
BEFORE THE ARBITRATOR 
 

 
In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between 

 
SPOONER HEALTH SYSTEM EMPLOYEES, LOCAL #2425, 

AFFILIATED WITH THE WISCONSIN COUNCIL OF MUNICIPAL EMPLOYEES 
AND THE AMERICAN FEDERATION OF STATE, COUNTY 

AND MUNICIPAL EMPLOYEES, AFL-CIO 
 

and 
 

SPOONER HEALTH SYSTEM 
 

Case 23 
No. 67675 
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Appearances: 
 
Steve Hartmann, Staff Representative, Wisconsin Council 40, AFSCME, AFL-CIO, P.O. 
Box 364, Menomonie, Wisconsin 54751, for Spooner Health System Employees, Local #2425, 
affiliated with the Wisconsin Council of Municipal Employees and the American Federation of 
State, County and Municipal Employees, AFL-CIO, which is referred to below as the Union. 
 
Stephen L. Weld, Weld, Riley, Prenn & Ricci, S.C., Attorneys at Law, 3624 Oakwood Hills 
Parkway, P.O. Box 1030, Eau Claire, Wisconsin 54702-1030, for Spooner Health System, which 
is referred to below as the Employer.  

 
ARBITRATION AWARD

 
 The Union and the Employer are parties to a collective bargaining agreement which 
was in effect at all times relevant to this proceeding and which provides for final and binding 
arbitration.  The parties jointly requested that the Wisconsin Employment Relations 
Commission appoint Richard B. McLaughlin, a member of its staff, to resolve a grievance 
filed on behalf of Marie Gauger, who is referred to below as the Grievant.  Hearing was held 
on May 22, 2008, in Spooner, Wisconsin.  The parties stipulated the factual background, 
submitted their arguments at hearing and requested an expedited decision, issued in writing. 
 

ISSUES 
 

The parties stipulated the record as a whole, but left the formal statement of the issues 
for the issuance of this decision.  I read the record to pose the following issues: 
 
 

7300 



Page 2 
A-6317 

 
 

Did the Employer violate the collective bargaining agreement by its 
placement or payment of the Grievant for on-call or stand-by hours falling 
within her normal work schedule? 

 
If so, what is the appropriate remedy? 

 
RELEVANT CONTRACT PROVISIONS 

 
ARTICLE 3 – CLASSIFICATION OF EMPLOYEES 

 
Section 3.01:  Full-time Employee.  A full-time employee is considered to be one 
who is regularly scheduled to work eighty (80) hours in any fourteen (14) day 
period.  Said employee is expected to fulfill the requirements of a full-time position 
unless justifiable reasons are given for their inability to do so during any particular 
pay period.  Full-time employees will receive full fringe benefits allowed under this 
Agreement, subject to any restrictions otherwise contained in this contract. 
 
Section 3.02:  Part-time Employee.  A part-time employee is considered to be one 
who is regularly scheduled to work less than eighty (80) hours in any fourteen (14) 
day pay period.  Part time employees who are regularly scheduled to work more 
than twenty-seven (27) hours but less than eighty (80) hours in any fourteen (14) 
day pay cycle will receive fringe benefits allowed under this agreement on a 
prorated basis, subject to any restrictions otherwise contained in this contract. 
 

. . .  
 

ARTICLE 4 – WORKDAY AND PAY PERIODS 
 

Section 4.01:  The workday for full-time employees should consist of at least eight 
(8) hours in each day. . . .  
 
Section 4.02:  The work period for full-time employees shall consist of eighty (80) 
hours in every fourteen (14) day pay period. . . .  
 
Section 4.05:  Reporting Time Pay.  An employee who reports to work on his/her 
regularly scheduled shift shall be paid a minimum of two (2) hours pay, or the 
actual number of hours worked, whichever is greater. 
 
A. Employees who report to work outside of their regularly scheduled shift 

shall be paid a minimum of two (2) hours pay, or the actual number of 
hours worked, whichever is greater. . . .  
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In the event a scheduled employee is told to not report or told to not complete their 
shift, said scheduled employee may be placed in an on-call status.  In the event two 
or more employees are told to not report or to not complete their shift and only one 
needs to be placed in an on-call status, the more senior employee shall be given the 
choice of accepting the on-call status.  In the event the more senior employee 
chooses to not be on-call, the least senior employee shall be placed on on-call. . . .  
 
Section 4.06:  Stand-by Duty Pay.  Employees who are assigned to stand-by duty 
will be paid $1.25 per hour for being on call.  However, standby pay will not be 
paid for the time period the employee actually works.  Hours worked by the 
standby employee shall be paid pursuant to Section 4.05A. . . . 
 

. . .  
 

ARTICLE 16 – GRIEVANCE PROCEDURE 
 

. . . 
 

Section 16.01:  Should a difference arise between the Employer and an employee, 
or between the Employer and employees, as represented by the Union, as to the 
meaning and application of this Agreement, or as to any questions relating to 
wages, hours or working conditions, they shall be settled promptly under the 
provisions of this article by the following means: 
 

. . .  
 

F. The decision of the arbitrator shall be final and binding on both parties to 
this Agreement.  The decision of the Arbitrator shall be limited to the 
subject matter of the grievance and shall be restricted solely to interpretation 
of the contract in the area where the alleged breach occurred.  The 
Arbitrator shall not modify, add to or delete from the express terms of the 
Agreement . . .  

 
BACKGROUND 

 
The grievance form, dated October 16, 2007, states the factual background thus: 
 
(The Grievant) is scheduled 80 hrs. Monday – Friday.  She is scheduled on call 
hours every other weekend + evenings which are considered her time off. 
 

The grievance form alleges the Employer violated Section 3.01 or, “Any other provisions that 
may apply.”  As the requested remedy, the form states that the Grievant “will accept on call 
for her fair share, once a month on weekends.” 
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 The Grievant is a Certified Operating Room Technician (CORT), and has worked for 
the Employer for roughly thirty years.  She is the only CORT in the bargaining unit.  Her 
position description summarizes her duties thus: 
 

Assists in nursing care and preparation on surgical patient by performance of 
routine and delegated duties according to standards and policies of the hospital 
and department.  Performs scrub duties and related procedures.  Performs 
housekeeping duties as necessary and assists in maintenance of all supplies.  
Provides assistance in emergency procedures as well as elective and scheduled 
cases.  Assists in preparation, transportation, and supervision of patients.  
Maintains education in surgical, operating room, and related aspects of nursing 
care.  Works on call for emergency procedures.  Works as needed in the 
emergency room. 
 

Registered Nurses (RNs) also staff the Operating and Emergency Rooms, but are members of a 
different bargaining unit.  The Employer normally schedules the Grievant to work an eight 
hour day, starting at 7:00 a.m. on Monday through Friday. 
 
 There is no dispute that the Grievant is a valued member of the Employer’s surgical 
teams.  In many ways, that is the source of the problem prompting the grievance.  The 
Employer has experienced varying levels of demand for its facilities for surgical procedures.  
From December of 2006 through the present, demand has declined somewhat.  As a result, the 
Employer has placed the Grievant in on-call status for varying portions of virtually every pay 
cycle during that period.  She has sometimes been informed prior to the start of her shift not to 
report in, and has been told to leave a scheduled shift early where the Employer determines 
there are no duties available.  If she is told not to report for, or to leave, a scheduled shift, she 
receives standby pay under Section 4.06.  For those cases in which she is called into work 
from stand-by status, she receives pay under Section 4.05, which turns on the number of hours 
of work required by the call in.  There is no dispute either that the Employer would like to 
staff her for a full eight hour shift or that its failure to do so is driven by demand for the 
operating rooms.  As the grievance highlights, her on-call status is complicated by the fact that 
Staff RNs who work in operating rooms have different licensure.  Although the parties differ 
on their evaluation of this point, the Employer perceives RNs to be easier to assign to patient 
care duties than the Grievant, who has no licensure beyond CORT.  Because she is the only 
CORT available for on-call status within the operating room, she has no effective ability 
through her seniority to spread the burden of on-call status.  The Employer pays her benefits, 
including health insurance, afforded to full-time employees. 
 
 There is no bargaining history or past practice to assist in addressing the Grievant’s 
dilemma.  The parties recently concluded a lengthy and difficult round of negotiations.  There 
is no dispute that the economics of the Employer’s nursing care facility and the economics of 
health insurance played a significant role in those negotiations. 
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 From the Union’s perspective, the grievance questions contract interpretation and 
equity.  Existing agreement provisions were not negotiated with the issue posed by the 
grievance in mind and show the strain of being applied in a situation they were not intended to 
cover.  Because of her unique skills, the Grievant has no unit member to share on-call duties 
with, and the Employer has chosen not to use its RNs to ameliorate scheduling issues.  The 
nature of the issues faced in the last round of bargaining made it effectively impossible to 
address the narrow issue posed by the grievance.  Thus, grievance arbitration is the Grievant’s 
sole recourse.  The grievance should be granted and an appropriate remedy ordered. 
 
 From the Employer’s perspective, the contract fully addresses the Grievant’s situation, 
and thus poses no contractual gap.  The issue posed by the grievance reflects the ongoing 
difficulties faced by a small, rural hospital.  The Employer cannot fully anticipate demand for 
its surgical facilities and is subject to an increasingly competitive marketplace.  There is no 
doubt the Grievant is a long-term and valued employee who, but for the fluctuations of the 
medical market, would fill a full-time workload free of the on-call issues questioned by the 
grievance.  Full or partial layoff affords no solution to the Grievant’s or to the Employer’s 
needs.  Her unique skills cannot obscure that licensure gives RNs a broader spectrum of patient 
care duties to address in times during which there is no demand for surgical procedures.  There 
is, in any event, no issue on this point because the RNs are in a different bargaining unit.  
Section 16.01F underscores that the grievance poses no issue an arbitrator can remedy.  If it 
did, the grievance would be untimely.  In any event, there is no contract violation and the 
grievance should be denied. 
 

DISCUSSION 
 

 The parties presented the grievance in an informal manner, seeking that the matter be 
resolved as soon as possible.  I formulated the issues, which highlight that the grievance reflects 
frustration regarding the amount of on-call status that the Grievant’s work schedule has come to 
involve.  The grievance reflects a concern not simply with loss of pay but also with the inability of 
the Grievant to spread the burden of on-call through the exercise of her seniority.  The Employer 
notes that the grievance may pose a timeliness issue, but that issue is difficult, if not impossible, to 
separate from the parties’ positions on the grievance’s merit.  Thus, the issues stated above do not 
reflect a separate timeliness issue. 
 
 As the parties’ positions highlight, the issue posed by the grievance is whether or not the 
labor agreement permits a remedy for the Grievant which is consistent with the limited scope of 
authority granted an arbitrator under Section 16.01.  Put more simply, the issue is whether the 
grievance can be given a contractual basis. 
 
 The record establishes that it cannot.  Whether or not it is wise policy to spread the on-call 
burden among the CORT and RN classifications, it is evident there is no contractual basis to do 
so.  RNs are members of a different bargaining unit.  Beyond this, there is no other CORT in this 
bargaining unit against whom the Grievant could assert the seniority rights granted under Section 
4.05.  There is, then, no way for an arbitrator under this agreement to apply Section 4.05 against 
less senior RNs. 

Page 6 
A-6317 



 
 
 Neither party entered argument regarding the layoff procedure.  Thus, this record poses no 
issue on that point.  This should not be read to imply any argument would create such an issue.  At 
most, the Grievant was subject to a partial layoff.  Even assuming a reduction in her hours 
produced a layoff, Section 3.02 puts benefit proration at issue and there is no reason to presume 
such an issue.  There is, in any event, no dispute that the Grievant is “regularly scheduled to work 
eighty (80) hours in any fourteen (14) day period.”  This means she remained a full-time employee 
under Section 3.01 at all times relevant here. 
 
 The grievance cites Section 3.01 as the specific provision grounding the grievance.  That 
the Grievant is a full-time employee under that section falls short of establishing a guarantee of her 
hours.  Section 4.01 states that a workday for a full-time employee “should consist of at least eight 
(8) hours in each day.”  The reference to “should” precludes reading Section 3.01 to mandate 
eight hours per day.  In any event, Section 4.05 unequivocally establishes that the Grievant’s 
workday and workweek are not guaranteed. 
 
 Even if the contract posed a fundamental ambiguity, there is no bargaining history or past 
practice to create the entitlement the grievance urges.  The Union forcefully argues that in light of 
the difficult negotiating environment, it could hardly have negotiated the result for a single 
employee that the grievance seeks.  The point is forcefully made and the Employer acknowledges 
that the Grievant is a long-term, valued employee.  This cannot, however, obscure that 
Sections 4.05 and 4.06 authorize the actions taken by the Employer over a considerable period of 
time in response to declining demand for its surgical facilities.  Section 16.01F does not afford any 
latitude for an arbitrator to overturn those actions.  In sum, the grievance cannot be given a 
contractual basis and must be denied. 
 

AWARD 
 

The Employer did not violate the collective bargaining agreement by its placement or 
payment of the Grievant for on-call or stand-by hours falling within her normal work schedule. 

 
The grievance is, therefore, denied. 
 

Dated at Madison, Wisconsin, this 28th day of May, 2008. 
 
 
 
Richard B. McLaughlin /s/ 
Richard B. McLaughlin, Arbitrator 
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