
 
 

BEFORE THE ARBITRATOR 
 

 
In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between 

 
ELLSWORTH CO-OP CREAMERY 

 
and 

 
TEAMSTERS GENERAL UNION LOCAL 662 

 
Case 14 

No. 62126 
A-6056 

 

 
Appearances: 
 
Stephen L. Weld, Weld, Riley, Prenn & Ricci, S.C., Attorneys at Law, 3624 Oakwood Hills 
Parkway, P.O. Box 1030, Eau Claire, Wisconsin  54702-1030, appearing on behalf of 
Ellsworth Co-op Creamery. 
 
Andrea F. Hoeschen, Previant, Goldberg, Uelmen, Gratz, Miller & Brueggeman, S.C., 
Attorneys at Law, 1555 North Rivercenter Drive, Suite 202, P. O. Box 12993, Milwaukee, 
Wisconsin  53212, appearing on behalf of Teamsters General Union Local No. 662. 
 
 

ARBITRATION AWARD 
 
 Pursuant to the terms of the 2002-2005 contract between Ellsworth Co-op Creamery 
(Employer) and Teamsters General Union Local 662 (Union), the Wisconsin Employment 
Relations Commission assigned me to arbitrate a November 22, 2002 grievance that alleges the 
Employer violated the contract by changing a posted schedule without employee consent. 
 

Hearing was held in Ellsworth, Wisconsin on June 4, 2003.  The hearing was not 
stenographically recorded.  The parties filed post-hearing briefs by July 24, 2003. 

 
 

ISSUE 
 
The parties were unable to reach agreement on a statement of the issue to be resolved 

through this Award but gave me the authority to frame the issue after considering their 
respective positions.   Having considered the matter, I conclude that the following statement of 
the issue is appropriate: 
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Is the grievance arbitrable? 
 
If so, did the Employer violate the contract when it changed the regular 

posted shifts of employees? 
 
If so, what remedy is appropriate? 

 
 

DISCUSSION 
 
 

Article 22, Section 1 of the contract states in pertinent part: 
 
 
All regular employees shall have  work schedule posted by noon on the 
Wednesday preceding the next scheduled week.  No change shall be made 
without mutual consent between the affected employee(s) and the Employer. 
 
 
On Tuesday, November 19, 2002, an employee on the posted work schedule quit with 

no notice.  That employee was scheduled to work later that week on Thursday, Friday and 
Saturday.  To cover these shifts and avoid payment of overtime, the Employer changed the 
regular posted shifts of some employees, posted a revised work schedule and then notified 
affected employees.  All affected employees worked the hours on the changed schedule.  

 
An employee whose hours did not change filed a grievance alleging the Employer’s 

action violated Article 22, Section 1.  Because the grieving employees’ hours did not change, 
the Employer argues he was not contractually entitled to file a grievance and thus that the 
grievance is not arbitrable.  The Union correctly contends that there is no such contractual 
limitation on who can file a grievance.  Under Article 7, an “employee” can file a grievance.  
Because the grievant was an “employee”, the grievance he filed is arbitrable. 

 
The Employer then contends that all affected employees save one consented and thus 

that any potential violation of Article 22 is limited to that employee.  The record establishes 
otherwise. 

 
The Employer made the change and then advised the affected employees.  The 

contractual requirement of “mutual consent” requires discussion and consent before the change 
is made.  Employee acquisence to the change after it is made is a far cry from “mutual 
consent.” 

 
The Employer next argues that it was confronted with an emergency which allowed a 

change in the schedule without mutual consent.  While there may be emergency circumstances 
that would allow for change without mutual consent, this was not one of them. 

 



Page 3 
A-6056 

 
 

 
The Employer had more than a day within which to seek consent to cover the Thursday 

shift.  While it would have been harder and less convenient to seek and obtain consent within 
that time frame than to simply make the changes, there is no evidence that following the 
contractual requirement of obtaining “mutual consent” would not have allowed cheese 
production to continue without interruption. 

 
Given the foregoing, I conclude that the Employer violated the contract by changing 

work schedules without mutual consent.  To remedy that violation, the Employer shall 
immediately pay each employee whose work schedule changed an amount equal to half the 
employee’s hourly rate times the number of hours the employee worked outside the original 
posted schedule. 

 
Dated at Madison, Wisconsin, this 16th day of December, 2003. 
 
 
 
Peter Davis /s/ 
Peter Davis, Arbitrator 
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