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In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between 

 
LABOR ASSOCIATION OF WISCONSIN AND  
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and 

 
WISCONSIN INDIANHEAD TECHNICAL COLLEGE  

 
Case 78 
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MA-12833 

 

 
Appearances: 
 
Thomas A. Bauer, Labor Consultant, Labor Association of Wisconsin, 206 South Arlington 
Street, Appleton, Wisconsin  54915, appearing on behalf of the Association.     
 
Victoria L. Seltun, Attorney at Law, Weld, Riley, Prenn & Ricci, S.C., 3624 Oakwood Hills 
Parkway, Eau Claire, Wisconsin  54702, appearing on behalf of the Employer. 
 

ARBITRATION AWARD 
 
 Wisconsin Indianhead Technical College, hereafter WITC or Employer, and Labor 
Association of Wisconsin and Wisconsin Indianhead Technical College Custodial & Maintenance 
Employee’s Association, Local 722, hereafter Association, are parties to a collective bargaining 
agreement that provides for final and binding arbitration of grievances.  Upon the request of the 
Association and WITC, the Commission appointed Coleen A. Burns, a member of its staff as 
arbitrator to hear and decide the instant grievance.  Hearing was held in Superior, Wisconsin on 
March 10, 2005.  The hearing was transcribed and the record was closed on May 11, 2005, 
following the submission of written briefs.     
 

ISSUES 
 
 The parties have stipulated to the following statement of the issues: 
  

Did the Employer violate the terms and conditions of the collective bargaining 
agreement when the employer denied available work hours to the Grievant? 
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If so, what is the appropriate remedy? 
 
 

RELEVANT CONTRACT PROVISIONS 
 

ARTCLE I – RECOGNITION 
 

. . . 
 

Section 3.  The Board agrees that the work normally performed by the custodial 
employees will not be assigned to any other employees, unless mutually agreed 
to by both parties. 

 
. . . 

 
ARTICLE XII – WORK WEEK 

 
Section 1.  The regular workweek shall consist of forty (40) hours per week, 
computed on five (5) eight (8) hour working days per week with a ½ hour paid 
meal period. 
 
Section 2.  An employee workweek may be modified to reflect four (4) ten (10) 
hour days either for the summer months of June, July, and August, or for the 
school year of September through May, provided: 
 

A. The Campus Administrator approves such plan; and 
 
B. The number of weeks during either the summer or school year 

periods that may be affected will be at the discretion of the 
Campus Administrator; and 

 
C. Any such workweek modification will expire at the end of each 

summer period or each school year period, and any proposal for a 
new or renewed workweek modification must be made by May 1 
for the summer period and August 1 for the school year period. 

 
. . . 

 
Section 5.  In an emergency as determined by the Supervisor, overtime will be 
assigned by classification according to seniority.  However, the Employer 
reserves the right to hire temporary help for absence of existing employees or 
for excessive work beyond the normal needs of the institution.  This help is 
exempt from seniority rights and union dues obligations.  Employment of 
temporary help cannot exceed twenty-five (25) consecutive workdays.   
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Employment of temporary help beyond twenty-five (25) consecutive days will 
be allowed based upon “the mutual consent” of both parties. 
 

BACKGROUND 
 

 The Association’s collective bargaining unit includes the classifications of Maintenance 
Custodian, Custodian I and the red-lined classification of Custodian II.   Part-time Custodian 
David Murray, hereafter Grievant, is a five-year employee of WITC.  The Grievant works at the 
Superior Campus and is a member of the Association’s collective bargaining unit.   Unless 
expressly stated otherwise, the employees and “practices” referred to below pertain to the 
Superior Campus.    
 
 Prior to January, 1998, available Saturday work was offered to bargaining unit employees 
on a rotating seniority basis.  Full-time bargaining unit employees who worked on Saturday were 
paid at their overtime rate.  On-call staff, who are not members of the Association’s bargaining 
unit, was not used to perform Saturday work unless the bargaining unit employees refused the 
work. 
 
 In January, 1998, a full-time Maintenance Custodian was assigned Saturday as part of her 
regular work schedule and began to perform Saturday work at her regular rate of pay.  Following 
this assignment, Saturday work was not generally available to other employees unless this 
Maintenance Custodian was absent from work.  When this Maintenance Custodian was absent on 
Saturday, bargaining unit employees, including the Grievant, were offered the Saturday hours on 
a rotating seniority basis.  Full-time bargaining unit employees normally received overtime for 
performing this Saturday work and the Grievant normally received straight time for performing 
this Saturday work.  On-call staff was not used to perform this Saturday work unless the 
bargaining unit employees refused the work.   
 
 Commencing in October, 2004, the Saturday work was divided among all full-time 
bargaining unit employees, including this Maintenance Custodian; with the effect that each full-
time employee, including this Maintenance Custodian, was scheduled to work every fifth 
Saturday.   When the bargaining unit employee was scheduled to work on Saturday, he/she 
received another day off and was paid straight time for the regular Saturday shift of eight hours.  
When the scheduled bargaining unit employee was absent on Saturday, the Employer assigned the 
Saturday work to on-call staff and did not offer the Saturday work to the Grievant.   
 
 The Grievant has a higher wage rate than the on-call staff.  The fringe benefits of the 
Grievant are pro-rated, based upon hours worked. 
 
 On or about October 7, 2004, a grievance was filed alleging that WITC violated the 
collective bargaining agreement because the Grievant should have been offered Saturday hours 
that had been assigned to on-call staff.  The grievance was denied and, thereafter, submitted to 
grievance arbitration.  The parties have stipulated that the grievance is properly before the 
Arbitrator.   
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POSITIONS OF THE PARTIES 
 

Association 
 
 Prior to October 2, 2004, the Grievant was part of the rotation for filling-in for available 
work on Saturday.  Since October 2, 2004, the Grievant has not been offered available Saturday 
work, but rather, the Employer has used on-call staff for those hours not filled by the full-time 
staff.  
 
 Article-I-Recognition, Section 3, includes the following:  “The Board agrees that the work 
normally performed by the custodial employees will not be assigned to any other employees, 
unless mutually agreed to by both parties.”    Article XII, Section 5, allows for the Employer to 
hire temporary help in the absence of existing employees or for excessive work beyond the 
normal needs of the institution.  In the instant case, this Section 5 exemption is not appropriate.  
The Employer merely used temporary on-call staff to replace the Grievant, which violates the 
provisions of the collective bargaining agreement. 
 
 The Employer violated the collective bargaining when it denied available work hours to 
the Grievant.  In remedy of this violation, the Arbitrator should order the Employer to cease and 
desist from further violations of this nature.  The Employer should also compensate the Grievant, 
at his regular straight-time rate, for all hours denied to the Grievant.   
 
WITC 
 
 Prior to October 2, 2004, the Grievant was included in the rotation for available Saturday 
work.  There is conflicting testimony with respect to the willingness of bargaining unit members 
to work available Saturday hours.   On a number of occasions, the Grievant turned down Saturday 
work.   
 
 The parties’ collective bargaining agreement permits the utilization of on-call staff, as 
determined by the supervisor, “for absence of existing employees or for excessive work beyond 
the normal needs of the institution.”    On Saturday October 2, 2004, a bargaining unit member, 
Don Warren, was scheduled to work, but chose to take the day off.   .   Consistent with the 
discretion granted by the collective bargaining agreement, Supervisor Gamache elected to utilize 
on-call staff. 
 
 There is no contractual language that guarantees these Saturday hours to the Grievant.  
Given WITC’s right to exercise discretion, its prior action in offering some Saturday hours to the 
Grievant does not establish a binding past practice.  The exercise of this discretion was neither 
arbitrary, nor capricious. 
 
 WITC has acted consistent with its inherent and reserved rights.  The grievance is without 
merit and should be dismissed. 
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DISCUSSION 
  

 The Grievant is the only part-time bargaining unit member employed at the Superior 
Campus. The Association argues that the Grievant has a contractual right to be offered Saturday 
hours that become available when the bargaining unit employee scheduled to work on Saturday is 
absent from work. 1  The Employer argues that it has the contractual right to assign such work to 
on-call staff.   
 
 As the Association argues, under the plain language of Article I, Section 3, work normally 
performed by the custodial employees may not be assigned to any other employees unless 
mutually agreed to by both parties.  The evidence of the parties’ past practice establishes that 
Saturday work is work that is normally performed by the custodial employees represented by the 
Association.   Thus, under the plain language of Article I, Section 3, the Employer does not have 
the right to offer Saturday work to on-call staff unless mutually agreed to by the parties. 
 
 Article I, Section 3, does not stand alone, but rather, must be construed in accordance 
with the other provisions of the collective bargaining agreement.  One such provision is 
Article XII, Section 5, which states as follows: 
 

Section 5.  In an emergency as determined by the Supervisor, overtime will be 
assigned by classification according to seniority.  However, the Employer 
reserves the right to hire temporary help for absence of existing employees or 
for excessive work beyond the normal needs of the institution.  This help is 
exempt from seniority rights and union dues obligations.  Employment of 
temporary help cannot exceed twenty-five (25) consecutive workdays.  
Employment of temporary help beyond twenty-five (25) consecutive days will 
be allowed based upon “the mutual consent” of both parties. 

  
 The work in dispute has become available because the full-time employee that was 
scheduled to work on Saturday was absent.  As a review of Section 5 reveals, the parties have 
agreed to contract language that expressly addresses such absences.  Specifically, the parties 
have agreed that the Employer has the right to “hire temporary help” for such absences if the 
employment of the “temporary help” does not exceed twenty-five (25) consecutive days.   
 
 Given the specific right to “hire temporary help” for absences of existing employees 
which do not exceed twenty-five (25) consecutive days, the Employer correctly argues that the 
prior practice of offering the disputed Saturday work to the Grievant does not give rise to a 
“past practice” that is binding upon the Employer.  Rather, the prior practice involves the 
exercise of management discretion.     
 

                                          
1 At hearing, Association witness Robert Zimmerman gave his opinion that the Employer should offer the disputed 
work to all bargaining unit employees prior to assigning the work to on-call staff.  Consistent with the stipulated issue, 
the undersigned limits her decision to a discussion of the Grievant’s rights.     
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Conclusion 
 
 By assigning the Saturday work in dispute to on-call staff, rather than offering the work 
to the Grievant, the Employer has not violated the parties’ collective bargaining agreement.  
Rather, in assigning the disputed Saturday work to on-call staff, rather than offering this work 
to the Grievant, the Employer has exercised rights reserved to management under the language 
of Article XII, Section 5.    
 
 Based upon the above and foregoing, and the record as a whole, the undersigned issues 
the following  
 

AWARD 
 

 1. The Employer did not violate the terms and conditions of the collective bargaining 
agreement when the employer denied available work hours to the Grievant.   
 
 2. The grievance is denied and dismissed. 
 
Dated at Madison, Wisconsin this 3rd day of August, 2005. 
 
 
Coleen A. Burns /s/ 
Coleen A. Burns, Arbitrator 
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