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Appearances: 
 
Stephen L. Weld, Attorney at Law, Weld, Riley, Prenn & Ricci, S.C., 3624 Oakwood Hills 
Parkway, Post Office Box 1030, Eau Claire, Wisconsin, 54702-1030, appearing on behalf of 
St. Croix County. 
 
Benjamin M. Barth, Labor Consultant, The Labor Association of Wisconsin, Inc., N116 
W16033 Main Street, Germantown, Wisconsin, 53022, appearing on behalf of the St. Croix 
County Law Enforcement Association, Local 108. 
 

ARBITRATION AWARD 
 
 St. Croix County (“County”) and the St. Croix County Law Enforcement Association, 
Local 108 (“Association”) are parties to a collective bargaining agreement (“Agreement”) that 
provides for final and binding arbitration of disputes arising thereunder. On February 18, 
2010, the City and the Association filed a request with the Wisconsin Employment Relations 
Commission to initiate grievance arbitration concerning a dispute regarding compensation for 
the Grievant, Richard Koenig (“Grievant”). The filing jointly requested that the undersigned be 
appointed to serve as arbitrator in this matter, and the Commission did so. A hearing was held 
on April 21, 2010, in Hudson, Wisconsin, at which time the parties were afforded full 
opportunity to present such testimony, exhibits, and arguments as were relevant. No transcript 
of the proceeding was made. Each party filed a post-hearing brief, the last of which was 
received on June 22, 2010, whereupon the record was closed. 
 

ISSUE 
 

The parties entered into a stipulation allowing the arbitrator to frame the statement(s) of 
the issue to be decided. The County proposed the following statement of the issue: 
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Did the County violate Article 6, Section 3, when it failed to pay overtime for 
an off-duty medical appointment which did not have prior County authorization? 
If so, what is the appropriate remedy? 

 
The Association proposed the following: 
 

Is the County violating the expressed or implied terms and conditions of the 
collective bargaining agreement and/or past practice when it denied Deputy 
Richard Koenig’s request to be compensated at the appropriate overtime rate for 
attending physicians appointments while off-duty related to a duty incurred 
injury? If so, what is the correct remedy? 

 
Based on the proposed statements of the parties, as well as the record and arguments before 
me, I have framed the statement of the issue as follows: 
 

Did the County violate the Agreement when it failed to pay overtime to the 
Grievant to attend an off-duty medical appointment for an injury sustained in the 
line of duty? If so, what is the appropriate remedy? 

 
RELEVANT PROVISIONS 

 
ARTICLE 6 – WORK WEEK – CALL-IN PAY – OVERTIME 

 
. . . 

 
Section 3 – Overtime: 

 
1. In the event an employee is called in to work for a court appearance or 

for other duties not immediately after a regularly scheduled work shift, 
he/she shall receive one and one-half (1½) his/her regular hourly rate of 
pay for all time worked except that he/she shall be guaranteed a 
minimum of two (2) hours pay at said premium rate. 

 
2. All employees shall be compensated at the rate of time and one-half (1-

1/2) for all time worked in excess of their regular work day or regular 
work week/cycle. … 

 
. . . 
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BACKGROUND 
 

The Grievant, a deputy sheriff employed by the County, was seriously injured on 
November 22, 2006, in the line of duty. Because of his injuries, the Grievant did not return to 
his position with the County Sheriff’s Department until September of 2007. 

 
Even after the Grievant returned to work at the Sheriff’s Department, he required 

medical attention. On October 1, October 7, and December 18, 2007, the Grievant attended 
medical appointments related to his injuries during his scheduled shift. There is no dispute that 
the Grievant had authorization to attend these three appointments while on duty, and he was 
not required to take leave time or suffer a reduction in pay. The County Sheriff testified at 
hearing that it has been his practice during his eleven-year tenure to allow employees to attend 
medical appointments in this manner, while on duty, to follow-up on work-related injuries. 
 

On August 27, 2008, the Grievant attended a medical appointment related to his injuries 
outside the hours of his regularly scheduled shift. The car accident that caused the Grievant’s 
injuries had resulted in a criminal case, and the court presiding over that case ordered the 
Grievant to undergo an independent medical examination (IME). In response to the court 
order, the Sheriff directed the Grievant to attend the IME. Subsequent to that appointment, the 
Grievant submitted a timecard on which he requested overtime pay for the time spent at the 
medical appointment of August 27, and he received that pay. 

 
On August 29 and May 1, 2009, the Grievant also attended medical appointments. 

Although the appointments did not relate to any court-ordered IME, they were follow-up 
appointments related to the Grievant’s work-related injuries. These appointments also occurred 
during hours on which the Grievant was not working. The Grievant submitted timecards 
requesting overtime for the hours he spent at these two appointments, which he was paid. 
 
 On May 7, 2009, the Grievant attended another medical appointment related to his 
injuries, again not during work hours. On his timecard, the Grievant requested overtime pay 
for the 2.5 hours he spent at that appointment. This time, the Grievant’s request for overtime 
pay was denied. It is this denial that is the subject of this grievance. 
 

DISCUSSION 
 
 The Association’s contention that the Grievant was entitled to overtime pay for the 
hours spent at the May 7 appointment is based on two theories: first, that the Grievant is 
entitled to the pay under the express terms of the Agreement and, alternatively, that paying the 
Grievant overtime in this situation is consistent with the parties’ past practice. 
 
 The Association’s position that the Grievant is entitled to the requested overtime pay 
under the express terms of the Agreement is based on Article 6 of the Agreement, which 
mandates that an employee is to receive one-and-one-half of his or her regular hourly rate for  
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time worked in excess of the regular work day or work week/cycle. The Association contends 
that this clear and unambiguous provision entitles the Grievant to time-and-one-half for the 
hours he spent at his May 7 medical appointment, because the Grievant was directed by the 
employer to attend follow-up medical appointments for his work-related injury and, therefore, 
should be considered to have been working and eligible for overtime pay for the time he spent 
at the May 7 appointment. 
 
 It does not appear from the record that the Grievant was specifically told to attend the 
May 7 appointment or that he had prior approval to receive overtime for hours spent at that 
particular medical appointment. Nor is there any evidence suggesting that the Grievant 
specifically was told that he would be paid overtime for the off-duty, injury-related 
appointments he attended. Rather, the Association’s position rests primarily on the Grievant’s 
testimony that he was told by the four supervisors in the Sheriff’s Department that he should 
complete all follow-up doctor visits. The Association contends that it should be inferred from 
this “standing order” that the Grievant was eligible to receive overtime pay for any injury-
related appointments that occurred outside of his regularly scheduled shift.  
 

I am not willing to draw such an inference. The Grievant’s rather vague testimony that 
he received “general authorization” from the supervisors at the Sheriff’s Department to take 
care of medical matters is simply not enough to persuade me that the County committed itself 
to paying overtime for the Grievant’s medical appointments for a period that was, by the time 
the Grievant attended his May 7 appointment, approaching two years. It’s not that I disbelieve 
the Grievant’s assertion that he was told to take care of medical matters. But to conclude that 
such a statement is tantamount to an order and, beyond that, a commitment to pay overtime for 
hours spent at medical appointments, the evidence would simply have to be more concrete. 
This is particularly true where, as the record indicates, such a benefit had not been extended to 
any other employee in the past. The Sheriff testified that, although there had been many work-
related injuries during the course of his eleven-year tenure, he was not aware of any officer 
who had claimed or received overtime pay for attending off-duty medical appointments. 

 
Thus, going back to the basic question of whether the Grievant was entitled to overtime 

pay under the Agreement, I find that he was not. Article 6 allows for overtime for “all time 
worked”. The Agreement also indicates that this can include situations where an employee is 
called in to work “for a court appearance or for other duties not immediately after a regularly 
scheduled work shift” (emphasis added). If this dispute focused on the court-ordered IME the 
Sheriff specifically instructed the Grievant to attend, it’s likely that the appointment would be 
considered an “other duty” and, therefore, time “worked” under this provision. In this case, 
however, because I am not willing to infer that the Grievant was operating under an order such 
that his attendance at follow-up medical appointments should be considered time worked, I do 
not find that the Grievant was entitled to the claimed overtime pay under the express terms of 
the Agreement. 
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The alternative question is whether there is a past practice that requires this grievance 
to be sustained. Until the Grievant’s May 7 overtime request was denied, he had been paid 
overtime to attend medical appointments on three occasions: August 27, 2008, August 29, 
2008, and May 1, 2009. The Association’s position is that these instances reflect a mutual 
understanding between the parties that overtime would be paid for hours spent at off-duty 
medical appointments. There is evidence on the record related to each of these instances, 
however, which prevents me from drawing such a conclusion. First, the August 27 IME 
cannot fairly be considered evidence of a general intention to pay overtime for medical 
appointments, because the Grievant specifically was directed by the Sheriff to attend that 
appointment, in conjunction with a court order. Further, there is evidence indicating that the 
August 29 and May 1 overtime payments were made in error. The Sheriff persuasively 
testified that a management meeting occurred between May 1 and May 7, 2009, in which he 
happened to learn in the course of a conversation with Sheriff’s Department supervisors that 
overtime had been approved for the Grievant’s off-duty medical appointments – the supervisors 
were discussing the question of whether it was appropriate to pay overtime under that 
circumstance – and the Sheriff immediately directed them not to authorize such overtime 
requests in the future. This reaction on the Sheriff’s part suggests a definite lack of mutual 
understanding. Finally, there apparently has been no other instance in which a deputy has 
requested overtime for attending a medical appointment, even though other deputies have had 
work-related injuries and, it is safe to assume, occasion to attend follow-up appointments while 
not on duty. All of this evidence is inconsistent with the assertion that there was a mutual 
understanding between the parties that overtime would be paid for off-duty medical 
appointments. Thus, I cannot find that there is a past practice that supports the Association’s 
contention that the Grievant is entitled to overtime pay. 
 

AWARD 
 

The grievance is denied. 
 
Dated at Madison, Wisconsin, this 9th day of December, 2010. 
 
 
 
Danielle L. Carne /s/ 
Danielle L. Carne, Arbitrator 
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