
 
 

 
BEFORE THE ARBITRATOR 

 

 
In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between 

 
LINCOLN COUNTY 

 
and 

 
PINECREST NURSING HOME EMPLOYEES UNION,  

LOCAL 342, AFSCME, AFL-CIO 
 

Case 271 
No. 70898 
MA-15078 

 
(Roggenbuck Funeral Leave Grievance) 

 

 
Appearances: 
 
Attorney Dean Dietrich, Ruder Ware, 500 First Street, Suite 8000, P.O. Box 8050, Wausau, 
Wisconsin, 54402-8050, appearing on behalf of Lincoln County. 
 
Mr. John Spiegelhoff, Staff Representative, AFSCME, Wisconsin Council 40, 8033 Excelsior 
Drive, Suite B, Madison, Wisconsin, 53717-2900, appearing on behalf of the Pinecrest 
Nursing Home Employees Union, Local 342, AFSCME, AFL-CIO. 
 

INTRODUCTION 
 
 Lincoln County (“County”) and the Pinecrest Nursing Home Employees Union, 
Local 342, AFSCME, AFL-CIO (“Union”) are parties to a collective bargaining agreement 
(“Agreement”) that provides for final and binding arbitration of disputes arising thereunder. 
On August 11, 2011, the Union filed a request with the Wisconsin Employment Relations 
Commission to initiate arbitration concerning a funeral leave dispute. The filing requested that 
the Commission supply a list of Wisconsin Employment Relations Commission commissioners 
and staff members from which an arbitrator might be selected, and from that list, the 
undersigned was selected. A hearing was held on December 14, 2011, in Merrill, Wisconsin, 
at which time the parties were afforded full opportunity to present such testimony, exhibits, 
and arguments as were relevant. At the parties’ discretion, no transcript of the proceeding was 
made. Subsequently, the County and the Union each submitted initial and reply briefs; the last 
of which was received on February 17, 2012. On that date, the record in this matter was 
closed. 
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ISSUE 
 
 The parties have entered into a stipulation allowing the arbitrator to frame the statement 
of the issue in the award. The County has proposed the following statement of the issue: 
 

Whether the nursing home violated Article IX – Funeral Leave of the labor 
agreement when it refused to provide a day off with pay on May 21, 2011 for 
the Grievant to attend the internment ceremony for a deceased family member? 
If so, what is the appropriate remedy? 

 
The Union has proposed the following: 
 

Did the employer violate the collective bargaining agreement when it denied the 
Grievant funeral leave? If so, what is the appropriate remedy? 

 
Having considered the proposals of the parties, the following is the statement of the issue 
adopted for hearing: 
 

Did the County violate Article IX of the Agreement, when it refused to provide 
a day off with pay on May 21, 2011, for the grievant to attend the internment 
ceremony for a deceased family member? If so, what is the appropriate remedy? 

 
RELEVANT CONTRACT PROVISIONS 

 
Article IX – Funeral Leave 

 
9.1:  A leave of absence of not more than three (3) days, with pay, shall be 
granted for the purpose of an employee to attend the funeral of their father, 
mother, spouse, child, stepchild, stepfather, stepmother, brother or sister, 
father-in-law, mother-in-law, grandparents, brother-in-law, sister-in-law, son-in-
law, daughter-in-law, or grandchildren. 
9.2:  Eligible days of pay shall be consecutive scheduled work days, and this 
Article does not apply if the employee is otherwise off work for any reason, 
including, but not limited to vacation, layoff, or leave of absence. Full-time 
employees shall receive eight (8) hours pay for each day of funeral leave. Part-
time employees shall receive prorated funeral days off in accordance with 
Article IV, Section 2 of this Agreement. 
 If an employee attends a funeral of any of the above mentioned relatives 
the day before or the day after a holiday, the employee shall receive the holiday 
pay. An employee may be granted up to a three (3) day leave of absence without 
pay for attendance at an out-of-town funeral or for additional time off in the 
event of death of father, mother, spouse, or child; such leave shall be granted at 
the discretion of the Employer. 
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BACKGROUND 
 

Pinecrest is a nursing home owned by the County. At all times relevant the Grievant, 
Amanda Roggenbuck (“Roggenbuck”) has been employed as a certified nursing assistant at 
Pinecrest. On January 7, 2011, Roggenbuck’s grandfather died. A funeral was held on 
January 11, 2011. Roggenbuck attended the funeral service. She did not have to take leave 
from work to do so, because she had not been previously scheduled to work that day. 
 

The cremated remains of Roggenbuck’s grandfather were not buried in January of 
2011. Because the ground was frozen and out of concern for Roggenbuck’s surviving, elderly 
grandmother, the family chose to delay the outdoor burial until the weather was not cold and 
icy. Ultimately, the remains were interred at a burial ceremony that occurred on May 21, 
2011. In early May of 2011, Roggenbuck requested funeral leave under Article IX of the 
Agreement to be able to attend the burial ceremony. Pinecrest denied the request, taking the 
position that the requested leave did not meet the criteria set forth in Article IX. Roggenbuck 
was left with the options of taking leave without pay or trading shifts with another Pinecrest 
employee, and she exercised the latter. 
 

The Union grieved the denial of Roggenbuck’s requested leave, which grievance led to 
the present proceeding. The parties have stipulated that this matter is properly before the 
arbitrator.  
 

DISCUSSION 
 

The basic question here is whether Roggenbuck’s request for funeral leave to attend the 
May, 2011 burial of the remains of her grandfather, whose funeral had occurred five months 
earlier, should have been granted under Article IX of the Agreement. For the reasons set forth, 
I find that the Union has met its burden to establish that the leave request should have been 
granted and that the County’s denial constituted a violation of the Agreement. 
 
 Article IX allows for funeral leave “for the purpose of an employee to attend the 
funeral” of family members identified in that provision. As a preliminary matter, I disagree 
with the County’s basic assertion that the term “funeral” as it is used here is a clear and 
unambiguous term.  Pinecrest’s administrator testified that he has to make a careful assessment 
each time a funeral leave request is made to determine whether the event properly fits within 
the parameters of the leave provision. That testimony alone, not to mention the analysis and 
arguments presented here by the parties, suggests that this is not perfectly clear term 
representing a perfectly clear concept. 
 

For guidance as to what the term “funeral” means to the parties, the Union introduced 
Carla Kloss (“Kloss”), another Pinecrest certified nursing assistant, as a witness at hearing. 
Kloss took leave under Article IX of the Agreement in July and August of 2011, in conjunction 
with the death of her mother-in-law. On Thursday, July 28, 2011, Kloss had been scheduled to  
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work and took approved funeral leave under Article IX to make funeral arrangements; on 
Thursday, August 4, 2011, Kloss had been scheduled to work and took approved funeral leave 
to attend her mother-in-law’s wake; and on Friday, August 5, 2011, Kloss had been scheduled 
to work and took approved funeral leave to attend her mother-in-law’s funeral and burial. 
While the single instance of funeral leave involving Kloss certainly is not sufficient to establish 
a past practice, it is helpful see an example of how the parties interpreted and applied 
Article IX in another instance. It is also convenient that the other instance occurred within 
three months of the denial of Roggenbuck’s request. The fact that Kloss was granted funeral 
leave time on one day to make arrangements and on another day to attend a wake establishes 
that the parties have not interpreted “funeral” to strictly mean a funeral ceremony.  

 
The County relies on arbitration cases to establish that the term “funeral” in funeral 

leave provisions is generally interpreted to include time for making arrangements and attending 
a funeral, but not the burial for which Roggenbuck sought leave. On a basic level, I disagree 
that the cases support this point. While the cases do indicate that making arrangements and 
attending a funeral ceremony are events generally covered by funeral provisions, they do not 
conclude that attendance at a burial ceremony is excluded from such provisions. Rather, these 
cases have concluded that a funeral leave policy does not encompass attending to matters in 
connection to the administration of a deceased’s estate, WARNER & SWASEY CO., 47 LA 438 

(Teple, 1966), or time for visiting relatives or attending family gatherings, ID.; MARATHON 

COUNTY (COURTHOUSE), MA-9023 (McGilligan, 1996). While the County repeatedly describes 
the Roggenbuck event as a “family gathering”, the record establishes that it was a burial. 
Certainly, as with most burials, family members were gathered to attend, but that does not 
make Roggenbuck’s request tantamount to a request for time to visit. 
 

It is apparent that the County’s basic reason for denying Roggenbuck’s leave request 
was because the burial occurred so long after the funeral. The County takes the position that 
the five-month delay created a disconnect between the funeral ceremony and the interment 
ceremony such that the provision in the Agreement pertaining to funeral leave no longer 
applied. From the County’s view there must be some connection in time to an actual funeral 
ceremony for an event to be covered by funeral leave.  

 
Article IX clearly states that funeral leave days must be taken consecutively. Requiring 

leave days to be taken consecutively, however, is not the same as requiring that any funeral 
arrangement eligible for leave under Article IX must be arranged such that the events occur on 
consecutive or temporally proximate days. It is also not the same as requiring that any covered 
event must happen close in time to and actual funeral ceremony, which the County seems to 
believe.  The provision simply does not support those interpretations.  Roggenbuck’s situation 
where she requested one day of leave is a perfect example of an instance in which funeral 
events clearly did not occur on consecutive days, but the employee’s requested leave of one 
day would not have violated the consecutive-day requirement in Article IX. 
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The main purpose of the provision seems to be to allow employees to be present for 

funeral activities. Roggenbuck’s belief that a burial ceremony fell within the realm of standard 
funeral activities is not radical by any means.  In a northern climate delaying a burial until the 
ground thaws is also not that unusual. The fact that some months passed before the burial 
occurred does not persuade me that the burial became a non-standard funeral activity, that it 
became any less important for Roggenbuck to attend, or that the associated leave became any 
more burdensome for the employer. 
 
 The County points out that it has discretion under Article IX to determine whether a 
request legitimately meets the leave requirements, and it argues that it was merely exercising 
this discretion. Indeed, the funeral leave provision gives “up to” three days for such leave. 
This language appears to give the County the ability to evaluate the activities for which an 
employee is requesting leave and to make an assessment as to how much leave is appropriate. 
As noted, Pinecrests’s administrator testified at hearing that he makes such an assessment with 
every funeral leave request, and the Union has not asserted that his doing so is generally 
inappropriate. Even under those circumstances, however, the discretion reserved to the County 
is not unfettered. The provision provides for the benefit of funeral leave, and the focus of this 
case is whether the County improperly concluded that the Roggenbuck request did not count as 
an event that qualified for use of the benefit. I do not read the discretion reserved to the 
County by Article IX to prevent me from answering that question. 
 

The County also argues that a sustained grievance in this case will lead to an absurd 
result. It asserts that such a conclusion will create a situation in which the language of 
Article IX will “encompass almost all ceremonies even tangentially related to the passing of an 
employee’s relative”. I disagree. First, as discussed, a burial is a fairly standard funeral 
activity, so finding that Roggenbuck should have been able to attend one does not create an 
expansion of Article IX to include an unusual kind of event. That is a different case. This 
award merely accepts the principle that standard funeral activities can occur under novel 
timeframes. 

 
 Having considered the foregoing record as a whole, the undersigned makes the 
following 
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AWARD 
 
 The grievance is granted. The grievant shall be reimbursed for any losses incurred as a 
result of having been denied one of funeral leave pay. The undersigned will retain jurisdiction 
for a period of sixty days to assist with any dispute regarding the remedial aspect of this 
award.  
 
Dated at Madison, Wisconsin, this 16th day of May, 2012. 
 
 
 
Danielle L. Carne /s/ 
Danielle L. Carne, Arbitrator 
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