
 

 
 

BEFORE THE ARBITRATOR 
 

 
In the Matter of the Arbitration of a Dispute Between 

 
WINNEBAGO COUNTY 

 
and 

 
WINNEBAGO COUNTY DEPUTIES’ ASSOCIATION 

 
Case 440 

No. 71193 
MA-15102 

 
(Daniels/Borowitz OT Grievance) 

 

 
Appearances: 
 
John A. Bodnar, Corporation Counsel for Winnebago County, 448 Algoma Boulevard, 
Oshkosh, Wisconsin 54903-2808, appearing on behalf of Winnebago County. 
 
Benjamin M. Barth, Labor Consultant, Labor Association of Wisconsin, N116 W16033 Main 
Street, Germantown, Wisconsin 53022 appearing on behalf of Winnebago County Deputies’ 
Association.  
 

ARBITRATION AWARD 
 

 Winnebago County (County) and Winnebago County Deputies’ Association 
(Association) are parties to a collective bargaining agreement (Contract) providing for final and 
binding arbitration of grievances arising under the Contract.  On October 25, 2011, the 
Association filed a Request to Initiate Grievance Arbitration with the Wisconsin Employment 
Relations Commission (Commission) requesting a panel of five Commission staff members and 
commissioners from which the parties could select an arbitrator.  The undersigned was 
selected.  Hearing was held on the grievance on May 8, 2012 in Oshkosh, Wisconsin.  The 
hearing was not transcribed.  The parties submitted post-hearing written arguments in support 
of their positions, the last of which was received on June 11, 2012, closing the record in the 
matter.   
 
 Now, having considered the record as a whole, I make and issue the following award. 
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ISSUES 
 

At the hearing, the parties were unable to agree on a statement of the issues to be 
decided and stipulated that I may frame the issues in the award.   
 
In its brief, the Association proposes the issues as: 

 
Did the Employer violate the terms and conditions of the collective bargaining 
agreement when it failed to compensate the grievant at the rate of time and one-
half for working in excess of his regularly scheduled workday? 
 
If so, what is the correct remedy? 
 

In its brief, the County proposes the issues as: 
 

Did Winnebago County violate the collective bargaining agreement when it 
compensated Grievant Daniels in the matter in which it did regarding his 
workday on August 4, 2011; and 
 
Did Winnebago County violate the collective bargaining agreement when it 
compensated Grievant Borowitz in the matter in which it did regarding her 
workday on August 3, 2011? 
 
If so, what is the appropriate remedy? 

 
I frame the issues as follows: 
 

Did the County violate the Contract by not paying overtime for all hours worked 
outside the timeframe of Grievant’s regularly scheduled workday? 
 
If so, what is the appropriate remedy? 

 
RELEVANT CONTRACTUAL PROVISIONS 

 
ARTICLE 7 

WORK WEEK 
 
 The regular workweek for all employees shall consist of an average of 
38.2 hours.   
 

. . . 
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 All other employees of the Department shall work a schedule consisting 
of six (6) consecutive duty days of eight (8) hours and ten (10) minutes each 
followed by three (3) consecutive days off.   
 

ARTICLE 8 
EXTRA TIME 

 
Time worked by employees in excess of the regularly scheduled workday 

or workweek shall be paid at the rate of time and one-half.  To the extent 
permissible by law, time worked in excess of the regularly scheduled workday 
or workweek involving in-service training, schooling, departmental and shift 
meetings shall be paid at the rate of straight time, or time off at the same rate at 
the employee’s option, however, no accumulation of compensatory time shall be 
carried over from one year to the next.  Paid vacation, paid holidays, paid 
compensatory time off shall be considered as hours worked for purposes of 
computing overtime. 

 
Overtime rate shall be computed on base pay, plus school credits.  

Overtime shall be paid in quarter-hour increments with the last increment 
worked rounded to the nearest quarter hour.   

   
BACKGROUND 

 
The relevant background facts are largely undisputed.1  On August 4, 2011 Grievant 

was scheduled to work his normal shift from 6:00 AM through 2:10 PM.  In addition to his 
normal shift hours on that day, Grievant signed up for and was approved to work four extra 
hours from 2:00 AM through 6:00 AM.    

 
On August 4, 2011, Grievant worked the extra hours, from 2:00 AM through 

6:00 AM, and then worked the first six hours of his regular shift, from 6:00 AM through 
12:00 Noon, before going home and taking sick leave for the last two hours and ten minutes of 
his shift.  The County subsequently paid Grievant eight hours at his straight hourly rate of pay 
for the hours worked from 2:00 AM through 10:00 AM, two hours at Grievant’s overtime rate 
of pay for the hours worked from 10:00 AM through 12:00 Noon, and two hours at Grievant’s 
straight hourly rate of pay which was deducted from his sick leave bank.   

 
The Association filed a grievance contending that Grievant should have been paid four 

hours at his overtime rate of pay for all of the extra shift he worked from 2:00 AM through 
6:00 AM, four hours at his straight hourly rate of pay for the hours he worked during his 
regular shift and two hours at his straight hourly rate of pay to be deducted from his sick leave  

 
                                                 
1 Although the parties stipulated that this award will control the outcome of a grievance involving another 
employee named Borowitz, the facts produced at hearing were specific to Daniels.  Only those facts will be 
presented here.  
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bank.  The County denied the grievance at the earlier steps of the grievance procedure, 
resulting in these proceedings.   
 

DISCUSSION 
 
  The issue of whether Grievant is entitled to two or four hours of overtime pay for the 
extra shift he worked on August 4, 2011 turns on the interpretation of the first sentence of the 
first paragraph of Article 8: 
 

Time worked by employees in excess of the regularly scheduled workday or 
workweek shall be paid at the rate of time and one-half.  

 
 The Association argues that this language is clear and unambiguous in support of its 
position that Grievant is entitled to overtime for all four hours of the extra shift on October 4, 
2011.  However, I find that the phrase “regularly scheduled workday” in the first sentence of 
the paragraph is ambiguous in that it could be interpreted in at least two different ways.  First, 
there is the interpretation put forth by the Association that the language requires overtime pay 
for any “excess” hours worked outside the timeframe of Grievant’s regularly scheduled 
workday, i.e., 6 AM – 2:10 PM.  A second interpretation, consistent with the County’s 
position, would provide overtime pay to Grievant if he worked time in “excess” of the number 
of hours in his “regularly scheduled workday,” i.e., more than 8 hours and 10 minutes.  In my 
view, looking solely at the first sentence of Article 8, either of these interpretations is 
plausible.  However, looking at the Contract as a whole, I conclude that the second 
interpretation is more persuasive. 
 
 There is little guidance in Article 8 to help me interpret what the parties meant by 
“regularly scheduled workday.”  I therefore turn to other provisions of the Contract for 
guidance.  Both Parties cite Article 7 as being relevant to this Grievance.  It provides that a 
“regular workweek” consists of an average of 38.2 hours.  And, as is relevant to Grievant, 
Article 7 further provides that employees “shall work a schedule consisting of six (6) 
consecutive duty days of eight (8) hours and ten (10) minutes each….”   
 
 It is notable that the Contract establishes the workweek and day in terms of a quantity 
of hours and without reference, even in general terms, to a timeframe.  I find this omission 
persuasive in concluding that, within the meaning of the Contract, a “regularly scheduled 
workday” consists of a number of hours and not a timeframe.  Therefore, Grievant would be 
entitled to four hours of overtime only if his “time worked” on August 4, 2011 was four hours 
in excess of his regularly scheduled workday of eight hours and ten minutes. 
 
 The last sentence of the first paragraph of Article 8 provides that “time worked” is not 
limited to time spent actually performing work duties: 

 
….  Paid vacation, paid holidays, paid compensatory time off shall be considered 
as hours worked for purposes of computing overtime.   
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 This sentence specifically lists the types of leave that count towards the overtime 
calculation.  However, the list does not include sick time as one of those leave types.  
Applying expressio unius est exclusio alterius, a tool of contractual interpretation meaning that 
to include specific items in a list indicates the exclusion of other specific items not included on 
the list, I conclude that the Parties did not intend to include sick time in overtime calculations 
because they did not include it in the list of leave categories that count as towards overtime.  
Therefore, I must also conclude that Grievant’s “time worked in excess of his regularly 
scheduled workday” on August 4, 2011 was two hours.  That is the amount of overtime he is 
entitled to receive for that day. 
 

CONCLUSION 
 
 For the foregoing reasons, the Grievance is denied.   
  
Dated this 25th day of October, 2012. 
 
 
Matthew Greer /s/ 
Matthew Greer, Arbitrator 
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