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ARBITRATION AWARD 
 
 I was assigned by the Wisconsin Employment Relations Commission to serve as 
arbitrator as to a premium pay grievance. Hearing was held in Milwaukee, Wisconsin, on 
September 10, 2014. The parties made oral argument at the conclusion of the hearing. The 
hearing was transcribed and I received a copy of the transcript on September 22, 2014. At my 
request, the record was supplemented by additional evidence and then closed on January 9, 2015. 
 
 

ISSUE 
 
 The parties were unable to agree on a statement of the issue but did agree that I had 
authority to frame the issue after giving consideration to their respective positions. Having done 
so, I conclude the issue is as follows: 
 

Did the City violate Article 67 of the collective bargaining 
agreement when it denied the grievant Field Training Officer 
(FTO) premium pay, and, if so, what remedy is appropriate? 

DISCUSSION 
 

Article 67 states in pertinent part: 
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1. The Chief of Police retains the exclusive right to make 

assignments of Field Training Officers (FTO’s) from the 
ranks of employees in the Police Officer classification. 
Such assignments shall be made in accordance with 
procedures established for this purpose from time to time 
by the Chief. 
 

2. The duties and responsibilities for the FTO assignment 
shall be as determined from time to time by the Chief. An 
employee in the Police Officer classification assigned by 
the Chief as a Field Training Officer shall be entitled to 
receive premium pay equal to $2.00 per hour in addition to 
his/her base salary for each hour spent on duty while so 
assigned, provided however that such an employee shall 
not be entitled to this premium pay for time spent at FTO 
training programs. ... 
 

3. FTO Premium Pay shall only be granted when an employee 
assigned by the Chief is actually performing FTO duties 
and shall not be granted when such an employee is 
temporarily assigned to other duties. 
 

* * * 
 

The language of Article 67 quoted above has been included unchanged (although the 
level of premium pay has increased) in the parties’ collective bargaining agreements since a May 
1995 interest arbitration award ordering that the City’s FTO proposal be included in a 1993 – 
1994 agreement. 
 

When the FTO program began, a pair of police officers would be assigned as FTOs to 
train a new police officer in training (OIT) as part of their regular shift duties. One of the two 
officers had the responsibility to complete paperwork which recorded what the OIT has been 
exposed to during the shift. That officer received one half hour of overtime as compensation for 
completing the paperwork after the regular shift had ended. Officers so assigned did not receive 
any specific FTO training. At some point, the City created a more formalized FTO program. 
Police officers applied to be FTOs and, if selected, performed FTO duties on a full-time basis 
after receiving specific and ongoing FTO instruction as to how to train and evaluate OITs. 
 

However, from time-to-time, when a full-time FTO is unavailable on a particular day, the 
City will assign a police officer to serve as an OIT’s FTO. Such an officer (like the grievant in 
this case) is expected to provide on-the-job training to the OIT during the officer’s regular shift 
and may choose to informally communicate to the City any positives or negatives that were 
observed regarding the OIT. However, the officer does not complete the formal evaluation 
paperwork expected of a full-time FTO and has not gone thru the FTO training program. 
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Here, the grievant, who is not a full-time FTO, was assigned to and did serve as an FTO 

during several shifts but did not receive FTO pay. The absence of FTO pay is consistent with the 
City’s practice in such circumstances. 
 

I conclude the contractual language is ambiguous as to whether it applies to the work of a 
“fill-in” FTO. The City plausibly argues that FTO pay is contractually reserved for those 
employees who are full-time FTOs and correctly notes that officers such as the grievant have not 
been trained as FTOs and do not perform the full range of FTO duties. The Union counters with 
a reasonable contention that the grievant met the Article 67 prerequisites for FTO pay because he 
was a police officer assigned to work as a FTO. Both sides agree that whatever the equities of the 
matter might be, it is the language of Article 67 that determines whether the grievant is entitled 
to FTO pay. 
 

When confronted with ambiguous contract language, it is generally understood that the 
history of how the contract language was created can be of assistance when determining the 
intent of the language. Here, that history is provided by the text of the interest arbitrator’s award. 
Reviewing that text, it seems clear from the arguments recited in the award that both sides 
understood that the additional FTO compensation was for officers formally selected and trained 
to serve as FTOs on a full-time basis (see, in particular, Union arguments 5 and 7 on page 286 
and City arguments 1 and 2 on page 283 of the award). Therefore, I conclude that the contract is 
currently silent as to any compensation to be received by employees such as the grievant when 
serving as a “fill-in” FTO. Thus, given the contractual silence, I further conclude that the City 
did not violate Article 67 when it did not provide the grievant with FTO pay. 
 

Dated at Madison, Wisconsin, this 28th day of January 2015. 
 
 
WISCONSIN EMPLOYMENT RELATIONS COMMISSION 
 
 
 
          
Peter G. Davis, Arbitrator 
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