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In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between 
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AMERICAN FEDERATION OF STATE, COUNTY 
AND MUNICIPAL EMPLOYEES, AFL-CIO 

COURTHOUSE AND SOCIAL SERVICES CLERICAL 
 

Case 239 
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Appearances: 
 
Thomas G. Berger, Staff Representative, Wisconsin Council 40, AFSCME, AFL-CIO, P. O. 
Box 044635, Racine, Wisconsin 53404-7013, appearing on behalf of the Union. 
 
Attorney Frank Volpintesta, Corporation Counsel, Kenosha County Courthouse, 1010-56th 
Street, Kenosha, Wisconsin 53140-3738, appearing on behalf of the County 
 

ARBITRATION AWARD 
 
 The above-captioned parties, herein “Union” and “County” or “Employer,” are 
signatories to a collective bargaining agreement providing for final and binding arbitration.  
Pursuant thereto, the undersigned was appointed arbitrator by the Wisconsin Employment 
Relations Commission on January 11, 2005.  Hearing was held on March 14, 2005, in 
Kenosha, Wisconsin.  The hearing was not transcribed and the parties made oral argument at 
the conclusion of the hearing. 
 
 Based upon the entire record and arguments of the parties, I issue the following 
decision and Award. 
 

ISSUES 
 
 The parties were unable to stipulate to the issues.  The Union poses the following 
issues: 
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1. Did the County properly deny implementation of the A&S plan to the 
Grievant instead of forcing the Grievant to use four hours of casual time? 

 
2. If not, what is the appropriate remedy? 

 
The County proposes that the Arbitrator frame the issue based on the entire record. 
 
Having reviewed the entire record, the Arbitrator adopts the Union’s framing of the 

issue. 
 

DISCUSSION 
 
Arleen Milligan (“Grievant”) requested and was granted four (4) hours of casual time 

for an eye doctor appointment.  The casual time was from noon until 4:00 p.m. on 
September 9, 2004.  While at her appointment, the doctor ordered immediate eye laser 
surgery.  The next day the Grievant asked for A&S benefits from September 9th through 14th.  
The County denied her A&S benefits for the day of her surgery but put her on that benefit until 
she returned to work on September 14th.   

 
Casual days are used for personal business such as doctor appointments and can be used 

incrementally.  At the end of the year, casual days not used are paid out. 
 
At issue is whether the County violated Article XII, Section 12.1(a) of the collective 

bargaining agreement when it denied the Grievant the use of the A&S benefit from the first day 
of outpatient surgery. 

 
Article XII, Section 12.1 provides for the following A&S benefits to be paid in case of 

non-occupational accident or illness: 
 
(a) All regular full-time employees will receive thirty (30) calendar days at 

full pay with coverage starting on the first day of accident, if authorized 
by a physician, first day of hospitalization, first day of out-patient 
surgery and seventh (7th) day of illness. 

 
The Union argues that the County violated Article XII, Section 12.1(a) by denying the 

Grievant A&S benefits on the day of her surgery (September 9th) while the County takes the 
opposite position. 

 
The language in Section 12.1(a) clearly provides that A&S coverage begins with the 

first day of outpatient surgery.  However, the question before the Arbitrator is whether A&S 
benefits are available to an employee on a previously scheduled casual day.  

 
The case relied upon by the County supports the Arbitrator’s conclusion that the County 

acted properly herein. 
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In KENOSHA COUNTY, Case 108, No. 44921, MA-4871 (Gratz, 5/91), the grievant, a 
truck driver, requested and was granted a vacation block consisting of the week of Monday, 
August 6 through Friday, August 10, 1990.  While on vacation the grievant became acutely ill 
and was hospitalized from Monday, August 6th until sometime on Wednesday, August 9th.  
During his hospitalization he was informed by a County clerical employee that he would be 
treated as covered by Accident and Sickness [A&S] benefits throughout his hospitalization.  
Later he was informed by the County that it was treating him as having been on vacation 
throughout the week of August 6-10 and on A&S benefits only as regards the workdays he 
missed beginning the following Monday, August 13th.  The grievant then filed a grievance 
asserting that it had been his understanding that he went off vacation and onto A&S benefits 
from the first day of his hospitalization, and requesting that he be given a week of vacation 
back with the week of August 6-10, 1990 charged to Accident and Sickness benefits. 

 
The contract language interpreted by Arbitrator Gratz in the aforesaid case is almost 

identical to the contract language in question in this case.  It provided in Section 11.1(a) as 
follows: 

 
All regular full-time employees will receive thirty (30) calendar days at full pay 
with coverage starting on the first day of accident, first day of hospitalization, 
first day of out-patient surgery and seventh (7th) day of illness. 
 
Arbitrator Gratz framed the question before him as whether A&S benefits were payable 

in lieu of vacation where the conditions that would otherwise entitle the employee to A&S 
benefits occurred during a previously-scheduled vacation.  KENOSHA COUNTY, supra, p. 6.  He 
found that the contract did not specifically state that A&S benefits were or were not available 
on previously-scheduled vacation days.  Id.  He also found that the contract stated that A&S 
benefits began with the first day of a hospitalization.  KENOSHA COUNTY, supra, p. 7.  He then 
stated that the question presented in the dispute was not so much when A&S eligibility started 
as it was about whether scheduled vacation days were days on which an employee experienced 
a loss of pay for which A&S benefits were payable to maintain the employee’s regular pay.  
Id.  He reasoned that while A&S coverage unquestionably began “on the first day of accident, 
first day of hospitalization, first day of outpatient surgery,” etc. “the first day for which the 
employee would receive A&S benefits would be the first day on which the employee normally 
would have worked,” which may or may not have been the first day of hospitalization.  Id.  He 
noted, for example, that if “ the first day of hospitalization was a Saturday for a Monday-
Friday workweek employee, the first day for which the employee would be entitled to have full 
pay maintained by payment of the S&A benefits would be the following Monday, and then 
only if the hospitalization” occurred that long.  Id. 

 
In the instant case, the contract does not specifically state that A&S benefits are or are 

not available on a previously-scheduled casual day.  As noted above, it also states that A&S 
benefits begin with the first day of outpatient surgery.   
 
 



Page 4 
MA-12867 

 
 

Arbitrator Gratz concluded that a scheduled vacation day was neither a day on which 
the employee normally would have worked nor a day as to which the employee would suffer a 
loss of regular pay by reason of accident, hospitalization or illness.  Id.  For that reason, he 
found that the disputed contract language did not mandate adoption of the Union’s proposed 
interpretation of the contract provisions to allow A&S benefits to be substituted for previously- 
scheduled vacation days.   

 
Arbitrator Gratz found support for these conclusions in the fact that other parts of the 

agreement expressly set forth circumstances in which one agreement benefit could be 
substituted for another.  In particular, Arbitrator Gratz noted that Section 11.2(f) of the 
agreement contained an express provision that a casual day would not be charged in the event 
of an accident occurring prior to noon on a day being taken by the employee as a casual day.  
Id.  He concluded that said provision read together with the rest of Article 11 meant that A&S 
benefits, rather than casual day benefits, would apply in such circumstances with the casual day 
credited back to the employee.  Id.   

 
Here, the agreement contains identical contract language.  Section 12.2(f) provides that 

“If an accident occurs while an employee is on a casual day, the employee will not be charged 
for the casual day if the accident occurs before noon.”  However, no accident occurred to the 
Grievant before noon.  The Grievant was not credited back with a causal day.  She took and 
was paid a casual day in a half (1/2) day increment for the afternoon of September 9, 2004.  
Consequently, the Grievant’s scheduled casual time was neither a day on which she normally 
would have worked nor a day as to which she would suffer a loss of regular pay by reason of 
accident, hospitalization, outpatient surgery or illness.   

 
Contrary to the Union’s assertion, the decision by Arbitrator Gratz in KENOSHA 

COUNTY, supra, is applicable to the instant dispute.  In both KENOSHA COUNTY, supra, and the 
instant case, the contract language in question is basically the same and the facts and 
circumstances giving rise to the grievance are very similar.  In KENOSHA COUNTY, supra, 
Arbitrator Gratz found that A&S benefits were not payable in lieu of vacation where the 
conditions that would otherwise entitle the employee to A&S benefits occurred during a 
previously-scheduled vacation.  KENOSHA COUNTY, supra, pp. 6-7.  In the present case, the 
Arbitrator concludes, based on the rationale articulated by Arbitrator Gratz in KENOSHA 

COUNTY, supra, that A&S benefits are not payable to the Grievant in lieu of a casual day 
where the conditions that would otherwise entitle her to A&S benefits occurred during a 
previously-scheduled afternoon casual day. 

 
Past practice supports the above conclusion.  In this regard, the Arbitrator notes that the 

County has consistently applied the KENOSHA COUNTY decision since 1991 to deny A&S 
benefits to an employee in lieu of vacation where the conditions that would otherwise entitle 
the employee to A&S benefits occur during a previously scheduled vacation.  In other words, 
the County has only paid A&S benefits on the first day on which an employee normally would 
have worked except where the agreement or past practice expressly provide for a different 
result. 
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Based on all of the foregoing, the Arbitrator finds that the answer to the question as 
framed by the Union is YES, the County properly denied implementation of the A&S plan to 
the Grievant and instead properly required her to use four hours of casual time on the day of 
her surgery. 

 
Based on all of the above, it is my 
 

AWARD 
 
The instant grievance is hereby denied, and the matter is dismissed. 
 

Dated at Madison, Wisconsin this 20th day of June, 2005. 
 
 
 
Dennis P. McGilligan /s/ 
Dennis P. McGilligan, Arbitrator 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DPM/gjc 
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