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In the Matter of a Dispute Between 
 

MILWAUKEE DEPUTY SHERIFFS’ ASSOCIATION 
 

and 
 

MILWAUKEE COUNTY 
 

Case 161.0060 
 

(M. Pawlak Grievance No. 63889) 
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Appearances: 
 
Graham Wiemer, for the Association. 
 
Melinda Lawrence, for the County. 
 
 

ARBITRATION AWARD 
 

Pursuant to the terms of a collective bargaining agreement, the Wisconsin Employment 
Relation Commission assigned me to serve as arbitrator as to a pay grievance. The parties 
thereafter stipulated to the evidentiary record and filed briefs by March 26, 2021. 

 
 

ISSUE 
 

 The parties agreed to the following statement of the issue:  
 

Does Article 3.02 of the Parties’ Agreement require members to be compensated at 
time and one-half for hours worked in excess of 40 hours in a work week while 
TAHC’d into a higher classification under Article 3.09 of the CBA, if the higher 
classification is not entitled to such overtime payments? 
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DISCUSSION 
 

 The grievant was temporarily assigned to work (TAHC’d) in the higher classification of 
Lieutenant. Lieutenants are not covered by the Union contract and only receive straight time pay 
for hours worked in excess of 40 in a work week. 
 
 Article 3.02 of the contract entitled “OVERTIME” states in pertinent part: 
 

(1) All time credited in excess of . . . forty (40) hours per week shall be paid in cash 
at the rate of one and one-half (1½) times the base rate . . . . 

The Union cites Article 3.02 as a clear requirement that the grievant be paid time and one-
half for overtime while working temporarily as a Lieutenant. 

 
The County cites Article 3.09 as clearly establishing that the grievant is only entitled to 

receive straight time for any overtime hours worked as a Lieutenant. Article 3.09 is entitled 
“TEMPORARY ASSIGNMENTS” and states in pertinent part: 

 
(1) Employees may be assigned to perform duties of a higher classification for 
which they are qualified. When so assigned, the employee shall be paid as though 
promoted to the higher classification for all hours credited while in such 
assignment. 

I acknowledge that the clash between Article 3.02 and Article 3.09 presents a close 
question. However, I conclude that the more specific language of Article 3.09 governing temporary 
assignments is the best indicator of the parties’ contractual intent rather than the general overtime 
language. That language specifies that the grievant shall be “paid as though promoted . . . for all 
hours credited . . . .” (emphasis added). Because Lieutenants do not receive time and one-half for 
any work hours credited, neither does the grievant when he is working as a Lieutenant. 
 

Issued at Madison, Wisconsin, this 10th day of June, 2021. 
 
WISCONSIN EMPLOYMENT RELATIONS COMMISSION 
 
  

 
      
Peter Davis, Arbitrator 
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