
BEFORE THE ARBITRATOR 
 

 
In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between 

 
MANITOWOC COUNTY SHERIFF'S DEPARTMENT EMPLOYEES,  

LOCAL 986-B, WISCONSIN COUNCIL 40, AFSCME, AFL-CIO 
 

and 
 

MANITOWOC COUNTY (SHERIFF’S DEPARTMENT) 
 

Case 422 
No. 67457 
MA-13904 

(Supervisors Covering Call-Ins) 
 

 

Appearances: 
 
Mr. Joseph Guzynski, Staff Representative, Wisconsin Council 40, AFSCME, AFL-CIO, 
2602 College Street, Manitowoc, Wisconsin 54220, appearing on behalf of the Manitowoc 
County Sheriff Department Employees. 
 
Mr. Steven J. Rollins, Corporation Counsel, Manitowoc County, 1010 South Eighth Street, 
Manitowoc, Wisconsin 54220 appearing on behalf of the County of Manitowoc. 
 
 

ARBITRATION AWARD 
 
 Pursuant to the provisions of the collective bargaining agreement between the parties, 
Manitowoc County Sheriff Department Employees, Local 986-B, AFSCME (hereinafter 
referred to as the Union) and Manitowoc County (hereinafter referred to as the County) 
requested that the Wisconsin Employment Relations Commission designate the undersigned as 
arbitrator of a dispute regarding the decision to have a supervisor cover portions of a shift for 
an absent employee.  The undersigned was so assigned.  A hearing was held on February 19, 
2008, at the Manitowoc County Administration Building in Manitowoc, Wisconsin, at which 
time the parties were afforded the full opportunity to present such testimony, exhibits, other 
evidence and arguments as were relevant to the dispute.  The parties submitted briefs which 
were exchanged through the undersigned on March 6, 2008, whereupon the record was closed. 
 
 Now, having considered the testimony, exhibits, other evidence, contract language, 
arguments of the parties and the record as a whole, the undersigned makes the following 
Award.   
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ISSUES
 
 While there was no substantial disagreement, the parties were unable to stipulate to a 
statement of the issue, and agreed that the Arbitrator should frame the issue in his Award.  The 
Union believes the issues to be:  
 

Did the Employer violate the collective bargaining agreement when it utilized 
nonunion personnel to fill a Telecommunicator partial shift on January 18, 2007 
and March 6, 2007?  If so, what is the appropriate remedy?   

 
The County believes the issue to be: 

 
Did the Employer violate the collective bargaining agreement on January 18, 
2007 and on March 6, 2007 when a Supervisor worked the first half of a shift 
instead of calling in a union employee following the procedure in Article 23-1-3 
to replace a dispatcher who called in sick?  If so what is the remedy? 

The County's statement accurately sets forth the issue and is adopted as the Statement 
of the Issue. 

 
 

RELEVANT CONTRACT LANGUAGE 
 

. . . 
 

ARTICLE 3- MANAGEMENT RIGHTS RESERVED 
 
Unless otherwise herein provided, management of the work and direction of the 
working force, including the right to hire, promote, transfer, demote, or 
suspend, or otherwise discharge for just cause, and the right to relieve 
employees from duty because of lack of work or other legitimate reason, is 
vested exclusively in the Employer. If any action taken by the Employer is 
proven not to be justified, the employee shall receive all wages and benefits due 
him or her for such period of time involved in the matter. 
 
Unless otherwise herein provided, the Employer shall have the explicit right to 
determine the specific hours of employment and the length of work week and to 
make such changes in the details of employment of the various employees as it 
from time to time deems necessary for the effective operation of its department. 
The Employer may adopt reasonable work rules except as otherwise provided in 
this Agreement.   
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. . . 
 
 

ARTICLE 23-OVERTIME - COMPENSATORY TIME - HOLIDAY PAY 
 
1. The employees and Union acknowledge that reasonable overtime which 

is assigned must be accepted. It is further understood and agreed that 
overtime shall be distributed as follows: 

 
. . . 

 
3. . . . For positions in PSJS, when there is a need to fill vacant shifts, the 

Employer will first call those employees, in order of greatest seniority, 
for whom the additional hours will not result in overtime. If unfilled 
work hours remain, employees for whom the additional work time would 
be overtime shall be called in order of greatest seniority. PSJS 
employees may waive their right to being called for overtime by 
submitting a written request to not be called for overtime to their 
supervisor. This is an annual election which cannot be rescinded. Such a 
request does not apply to situations when overtime is being mandated. 

 
4. Once overtime for union employees has been offered to and refused by 

all union employees, it may be offered to and accepted by non-union 
employees. Subsequently, once non-union overtime has been offered to 
and refused by all non-union employees, it may then be offered to and 
accepted by union employees. 

 
5. Except for unusual circumstances, when scheduling overtime to be 

worked, employees will not be allowed to work more than eight (8) 
consecutive work days. Exceptions to this are Emergency Government, 
and training. These may be scheduled at any time regardless of the 
number of consecutive days being worked either prior to or after~~ 
these assignments. 

 
6. When overtime is mandated it shall be done on a rotational basis, from 

least senior employee to most senior employee. 
 

. . . 
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BACKGROUND 
 

The Employer provides general governmental services to the people of Manitowoc 
County, Wisconsin.  Among these services is the operation of a Sheriff’s Department and Jail.  
The Union is the exclusive bargaining representative for, among others, the County’s 
Telecommunicators.  These grievances concern the performance of dispatch work by a 
supervisor on two occasions.  On January 18, 2007, a second shift employee called in sick for 
the 2:00 p.m. to 10:00 p.m. shift.  A supervisor performed the absent employee’s work from 
2:00 to 5:30.  A similar situation occurred on March 6, 2007, again on the second shift, when 
a supervisor covered the first four hours of an absent employee’s shift.  These grievances 
challenge the failure of the County to use the call-in procedures of Article 23 to fill these 
partial shifts.   
 

Additional facts, as necessary, are set forth below. 
 

 
THE POSITION OF THE UNION 

 
The Union argues that management surely retains the right to determine staffing levels, 

and can elect not to fill in for absent employees.  Here, however, management did elect to fill 
vacancies due to sick call-ins, and chose to ignore the plain terms of the contract in doing so.  
The contract could not be clearer:  “when there is a need to fill vacant shifts, the Employer 
will first call those employees, in order of greatest seniority, for whom the additional hours 
will not result in overtime.  If unfilled work hours remain, employees for whom the additional 
work time would be overtime shall be called in order of greatest seniority.”  Only when 
there are no unit employees available or willing to work the overtime may the work be offered 
to non-unit employees.  This procedure dictates how a vacant shift is to be filled.  It does not 
require that the person filling it themselves be working overtime.  Thus the fact that the 
supervisor who worked these shifts did not earn overtime is beside the point.   

 
The arbitrator should dismiss as irrelevant the supervisor’s testimony at hearing that she 

and other supervisors have performed bargaining unit work sometimes to cover employee 
breaks.  That is an entirely different situation than a call-in and does not somehow create an 
exception to the contract’s clear terms.  The more telling testimony came from long-time 
dispatcher Laurie Sales, who testified that these are the only two instances in her memory in 
which a supervisor has failed to call-in coverage for a sick call-in, and has instead performed 
the work herself.  Neither the contract language, nor any past practice, allows for this.  The 
arbitrator should, accordingly, sustain the grievances and order that the Employer make the 
affected employees whole.   
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THE POSITION OF THE COUNTY 
 

The County takes the position that Article 23 has no application to this situation and, as 
that is the provision relied upon by the Union, there is no contractual basis for a grievance.  In 
both of these instances, an employee called in sick.  The supervisor determined that there was 
no need to call-in another employee immediately, because between the available bargaining 
unit personnel and the supervisor, the Joint Dispatch Center was adequately staffed for the first 
half of the shift.  That is obviously a decision within the discretion of management.  In both 
instances, the supervisor also determined that additional staffing was needed for the second half 
of the shift.  The contractual overtime call-in procedure was used, and a bargaining unit 
member was called in.  Given that no one was called in for overtime for the first half of these 
shifts, there can be no violation of Article 23.  Thus the arbitrator must conclude that the 
grievance lacks merit, and should deny it.   

 
 

DISCUSSION 
 

Both parties agree that the County may choose not to fill a vacant shift, as part of its 
management right to determine staffing levels and levels of service.  The County’s defense of 
its actions depends upon the arbitrator’s acceptance of its explanation that it did not fill the 
vacant shift on either January 18 or March 6, because it was able to cover the work with a 
supervisor without paying overtime to anyone.  That argument, although ingenious, is largely 
an exercise in semantics.  The County obviously filled the vacant shift.  It did so by having the 
supervisor perform the absent employee’s duties rather than her own for the first half of the 
shift.  Providing intermittent break coverage is part of a supervisor’s responsibilities, and 
supervisors will occasionally pick up a ringing line if the Telecommunicators are all busy.  
That does not make working a console for half a shift as a unit Telecommunicator part of the 
supervisor’s normal duties.   

 
The lack of an overtime payment to the supervisor for these partial shifts is beside the 

point.  While Article 23 is titled “Overtime”, the substance of subsection 3 is devoted to how 
vacant shifts will be filled, if the County chooses to fill them.  It is a procedure, and the 
obligation to follow the procedure does not turn on whether overtime is paid.  Indeed, the first 
option under the provision is to call in employees for whom the extra hours would not result in 
overtime.   

 
Article 23, Section 3 dictates the procedure for filling vacant shifts if the County 

chooses to fill them.  By shifting a supervisor from her normal duties to covering a console for 
the first half of the shift on January 18 and March 7, 2007, the County filled those shifts 
without following the negotiated sequence of offering extra hours to bargaining unit employees 
before the hours are offered to non-unit employees.  I therefore conclude that the County 
violated the collective bargaining agreement.   
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 On the basis of the foregoing, and the record as a whole, I have made the following 
 
 

AWARD 
 

The Employer violated the collective bargaining agreement on January 18, 2007 and on 
March 6, 2007 when a Supervisor worked the first half of a shift instead of calling in a Union 
employee following the procedure in Article 23-1-3 to replace a dispatcher who called in sick. 

 
The appropriate remedy is to pay the senior available employee who would have been 

called in for the three and one half hours worked on January 18 and the senior available 
employee who would have been called in for the four hours worked on March 6, had the 
County followed the procedures specified in Article 23, at the appropriate rate of pay. 
 
Dated at Racine, Wisconsin, this 8th day of April, 2008.   
 
 
 
 
Daniel Nielsen  /s/ 
Daniel Nielsen, Arbitrator 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
dag 
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