE

The parties were not able to stipulate to a statement of the issue.
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The Union states the issue as follows:

Did the Employer violate the collective bargaining agreement when it
denied Melvin Smith use of Emergency Leave for November 15, 2002?

If so, what is the remedy?

The City states the issue as thus:

Whether the City violated the collective bargaining agreement when it
denied emergency leave under Article 7 - Emergency Leave to the Grievant for
time off on November 15, 2002?

If so, what is the appropriate remedy?

The Arbitrator accepts the Union’s statement of the issue.

RELEVANT CONTRACTUAL PROVSIONS

Article 7 - Emergency Leave

C) One (1) day at full pay shall be allowed for deaths of relatives during the
work week (relatives include grandparents, grandchildren, in-laws, uncles,
aunts, nephews, nieces and stepchildren).

Article 15 - Grievance Procedure

Section 5. The arbitrator shall have no authority or power to add to, modify, or
delete from the express terms of this agreement.
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BACKGROUND

The Grievant’s grandmother passed away on November 9, 2002. Funeral services
were to take place in Mesa, Arizona, on Thursday, November 14, 2002, and the burial was to
take place in Salt Lake City, Utah, on Saturday, November 16, 2002.

Smith notified his supervisor, Brian Panzer, that he wished to take a day of emergency
leave pursuant to Article 7 on Friday, November 15, due to the death and that he would not be
attending the funeral services or the burial. His request was denied due to the fact that he
would not be attending the services or the burial. Following the denial, he used a vacation day
on that date and this grievance followed in due course.

THE PARTIES' POSITIONS

The Union

The Union argues that the contract language is clear and uncontrovertible and that it
should he taken literally by this Arbitrator. Further, the City failed to introduce any evidence
of past practice and even if it had done so, it would be irrelevant due to the clarity of the
contract language.

The City

The City argues that although the agreement is silent on whether an employee must
attend a funeral or wake to receive emergency leave, past practice shows that the City has
consistently interpreted it to mean just that. Citing Elkouri, it reminds the Arbitrator that past
practice may be used to "fill in gaps" where a CBA is otherwise silent in order to ascertain the
intentions of the parties. It also refers the undersigned to the case of J.I. CASE Co.,
93 LA 107, 109 (KATES, 1989) for the same proposition.

Brian Panzer, the Grievant’s supervisor, testified that he has, since his initial
employment with the City in 1984, interpreted the language of Article 7 to require the physical
attendance at a funeral before emergency leave could be paid and that he has denied payment
of same in the past for that reason. Therefore, the “practice is of longstanding duration and is
consistent.”

The City further argues that "generally" provisions that allow paid time off for a death
are for the purpose of traveling to or attending a funeral or wake. It directs my attention to the
case of WARNER & SWASEY Co., 47 LA 438, 440 (TEPLE, 1966) which supports its contention
that emergency or "funeral" leave pay is normally not granted unless one attends the funeral
and assists in making the arrangements for it. Arbitrator McGilligan, in his MARATHON
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COUNTY (COURTHOUSE), CASE 234, NoO. 52561, MA-9023, (MCGILLIGAN, 3/96) decision,
found that funeral lease did not encompass family gatherings after a funeral or taking care of
"personal needs" as part of the grieving process.

If the Arbitrator were to find in favor of the Union, he would he changing the terms of
the agreement, a power not afforded to him by the terms thereof. This would be the case
because since a past practice exists which has now become a part of the binding nature of the
contract, reversing that practice would result in a change in the terms of it.

In conclusion, the City asserts that the consistent interpretation of the language by the
City has created a past practice and that practice is that emergency leave will not be granted
unless one attends a funeral or a wake during the work week. To rule otherwise would open
the door to employees taking time off "for every death in the family." In short, it would give a
day of emergency leave to employees without restriction or limitation.

DISCUSSION

The City urges the undersigned to find a binding past practice based upon the testimony
of Mr. Panzer. The "past practice," says the City, is the denial of emergency leave under
Article 7 to members of the bargaining unit who do not plan to attend either the funeral or the
wake of a family member referenced in paragraph C of that article. The only evidence
supporting such a finding comes from the testimony of Panzer who testified that he had always
interpreted the subject language to mean that the employee had to attend the funeral or a wake
in order to qualify for the leave and that he had consistently applied this interpretation to other
employees over the years. When asked on cross examination for specific circumstances when
he had denied this benefit in the past, and to whom, he was not able to recall such a case,
specifically.

The City argues that this "past practice" may be used to "fill in the gaps" of contract
language which have arguably left some important aspect of the parties intentions out. In the
present case, according to the City, the "gap" in the language of Article 7 is the part which
requires one to attend a funeral or wake for the deceased family member before becoming
eligible for the leave. I agree that past practice may, in some instances, be used to fill in
"gaps" and shed light upon the parties' true intent. But this is not one of them. The "gap"
suggested to exist by the City is nothing more than the language the City wishes were there,
but isn't. What language is there is a clear and quite unambiguous statement outlining that a
bargaining unit member is entitled to emergency leave upon the death of one of the persons set
forth therein. It does not require attendance at a funeral or wake. It requires the death of a
relative, including grandparents. The Grievant’s situation meets that requirement.

The City also argues that "Generally, provisions that allow paid time off for a death are
for the purpose of traveling to or attending a funeral or wake" and cites case law in support of
that argument. This argument is rejected. The cases cited by the City are not persuasive in
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this matter because in each of those cases, the contract language in question contained language
requiring attendance at a funeral. Also, I am constrained by the clear and unambiguous
language of this contract and to inject another element into Article 7, specifically the
requirement that employees physically attend a funeral or a wake, would change the meaning
and effect of the current language. It would amount to a re-writing of the agreement and I do
not have the authority to do that.

In light of the above, is my

AWARD

The Employer did violate the collective bargaining agreement when it denied Melvin
Smith use of Emergency Leave for November 15, 2002. The remedy for this violation is:

1. The Grievant shall be credited with one (1) day of vacation and November 15,
2002, shall be considered a day of emergency leave under Article 7.

Dated at Wausau, Wisconsin, this 18" day of August, 2003.

Steve Morrison /s/

Steve Morrison, Arbitrator
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