BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between
DEPERE POLICE BENEVOLENT ASSOCIATION
and
CITY OF DEPERE and CHIEF DEREK BEIDERWIEDEN
Case 78

No. 62632
MA-12375

Appearances:

Parins Law Firm, S.C., by Attorney Thomas J. Parins, 422 Doty Street, Green Bay,
WI 54305, appearing on behalf of the Union.

Attorney Judith Schmidt-Lehman, 335 South Broadway Street, DePere, WI 54115,
appearing on behalf of the City of DePere and Captain Janz.

ARBITRATION AWARD

The DePere Police Benevolent Association, hereinafter referred to as the Union or the
Association, and the City of DePere, hereinafter referred to as the City or Employer, are
parties to a collective bargaining agreement (CBA) which provides for final and binding
arbitration of certain disputes, which agreement was in full force and effect at all times
mentioned herein. The Union initially filed a Prohibited Practices complaint (Case 73;
No. 61116; MP-3817) against the City relative to the issues herein. At hearing, the parties
agreed to defer the case to binding arbitration and agreed to allow the undersigned to sit as the
Arbitrator. The City’s motion to amend the caption to reflect the name of the new Chief of
Police was granted. The undersigned held a hearing into the matter in DePere, Wisconsin, on
February 18, 2003, at which time the parties were given the opportunity to present evidence
and arguments. The hearing was transcribed. The parties filed post-hearing briefs by May 1,
2003, and reply briefs by June 25, 2003, marking the close of the record. Based upon the
evidence and the arguments of the parties, I issue the following decision and Award.
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ISSUE

The parties were not able to stipulate to a statement of the issue.
The Union states the issue as follows:

Is the City required to pay under its health insurance plan benefits at the
second tier of coverage in an amount equal to 80% for all covered charges, and
if so what is the appropriate remedy for the City’s failure to do so?

The City states the issue thus:
Whether the medical insurance plan implemented April [sic], 2002, is

“equivalent” to that provided on June 1, 1979, as required by the Collective
Bargaining Agreement between the parties?

The Arbitrator accepts the City’s statement of the issue.

RELEVANT CONTRACTUAL PROVISIONS

ARTICLE 17

Hospitalization, Dental, and Long-Term Disability Insurance

The City shall provide hospitalization and medical insurance coverage
equivalent to that provided on June 1, 1979, or as otherwise mandated by the
laws of the State of Wisconsin.

BACKGROUND

The City provides health insurance benefits to the employees in the DePere Police
Benevolent Association pursuant to the Collective Bargaining Agreement. The pertinent
language requires that hospitalization and medical insurance coverage be “equivalent” to that
which was provided on June 1, 1979.

Prior to April 1, 2002, the City’s health insurance plan provided for, among other
things, three tiers of coverage. The first tier provided for the plan to pay 100% of the covered
expenses up to the, first $2,000, 80% of covered expenses of the next $3,000 and 100% of the
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balance of covered expenses up to a maximum of $245,000. These percentages and limits
were the same as those existing on June 1, 1979. On April 1, 2002, the second tier coverage
was modified to 60% of $2,000, and the lifetime maximum limit was raised from $250,000 to
$1,000,000. At the same time “usual and customary” charges for participants using PPO
providers were eliminated.

The Union filed a prohibited practice complaint alleging that the City had instituted

these changes in the policy unilaterally without bargaining them. At the hearing, the parties
stipulated to defer to arbitration.

THE PARTIES’ POSITIONS

The Union

The word “equivalent,” as defined by Black’s Law Dictionary, means “equal in value,
force, amount, effect or significance” and, therefore, the City should have provided benefits at
the second tier of coverage at 80%, not 60%. In other words, “equivalent” means “equal.”

The Union points to the City’s letter to the Association of February 3, 1999, as
indicative of the City’s understanding that coverage provided must maintain the levels as they
existed in 1979. (The letter refers to 1989 but this is a typographical error.) This letter also
refers to the City’s understanding that it could “take away” benefits which had been added
through the years which exceeded those in force in 1979 but could not reduce benefits below
the 1979 levels. While additional benefits are not at issue in this arbitration, the Union notes
that it has historically objected to the City’s unilateral implementation of additional benefits as
well. The existence of additional items of coverage or benefits does not support the City’s
argument that it has the right to unilaterally reduce the 80% benefit level in the second tier.
Such an argument would change the meaning of Article 17 from “equal” to “more or less
equal.” Also, such a finding by the undersigned would amount to an amendment to the terms
of the CBA and would then allow the City to provide coverage which is “comparable” rather
than “equivalent.” The City’s argument that the additional benefits offset the reduction in the
payout in the second tier and thus the value of the plan is the same must be rejected because it
belies the understanding set forth in the February 3, 1999 letter. There, the City took the
position that it reserved the right to unilaterally take away additional benefits but specifically
admitted that it could not take away existing benefits. In effect, the “statement of
interpretation” by the City in 1999 was that its obligation was to provide “equal or better”
coverage.

The Union reminds the Arbitrator that the adoption of the City’s arguments would
result in the Arbitrator having to “write into the contract a right of the City to unilaterally
implement changes in the health insurance plan by way of making trades of specific benefits at
its whim, leaving the Association to some kind of burden of proof to show that it was not a fair
trade.” Such a result would render the contractual references to the 1979 policy superfluous.
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The Union argues that it has not waived its right to bargain regarding coverage and
benefit levels simply because it accepted additions to benefit levels over the years. Attorney
Thomas J. Parins’ letter dated February 15, 1999, to the City Administrator makes it clear that
the Union did not acquiesce to benefit level changes and has maintained the position that such
changes must be the subject of collective bargaining. At the same time, it accepted the
additions in benefits and informed the City that it considered them to be incorporated into the
CBA.

The Union established a prima facie case through the testimony of its president, Dahl,
who testified that the reduction in the benefit level at tier two was, indeed, a reduction in
benefits.

The Union says that the appropriate remedy is to reimburse Association members the
difference between what they would have received at the 80% level and what they actually
received at the reduced 60% level. In the future, the City should pay at the 80% level in tier
two.

The City

The City’s initial brief renewed its motion to dismiss which it had made following the
Union’s case at hearing. The City argues that the Union failed to present any evidence that it,
the City, had violated the terms of the agreement between the parties.

The City maintains that the case turns on whether the health plan implemented in April
of 2002 is “equivalent” to the plan in force in 1979. It says that the history between the parties
shows that the City has made unilateral changes in the plan without bargaining them and this
history may be viewed as an indication that the word “equivalent” allows such unilateral
changes.

Black’s Law Dictionary (7™ Ed. 1999), defines the term equivalent as follows:

1. equal in value, force, amount, effect or significance. 2. Corresponding in
effect or function; nearly equal; virtually identical.

The American Heritage College Dictionary (3™ Ed. 1997), defines it as:

la. equal, as in value, force or meaning; b. having similar or identical effects.
2. Being essentially equal, all things considered.



Page 5
MA-12375

It says that the plan implemented in 2002 is “almost identical, all things considered” to
that in place in 1979. It points out that the Union does not take issue with the fact that the
deductible change from $25 per 90-day per person per illness to $100/300 max or the fact that
the routine health benefit of $250 per covered person was instituted or that the lifetime
maximum was increased from $250,000 to $1,000,000.

All services covered in 1979 are still covered and provider freedom of choice is the
same. The only complaint of the Association is that the change in the second tier of coverage
may result in an additional $200 expense to the covered person. It poses the question “Does
the mere potential payment of an additional $200, when coupled with out-of-pocket savings
associated with freedom from usual and customary charges mean the coverage provided is not
“equivalent”?” The City says that this potential must be viewed in conjunction with the
unlimited savings a person could realize by not paying usual and customary fee overages. If
one couples that potential savings with the first dollar wellness benefit of $250 per covered
person, the $200 loss potential is “wiped out.”

While one minor component of the entire plan has been altered, coverage in terms of
services remains identical. Out of pocket expenses are “equal in value” and, hence, the
coverage implemented in 2002 is “equivalent” to that in force in 1979.

In its reply brief, the City takes issue with the Union’s assertion that changes in health
plans since 1979 which amounted to increases and which had been accepted by the Union had
become “part of the Collective Bargaining Agreement.”

The letter attached to the Union’s brief and identified as “Brief Exhibit A” does not
establish a precedent between the parties that benefits would remain unchanged. On the
contrary, it indicates that the City’s interpretation of the contract was that modifications could
be, and were, made with the benefit levels being maintained.

The Association fails to recognize that the 1979 tier two was 80% of $3,000 as opposed
to 80% of $2,000 and that the unilateral implementation and subsequent unilateral withdrawal
of the WPPN PPO in 1998 and 1999 did not reduce benefit levels. The City acknowledges
that if it had done so, it would have been bargained.

“Usual and customary” charge savings of the Association in the amount of $3,569
compared with tier two charges for the same group in the amount of $1,822 shows that the
modifications to tier two resulted in a net savings for the Association members. The plan is
“not only equivalent, but is superior to the health insurance provided as of June 1, 1979.” The
City should not be faulted for realizing cost savings for everyone, including the Association,
while at the same time maintaining and improving upon coverage previously in place.

The City suggests a remedy in the event the undersigned finds the plan to not be
equivalent to the 1979 plan. The City should refund the $1,822 paid by Association members
in the second tier of coverage and the Association members who benefited from the removal of
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usual and customary fees for which they would have been responsible prior to the change
should reimburse the City in the amount of $3,569. The net result being that the Association
returns $1,747 to the City.

DISCUSSION

Both parties agree, as do I, that the answer to this dispute lies in an analysis of the
meaning of the word “equivalent” as it is used in the Collective Bargaining Agreement.
Unfortunately, that word is not defined in the agreement. Both sides have made compelling
arguments for their respective positions. On the one hand, the Union maintains that
“equivalent” means “equal” and the City, on the other, says it means “almost identical, all
things considered.” In the absence of evidence of a mutual understanding to the contrary,
words will be given their usual and ordinary meaning as defined by a reliable dictionary. Both
sides agree on a definition found in Black’s Law Dictionary (7™ Ed. 1999), which defines the
word as meaning equal in value, force, amount, effect or significance and corresponding in
effect or function; nearly equal; virtually identical. The undersigned accepts this definition of
the word equivalent. The CBA requires equivalency of “coverage.” Like Arbitrator Nielsen
in his BEAVER DAM SCHOOLS, CASE 19, No. 45546, MA-6639 (NIELSEN, 5/91) award, I find
that “coverage” is a more restrictive term in its scope than “plan” or “benefits.” In short, the
new coverages must be “equal in value” and “virtually identical.” I find that they are not.

The City’s argument that the overall “package” is equal to or better than the 1979
package is rejected because it is based upon a comparison of items in the plan other than
“coverage.” The usual and customary fee determinations are not coverages since they do not
afford protection against a specific risk and the increase of the lifetime maximum from
$250,000 to $1,000,000 is an acknowledgement of the effect of inflation since 1979. While
the record does not contain any actuarial evidence in this regard, I suspect that this increase
does not add value to the plan but rather places the insureds in the same relative position they
were in in 1979 with the $250,000 lifetime max.

The second tier of coverage is “coverage” in the sense that it affords protection from
incurring out of pocket expenses in an amount exceeding 20% of $3,000, or $600. The new
plan tier two coverage protects the insured from incurring out of pocket expenses exceeding
40% of $2000, or $800. The question then becomes whether the additional exposure to the
insured of $200 is insignificant enough for one to conclude that it is “equal in value” or
“virtually identical.” The undersigned finds that this change in coverage is not “equal in
value” and is not “virtually identical.”

In the past, the City has made some changes to the plan which have resulted in some
betterment to the overall package. The City argues that these changes evidence the fact that
“equivalent” does not mean “equal” and, consequently, it has the authority to unilaterally
implement changes. It also says that because the Union failed to object to prior changes which
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enhanced the package, it has waived its right to object here. The undersigned is not persuaded
by either of these arguments. First, the Union’s argument is that changes in the plan must be
bargained for if the coverages differ from those in effect in 1979. If the City voluntarily adds
a benefit or increases coverage in some way, the Union is free to accept the change as though
it had been bargained. The new or changed plan then modifies the 1979 plan and becomes the
new standard. In this case, however, coverage was decreased. Upon review of the evidence,
the exhibits, the past practice of the parties, and the arguments of the parties, I am satisfied
that the party’s definition of “equivalent” coverage is really “equal or better” coverage. It is
certainly not “equal or less” coverage. The dismissal of this grievance would allow the City to
slowly and methodically chip away at the coverages afforded by the plan, just a little at a time,
until, theoretically, there would be nothing left.

This is not to suggest that the undersigned believes the City would do such a thing nor
do I believe there is any union animus in this matter. Indeed, the City’s motivation would,
under the terms of the contract, be irrelevant. That said though, I do believe that the City has
made a good faith effort to improve upon the insurance plan while, at the same time, hold the
fiscal line in the face of drastically rising health insurance costs.

In light of the above, it is my

AWARD
1. The medical insurance plan implemented in April, 2002, is not “equivalent” to
that provided on June 1, 1979, as required by the Collective Bargaining Agreement between

the parties.

2. The plan’s second tier shall be modified to the pre-existing coverage levels of
80% of $2,000.

3. To the extent that any members were not reimbursed at the 80% level, they
shall be made whole by the City.

Dated at Wausau, Wisconsin, this 27" day of August, 2003.

Steve Morrison /s/

Steve Morrison, Arbitrator
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