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OPINION 

.AND 

ORDER 

Before JULIAN, Chairman, STEININGER and SERPE. 

OPINION 

The grievants, Donald L. Snyder and Harry Emerson, representing themselves 

and several of their colleagues similarly circumstanced, have appealed to the Board 

from the third-step denial of their grievance by Respondent Schmidt. Grievant Snyder 

is classified as a Vocational Rehabilitation Specialist 3 while Grievant Emerson is 

classified as a Vocational Rehabilitation Specialist 1, and both are employed by the 

Division of Vocational Rehabilitation of the State Department of Health and Social 

Services. Both grievants were placed in the social services bargaining unit by the 
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Wisconsin Employment Relations Commission (WERC) pursuant to Sec. 111.81(3)(b), 

Wis. Stats., and it was this action which gave rise to the instant appeals. 

The grievants each contend that he performs functions essentially managerial 

or supervisory in nature and that his placement in the social services bargaining unit 

was clearly erroneous. Grievant Snyder therefore asked the WERC to, in effect, clarify 

the bargaining unit so as to exclude his position from it, but on February 7, 1975, 

Mr. Morris Slavney, Chairman of WERC, responded by saying that the WERC would not 

entertain such requests for clarification from individual employees. Mr. Slavney 

stated that "[flhe Commission only entertains such petitions for clarification of 

bargaining unit where the petition is filed by the State as the employer or ,!byJ the 

labor organization certified to represent the employes." Otherwise, said Mr. Slavney, 

"we would anticipate that our agency would be literally swamped by such petitions 

from individuals who, for some reason or other, would desire to be included or 

excluded from the appropriate bargaining unit." See In the Matter of the Petition 

of John L. Lerch, Case XLVII, Decision No. 12682 (WERC, May 8, 1974). 

Sec. lll.S1(3)(am), Stats., provides in material part as follows: 

"[qjfter July 1, 1974, the employer or employe organizations may 
petition the commission for the establishment of additional or 
modified statewide units." (Emphasis added.) 

The above-quoted section clearly sets out that jurisdi&ion for entertaining 

petitions for clarified bargaining units (therein termed "modified" bargaining units) 

resides in the Commission. Nowhere in the statutes is such power conferred on this 

Board, and it would be anomalous, to say the least, if it were. The fact that 

Sec. lll.B1(3)(am), Stats., does not seem to contemplate the commission entertaining 

petitions filed by individual employes -- a policy articulated by Mr. Slavney in his 

letter of February 7, 1975 -- does not confer jurisdiction on this Board to consider 

such petitions. Our jurisdiction is derived from what the Legislature did say, not 

what it did not. 
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We conclude that we are without jurisdiction to adjudicate the instant 

controversy, and the appeals should therefore be dismissed. 

ORDER 

IT IS THEREFORE ORDERED that the cases are dismissed. 

Dated March 24, 1975 

STATE PERSONNEL BOARD 

BY 

1 
At the prehearing conference held on March 7, 1975, the grievants herein 

indicated their unhappiness with their current classifications. Since neither 
grievant has yet filed a request for reclassification with their personnel office, 
whether they are properly classified -- as distinguished from our jurisdiction to 
consider their appropriate bargaining unit -- is not now before US. Nothing we 
say herein should be taken as indicative of our views on the issue of the grievants' 
proper classifications, should that issue ultimately come before us. 


