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ARBITRATION AWARD 
 

On February 17, 2020, the Milwaukee Deputy Sheriffs’ Association filed a request with 
the Wisconsin Employment Relations Commission asking that a member of the Commission’s 
staff be assigned to serve as a grievance arbitrator as to a dispute between the Association and the 
County of Milwaukee. I was so assigned. 

 
On March 9, 2020, the County filed a position statement asserting that the grievance in 

question was not procedurally or substantively arbitrable. The Association filed response on 
November 11, 2020. 
 

On January 22, 2021, I issued an Arbitration Award concluding that the grievance was both 
substantively and procedurally arbitrable. The parties subsequently entered into a Stipulation as to 
certain facts and exhibits and filed written argument-the last of which was received June 11, 2021. 
The parties responded to an inquiry from me by September 25, 2021. 

 
 

ISSUE 
 
Did the County violate Article 5.01 (1) and Ordinance 17.01 by failing to provide the 

grievant with any Pay Step credit upon his re-hire? If so, what remedy is appropriate. 
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DISCUSSION 
 

Article 5.01 (1) of the applicable collective bargaining agreement gives a grievance 
arbitrator authority to determine if the County violated a County ordinance. Here, the grievant was 
re-hired by the County at the same Pay Step he was at when he left County service. The Association 
claims that Ordinance 17.01 obligates the County to provide some Pay Step credit to employees 
such as the grievant who have obtained additional law enforcement experience prior to being re-
hired. The County asserts it has no such obligation and that it has discretion as to whether and how 
much credit returning employees should receive. 

 
Ordinance 17.01 states:  
 
17.01-Compensation and Classification Uniformity 
 
All authorized positions in the service of the county shall be compensated and 
classified in accordance with the duties and responsibilities assigned to the position. 
Positions assigned duties and responsibilities which are similar and which require 
similar training, education and experience shall be compensated and classified 
uniformly. The director of human resources shall determine which authorized 
positions are either covered or not covered by the Fair Labor Standards Act and for 
those positions which are covered by the Fair Labor Standards Act, the director of 
human resources shall determine which positions are exempt and non-exempt from 
the Act’s provisions. The director of human resources shall maintain a listing of all 
classifications and ranges of compensation (known as schedule G prior to 
December 27, 1987), and a listing of all authorized positions by department (known 
as schedule H prior to December 27, 1987) in accordance with the provisions of 
section 17.28 of the code. 
 
The Association points to the portion of Ordinance 17.01 which states: 
 
Positions assigned duties and responsibilities which are similar and which require 
similar training, education and experience shall be compensated and classified 
uniformly.  
 
The Association’s argument presumes that the word “Position” specifically refers to each 

individual Deputy Sheriff and obligates the County to treat each Deputy Sheriff uniformly upon 
re-hire based on any additional law enforcement experience acquired since they left County 
employment. When determining whether “Position” should be defined as the Association asserts, 
the Ordinance as a whole must be considered. Importantly, the Ordinance refers to a “listing of all 
authorized positions by department . . . in accordance with the provisions of section 17.28 of the 
code.” The parties agree that examples of the “listing” in question are found in Exhibits 21 and 22. 
Those Exhibits contain the general pay rates and steps for various County positions but not the 
specific pay received by each individual employee to which the rate and step applies. Given this 
specific example within the Ordinance as to how the word “Position” should be interpreted, I 
conclude that the “compensated and classified uniformly” language in the Ordinance does not 
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apply to County judgments as to where to place an employee on a pay scale upon re-hire. Rather, 
the Ordinance generally requires that the multitude of positions within the County be 
“compensated and classified uniformly” based on duties, responsibilities training, education and 
experience. Therefore, I conclude that the County did not violate Article 5.01 (1) and Ordinance 
17.01 by failing to provide the grievant with any Pay Step credit upon his re-hire. 
 
 Issued at the City of Madison, Wisconsin, this 4th day of October, 2021. 
 
 
WISCONSIN EMPLOYMENT RELATIONS COMMISSION 
 
 
 
       
Peter G. Davis, Arbitrator 


