
BEFORE THE ARBITRATOR 
 

 
In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between 

 
RIVER FALLS POLICE DEPARTMENT EMPLOYEES’ ASSOCIATION 

 
and 

 
CITY OF RIVER FALLS 

 
Case 39 

No. 63710 
MA-12686 

 

 
Appearances: 
 
Thomas A. Bauer, Labor Consultant, Labor Association of Wisconsin, Inc., 206 South 
Arlington Street, Appleton, Wisconsin 54915, appearing on behalf of the Association. 
 
Weld, Riley, Prenn & Ricci, S.C., by Attorney Stephen L. Weld and Pamela M. Macal, 
3624 Oakwood Hills Parkway, P.O. Box 1030, Eau Claire, Wisconsin 54702-1030, appearing 
on behalf of the Employer. 
 

ARBITRATION AWARD 
 
 The above-captioned parties, herein “Association” and “Employer” or “City” are 
signatories to a collective bargaining agreement providing for final and binding arbitration.  
Pursuant thereto, the parties agreed to have the undersigned serve as Arbitrator in the matter.  
Hearing was held on January 12, 2005, in River Falls, Wisconsin.  The hearing was not 
transcribed and the parties thereafter filed briefs that were received by February 17, 2005.   
 
 Based upon the entire record and arguments of the parties, I issue the following 
decision and Award. 
 

ISSUES 
 

 The Employer poses the following procedural issue: 
 

Did the Union violate Article V, Section 5.4, of the collective bargaining 
agreement when it, rather than an employee, filed a grievance at Step 1 of the 
grievance procedure? 
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 The parties stipulated to the following substantive issue: 
 

1. Did the City violate Article XVII of the collective bargaining agreement 
when it denied Officer Jensen’s request for sick leave on Sunday, 
April 11, 2004, and instead authorized use of compensatory time on that 
date? 

 
2. If so, what is the appropriate remedy? 

 
DISCUSSION 

 
 Officers with the River Falls Police Department work a six-day-on, three-day-off cycle.  
April 2, 2004 was Officer Bryan M. Jensen’s (“Jensen”) first day of a six-day work cycle.  
Upon being notified of his mother’s death, Jensen left work.  He was granted three hours of 
sick leave for that day.  Jensen also took April 3, 4 and 5, 2004 as bereavement leave.  Jensen 
requested additional bereavement leave for April 6, 7 and 11, 2004.  The City approved his 
request for additional bereavement leave on April 6, 2004, the day of the funeral, and April 7, 
2004, the sixth and last day of that work cycle.  Pursuant to Article XVII, Jensen’s sick leave 
bank was reduced for his absences on April 6 and 7, 2004.  The City denied Jensen’s request 
for bereavement leave for April 11, 2004, the first day of his next six-day work cycle.  
However, the City granted Jensen compensatory time off for that day.  The Association then 
grieved the City’s decision to not grant additional bereavement leave on April 11, 2004. 
 
 The threshold issue in this case is whether the grievance is procedurally defective. 
 
 The Employer asserts that the Association did not comply with the contractual 
grievance procedure when it, instead of an employee, presented the grievance at Step 1. 
 
 ARTICLE V – EMPLOYER RIGHTS-GRIEVANCE PROCEDURE, Section 5.4 
Procedure: provides: “Grievances, as defined by Section 5.1, shall be resolved in 
conformance with the following procedure: 
 

 STEP 1 – An EMPLOYEE claiming a violation concerning the 
interpretation or application of this AGREEMENT shall, within fifteen (15) 
calendar days after such alleged violation has occurred, present such grievance 
to the EMPLOYEE’S supervisor as designated by the EMPLOYER. 

 
. . . 

 
 STEP 2 – If appealed, the written grievance shall be presented by the 
ASSOCIATION and discussed with the EMPLOYER-designated Step 2 
representative or the Chief of Police if no one is designated. 

 
. . . 
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 The grievance procedure contemplates the employees and the Association having access 
to different stages of the grievance procedure.  As pointed out by the Employer, an Employee 
must initiate the grievance process at Step 1 by “present[ing] such grievance to the employee’s 
supervisor as designated by the employer.”  (Emphasis in the Original).  If the grievance is not 
satisfactorily resolved at Step 1, the Association must process the grievance to Step 2 and 
beyond.  (Emphasis in the Original).  (Joint Exhibit No. 1, pp. 3-4).  The words “Employee” 
and “Association” are not used interchangeably in the grievance “procedure.”  Id.  Rather, an 
employee must file a Step 1 grievance and the Association must process the remaining steps.  
Id.  Association President Charles Golden testified employees do not have access to Step 2, 
Step 3, or the arbitration step of the grievance procedure.   
 
 It is undisputed that Association President Golden processed the instant grievance as an 
Association grievance because the decision of the Employer “affected the entire bargaining 
unit.”  However, the Association argues that it did not violate Article V, Section 5.4, Step 1, 
when it filed the grievance.  In this regard, the Association claims that Golden was acting as an 
“employee” within the meaning of Step 1 when he filed a grievance.  For the reasons discussed 
below, the Arbitrator rejects this claim of the Association. 
 
 It is true that Association President Golden is the “employee” who presented the 
grievance in this case.  However, Step 1 requires an “EMPLOYEE” claiming a violation 
concerning the interpretation or application of the agreement to “present such grievance to the 
EMPLOYEE’S supervisor as designated by the Employer.  (Emphasis added).  Thus, the most 
reasonable interpretation of the term “employee” as used in Step 1 of the grievance procedure 
is that the parties came to agreement that an aggrieved individual (or grievant) must start the 
grievance process.  If no employee is aggrieved by the City’s action, there can be no 
grievance. 
 
 The Association offered no evidence of past practice or bargaining history that would 
lead to a different interpretation of the term “employee.” 
 
 Jensen was the aggrieved individual herein.  The City denied his request for 
bereavement leave for April 11, 2004.  Jensen did not file or participate in the processing of 
the grievance.  (Testimony of Bryan M. Jensen). 
 
 The Association argues, however, that Section 5.2 requires the Employer to recognize 
Officer Golden in his capacity as the Association representative, and, therefore, the grievance 
must be found to have been properly served in the instant case. 
 
 Section 5.2 of the agreement entitled “ASSOCIATION Representatives” states that the 
“EMPLOYER will recognize a representative (steward) designated by the ASSOCIATION as 
the grievance representative of the bargaining unit having the duties and responsibilities 
established by this Article.”  (Emphasis added).  Insofar as the Association representative has 
no duties or responsibilities to file a grievance “claiming a violation concerning the 
interpretation or application of this AGREEMENT” at Step 1, the provision is not applicable to 
the instant dispute. 



Page 4 
MA-12686 

 
 
 The Association also contends that the Employer has raised its procedural objection too 
late in the process to be allowed by the Arbitrator.  However, the City did raise an objection 
that the grievance “was improperly filed according to the Step 1 procedure of the contract, as it 
was not presented by an employee” at Step 2 of the grievance procedure.  (Joint Exhibit 
No. 3).  This was the first time that the City formally responded to the grievance and early on 
in the grievance process.  The City repeatedly and consistently maintained its objection to the 
Association filing the grievance at all subsequent steps of the grievance procedure and prior to 
agreeing to arbitrate the dispute.  Id.  Consequently, the Arbitrator finds that the Employer has 
raised its procedural objection in a timely manner.   
 

In addition, the Employer has a practice of requiring adherence to the procedural 
aspects of processing a grievance through the grievance steps.  (Joint Exhibit No. 20).  As a 
result, the Association knew, or should have known, of the requirement that an “employee” 
file a grievance at Step 1 of the grievance procedure. 

 
Based on the above, the Arbitrator finds that the answer to the procedural issue posed 

by the Employer is YES, the Association violated Article V, Section 5.4, of the collective 
bargaining agreement when it, rather than an employee, filed a grievance at Step 1 of the 
grievance procedure.  Because the contract’s grievance procedure was not followed, the 
grievance is procedurally defective and must, therefore, be dismissed.  As a result, the 
Arbitrator is unable to address the substantive issue stipulated to by the parties. 

 
Based on all of the foregoing, it is my 
 

AWARD 
 

That the grievance filed in the instant matter is denied and the matter is dismissed. 
 

Dated at Madison, Wisconsin, this 19th day of April, 2005. 
 
 
 
Dennis P. McGilligan /s/ 
Dennis P. McGilligan, Arbitrator 
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